0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Топ-7 корисних властивостей коензим Q10: молодість шкіри, здоров'я серця та ще 5 ефектів популярної добавки

Більшість людей хоч раз чули про вітамінну добавку Коензим Q10. І дійсно цей БАД має безліч корисних властивостей, які не тільки допоможуть вам зберегти молодість, а й можуть вберегти вас від раку. Так для чого приймати Коензим Q10 та як пити цю вітамінну добавку?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Топ-7 корисних властивостей коензим Q10: молодість шкіри, здоров'я серця та ще 5 ефектів популярної добавки

У багатьох людей коензим Q10 асоціюється з молодістю шкіри або профілактикою серцевих захворювань, проте він надає набагато більше корисних ефектів. Але кому ж потрібно приймати цю добавку й у яких випадках?

Що таке коензим Q10?

Коензим Q10 — це поживна речовина, яка природним чином виробляється та зберігається в мітохондріях. Його також називають убіхінон. Коензим Q10 ендогенного походження синтезується в кожній клітині людського організму, проте найбільше його утворюється в тканинах печінки, підшлункової залози, нирок, міокарда та мозку.

Дана речовина має такі корисні властивості:

  • бере участь в енергетичному обміні клітин;
  • має функцію антиоксиданту та захищає клітини від окисного стресу.

Рівень убіхінону в різних людей відрізняється, оскільки на його кількість в крові впливає кілька факторів, а саме:

  • стать;
  • вік;
  • рівень холестерину;
  • вживання алкоголю;
  • рівень тригліцеридів (жири, які дають енергію клітинам).

З віком, а також при підвищеному споживанні алкоголю, тригліцеридів і холестерину рівень даної речовини зменшується. Причиною його дефіциту можуть стати різні захворювання, включаючи гіпертонію та хронічну серцеву недостатність.

Для поповнення дефіциту коензиму Q10 можна вживати їжу, яка його містить, і біологічно активні добавки.

Продукти, до складу яких входить дана речовина:

  • риба (тунець, лосось, скумбрія, сардини);
  • м'ясо (телятина, курка, свинина);
  • рослинні олії;
  • бобові;
  • різні види капусти;
  • авокадо;
  • виноград.

Однак у їжі убіхінону міститься набагато менше, ніж в БАДах, тому краще приймати саме добавки з ним.

Коензим Q10: для чого приймати популярну добавку

Можна виділити 7 основних станів, для поліпшення яких можна приймати коензим Q10.

№1 Серцева недостатність

Ця патологія може стати наслідком інших серцевих захворювань, таких як гіпертонія (підвищений тиск) або ішемічна хвороба серця. Їх лікування в деяких випадках призводить до зниження кількості коензиму Q10.

Згідно двох нещодавніх наукових досліджень, прийом добавок убіхінону допомагає знизити ризик виникнення патологій серцево-судинної системи.

У першому дослідженні 420 осіб з серцевою недостатністю пили протягом двох років біологічно активну добавку — це допомогло полегшити симптоматику захворювання та зменшити ймовірність летального результату.

У другому дослідженні 620 осіб були розділені на дві групи: одна пила коензим Q10, а друга протягом року пила звичайне плацебо. І як результат, людей, які приймали коензим Q10, рідше госпіталізували через серцеву недостатність і у них спостерігалося менше загострень даного стану.

Дана речовина протидіє окисному стресу та допомагає в боротьбі з серцевою недостатністю.

№2 Старіння шкіри

Шкірний покрив людини найбільш сприйнятливий до дії вільних радикалів (окисний стрес), які провокують старіння.

На шкіру негативно впливають фактори двох видів: зовнішні та внутрішні. До перших відносять патогенний вплив ультрафіолетових променів, а до других — гормональний дисбаланс.

Шкідливі фактори, що впливають на шкірний покрив, призводять до зниження його зволоженості та зменшення захисту від окисного стресу.

Коензим Q10 може зменшити пошкодження шкіри за допомогою забезпечення антиоксидантного захисту та збільшення вироблення енергії в мітохондріях.

№3 Проблеми з фертильністю (здатність мати дітей)

З віком вироблення коензиму Q10 сповільнюється, що знижує захист органів статевої системи від окисного стресу. У жінок погіршується захист яєчників, а у чоловіків якість сперми. Це призводить до проблем з фертильністю.

Результати деяких досліджень показують, що коензим Q10 може поліпшити якість, активність і концентрацію сперматозоїдів внаслідок посилення антиоксидантного захисту.

№4 Профілактика хвороб Альцгеймера та Паркінсона

Убіхінон входить до складу мітохондрій, а вони є головними генераторами енергії клітин мозку.

На жаль, з віком робота мітохондрій слабшає, що приводить до виникнення їх дисфункції, загибелі клітин мозку й таким захворюванням як хвороба Альцгеймера та Паркінсона.

