0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Утруднене дихання, слабкість і ще 3 перших ознаки нестачі заліза в організмі

Часто відчуваєте себе дуже втомленим після роботи? Це може бути пов'язано з нестачею заліза в організмі. А ще дефіцит заліза може позначитися не тільки на вашій продуктивності, але і на вашій красі. Читайте в нашій статті: які існують основні симптоми нестачі заліза і які продукти повинні входити в ваше меню, щоб уникнути дефіциту заліза, а також наші медексперти підібрали кращі харчові добавки які містять ферум.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Утруднене дихання, слабкість і ще 3 перших ознаки нестачі заліза в організмі

Існує кілька елементів, які вкрай важливі для людини. Одним з них є залізо (Fe) через те, що завдяки йому молекули кисню доставляються до всіх клітин організму, і він може функціонувати.

Але в чому ще полягає користь заліза та за якими симптомами можна зрозуміти, що в людини є нестача даної речовини?

Залізо: цікаві факти та особливості

Залізо (Fe) — це незамінний елемент для життєдіяльності людського організму. На латинській дана речовина називається ferrum (ферум).

У тілі людини в середньому міститься близько 4 грамів заліза. Людям необхідно вживати щодня 10-18 міліграм феруму. Нестача заліза викликає розвиток анемії.

На початку 20 століття вченими було відкрито, що Fe є компонентом гемоглобіну в спеціальних клітинах крові еритроцитах.

Ферум входить до складу ядра й кори Землі. Вважається, що залізо четвертий за масою елемент земної кори, а ядро ​​нашої планети складається з заліза, нікелю й сірки.

При контакті з киснем (O2) ферум окислюється. Однак у людському організмі є спеціальні механізми, а саме корисні мікроорганізми, які допомагають засвоювати залізо.

Користь заліза для організму та перелік продуктів, які його містять

Основна корисна властивість феруму полягає в тому, що він допомагає транспортувати молекули кисню до всіх органів і тканин. Через його дефіцит можуть виникнути серйозні проблеми зі здоров'ям.

Залізо входить до складу таких трьох білкових з'єднань:

  1. Гемоглобін. Даний білок є головною складовою еритроцитів (клітини крові). Саме в них молекули кисню транспортуються по тілу. У гемоглобіні міститься приблизно 25% усього феруму організму.
  2. Міоглобін. Він вважається одним з важливих білків м'язової тканини людини. Будь-яка фізична активність і навантаження вимагають великої кількості кисню, перенесення якого в організмі можливе саме завдяки залізу.
  3. Ферменти. Fe є ключовим компонентом багатьох ферментів. Вони призначені для розщеплення продуктів і різних сполук, необхідних для життєдіяльності людини.

Крім того, ферум може накопичуватися в організмі у формі феритину. Він акумулюється в серці та печінці, а при необхідності вивільняється в кровотік.

Також існує поділ заліза на два типи: гемове й негемове. Перший відмінно засвоюється та отримати його можна з їжі тваринного походження. Другий знаходиться в рослинних джерелах, однак процес його засвоєння здійснюється гірше.

У які продукти входить залізо

Головними джерелами заліза є такі продукти:

  • квасоля;
  • шпинат;
  • сочевиця;
  • насіння гарбуза;
  • червоне м'ясо.

Важливо зауважити, що до складу деяких видів насіння також входить фітинова кислота. Вона уповільнює засвоєння Fe.

Багато продуктів спеціально збагачують залізом. До них відносять:

  • молоко та молочні вироби;
  • пластівці й різні каші;
  • напої;
  • приправи.

Однак не завжди людина отримує достатню кількість даної речовини з їжі.

5 симптомів, які свідчать про брак заліза в організмі

Дефіцит заліза

Дефіцит феруму може виникнути в будь-якому віці. Він з'являється через те, що організм використовує більше заліза, ніж його надходить з продуктами харчування. Виявити нестачу даного елемента можна за допомогою спеціального аналізу крові.

Найголовніше захворювання, яке пов'язане з дефіцитом заліза — це анемія. У більшості випадків воно виникає у вагітних жінок і дітей у віці до 5 років.

Розглянемо 5 основних ознак, які свідчать, що організму не вистачає заліза та його запаси потрібно поповнювати.

Блідий колір шкіри

Зміна кольору шкіри обумовлена ослабленням припливу крові та порушенням кровообігу. Зниження рівня гемоглобіну викликає блідість шкірного покриву. Гемоглобін починає гірше зв'язуватися з молекулами кисню й переносити меншу їх кількість до всіх клітин організму.

