0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як позбутися від стресу: чим загрожує гострий і хронічний стрес і які приймати препарати для нервової системи

Що таке стрес? Чим небезпечний хронічний стрес і гострий (короткочасний)? Які проблеми в організмі викликає стан постійної напруги? І чи дійсно «всі хвороби з голови»? Читайте про те, які хвороби виникають від нервів і які можна приймати препарати для зміцнення нервової системи.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Як позбутися від стресу: чим загрожує гострий і хронічний стрес і які приймати препарати для нервової системи

«Бий або біжи» — приголомшлива і точна реакція організму на загрозу. Ця програма буквально вшита в тіло. Але проблема сучасної людини в тому, що реакція на стрес включається не завжди в разі потреби. Сучасні люди стикаються з постійним шквалом стресових факторів, які тіло може помилково прийняти за загрозливі. Це може тримати вас в напрузі, з часом негативно позначаючись на психічному і фізичному здоров'ї. Але що з цим робити і чи можна це контролювати?

Стрес — реакція організму, яка природна перед лицем небезпеки, і саме вона допомагала нашим пращурам справлятися з погрозами для життя. Короткочасний (гострий) стрес — наш друг.

Але інша справа щодо тривалого (хронічного) стресу. Коли ви перебуваєте в такому стані протягом декількох місяців або років, ви піддаєтеся ризикам. І навіть якщо організм дуже міцний і захворювання вам не страшні, то якість життя в цілому буде страждати. Розуміючи цю тему, ви будете знати, на що потрібно звертати увагу і що робити, щоб захистити своє тіло і розум, а також емоційне благополуччя.

Що нам відомо про стрес?

У загальному розумінні стрес — це природна захисна реакція організму, яка починається в області мозку, що називається гіпоталамусом.

Коли ви переживаєте стрес (неважливо гострий або хронічний), гіпоталамус посилає сигнали всій вашій нервовій системі і ниркам про те, що пора діяти.

Своєю чергою, вони виділяють гормони стресу: адреналін і кортизол, щоб якнайшвидше привести тіло в готовність до реакції на будь-яку небезпеку.

Зміни, які відбуваються в організмі

В першу чергу, варто відзначити різницю між гострим стресом і затяжним (хронічним).

Перший випадок — короткостроковий, і якоюсь мірою він йде тільки на користь, оскільки гострий стрес змушує людину швидко мобілізувати всі свої ресурси для того, щоб впоратися з завданням або вийти із загрозливої ​​ситуації. І як тільки все закінчується, організм швидко повертається до нормальних показників.

У другому ж випадку це не так. Хронічний стрес — це не про пару тижнів, такий стан може утримуватися роками. Вся суть в тому, що до стресу не можна пристосуватися і ужитися з ним в гармонії, також його не можна уникнути: залишається тільки терпіти. В результаті організм адаптується, змінюється і підлаштовується.

Стрес насамперед порушує життєво важливі функції: це дихання, робота серця і судин, нервової та ендокринної систем. А когнітивні здібності подібні навчанню, концентрації і прийняттю рішень відключаються, тобто, робота неокортексу (вищої мозкової діяльності) значно знижується.

Що відбувається, якщо стрес гострий?

Гострий — значить короткий, блискавичний. На невеликій часовий проміжок підскакує рівень кортизолу, для того, щоб людина зреагувала на небезпеку.

У головному мозку активізується мигдалеподібне тіло — структура, завдяки якій ми приймаємо відповідальні рішення та емоційно реагуємо.

Що відбувається, якщо стрес хронічний?

Хронічний — означає затяжний, тривалий. Тут вже кортизол тримається стабільно на високому рівні, а людина немов «готова до війни».

Мигдалина працює не перестаючи, нейрони в цій області згодом нарощуються.

Наприклад, якщо людина росла з самого дитинства в небезпечних умовах, то її мигдалеподібне тіло буде збільшено. Від цього виникає відчуття невпинної і безпричинної тривоги, яка переслідує фоном. У будь-якій соціальній ситуації людина немов весь час йде по краю прірви, з людьми й в стосунках вона завжди в боксерській стійці.

Для порівняння: гострий стрес — це наче подивитися короткий ролик або фільм, хронічний — переглядати раз за разом серіал з великою кількістю сезонів.

