0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чим найкраще лікувати герпес: ефективні мазі й таблетки від герпетичної інфекції

Іноді лікування герпесу буває довгим та неефективним. Наші експерти розповіли як лікувати герпес, які існують найефективніші препарати від герпесу, а так само про профілактику хвороби.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чим найкраще лікувати герпес: ефективні мазі й таблетки від герпетичної інфекції

Як не дивно, навесні зростає кількість випадків інфікування герпесом. Це зумовлено постійними коливаннями температури повітря, нестачею вітамінів і багатьма іншими факторами.

Але чим лікувати герпес на тілі та яка існує профілактика цього захворювання?

Що таке герпес: його типи й характерні симптоми

Вірус простого герпесу (ВПГ) у народі більш відомий як герпес і зустрічається у 90% населення Землі. Однак симптоми даного захворювання проявляються не у всіх.

Людина може бути зараженою герпетичною інфекцією й не відчувати жодного дискомфорту або характерних симптомів. Однак якщо її імунітет ослабне, то це може стати стимулом для розвитку ВПГ і появи симптоматики даної патології.

Деякі люди за все життя жодного разу не стикаються з цією проблемою, а інші періодично страждають від герпесу на губах, статевих органах та інших частинах тіла.

ВПГ може виникати з таких причин:

  • ослаблення імунної системи;
  • фізичний або емоційний стрес;
  • гіповітаміноз;
  • часті переохолодження або перегрівання;
  • перед- і постменструальний період.

Усього виділяють 8 видів герпесу, однак у людини найчастіше зустрічаються перші два.

Особливості найбільш поширених видів ВПГ:

1. Вірус герпесу 1-го типу. Його також називають оральний герпес. Даний тип захворювання вражає ротову порожнину й передається оральним шляхом. За оцінками ВООЗ вірусом орального герпесу інфіковано понад 3,7 млрд чоловік до 50 років.

Найчастіше людина заражається ВПГ 1-го типу під час:

  • поцілунків з інфікованим;
  • використання загальних побутових предметів, наприклад, зубної щітки або столових приборів.

2. Вірус герпесу 2-го типу. Інша назва — генітальний герпес. Зазвичай він передається при статевому акті та виступає на геніталіях. Їм інфіковано близько 491 млн людей. Вірус герпесу 2-го типу збільшує ризик зараження та передачі ВІЛ.

Поширення цього типу захворювання може статися:

  • під час контакту зі шкірою, поверхнями статевих органів або рідинами людини, у якої ВПГ 2-го типу;
  • при статевому акті з інфікованою людиною.

Також у деяких рідкісних випадках даний вид захворювання може передаватися від матері до дитини під час пологів. Він називається неонатальним герпесом.

Симптоми герпесу

Ознаки інфікування виникають поступово й при першому їх прові найкраще звернутися до профільного лікаря за консультацією.

Загальні симптоми ВПГ:

  • свербіж, печіння або поколювання навколо місця зараження;
  • почервоніння інфікованої зони;
  • збільшення розмірів місця почервоніння;
  • появи виразок або пухирців заповнених серозною рідиною.

При ВПГ 2-го типу крім перерахованих вище симптомів також може виникати:

  • відчуття легкого поколювання або стріляючої болю в ногах, сідницях і стегнах, які виникають до появи виразок на статевих органах;
  • лихоманка;
  • болі в тілі;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

Частота рецидивів (відновлення симптомів хвороби) може варіюватися в залежності від індивідуальних особливостей людини.

Чим лікувати герпес: особливості протигерпетичних препаратів

Для боротьби з ВПГ використовують спеціальні противірусні препарати. Вони називаються протигерпетичними медикаментами.

Зверніть увагу!

Важливо розуміти, що вірус герпесу в організмі людини не можна повністю знищити за допомогою медичних засобів. Мета протигерпетичної терапії полягає в пригніченні активності й синтезу молекули ДНК патогена. Однак противірусні препарати не мають жодного впливу на недіючі віруси, тому людина залишається інфікованою, а через певний час у неї знову можуть з'явитися симптоми даного захворювання.

