0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як приймати ліки й лікуватися без шкоди: правила прийому та дозування препаратів

Лікарські препарати випускаються у різних формах і можуть мати різне дозування. Люди іноді помиляються, вибираючи найбільше дозування для швидкого одужання. Медичні експерти apteka24.ua розповіли основні правила прийому ліків, і як вибрати відповідне для вас дозування, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як приймати ліки й лікуватися без шкоди: правила прийому та дозування препаратів

Багато людей губляться, коли їм потрібно вибрати серед кількох дозувань препарату одне, і помилково думають, що чим воно більше, тим швидше вони вилікуються. Однак це не так, адже різні дозування й форми випуску лікарських препаратів мають свої особливості застосування.

Правила прийому ліків: що таке лікарська доза та якою вона буває

Доза — це кількість лікарського засобу, яка приймається за один раз. Вона може бути виражена як маса таблетованого препарату (наприклад, 250 мг), об'єм розчину (наприклад, 10 мл), кількість крапель або впорскувань (наприклад, 2 краплі, 1 впорскування).

Вибір оптимальної дози в кожному конкретному випадку є важливою умовою ефективного й максимально безпечного застосування призначеного препарату. Від кількості медикаменту, прийнятого за один раз, може залежати сила його дії. При самовільному збільшенні дози можливе виникнення побічних ефектів.

Перед використанням будь-якого препарату потрібно знати, яка його кількість може вам допомогти, а яка завдати непоправної шкоди здоров'ю, тому уважно вивчайте особливості дозувань, купуються ліки.

Доза медикаменту, призначеного для лікування захворювання, називається терапевтичної. Фармацевти виділяють три її різновиди:

  1. Мінімальну (порогову). Вона дає фармакологічний ефект невеликого ступеня, у 2-3 рази нижче, ніж середня доза.
  2. Середню. Викликає фармакологічний ефект середнього ступеня. Її найчастіше використовують у клінічній практиці.
  3. Максимальна надає найефективнішу терапевтичну дію. Наприклад, у разі отруєння барбітуратами призначають максимальну дозу аналептиків (лікарські засоби, які надають сильну збуджувальну дію на дихальний та судиноруховий центри). Її також ділять на максимальну разову й добову дозу.

У токсикології, науці, яка вивчає небезпечні речовини та їх вплив на людину, існує поняття «гранично допустима доза», у кожного препарату вона своя. Якщо збільшити «гранично допустиму дозу», то вона може стати токсичною для організму й викликати побічні ефекти.

Токсична доза — це кількість лікарського засобу, прийнятого людиною, яка призводить до токсичних проявів (порушення фізіологічних функцій організму).

Діапазон між мінімальною терапевтичною та мінімальною токсичною дозою називають широтою терапевтичної дії. Чим вона більша, тим лікарський препарат безпечніший і лікар може підібрати для пацієнта індивідуальну ефективну та безпечну дозу препарату.

У медичній практиці виділяють і такий термін, як «смертельна доза», після прийому якої настає летальний результат. Тому перед прийомом будь-яких ліків найкраще проконсультуватися з лікарем і суворо дотримуватися його рекомендацій, а також уважно ознайомитися з інструкцією.

Найбезпечнішим вважається оптимальне дозування. Це дозування, при якому досягається бажаний ефект, а побічні дії мінімальні. Оптимальну дозу ліків потрібно приймати з періодичністю, яка визначається лікарем. У фармакології це прийнято називати режимом дозування.

Правила прийому ліків: що таке лікарська доза та якою вона буває

Режим дозування — це частота, з якою потрібно пити ліки, тобто кількість прийомів медикаментів на добу. Загальна добова доза розраховується, виходячи з дози та кількості її прийомів у день. У всіх інструкціях вказується, як приймати ліки до їжі або після їжі, а також скільки разів це потрібно робити. Для кожного віку й фізіологічного стану дозування індивідуальне.

Після того, як ми розповіли про особливості дозувань, пояснимо в яких лікарських формах вони випускаються та які бувають способи введення.

Як приймати ліки: лікарські форми й шляхи їх введення

Лікарська форма — це фізична форма дози лікарського засобу. Медичні препарати можуть бути у формі таблеток, капсул, сиропів, розчинів, суспензій, аерозолів, пластирів, мазей і т.д.

Кожна лікарська форма також ділиться на кілька видів, наприклад, таблетки з пролонгованим вивільненням, таблетки для розсмоктування, букальні (защічні) таблетки. У різних форм випуску може бути різне дозування (наприклад, капсула 500 мг, суспензія 5 мл).

Шляхом введення називається спосіб введення в організм людини лікарського засобу. Існують два типи шляхів введення: ентеральний та парентеральний.

Ентеральний спосіб означає всмоктування діючих речовин препаратів через слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Він може бути таких видів:

  • пероральний (через рот);
  • сублінгвальний (під язик);
  • ректальний (через анальний отвір).