І якщо стан стресу зачіпає майже всі життєво важливі функції організму, то які хвороби виникають через стрес?

Симптоми стресу: захворювання, які виникають через постійне перенапруження

Оскільки всіма процесами в організмі, будь-то імунний захист або травлення, управляє нервова система, а стреси виснажують саме її, то і захворювання, викликані хронічним перенапруженням теж можуть бути найрізноманітнішими. Тому затяжна стресова реакція позначається практично на всіх органах і системах.

Акне

Найпершою буде страждати шкіра. Це один з найбільш очевидних способів прояви стресу.

Наприклад, одне дослідження вимірювало ступінь тяжкості акне у 22 осіб до і під час іспиту. Підвищений рівень стресу в результаті обстеження був пов'язаний з більшим проявом акне.

Інше дослідження 94 підлітків показало, що більш високий рівень стресу був пов'язаний з погіршенням стану акне, особливо у хлопчиків.

Ці дослідження показують зв'язок, правда, не враховують інші фактори, які можуть бути задіяні. Наприклад, до інших потенційних причин прищів відносяться гормональні зрушення, бактерії, надлишкове виділення жиру і закупорка пір.

Головні болі

Багато досліджень показали, що стрес може викликати біль. До речі, не тільки в голові, але і в шиї, спині, м'язах, суглобах.

Одне дослідження з 267 осіб з хронічними головними болями показало, що стресова подія передувала розвитку хронічних головних болів приблизно в 45% випадків!

Найбільш велике дослідження говорить, що підвищена інтенсивність стресу збільшує кількість днів з головним болем.

В опитуванні 150 військовослужбовців вдалося дізнатися, що у 67% осіб головні болі були викликані стресом, що зробило його одним з тригерів.

Часті нездужання, застуди та ГРВІ

Якщо ви відчуваєте, що постійно боретеся з нежитем, застудами та слабкістю, то такий стан може бути викликаний стресовими факторами, які послаблюють імунну систему і підвищують сприйнятливість до інфекцій.

В одному дослідженні літнім людям були зроблені щеплення від грипу. Виявилося, що у людей з хронічним стресом ослаблена імунна відповідь на вакцину, що вказує на те, що стрес може бути пов'язаний зі зниженням імунітету.

Аналогічним чином аналіз 27 досліджень показав, що стрес був пов'язаний з підвищеною сприйнятливістю до розвитку інфекції верхніх дихальних шляхів.

Однак це лише одна з частин головоломки, коли мова йде про здоров'я імунної системи. Ослаблена імунна система також може бути результатом неправильного харчування, відсутності фізичної активності і деяких імунодефіцитних розладів, таких як лейкемія і множинна мієлома.

Зміни у лібідо

Бажання розмножуватися — останнє, що може виникнути у людини, якщо потенційна небезпека залишається невирішеною. Потяг до статевого партнера виступає на перший план тоді, коли організм знаходиться в повністю безпечних і комфортних умовах. Тому багато людей відчувають зміни у своєму статевому потязі під час стресових періодів і відчувають зниження лібідо — і це нормально.

Судячи з дослідження з 339 чоловік, можна зробити висновок, що такий стан негативно впливає на сексуальне бажання, збудження і задоволення.

Розлади травлення

Проблеми з травним трактом, такі як діарея і закреп, також можуть бути викликані високим рівнем стресу.

Стрес може особливо впливати на людей з розладами травлення, такими як синдром роздратованого кишківника (СРК) або запальне захворювання кишківника (ЗЗК). Для них характерні болі в животі, здуття, діарея і запор, а всі ці ознаки зазвичай чергуються.

Крім того, один аналіз 18 досліджень, в яких вивчалася роль стресу в запальному захворюванні кишечника, показав, що 72% досліджень виявили зв'язок між стресом і травними симптомами.

Зміни апетиту

Коли загроза близька, людині не до їжі, і це теж нормально.

Коли ви відчуваєте тривогу, ви можете виявити, що у вас зовсім не буде апетиту, або ж ви будете люто здійснювати набіг на холодильник посеред ночі.