Усі протигерпетичні засоби діляться на препарати для зовнішнього (місцевого) і системного застосування (парентеральне та ентеральне введення).

Медикаменти для місцевого застосування наносять на уражену ділянку шкіри, наприклад, на поверхню губів, статевих органів або слизових оболонок людини. За статистикою найчастіше виникає саме оральний герпес на губах.

Форми противогерпетичних засобів для місцевого застосування:

  • мазь проти герпетичної інфекції;
  • крем від герпесу.

Противірусні препарати для парентерального введення надходять в організм людина, минаючи шлунково-кишковий тракт. Їх основні форми:

  • рідкий розчин для інфузій;
  • ліофілізат (порошок) для інфузій;
  • ампули для ін'єкцій.

Інфузії можуть бути підшкірними й внутрішньовенними.

Протигерпетичні медикаменти для ентерального введення. У цю групу входять лікарські засоби, які потрібно застосовувати через рот. Вони потрапляють у шлунково-кишковий тракт, а потім за допомогою кровоносного русла транспортуються до ураженої ділянки.

Форми цієї групи препаратів:

  • таблетки;
  • капсули;
  • сиропи.

Чим лікувати герпес на губах і в інших місцях у кожному індивідуальному випадку повинен вирішувати лікар. У першу чергу його рішення буде залежати від типу вірусу.

Найефективніші препарати від герпесу 1-го та 2-го типу

Найбільш відомим противогерпетичним засобом є ацикловір. Його ефективність для лікування 1-го, 2-го, 3-го і 4-го типу герпесу була доведена в ході клінічних досліджень. Саме ацикловір для боротьби з ВПГ рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я.

Ацикловір зупиняє розмноження патогена й пригнічує його активність. В основному його застосовують у формі крему, який кілька разів на добу наносять на уражену ділянку шкіри. Даний препарат існує також і в таблетованій формі. Правила прийому в кожному індивідуальному випадку потрібно обговорювати з лікарем.

Не менш ефективним прийнято вважати препарат Пенцикловір. Його також рекомендує ВООЗ, так як цей медикамент успішно пройшов численні клінічні випробування. Він пригнічує активність вірусу герпесу 1-го та 2-го типу, а також ефективний проти його штамів. Пенцикловір можна використовувати пацієнтам зі стійкістю до ацикловіру.

Однак найбільш дієвим лікарським засобом проти герпетичної інфекції вважається Валацикловір. Він більш ефективний, ніж попередні два медикаменти. В організмі людини під впливом ферментів валацикловір перетворюється в ацикловір.

Практично у всіх противогерпетичних засобах основною діючою речовиною виступає: ацикловір, пенцикловір або валацикловір.

Препарати для лікування орального герпесу

Існує велике розмаїття противірусних медикаментів для лікування симптомів даного захворювання, які випускаються в лікарських формах для місцевого застосування. Вони починають діяти швидше препаратів в таблетованих формах і впливають прямо на місце зараження.

Найкращі креми та мазі від герпесу 1-го типу:

Ацикловір, пенцикловір і валацикловір також входять до складу медикаментів, які потрібно приймати орально, тобто через ротову порожнину.

Вони входять до складу таких таблеток від герпесу:

Препарати для лікування генітального герпесу

Для боротьби з ним підходять деякі медикаменти з перерахованих вище, однак медичні експерти радять застосовувати препарати, до складу яких входить саме валацикловір. Це обумовлено тим, що ВПГ 2-го типу має більшу кількість негативних симптомів і може викликати ускладнення, а валацикловір сильніший, ніж пенцикловір та ацикловір.

Дієві препарати для боротьби ВПГ 2-го типу:

Крім того, для лікування даної вірусної інфекції використовують такі допоміжні засоби:

1. Імуномодулятори. Вони допомагають зміцнити імунну систему та підсилюють захисні реакції проти вірусів.

