0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як позбутися від зайвої ваги: 5 кращих добавок для схуднення

Харчові добавки для схуднення можуть допомогти скинути зайву вагу, якщо їх застосовувати правильно. Завдяки чому екстракт зерен зеленої кави, глюкоманнан, КЛК і ще дві популярні добавки сприяють схудненню?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як позбутися від зайвої ваги: 5 кращих добавок для схуднення

Як позбутися від зайвої ваги? Існує великий перелік різних біологічно активних добавок для схуднення, але які ж з них найбільш дієві та рекомендовані дієтологами?

Експерти apteka24.ua відібрали 5 найбільш ефективних добавок для схуднення і в цій статті буде розглянута кожна з них.

№1 Екстракт зерен зеленої кави

Зерна зеленої кави — це звичайні зерна кави, що не були обсмажені. Вони містять дві основних речовини: кофеїн і хлорогенову кислоту. Кофеїн збільшує спалювання жиру, а хлорогенова кислота сприяє тому, щоб при розщепленні вуглеводів глюкоза з них не засвоювалася повною мірою.

Аналіз декількох досліджень показав, що прийом екстракту зерен зеленої кави допомагає схуднути. Добровольці, які брали участь в експерименті і пили розглянуту харчову добавку, схудли на 2,5 кг, а у тих, хто пив плацебо, змін ваги не спостерігалося.

Важливо зауважити, що екстракт зерен зеленої кави також може сприяти зниженню кров'яного тиску і рівня цукру в крові. Крім того, даний БАД містить в собі велику кількість антиоксидантів, що сприяє боротьбі з вільними радикалами і пошкодженням клітин.

Прийом екстракту зерен зеленої кави може викликати такі ж побічні ефекти, як і просто вживання кави, а саме:

  • безсоння;
  • головні болі;
  • зміна серцевого ритму;
  • підвищену дратівливість;
  • розлади шлунка і діарею.

№2 Глюкоманнан

Це різновид клітковини з коренів слонячого батату, який також називають солодкою картоплею.

Глюкоманнан має здатність вбирати воду і ставати гелеподібним. В результаті дана субстанція, прийнята за годину до їди, потрапляючи в шлунок, збільшується в об'ємі до 200 разів. Дана властивість призводить до скорочення обсягу органу. Після прийому глюкоманнана виникає почуття наповненості шлунка, що дозволяє скоротити порції, викликаючи помилкове відчуття ситості.

Дослідження, проведене у 2005 році, показало, що під час вживання добавки протягом 5 тижнів, а також за умови дотримання здорового харчування, можна втратити 3,5-4,5 кг ваги.

Крім того, глюкоманнан — це клітковина, яка виступає їжею для корисних бактерій у кишківнику. Такая функція дозволяє підтримувати та відновлювати мікробіом людського організму. 

Також ця біодобавка для схуднення володіє такими корисними властивостями:

  • може знижувати рівень цукру в крові;
  • сприяє зменшенню кількості шкідливого холестерину в організмі;
  • знижує рівень тригліцеридів.

Однак варто сказати й про негативну сторону прийому глюкоманнана, а саме про побічні ефекти:

  • метеоризм і здуття живота;
  • проблеми з дефекацією.

Дану добавку не рекомендовано комбінувати з лікарськими засобами без дозволу лікаря.

№3 Кон'югована лінолева кислота (КЛК)

Популярна добавка для схуднення, яка відноситься до поліненасичених незамінних жирних кислот, а саме Омега-6. Міститься в продуктах тваринного походження.

КЛК сприяє зниженню апетиту, стимулює розщеплення жирових відкладень і прискорює метаболізм.

Вчені, проаналізувавши 18 різноманітних досліджень, прийшли до висновку, що тривале вживання цього виду лінолевої кислоти призводить до втрати 100 г ваги на тиждень.

Результати іншого експерименту 2012 року показують, що КЛК допомагає скинути 1,3 кг, в той час, як прийом плацебо зовсім не дає ніякого ефекту.

Після прийому кон'югованої лінолевої кислоти можуть виникнути побічні ефекти з боку шлунково-кишкового тракту. Її тривале застосування підвищує ймовірність виникнення інсулінорезистентності та ожиріння печінки.