Депресія і тривожність

Зазвичай депресія і тривожність взаємопов'язані з постійним нервовим перенапруженням, одне випливає з іншого і дружньо йде рука об руку. В такому стані якість життя значно падає, адже те як людина поводиться, як проявляє свої емоції, що відчуває і як сприймає все навколо — все це відповідає відчуттям. Особиста воля і смак до життя гаснуть.

Що стосується роботи, то виникає емоційне вигорання — байдужий підхід до своєї справи. Або навпаки, деякі психіатри відзначають маніакальну одержимість роботою при виснаженні, так званий «трудоголізм».

Як лікувати стрес і викликані ним захворювання?

Можна сказати, що «всі хвороби від нервів», проте розвинутися можуть тільки ті, до яких індивідуум був схильний від початку.

  1. Проблеми зі здоров'ям не попадаються людині просто так. І те, що виникне, буде залежати також від генетики. Наприклад, в одного це проблеми з серцем, в іншого — з ендокринною системою, у третього — розвивається онкологія, а у четвертого взагалі може нічого не бути.
  2. Стрес не розвиває хворобу безпосередньо, а тільки збільшує ймовірність того, що протекційні системи людини рано чи пізно дадуть слабину і не захистять людину від того, до чого вона схильна.

Це пояснює, чому хтось може захворіти тілесно від перенапруги, а хтось просто обійдеться проблемами в психологічній сфері. Що, до речі, теж важливо.

Навіть якщо хроніка не гарантує захворювань, то точно заважає повноцінно жити.

Психосоматика: чи дійсно всі хвороби від нервів?

Психосоматика — це коли десь щось болить, тільки з органами й аналізами все добре, а лікарі руками розводять. Або, щоб не розводити, ставлять діагноз ВСД.

Важливо відзначити, що людина на сильній тривозі ще більше прислухається до своїх тілесних відчуттів, і чим сильніше акцентує на собі увагу, тим сильніше і яскравіше апперцепція. Таким чином, підливається масло у  вогнище і тривожний стан підкріплюється.

Наприклад, 80% скарг на біль у хребті мають психосоматичну природу.

Препарати від стресу і для нервової системи

Безумовно, не існує чарівної пігулки, яка моментально виведе людину зі стресового стану і поверне всі процеси в організмі до функціонуючої норми. Для повного лікування потрібна робота з психологом або психотерапевтом, а також зміна способу життя і способу реагування, щоб мінімізувати наявність стрес-факторів в житті.

Однак для якнайшвидшого відновлення і нормалізації роботи нервової системи за призначенням лікаря можуть застосовуватися безпечні заспокійливі препарати на основі трав, засоби для поліпшення сну, до складу яких входить мелатонін, і особливі біодобавки для зміцнення імунної системи.

Препарати для зняття стресу — заспокійливі засоби на основі трав:

  • Релаксил — рослинна комбінація з валеріани, м'яти перцевої і меліси, які разом надають досить м'який седативний ефект.
  • Алора — сироп на основі екстракту рідкої пасифлори, вона знижує збудливість центральної нервової системи і заспокоює.
  • Седафітон — в краплях, містить комбінацію з настоянки плодів глоду, валеріани і настойки трави пустирника. Такі рослинні ліки благотворно впливають на роботу центральної і вегетативної нервової систем, буквально приводячи їх в рівновагу. Пригнічують відчуття страху і тривоги, регулюють серцеву діяльність.
  • Ново-Пасит — в таблетках. В одній таблетці укладено мікс з таких рослин як бузина, звіробій, пасифлора, меліса, валеріана, шишки хмелю і гвайфенезин. Даний рослинний препарат має заспокійливу і одночасно антидепресивну дію.
  • Валеріана — класичний заспокійливий засіб; на вибір в таблетках або в краплях.

Дані м'які седативні засоби є допоміжними і застосовувати їх можна тільки мінімально короткий проміжок часу, поки не настане стабільне поліпшення стану.

Для нормалізації сну медичні експерти не радять відразу вдаватися до снодійним хімічного походження (наприклад, барбітуратів), так як вони викликають залежність, а після тривалого застосування і толерантність — тобто, організм звикає до стандартного дозування і перестає на нього реагувати, тому дозу постійно доводиться підвищувати, щоб відчути ефект від лікування. Такі снодійні засоби використовуються тільки строго за призначенням лікаря і тільки в дуже короткий проміжок часу — не більше 2-х тижнів.

