0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Якою має бути ЧСС у дорослої людини: норма для різного віку й 10 причин відхилення від норми

Частота серцевих скорочень (ЧСС) - важливий показник здоров'я серця. Відхилення від нормальних позначок можуть свідчити про початок захворювань. Якою має бути ЧСС у дорослої людини в нормі?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Якою має бути ЧСС у дорослої людини: норма для різного віку й 10 причин відхилення від норми

Якою повинна бути частота серцевих скорочень у дорослої людини? Відповідь на це питання має знати кожен, щоб у разі відхилення від норми даного показника відразу ж вжити заходів і звернутися до лікаря.

Частота серцевих скорочень: норма для людей різного віку

Частота серцевих скорочень (ЧСС) — це кількість ударів серця у хвилину. Нормальна ЧСС у здорової людини дорівнює від 60 до 100 ударів у хвилину. Проте з віком і при деяких захворюваннях цей показник може змінюватися. Такі зміни називаються аритмією й бувають двох видів: тахікардія та брадикардія.

Якщо кількість ударів у хвилину більша ніж 100 — значить, у людини тахікардія. Виділяють два її типи: фізіологічний (може виникати через стрес, переляк, фізичні вправи) і патологічний (його провокують певні захворювання).

Якщо частота серцевих скорочень у хвилину становить менше 60-ти ударів, це говорить про те, що в людини брадикардія. Найчастіше причиною такого відхилення від норми є дисфункція синусового вузла (ділянка серця, у якій продукуються електричні імпульси).

Однак не слід забувати про індивідуальні особливості. У людини все життя ЧСС може бути менше 60-ти ударів у хвилину або більше 100, але при цьому вона буде нормально себе почувати. Також потрібно сказати й про спортсменів — у них через спосіб життя та посилену фізичну підготовку частота серцевих скорочень може відрізнятися від показника норми.

Скільки має бути ударів серця у хвилину в дорослої людини?

Показник кількості ударів серця у хвилину залежить від статі та віку людини.

Нормальна частота серцевих скорочень:

  • 18-20 років — 60-100 уд / хв у чоловіків і в жінок;
  • 20-30 років — 50-90 уд / хв у чоловіків, 60-70 уд / хв у жінок;
  • 30-40 років — 60-90 уд / хв у чоловіків, 70 уд / хв у жінок;
  • 40-50 років — 60-80 уд / хв у чоловіків, 75-80 уд / хв у жінок;
  • 50-60 років — 65-85 уд / хв у чоловіків, 80-83 уд / хв у жінок;
  • 60 років і старше — 70-90 уд / хв у чоловіків, 80-85 уд / хв у жінок.

Прискорене чи уповільнене серцебиття може бути ознакою відхилень у здоров'ї, викликатися заняттями спортом, стресом або бути індивідуальною особливістю.

Причини тахікардії та брадикардії

Існує широкий перелік станів, при яких може змінитися ЧСС. До них відносять як патологічні процеси в організмі, так і короткочасні фізіологічні зміни.

Розглянемо 10 найпоширеніших причин зміни частоти серцевих скорочень.

№1 Зневоднення

Коли людина з якихось причин вживає мало води, це призводить до зменшення обсягу крові. У результаті серцю потрібно посилено працювати, щоб перекачувати кров, і воно починає битися швидше — виникає тахікардія. Крім того, при зневодненні з'являються проблеми з циркуляцією натрію, що призводить до мимовільного скорочення м'язів, а серце є м'язовим органом.

Людині необхідно вживати в день не менше 2-х літрів рідини. Це допоможе запобігти зневодненню й появі різних пов'язаних з ним захворювань.

№2 Прийом деяких медикаментів

Певні лікарські засоби можуть викликати зміни ЧСС як у бік збільшення кількості серцевих скорочень, так і в бік зменшення.

До тахікардії може призводити прийом препаратів для лікування астми — захворювання дихальних шляхів, під час нападів якого виникає утруднення дихання. Прискорене серцебиття також можуть викликати медикаменти, що містять кофеїн.

