0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що приймати від тяжкості в шлунку й здуття: 5 корисних речовин, щоб зустріти Великдень без проблем з травленням

Найчастіше сімейне застілля закінчується тяжкістю в шлунку або здуттям живота. Так що ж краще прийняти, щоб не зіпсувати собі свято? Аптека24 підготувала для вас список з ТОП-5 ліків, які точно вам можуть стати в нагоді.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Що приймати від тяжкості в шлунку й здуття: 5 корисних речовин, щоб зустріти Великдень без проблем з травленням

Зовсім скоро буде Великдень, завершиться пост і багато сімей зустрінуть це світле свято за великим столом. Але слід бути обережними й не переїдати, особливо якщо до цього ви постили. А щоб не затьмарити свято, потрібно підготувати препарати для поліпшення травлення та засоби від його розладів.

Спеціально для вас, дорогі читачі, apteka24.ua відібрала топ-5 медикаментів, які у святкові дні повинні бути завжди під рукою.

№1 Панкреатин — основний фермент для поліпшення травлення

У великодні дні на святковому столі обов'язково будуть білки (яйця, м'ясо), жири (сало, олія), а також вуглеводи (святкова паска, солодощі). Одночасне вживання всього цього у великій кількості може утруднити процес травлення. Буде відчуватися тяжкість у животі та сильне бажання полежати, відпочити.

Тому варто мати напоготові ферментні препарати для поліпшення травлення. Найбільш відомим з них є Панкреатин. До його складу входять панкреатичні ферменти, які полегшують перетравлювання білків, жирів і вуглеводів.


Прийом панкреатину збільшить швидкість і ефективність всмоктування в тонкому кишківнику харчових речовин. Завдяки даному медикаменту ви зможете добре себе почувати після трапези та бути активними протягом усіх свят.

Панкреатин як основна діюча речовина входить до складу таких лікарських засобів: Мезим, Фестал, Креазим, Креон.

№2 Ренні — найвідоміший препарат від печії

У великодні дні, коли на столі безліч різних страв, ніхто не застрахований від печії.

Її можуть викликати такі харчові продукти:

  • кислі фрукти та овочі;
  • солодощі й борошняні вироби з начинками;
  • кислі соки;
  • газовані напої та алкоголь;
  • різні соуси;
  • мариновані продукти;
  • смажена й тушкована їжа.

При вживанні цих продуктів, особливо разом та у великій кількості, шлунковий сік починає посилено впливати на слизову стравоходу. Саме тому з'являється відчуття печіння за грудиною й неприємні відчуття в роті.


Позбутися від печії відмінно допомагають препарати з групи антацидів. Яскравим її представником є ​​Ренні. Він швидко нейтралізує шлункову кислоту й людина може повернутися до звичного способу життя. Важливо зауважити, що препарат дозволено використовувати тільки після досягнення 15-річного віку.

№3 Еспумізан — ефективний засіб від здуття живота

Здуття живота може бути не тільки наслідком урочистого застілля, але й часто зустрічатися в щоденному житті. Головна причина виникнення метеоризму — незбалансоване харчування.

Накопичення газів і здуття можуть з'являтися через вживання наступних продуктів:

  • хлібобулочні вироби;
  • бобові;
  • газовані напої;
  • молочні продукти;
  • хрестоцвіті овочі (різні види капусти).


Еспумізан призначений спеціально для боротьби зі здуттям живота. Він руйнує бульбашки в шлунково-кишковому тракті, через які відбулося здуття. А гази, вивільнені в результаті цього процесу, всмоктуються стінками кишківника й виводяться за допомогою перистальтики.

Еспумізан випускається в декількох лікарських формах, тому ви можете вибрати зручний для себе варіант.

№4 Лоперамід — найпопулярніші таблетки від діареї

Через неправильне харчування може виникнути діарея, тому перед святкуванням Великодня потрібно перевірити в аптечці наявність препарату, що пригнічує перистальтику.

Так найбільш відомим протидіарейним засобом є лоперамід. Звичайно, слід знати, що він вважається дженериком Імодіума, і якщо у вас в аптечці є Імодіум — це теж надійний спосіб позбутися від діареї.


Лоперамід збільшує час проходження по травному тракту харчової грудки, і уповільнює процес перистальтики. Завдяки цьому проходить дискомфорт і постійне бажання відвідати туалет.

№5 Атоксіл — препарат від інтоксикації

У багатьох на великодньому столі буде алкоголь, адже навіть існує традиція святити кагор перед святом. Однак не потрібно забувати, що вживання спиртних напоїв може викликати інтоксикацію організму.

Звичайно, дане відхилення може провокувати не тільки алкоголь, але й харчові продукти сумнівної якості. Для боротьби з інтоксикацією існує така група препаратів як ентеросорбенти.

Один з найефективніших ентеросорбентів — це Атоксіл. Він знищує та допомагає вивести з організму токсини. Найбільш поширеною формою випуску препарату є гель і пакетики-саше.

Його ні в якому разі не можна приймати при виразковій хворобі.

Тепер ви знаєте назви топ-5 лікарських засобів, які неодмінно повинні бути поблизу під час святкування Великодня.

Не переїдайте й вживайте тільки якісні продукти харчування — це допоможе уникнути різних відхилень з боку роботи шлунково-кишкового тракту.

Бажаємо вам міцного здоров'я та добре провести святкові дні.

Чим відрізняється Лоперамід від Імодіума та який з двох препаратів більш ефективний? Дізнайтеся який засіб від діареї, Лоперамід або Імодіум, радять обирати медичні експерти.

А у вас виникає відчуття сонливості після прийому їжі? Читайте в нашому новому матеріалі, чому після їжі хочеться спати й після вживання яких саме продуктів хилить у сон.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Enzymes: How they work and what they do /MedicalNewsToday

Recent advances on lactose intolerance: Tolerance thresholds and currently available answers / NIH

Over-The-Counter (OTC) Heartburn Treatment / FDA

Everything You Need to Know About Flatulence / HealthLine

Treatment for Diarrhea / WebMD

Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases / NCBI

Factors that Affect Intoxication / BGSU

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.