Крім того, у людей старшого віку окисні пошкодження збільшують виробництво шкідливих сполук, які негативно впливають на пам'ять і фізичні функції.

Коензим Q10 зменшує кількість цих сполук і виступає відмінною профілактикою хвороб Альцгеймера та Паркінсона.

№5 Головний біль

Порушення функцій мітохондрій (енергетична органела клітин) може призвести до ряду негативних наслідків, серед яких:

  • збільшення поглинання клітинами кальцію;
  • надмірне утворення вільних радикалів;
  • зниження антиоксидантного захисту.

Усе це може спровокувати виникнення головного болю — мігрені.

Результати останнього дослідження, у якому взяло участь понад тисячу осіб, показали, що люди з низьким рівнем убіхінону відчували менш сильні головні болі після прийому курсу коензиму Q10. Це обумовлено тим, що дана речовина входить до складу мітохондрій, і після її отримання ззовні поліпшується функціонування даних органел, а також зменшуються запальні процеси, що виникають під час мігрені.

№6 Профілактика ракових захворювань

Окисний стрес пошкоджує клітини та негативно впливає на їх функції. Якщо через будь-яку причину організм людини не може ефективно боротися з вільними радикалами, то це збільшує ризик виникнення ракових захворювань.

Доведено, що у людей з онкологією рівень коензиму Q10 нижче, ніж у здорових. Такий показник убіхінону пов'язаний з підвищенням ймовірності виникнення раку на 53,3%.

Прийом добавок коензиму Q10 сприяє виробленню клітинної енергії та захищає їх від окисного стресу.

№7 Захист легень

Легені — це орган, який найбільше контактує з киснем, що робить його сильно сприйнятливим до окисного пошкодження.

Поганий антиоксидантний захист і низький рівень коензим Q10 можуть підвищити ймовірність окисних пошкоджень і призвести до появи таких захворювань, як бронхіальна астма й ХОЗЛ (хронічна обструктивна хвороба легень). У людей, які мають перераховані патології рівень убіхінону досить низький.

Дані деяких досліджень свідчать про те, що після прийому коензим Q10 пацієнтами, що страждають астмою, у них зменшується запалення та потреба в кортикостероїдах для його лікування. Позитивна динаміка лікування спостерігається й у людей з ХОЗЛ.

Коензим Q10: як приймати добавку

Убіхінон є жиророзчинним з'єднанням, через що його всмоктування триває досить повільно. Тому приймати добавку потрібно під час прийому їжі або після нього, оскільки це допомагає засвоювати коензим Q10 в три рази швидше, ніж після його прийому на голодний шлунок.

Коензим Q10 добова доза

Не існує універсальної добової дози коензим Q10, у кожному індивідуальному випадку необхідно консультуватися з лікарем. Максимум у день можна приймати до 500 мг.

Найчастіше біологічно активна добавка випускаються дозуванням 30 або 60 мг.

Приклади перевірених і ефективних БАДів коензим Q10:

Що стосується побічних ефектів убіхінону, то вони виникають досить рідко й найчастіше виникають через самовільне перевищення добової дози.

Можливі побічні реакції:

  • нудота;
  • блювота;
  • діарея;
  • печія.

Добавки коензим Q10 не рекомендовано приймати дітям, вагітним або жінкам, які годують грудьми без рекомендації лікаря.

Крім того, люди, які п'ють антикоагулянти та препарати для лікування щитоподібної залози, а також проходять хіміотерапію повинні порадитися зі своїм лікарем перед прийомом добавки.

Слід звернути увагу, що склад допоміжних речовин різних брендів може відрізнятися. Тому перед прийомом БАДа обов'язково потрібно прочитати його інструкцію, і якщо у вас є алергія на будь-який компонент добавки, то застосовувати її не потрібно.

Які ще добавки, крім коензиму Q10 можна приймати для поліпшення здоров'я серця? Дізнайтеся назви топ-5 БАДів для серцево-судинної системи з нашої нової статті.

Чи існує ефективна профілактика алергії? Усе частіше вчені говорять про дієвість методу АСІТ. Читайте докладніше про цей вид лікування в новому матеріалі блогу.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Coenzyme Q10: CoQ10 / WebMD

9 Benefits of Coenzyme Q10 (CoQ10) / Healthline

Coenzyme Q10 / NCCIH

Coenzyme Q10 / LPI

Parkinson's disease: mitochondrial molecular pathology, inflammation, statins, and therapeutic neuroprotective nutrition / PubMD

Coenzyme Q10 deficiency and response to supplementation in pediatric and adolescent migraine / NIH

Coenzyme Q10 supplementation reduces corticosteroids dosage in patients with bronchial asthma / PubMD

Coenzyme Q10 for the treatment of heart failure: a review of the literature / NIH

Coenzyme Q10 and male infertility: a meta-analysis / PubMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.