Під час діагностики даного стану лікар оглядає долоні, язик, нігтьове ложе й внутрішню поверхню повік. Якщо всі ці поверхні світліші та біліші, ніж зазвичай, то лікар може зробити висновок про блідий колір шкіри.

Підвищена стомлюваність

При нестачі заліза людина може відчувати втому, оскільки даний елемент у складі гемоглобіну транспортує кисень до різних клітин організму. А обмежений доступ кисню негативно позначається на активності людей.

Після інтенсивного фізичного навантаження або тренування теж відчувається втома. Це відбувається через те, що під час вправ організму потрібна більша кількість кисню, а його транспортує ферум. Така втома після спорту вважається цілком нормальною та при її появі не варто починати турбуватися.

При дефіциті Fe людині починає не вистачати кисню для забезпечення м'язової тканини всіма необхідними корисними речовинами. Втома може бути захисною реакцією організму, щоб не витратити всі запаси феруму.

Проблеми з диханням

Якщо в людини є нестача заліза в крові — значить до всіх органів, включаючи легені, буде надходити менше кисню. 

Коли в легеневу тканину надходить мало гемоглобіну людина може почати відчувати нестачу повітря. У крайніх випадках для зовнішнього надходження кисню використовують спеціальні кисневі маски.

Втрата свідомості та часті запаморочення

Для виконання безлічі логічних і розумових завдань протягом усього дня мозку потрібна велика кількість кисню. Залізо забезпечує доставку молекул O2 до клітин мозку. При його нестачі даний орган починає відчувати дефіцит кисню, і виконання розумової роботи ускладнюється.

Під час такої діяльності потрібно обов'язково робити перерви, провітрювати приміщення та виходити на вулицю подихати свіжим повітрям. Це буде стимулювати роботу мозку.

Головним свідченням того, що є нестача O2, якраз і є запаморочення. Мозку потрібно «перезавантаження», тому починає відбуватися збій в його роботі.

Підвищена ламкість нігтів

Звичайно, багато хто пов'язує ламкість нігтів з нестачею кальцію, однак це не єдина причина втрати їх міцності та порушення цілісності.

У результаті зниженого вмісту кисню в крові, що обумовлено дефіцитом феруму, нігті починають легко вигинатися всередину через те, що до нігтьової пластини надходить мало O2. Дане відхилення у здоров'ї називається увігнутий ніготь.

Крім того, брак Fe веде до погіршення сполучної тканини під нігтьовою пластиною і частих пошкоджень краю нігтьової фаланги.

При появі будь-якого з 5 розглянутих симптомів потрібно проконсультуватися з лікарем і здати аналіз крові. Якщо фахівець виявить у пацієнта проблеми з гемоглобіном і анемію, то йому будуть призначені антианемічні лікарські засоби.

Найвідоміші препарати з залізом і найкращі БАДи

Препараты с железом

Знижений рівень гемоглобіну, до складу якого входить залізо, погіршує передачу кисню до органів, тканин і може навіть виникнути кисневе голодування. Такий стан називається анемією.

Для збільшення кількості феруму та підняття рівня гемоглобіну використовують спеціальну групу препаратів заліза.

Найвідоміші антианемічні препарати:

Ферум також входить до складу різних біологічно активних добавок. В одному БАДі може міститися комплекс вітамінів і корисних елементів. Залізо в їх склад включають для підвищення рівня гемоглобіну в крові.

Кращі БАДи із залізом:

Перед вибором будь-якого препарату або БАДа, що містить залізо, проконсультуйтеся зі своїм лікарем і не комбінуйте препарати самовільно, оскільки це може бути небезпечно для вашого здоров'я.

Понад 200 відомих вчених закликали всіх приймати вітамін D. Дізнайтеся з нашого свіжого матеріалу, у чому ж полягає користь «вітаміну сонця» і чи допомагає він у профілактиці та лікуванні коронавірусу?

Мало хто знає про 9 основних корисних властивостей цинку. Однак цей елемент важливий для імунітету, здоров'я кісток і кишківника. Ще більше інформації про цинк читайте в нашій статті.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Review on iron and its importance for human health / NCBI

Iron deficiency without anemia - a clinical challenge / ResearchGate

Dietary strategies for improving iron status: balancing safety and efficacy / PubMD

Iron Deficiency Anemia: A Common and Curable Disease / PMC

Accuracy and reliability of pallor for detecting anaemia: a hospital-based diagnostic accuracy study / NIH

Spoon nails: still seen in today's world / Clinical Case Reports

The cardiomyopathy of iron deficiency / PubMD

Iron / RSC

Iron deficiency, fatigue and muscle strength and function in older hospitalized patients / EJCN

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.