Однією з причин брадикардії є застосування бета-блокаторів. Їх приймають для лікування аритмії та пов'язаного з нею підвищеного тиску.

Перед прийомом будь-яких лікарських засобів проконсультуйтеся з лікарем і не займайтеся самолікуванням, оскільки це може призвести до непоправних наслідків.

№3 Стресові ситуації

Стресові ситуації можуть негативно позначитися на здоров'ї серцево-судинної системи. Стрес порушує вегетативний гомеостаз (саморегуляція). Такі зміни стають тригером для появи тахікардії.

Підвищена нервова активність може призводити до спонтанних шлуночкових аритмій (порушення серцевого ритму). Мабуть, кожна людина помічала за собою, що коли вона починає нервувати й переживати, її серце б'ється сильніше, тобто, з'являється тахікардія.

Постарайтеся в будь-якій ситуації зберігати спокій та берегти себе від стресу. Але якщо все ж ви відчуваєте, що перебуваєте в стресовій ситуації й у вас почастішала частота серцевих скорочень, то можна випити заспокійливий препарат, попередньо проконсультувавшись з лікарем.

До найпростіших і безпечних заспокійливих засобів відносять:

№4 Заняття спортом

Під час фізичних вправ частота серцевих скорочень збільшується до 130-150 ударів за хвилину і більше. Це обумовлено тим, що серце починає посилено працювати, щоб перекачувати більше насиченої киснем крові по всьому організму.

У спортсменів також може розвиватися синусова брадикардія. Вона з'являється після багаторічних тренувань і для цієї групи людей вважається нормою. Однак у багатьох випадках уповільнення серцевих скорочень свідчить про наявність патологій, тому найкраще звернутися до лікаря.

Слідкуйте за станом свого здоров'я під час занять спортом і перед початком тренувального процесу проконсультуйтеся з професійним тренером. Він складе для вас персональний тренувальний план.

№5 Надактивність щитоподібної залози (гіпертиреоз) та гіпотеріоз

Це відхилення у здоров'ї, яке викликає надлишок тиреоїдних гормонів в організмі людини. Ці гормони виробляються щитоподібною залозою для регуляції метаболічних процесів.

Дане захворювання частіше зустрічається у представниць жіночої статі, ніж у чоловіків. А одним з його симптомів є тахікардія.

Дефіцит тиреоїдних гормонів називається гіпотиреозом. Для нього характерне зменшення серцевих скорочень, тобто, брадикардія.

Будь-які відхилення в роботі щитоподібної залози повинен лікувати профільний лікар-ендокринолог. Саме він може призначити лікарську терапію, після якої у пацієнта, крім усього іншого, стабілізується частота серцевих скорочень.

№6 Вживання великої кількості кофеїновмісних напоїв

Кофеїн входить до складу багатьох напоїв, основним з яких є кава. Дана речовина стимулює вироблення залозами гормону адреналіну, у результаті чого збільшується частота серцевих скорочень і підвищується тиск. Тому вживання кофеїну потрібно контролювати та приймати його не більш 300-400 мг на добу.

Людям зі зниженим тиском і брадикардією кофеїн допомагає підняти тиск, що сприяє збільшенню їх активності й працездатності. Однак приймати його потрібно в міру та тільки з дозволу медичного фахівця.

Вживайте кофеїновмісні напої відповідно до рекомендацій експертів, і тоді вони не спровокують ніяких відхилень у здоров'ї.

№7 Інфекційні захворювання

Частота серцевих скорочень збільшується у відповідь на інфекцію або жар. Це відбувається, коли клітини імунної системи починають активно боротися з патогеном. Тахікардію може викликати така вірусна інфекція як грип і навіть в деяких випадках Covid-19.

Інфекційні захворювання потрібно лікувати з самого початку їх появи — це допоможе знизити ризик виникнення негативних наслідків. Цим повинен займатися профільний лікар, а будь-яке самолікування протипоказане.