Під парентеральним способом мається на увазі введення ліків безпосередньо в кров без задіяння шлунково-кишкового тракту. В основному, при парентеральному методі в організм людини вводяться ін'єкції, які бувають таких видів:

  • внутрішньовенні (у вену);
  • внутрішньом'язові (як правило, вводяться в зону сідниць, живота або передпліччя);
  • підшкірні (у зовнішню поверхню плеча або в підлопаткову область);
  • інфузійні (внутрішньовенні вливання з допомогою крапельниці).

Крім того, ще існують назальні, вушні й очні краплі, які потрібно капати в око, вушну раковину й носову порожнину відповідно. Також окремо виділяють групу препаратів вагінального введення.

Щоб точно знати, як приймати таблетки та інші медикаменти, перед їх прийомом слід уважно ознайомитися з інструкцією.

Особливості дозування для різних випадків

Одна й та ж сама доза може бути неефективною для людей різного віку та фізіологічного стану, тому в інструкціях до препаратів вказуються особливості дозування ліків для різних пацієнтів. У деяких станах, наприклад, під час вагітності або ниркової недостатності від застосування певного переліку препаратів найкраще відмовитися.

Перед призначенням доз лікарського засобу для різних пацієнтів береться до уваги безліч чинників, серед яких:

  • вік;
  • статева приналежність;
  • вага;
  • наявні захворювання;
  • стан печінки та нирок;
  • індивідуальна чутливість до компонентів препарату;
  • період вагітності та годування грудьми;
  • швидкість метаболізму;
  • стан шлунково-кишкового тракту;
  • чи приймає пацієнт інші ліки.

Особливості дозування для різних випадків

Особливу увагу потрібно звертати на сумісність препаратів. Наприклад, пити кілька медикаментів з групи НПЗЗ (нестероїдні протизапальні препарати) не рекомендовано, оскільки це підвищує ризик побічних ефектів. Перед прийомом декількох лікарських засобів найкраще проконсультуватися з лікарем.

Щоб не нашкодити своєму здоров'ю, не збільшуйте призначені вам дозування препаратів і приймайте їх чітко за приписом лікаря.

У наступному пункті розглянемо відміну дитячих дозувань від дорослих і розповімо про способи їх розрахунку.

Як приймати ліки дітям: особливості дозування і їх розрахунок

Для дітей не підходять дозування, які ефективні при лікуванні дорослих, бо їхній організм ще не сформувався й він має свої особливості, крім того, вага дитини в кілька разів менша, ніж вага дорослої людини.

В інструкціях до всіх препаратів вказується, скільки даного засобу безпечно приймати дітям різного віку. Ці правила не можна ігнорувати, так як, не дотримуючись їх, ви можете нашкодити своїй дитині.

Що стосується розрахунку дози препарату для дітей, то її можна підраховувати декількома способами, а саме:

  • на 1 кг маси тіла;
  • на одиницю поверхні тіла;
  • на рік життя;
  • у залежності від способу введення.

Для її розрахунку існує кілька формул. Наведемо приклади найпопулярніших з них.

Формула по Кларку.

а = А · М (кг) / 70

де:

  • а — доза для дитини;
  • А — доза для дорослого;
  • М — маса тіла дитини.

Формула за Юнгом.

а = А · В / В + 12

де:

  • а — доза для дитини;
  • А — доза для дорослого;
  • М — маса тіла дитини;
  • В — вік дитини.

Щоб не нашкодити своїй дитині й не помилитися в дозуваннях, краще звернутися до медичного фахівця за призначенням курсу лікування. Також прийом ліків дітьми потрібно контролювати й зберігати медикаменти при зазначеній в інструкції температурі, у недоступному для них місці.

Перед застосуванням будь-якого лікарського засобу проконсультуйтеся з лікарем і уважно прочитайте виписаний вам рецепт або призначення, а потім вивчіть інструкцію препарату. Не займайтеся самолікуванням, це може бути небезпечно для вашого здоров'я.

А ви знаєте, які ліки можна між собою поєднувати так, щоб не виникали побічні реакції? У новій статті ми розповідаємо про те, чи можна комбінувати між собою парацетамол та ібупрофен, і як це правильно робити.

Осінній сезон застуд повільно, але впевнено підходить до свого розпалу, і щоб бути готовим його зустріти, потрібно заздалегідь подбати про свою домашню аптечку. Читайте наш новий матеріал, де apteka24.ua рекомендує, що обов'язково повинно бути в «осінній» аптечці від грипу та застуди.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Дозування ліків / Pharmencyclopedia

Drug dosage / Drugs.com

Форми та дози лікарських препаратів у педіатрії / Medsprava

Державний формуляр лікарських засобів / Moz.gov

Drug dosages and regimens / Ncbi.nlm.nih

Difference Between Drug Dose and Dosage / Verywellhealth

Drug dose / Sciencedirect

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.