0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як захистити дитину в розпал епідемії: лікар Комаровський назвав 6 правил, як лікувати ГРВІ

Як швидко вилікувати застуду? Напевно ви задавалися неодноразово цим питанням, особливо, якщо застуда у дитини. Доктор Комаровський розповів про 6 головних правил, які допоможуть якнайшвидше вилікувати ГРВІ. Хочете дізнатися, що потрібно робити при застуді? Тоді швидше читайте нашу статтю.

Оновлено
Як захистити дитину в розпал епідемії: лікар Комаровський назвав 6 правил, як лікувати ГРВІ

Лікування коронавірусу нічим кардинально не відрізняється від лікування інших гострих респіраторних вірусних інфекцій. Препаратів з доведеною ефективністю проти COVID-19 на даний момент немає. Тому для профілактики й лікування використовуються загальні методи та засоби для дітей і дорослих.

Лікар Комаровський назвав 6 основних правил лікування ГРВІ в дитини. Ці ж поради можна застосувати й до її батьків.

Правило №1: режим повинен бути вільним

Лікар Комаровський каже, що режим не повинен бути постільним. Не потрібно заганяти дитини в ліжко. Якщо чаду буде погано, воно саме не захоче активно грати. Але як тільки йому полегшає, дитина відразу ж почне проявляти активність — це й буде індикатором того, що починається одужання.

Якщо дитина тривалий час перебуває в ліжку в одному положенні, це як раз і збільшує ризик виникнення ускладнень, так як відбувається застій крові в легенях. До того ж, ефективність кашлю набагато вище в положенні сидячи або стоячи, а не лежачи.

Правило №2: харчування тільки за бажанням

В Україні так прийнято, що як тільки дитина захворіє, усі відразу намагаються її добре нагодувати. Цього робити не можна. Харчування має бути тільки за бажанням. Лікар Комаровський підкреслює, що апетит, який з'явився в дитини якраз і буде сигналом про те, що вона одужує.

Правило №3: пити при ГРВІ потрібно якомога більше

Чим більше рідини отримує дитина, тим вологіше слизові оболонки, а чим рідший слиз у легенях, тим легше його буде відкашляти. Крім того, при активному питному режимі хворому буде легше пропотіти й збити високу температуру.

Особливістю будь-якої вірусної інфекції є те, що категорично не хочеться пити. Батькам доведеться змушувати дитину вживати рідину. Лікар Комаровський каже, що це одне з основних правил того, як лікувати ГРВІ.

«Якщо в дитини 37,3 і у неї спрага, то це може бути ознакою бактеріальної інфекції, — каже Комаровський. — Якщо в неї 39 і вона пити не хоче — це, ймовірно, ознака вірусної інфекції».

Рідина максимально швидко надійде зі шлунка в кров, якщо її температура буде дорівнює температурі тіла.

Критерієм того, що дитина п'є достатньо, є сечовипускання. Якщо сеча блідо-жовта, а в туалет «по-маленькому» чадо ходить хоча б раз на 4 години, то все в порядку. Якщо сеча яскраво-жовта й сечовипускання рідше, ніж раз на 4 години, то це говорить про дефіцит рідини.

Правило №4: оптимальні параметри повітря

За словами лікаря, параметри повітря грають величезну роль у лікуванні ГРВІ. Організм легше впорається з інфекцією, якщо повітря буде прохолодним і вологим. У такому випадку буде відбуватися теплообмін, а слизові оболонки не будуть пересихати.

Температура повітря повинна бути 18-22 ° (краще не вище 20 °), а вологість — 40-70% (чим більше вологість, тим краще для дитини).

Важливо! Дитина не повинна мерзнути. Температура повітря повинна бути низькою, але чаду повинно бути тепло. Тому його потрібно одягнути в теплий та комфортний одяг з натуральних тканин.

Правило №5: носове дихання

Лікування ГРВІ означає, що дитина не повинна дихати ротом. При диханні ротом слизові пересихають дуже швидко, у легенях утворюються корки, мокрота згущується й важко відділяється. Тому потрібно забезпечити носове дихання.

Якщо ніс закладений або є нежить, його промивають сольовими розчинами. При необхідності й сильній закладеності можна використовувати судинозвужувальні краплі, наприклад, Називін.

Правило №6: жарознижувальні засоби

Ліки, які батьки можуть дати дитині — це жарознижувальні (найчастіше ібупрофен або парацетамол). Коли вона показує відповідні значення (наприклад, 38°), а тільки тоді, коли дитині погано.

Тобто, якщо у хворого температура 37,5° і він жахливо себе відчуває — можна давати жарознижувальні. Якщо температура 39° і дитині добре, вона весело грає — то немає ніякої необхідності збивати жар.

Всі препарати, необхідні для лікування ГРВІ, ви можете знайти і замовити на нашому сайті.

Також дізнайтеся про те, що потрібно робити при перших симптомах коронавірусу — знання найперших симптомів і цих перших дій допоможе зорієнтуватися і вчинити правильно, зберігши здоров'я.

А ще ми провели власне дослідження і дізналися, як лікують коронавірус в Україні та в країнах світу. Тепер ви теж можете дізнатися не тільки всі відомі вченим і дослідникам подробиці про COVID-19, але і чим наше лікування відрізняється від закордонного.

apteka24.ua - перша інтренет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-педіатром медичного центру Medical PlazaТростян Оленою Іванівною.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.