№8 Куріння

Куріння негативно впливає не тільки на легені, але й на весь організм, включаючи серцево-судинну систему. Воно може провокувати появу як тахікардії, так і брадикардії.

Від куріння найкраще відмовитися, адже це зможе убезпечити від виникнення багатьох патологій здоров'я.

№9 Вживання великої кількості алкоголю

Після вживання спиртних напоїв частішає ЧСС. Серце починає битися з частотою більш ніж 100 ударів у хвилину. При частому вживанні алкоголю серце накопичує багато жиру, стає в'ялим і його функціонуванням порушується.

Щоб уникнути захворювань серцево-судинної системи та інших органів, вживання алкоголю потрібно мінімізувати або зовсім від нього відмовитися.

№10 Захворювання серцево-судинної системи

Тахікардія і брадикардія можуть бути симптомом багатьох відхилень у роботі серцево-судинної системи, а саме:

А які дії допомагають уникнути появи тахікардії та брадикардії?

Профілактика тахікардії та брадикардії

Щоб уникнути аритмії, слід дотримуватися певного способу життя. Тільки так можна убезпечити себе від великого переліку серцево-судинних захворювань.

Рекомендації як знизити ризик виникнення тахікардії та брадикардії:

  1. Уникати стресових ситуацій. Стрес може сприяти почастішанню ЧСС і артеріального тиску. Уникати його можна за допомогою дихальної гімнастики, йоги та медитації. Намагайтеся менше нервувати й не приймати все близько до серця.
  2. Відмовитися від куріння. Куріння тютюну призводить до почастішання серцевих скорочень, а відмова від цієї шкідливої ​​звички може знизити його до нормального значення в межах 60-100 ударів за хвилину. Звичайно, зробити це буде непросто, однак найголовніше мати мотивацію.
  3. Збалансувати раціон харчування й дотримуватися водного балансу. Неправильне харчування призводить до збільшення маси тіла та ожиріння, а це значить, що серце буде працювати важче, щоб забезпечити всі ділянки тіла киснем і живильними речовинами. Намагайтеся стежити за своїм раціоном і не вживати шкідливих продуктів. Мале споживання води також призводить до відхилень у роботі серцево-судинної системи, тому в день потрібно пити не менше 2-х літрів води.
  4. Зменшити вживання кофеїну та відмовитися від алкоголю. Кофеїновмісні й спиртовмісні напої провокують тахікардію та багато інших відхилення у здоров'ї. Тому їх слід приймати не часто й у мінімальних кількостях або зовсім від них відмовитися.
  5. Займатися спортом. Якщо вести малорухливий спосіб життя, то це загрожує зайвою вагою та проблемами з судинами, серцем й іншими органами. Необхідно, щоб кров циркулювала по всьому організму й поставляла кисень разом з корисними речовинами до кожної клітини. Зробити це найефективніше можна за допомогою фізичних вправ. Однак варто не перестаратися й перед початком тренувань потрібно проконсультуватися з лікарем.

Спробуйте дотримуватися перерахованих вище порад, а при будь-якому відхилені у здоров'ї звертайтеся до профільного фахівця. Бережіть себе й пам'ятайте, що ваше здоров'я тільки у ваших руках.

Що таке високий тиск і який тиск вважається нормальним? Читайте про основні причини гіпертонії та про її профілактику в нашій статті.

Як зберегти здоров'я серця й забути про підвищений тиск? Можна почати вживати корисні харчові добавки. Дізнайтеся назву цих БАДів і їх властивості з нашого нового матеріалу.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену лікарем-кардіологом і Заслуженим лікарем України медичного центру Medical PlazaГінзбург Володимиром Михайловичем.

 

Джерела

Тахикардия / Мед Просвіта

What is a normal pulse rate? / Heart Matters 

What should my heart rate be? / MedicalNewsToday

What's a normal resting heart rate? / MayoClinic

The Importance of Hydration for Your Heart / UPMC

Tachycardia: Causes, Types, and Symptoms / WebMD

Stress and Cardiac Arrhythmias / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.