Приклади даних засобів:

2. Антисептики. Їх використовують у якості профілактики повторних заражень. Антисептиками обробляють місця зараження.

Найвідоміші медикаменти:

3. Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП). Герпетична інфекція супроводжується запальними процесами, які можна зупинити за допомогою НПЗП.

Приклади цих препаратів:

4. Анальгетики-антипіретики. При генітальному герпесі може виникати підвищення температури. Її можна збити за допомогою найвідомішого анальгетика-антипіретика парацетамолу.

5. Антигістамінні засоби. Під час ВПГ у людини виникає відчуття свербіння в місцях інфікування. Виразки й пухирі сильно сверблять, але їх ні в якому разі не можна розчісувати, інакше на їх місці залишаться шрами. Для зменшення відчуття свербіння застосовують антигістамінні.

Популярні засоби даної групи.

Який засіб вибрати для лікування вірусу простого герпесу та які приймати допоміжні медикаменти в кожному індивідуальному випадку повинен вирішувати лікар. А щоб запобігти появі захворювання або його рецидиву можна провести просту профілактику.

Профілактика герпесу

Першочергово для запобігання появи симптомів цього відхилення у здоров'ї потрібно зміцнити імунітет. Зробити це можна притримуючись таких рекомендацій:

  1. Вживати здорову їжу та вітаміни. Раціон харчування повинен бути збалансованим і, не дивлячись на пору року, включати продукти харчування, що містять вітаміни. У період гіповітамінозу можна вживати біологічно активні добавки, до складу яких входять вітаміни та корисні мінерали.
  2. Займатися фізичною активністю. Спорт допомагає тримати тіло в тонусі, покращує циркуляцію крові до всіх органів і перешкоджає появі сольових відкладень. Навіть 10-хвилинна зарядка зранку допомагає зміцнити імунітет. У теплу пору року фізичні вправи найкраще робити на свіжому повітрі.
  3. Уникати стресових ситуацій. На жаль, у наш час досить складно читати новини й вирішувати різні проблеми, не пропускаючи їх через себе. Однак потрібно намагатися абстрагуватися та знаходити радість навіть у дрібницях. Якщо побороти стрес самостійно ніяк не виходить, то можна звернутися до психолога.
  4. Здоровий сон не менше 8 годин на добу. Уві сні імунна система людини активно функціонує й у ній продукуються спеціальні білки цитокіни. Дефіцит сну або погана його якість негативно позначається на роботі захисної системи.

Крім зміцнення імунітету, важливо не забувати про особисту гігієну. А також уникати контактів з людьми, інфікованими вірусом герпесу.

Ці поради допоможуть уникнути виникнення симптомів герпетичної інфекції. Але якщо вона все ж виникне, вибирайте засоби з діючою речовиною ацикловір, валацикловір або пенцикловір, попередньо проконсультувавшись з лікарем.

Пам'ятайте, що жоден медикамент не рятує від вірусу простого герпесу назовсім.

Які ще противірусні існують і чому більшість з них може бути неефективною? У нашій новій статті ми розповідаємо, які препарати рекомендує ВООЗ для боротьби з вірусами.

Якщо у вас виник риніт, то потрібно спочатку з'ясувати причину його появи, а потім вибрати дієві ліки. Читайте новий гайд з вибору найефективніших назальних засобів від різних видів риніту.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Herpes simplex virus / WHO

Symptoms, causes, and treatment of herpes / MedicalNewsToday

Herpes Simplex / HealthLine

Acyclovir / Drugs.com

Genital herpes / MayoClinic

Herpes Simplex Virus: HSV-1 & HSV-2 / WebMD

Genital Herpes - CDC Fact Sheet / CDC

HERPES SIMPLEX: DIAGNOSIS AND TREATMENT / AAD

Acyclovir / MedlinePlus

The best way to treat a herpes outbreak / Patient

Valacyclovir / Drugs.com

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.