Однак для нормалізації природних процесів сну і неспання, а також засипання, рекомендуються добавки з мелатонином. Мелатонін — гормон сну, який відповідає за циркадні ритми. Після прийому такої добавки ви зможете легко і швидко засинати, спати без пробуджень і прокидатися бадьорими, так як у мелатоніну немає давлячого ефекту.

Засоби з мелатонином для нормалізації циркадних ритмів і легкого засинання:

  • Мелатонін — представлені різні дженерічні добавки з дозуванням мелатоніну від 1 мг до 3 мг. Рекомендується починати прийом з меншою дозування і при необхідності її підвищувати.
  • Солгар Мелатонін — добавка від відомого і авторитетного бренду, який відрізняється високою якістю. Добавка містить 1 мг мелатоніну.
  • Седафітон Солодкий сон — комбінований препарат, до складу якого входять заспокійливі трави (Валеріан, пустирник і глід), а також мелатоніну 1,5 мг. Надає подвійний ефект — заспокоює нерви і допомагає легше заснути.

Крім симптоматичного лікування, при стресі також необхідно зміцнювати нервову систему. Для цих цілей зазвичай використовуються біодобавки з магнієм:

  • Магне-В6 — найпопулярніший препарат в Україні з магнієм і вітаміном В6. 1 таблетка містить магнію 470 мг і вітаміну В6 5 мг;
  • Магнікум — таблетки для профілактики ускладнень, пов'язаних з дефіцитом магнію та / або вітаміну В6;
  • Доппельгерц Актив Магній В6 — популярні вітаміни для міцних нервів і хорошої роботи м'язів;
  • Доппельгерц Актив Магній + Калій — шипучі таблетки для підтримки здоров'я нервової і серцево-судинної систем;
  • Доппельгерц Актив Магній В6 — шипучі таблетки, які крім магнію також містять вітаміни В6, В1, В2, В12 і фолієву кислоту додатково.

Але в будь-якому випадку при лікуванні хронічного стресу підхід повинен бути комплексним, так затяжний стан нервового перенапруження значно погіршує якість життя і викликає безліч супутніх захворювань.

Дуже багато що визначає спосіб життя людини, то, що вона їсть, як думає, як живе — все грає велику роль. Звідси висновок, що не тільки таблетками можна почати вносити зміни в свій стан. Седативні засоби здатні знімати стрес, проте в цьому може допомогти і правильна дієта. А в комбінації — ще краще! Читайте і дізнавайтеся більше про ТОП-9 смачних продуктів, заспокійливих для нервової системи.

У головних болей можуть бути найрізноманітніші причини. І поки йде процес пошуку джерела цієї проблеми, не потрібно мучитися, головний біль можна швидко усунути. Дивіться список ліків від головного болю, які дійсно допомагають.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність сімейним лікарем медичного центру Medical PlazaПершим Віктором Станіславовичем.

 

Джерела

The response of skin disease to stress: changes in the severity of acne vulgaris as affected by examination stress / PubMed

Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents / PubMed

Stress and chronic headache / NCBI

The association between stress and headache: A longitudinal population-based study / PubMed

Headache triggers in the US military / PubMed

Elevated content of cortisol in hair of patients with severe chronic pain: a novel biomarker for stress / PubMed

Chronic psychosocial stress: does it modulate immunity to the influenza vaccine in Hong Kong Chinese elderly caregivers? / PubMed

Stress and acute respiratory infection / PubMed

Influence of psychological stress on upper respiratory infection--a meta-analysis of prospective studies / PubMed

Chronic stress and sexual function in women / PubMed

The association between daily stress and sexual activity / PubMed

Association between constipation and stressful life events in a cohort of Sri Lankan children and adolescents / PubMed

Daily stress and gastrointestinal symptoms in women with irritable bowel syndrome / PubMed

The role of psychological stress in inflammatory bowel disease: quality assessment of methods of 18 prospective studies and suggestions for future research / PubMed

Psychosocial Stress and Change in Weight Among US Adults / NCBI

Chronic and acute stress and the prediction of major depression in women / PubMed

Measurement of psychological and heart rate reactivity to stress in the real world / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.