№4 Гуарана (екстракт)

Гуарана має властивості, які сприяють зниженню ваги. Ця рослина являє собою кучеряву ліану, що зростає в Південній Америці.

Гуарана — багате джерело кофеїну, який впливає на метаболізм і збільшує витрату енергії на 3-11% протягом 12 годин.

Метаболізм — це сукупність процесів катаболізму й анаболізму для забезпечення життєдіяльності організму. Під час катаболізму розщеплюються речовини, а анаболізму — створюються нові. Якщо обмін речовин порушується, то процеси анаболізму превалюють над катаболізмом, що призводить до надмірної ваги. Кофеїн, що міститься в гуарані, підвищує катаболізм шляхом прискорення роботи серцевого м'яза. Саме тому ефект невеликий і приймати його можна нетривалий час, тому, що виникає толерантність до кофеїну — і ефекту вже немає.

Дослідження, проведені в лабораторних умовах, показали, що гуарана може пригнічувати гени, які сприяють виробництву жирових клітин, і стимулювати гени, що сповільнюють його.

Однак вплив гуарани на продукцію жирових клітин вимагає додаткового вивчення.

А яким буде ефект, якщо перераховані вище речовини змішати в одну добавку? Чи зможе людина втратити після її прийому більше кілограм?

№5 Біологічно активні добавки для схуднення SLIMSY

Скинути зайві кілограми можна за допомогою перерахованих в попередніх пунктах добавок. Але якщо їх приймати в комплексі, то ефект буде більш швидким і значним. Саме тому була створена серія продуктів SLIMSY. До неї входить 4 біологічно активні добавки, які потрібно приймати у комплексі та покроково.

Добавки SLIMSY містять екстракт зерен зеленої кави, глюкоманнан, кон'юговану лінолеву кислоту та екстракт гуарани. Щоб досягти бажаного результату, приймати їх потрібно комплексо та відповідно до схеми прийому.

У чому ж особливість добавок для схуднення SLIMSY?

  • сприяють схудненню за рахунок стимуляції катаболічних процесів, що призводить до зменшення об'єму жирової тканини;
  • стабілізують роботу ферментів, які беруть участь в енергетичному обміні;
  • допомагають підтримувати нормальний рівень глюкози в крові і можуть сприяти зменшенню бажання поїсти;
  • сприяють стабільному виробленню ферментів, завдяки яким відбувається енергетичний обмін;
  • сприяють боротьбі з нападами голоду і позитивно впливають на клітинне оновлення;
  • подовжують відчуття ситості, завдяки чому знижується кількість споживаної їжі;
  • сприяють підтримці нормального рівня холестерину.

Тепер ви знаєте особливості популярних БАДів для схуднення. Однак перед їх покупкою потрібно проконсультуватися з дієтологом і сімейним лікарем. А ще не забувайте, що здорове харчування і спорт — основні способи боротьби із зайвою вагою, без яких процес схуднення не може бути ефективним.

Чи може стрункість деяких людей пояснюватися лише їх швидким обміном речовин? Або, можливо, секрет гарного метаболізму в дробовому харчуванні? Читайте спростування 5 найвідоміших міфів про обмін речовин у новому матеріалі. 

Як зробити талію ідеальною та чи може допомогти в цьому хулахуп? Дізнайтеся, як правильно крутити цей обруч і за скільки занять з ним можна схуднути.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену пластичним хірургом медичного центру Medical PlazaРомащенко Наталією Володимирівною.

 

Джерела

The Use of Green Coffee Extract as a Weight Loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Clinical Trials / NCBI

Supplements for Weight Loss / WebMD

Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans / NIH

Modulatory Effects of Guarana (Paullinia cupana) on Adipogenesis / NCBI

Antiobesity Mechanisms of Action of Conjugated Linoleic Acid / PMC

12 Popular Weight Loss Pills and Supplements Reviewed / healthline

Dietary Fiber and Energy Regulation / JN THE JOURNAL OF NUTRITION

Experiences with three different fiber supplements in weight reduction / PubMed

An herbal supplement containing Ma Huang-Guarana for weight loss: a randomized, double-blind trial / NIH

Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.