0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Спіруліна для шкіри: корисні властивості та 3 рецепти масок для обличчя в домашніх умовах

Користь спіруліни неоціненна не тільки для організму в цілому, а й для шкіри в тому числі, адже ця водорість допомагає уповільнити процеси старіння. Але як використовувати спіруліну правильно?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Спіруліна для шкіри: корисні властивості та 3 рецепти масок для обличчя в домашніх умовах

Мало хто знає чим корисна спіруліна для шкіри. Ці водорослі застосовуються в косметології та мають значний перелік корисних ефектів. Дізнайтеся про них з даної статті.

Що таке спіруліна?

Спіруліна — це один з видів синьо-зелених водоростей або по-іншому ціанобактерій, який містить усі незамінні амінокислоти, вітаміни групи В і жирні кислоти Омега-3. До їх складу також входить залізо.

Спіруліна росте як у прісній, так і в солоній воді в дикій природі. Вона також вирощується на спеціально обладнаних фермах. Назва походить від латинського слова «спіраль» і застосовується до групи водоростей через їх форму.

Спіруліна: користь для шкіри

Уже згадані синьо-зелені водорості впливають на здоров'я кишківника, що позитивно позначається на зовнішньому вигляді шкірного покриву людини.

Марі Хаянг, лікар-дерматолог та засновниця профільної клініки в Нью-Йорку, стверджує, що спіруліна позитивно впливає на мікробіом кишківника (сукупність мікроорганізмів, що заселяють кишківник). Тобто, у ньому стає більше корисних мікроорганізмів.

Якщо в людини є проблеми з мікробіомом, це призводить до надлишку токсичних речовин, які з кровотоком розносяться до всіх клітин, включаючи клітини шкіри. У результаті з'являються висипання, почервоніння.

Результати дослідження 2017 року, яке проводилося на тваринах, показують, що синьо-зелені водорості сприяють здоров'ю кишківника в зрілому та старшому віці. Але необхідне детальніше вивчення та нові експерименти, тільки вже на людях.

№1 Запобігає старінню

Завдяки великій кількості антиоксидантів, які входять до її складу, спіруліна може надавати антивіковий ефект.

Синьо-зелені водорості протидіють вільним радикалам, які призводять до появи зморшок і дряблості шкіри. Внаслідок цього запобігається пошкодження шкіри та її швидке старіння.

Один важливий компонент спіруліни — фікоцианін, він надає водоростям специфічний колір, впливає на антиоксидантну активність клітин. Це було з'ясовано в ході експерименту у 2014 році. Підвищена антиоксидантна активність клітин сприяє усуненню вільних радикалів, які провокують старіння шкіри та появу зморшок.

Спіруліна містить тирозин, вітамін Е і селен, які відомі своїм антивіковим ефектом. Тирозин уповільнює старіння клітин шкіри. Присутні в ньому антиоксиданти знешкоджують вільні радикали, які викликають старіння шкіри.

Крім того, до складу спіруліни входять дві важливі амінокислоти: пролін та гліцин. Вони допомагають зберігати шкіру пружною й приносять користь іншим органам людини.

№2 Підсилює вироблення колагену

Дослідження, проведене у 2019 році, показало, що водорості збільшують кількість фібробластів — це особливі клітини дерми, у яких синтезуються компоненти міжклітинного матриксу. Фібробласти також відповідають за вироблення колагену.

Така властивість спіруліни може сприяти ефекту підтяжки шкіри, але необхідні додаткові дослідження.

Також існують свідчення, що дані водорослі можуть допомагати в лікуванні шкірних захворювань, а саме акне, псоріазу, екземи. Однак перед їх застосуванням з цією метою в кожному індивідуальному випадку потрібно консультуватися з лікарем.


Спіруліну можна приймати в таких БАДах:

Крім того, існують спеціальні маски для шкіри, до складу яких входить спіруліна. Наприклад, Маска альгінатна детокс Оливка-Спіруліна та ламінарія Tink. Подібні маски можна приготувати в домашніх умовах.

Маски зі спіруліни: рецепти приготування в домашніх умовах

Спіруліну можна застосовувати для шкіри в різних цілях, а саме:

  • для продовження молодості та протидії вільним радикалам;
  • як засіб для очищення;
  • для боротьби з прищами.

Перед використанням будь-яких засобів з синьо-зеленими водоростями слід проконсультуватися з косметологом.

Розглянемо три варіанти приготування маски зі спіруліни.

№1 Маска для зволоження та пружності шкіри

Необхідні інгредієнти:

  • пів чайної ложки екстракту або порошку спіруліни;
  • 1 столова ложка меду;
  • 1 чайна ложка олії примули вечірньої.

Приготування та використання.

Ретельно змішайте всі інгредієнти в зручній посудині. Потім вмийтеся й нанесіть їх на чисту суху шкіру. Залиште маску на 10-15 хвилин, а потім змийте її теплою, чистою водою та витріть обличчя насухо.

№2 Маска для очищення шкірного покриву

Необхідні інгредієнти:

  • половина чайної ложки порошку або екстракту синьо-зеленої водорості;
  • 1 ст. ложка будь-якої олії основи, наприклад, олія жожоба або аргонова.

Приготування та використання.

З'єднайте всі інгредієнти та перемішайте їх. Потім нанесіть масу круговими рухами на вимите сухе обличчя й почекайте 15-30 хв. Після чого змийте маску.

№3 Маска для обробки прищів

Необхідні інгредієнти:

  • пів чайної ложки порошку або екстракту спіруліни;
  • кілька крапель ефірної олії чайного дерева;
  • 1 чайна ложка олії жожоба.

Приготування та використання.

Змішайте всі інгредієнти до отримання однорідної консистенції. Потім нанесіть її на прищі. Після чого залиште так на годину. Після чого змийте та насухо витріть обличчя чистим рушником.

Перед тим, як використовувати маску для обличчя, до складу якої входить спіруліна, переконайтеся, що у вас немає на неї алергії. Для цього можна нанести невелику кількість приготованої речовини на тильну сторону долоні, і трохи почекати. Якщо в цьому місці виникнуть почервоніння й неприємні відчуття, значить у вас є алергія, якщо ні — алергія відсутня.

До початку застосування маски зі спіруліною бажано проконсультуватися з косметологом.

Коензим Q10 також є одним з популярних БАДів, які допомагають уповільнити старіння шкіри. Однак він має, як мінімум, 7 корисних властивостей. Дізнайтеся про них з нової статті.

А навіщо приймати фолієву кислоту? Багато хто думає, що цю добавку потрібно пити тільки при плануванні та під час вагітності, але це не зовсім так. Читайте про всі корисні властивості фолієвої кислоти в нашому матеріалі.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену косметологом медичного центру Medical PlazaКриловою Ольгою Вікторівною.

 

Джерела

Crude protein from spirulina increases the viability of CCD-986sk cells via the EGFR/MAPK signaling pathway / NCBI

Spirulina Benefits for Skin: Superfood or Super Skin Care? / healthline

Spirulina Protects against Hepatic Inflammation in Aging: An Effect Related to the Modulation of the Gut Microbiota? / PMC

What are the benefits of Spirulina for the skin? / LookFantastic

24 BEST BENEFITS OF SPIRULINA FOR SKIN, HAIR AND HEALTH / uniquemuscle

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.