0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Взаємодія кофеїну та алкоголю в енергетиках: чим небезпечні енергетичні напої

Чи можна пити алкоголь та кофеїн одночасно? Чи правда те, що енергетик нейтралізує дію алкоголю? Як це може позначитися на здоров'ї? Про це і не лише читайте у нашій новій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Взаємодія кофеїну та алкоголю в енергетиках: чим небезпечні енергетичні напої

Кофеїн — найпоширеніша речовина на планеті, що входить до складу кави, чаю та енергетиків. Сьогодні, складно уявити будь-яку молодіжну вечірку без найнебезпечніших напоїв у світі, а саме енергетиків, змішаних з алкоголем. Чому вживати такі напої ризиковано та якої шкоди вони можуть принести здоров'ю, розповімо далі.

Найбільше енергетики п'ють молоді люди. Вони дуже люблять змішувати їх з алкогольними напоями, тому що їм здається, що якщо алкоголь запити енергетиком, то це дозволить не п'яніти. На полицях багатьох супермаркетів навіть можна знайти алкогольні енергетики, які містять кофеїн і гуарану.

Але як же насправді впливають енергетичні напої на людину?

Що входить до складу енергетичних напоїв: основні властивості й чим небезпечні енергетики 

акі напої можна знайти, зайшовши в будь-який продуктовий, від великого супермаркету до маленького магазину біля будинку, і на них завжди є попит.

Енергетик — це безалкогольний напій, до складу якого входить кофеїн, амінокислоти, що стимулюють харчові добавки, деякі трави й вітаміни. Маркетинг енергетичних напоїв деяких компаній настільки ефективний, що їх продажі постійно зростають і люди починають вірити в неіснуючі корисні властивості енергетиків.

Кофеїн вважається найголовнішим інгредієнтом таких напоїв. У півлітровій баночці енергетика міститься від 60 до 400 мг кофеїну, що дорівнює такій самій його кількості в 4 чашках кави. Тільки ось 4 чашки кави залпом і за один раз мало хто п'є, а енергетик багато. Якщо випити не одну пляшку популярного напою, а кілька, то велика ймовірність передозування кофеїном.

Крім того, кофеїн також входить до складу багатьох лікарських засобів, де може виступати як основною діючою речовиною, так і допоміжною. Наприклад:

  • Кофеїн-бензоат натрію;
  • Цитрамон;
  • Парацетамол Екстра №12 таблетки шипучі;
  • Колдрекс таблетки №12;
  • Ринза таблетки №10;
  • Солпадеїн Актив таблетки шипучі № 12.

Приймати дані медикаменти спільно з енергетиками небажано, так як при такому поєднанні рівень кофеїну в організмі буде достатньо високим, що може призвести до негативних наслідків для здоров'я.

Цікаво також, що розглядувані напої можуть містити гуарану. Для довідки пояснимо, що таке гуарана. Ця рослина,так зване бразильське какао, один грам якого містить від 40-50 мг гуаранину (речовина, ідентичне кофеїну). Найчастіше гуарану, як і кофеїн, вказують у складі енергетичного напою, проте дані про їхню кількість виробники замовчують.

Серед інших інгредієнтів енергетиків може бути таурин, вітаміни групи В, женьшень, цукор, підсолоджувачі, консерванти й барвники.

Що входить до складу енергетичних напоїв: основні властивості й чим небезпечні енергетики 

А в чому ж тоді полягає небезпека енергетиків, адже до їх складу входять вітаміни та навіть лікарські засоби (женьшень)?

Небезпека від енергетиків: що відбувається з організмом після вживання енергетичних напоїв

Учені виявили, що розглядувані напої є основним джерелом кофеїну для тих, хто їх п'є, обганяючи за кількістю в складі даної речовини навіть каву. Енергетики вживають близько 30% підлітків і більшість чоловіки у віці від 18 до 34 років. За останні кілька років споживання напоїв енергетиків серед молоді зросло з 0,5% до 5,5%.

Головною причиною чому енергетики вважаються небезпечними й здатними викликати відхилення у здоров'ї — це високий рівень кофеїну в їх складі.

Дана речовина надає нижчеперелічені дії, які при передозуванні кофеїном можуть призвести до негативних наслідків, наприклад:

  • підвищена збудливість нервової системи (провокує дратівливість і стан занепокоєння);
  • розширення кровоносних судин (при розширенні в головному мозку це може призвести до загрозливого життю стану);
  • підвищення частоти серцевих скорочень і артеріального тиску (може спричинити проблеми з серцем);
  • тимчасове відчуття бадьорості й активності (може викликати безсоння).

Якщо вживати невелику дозу кофеїну (150-400 мг), то це жодним чином не повинно позначитися на організмі, але якщо пити енергетик разом з алкоголем — негативних наслідків не уникнути.

Однак, існує група осіб, яким слід взагалі відмовитися від енергетичних напоїв.

Так, Американська академія педіатрії попереджає дітей та їх батьків про негативний вплив енергетиків на дитячий організм. Наслідками любові до напоїв з великим вмістом кофеїну може стати невралгія головного мозку й серцево-судинної системи.

Людям, у яких хворе серце й підвищений тиск вживати енергетики не рекомендовано і їм слід звернутися до лікаря за консультацією, якщо вони все ж хочуть їх випити. Вагітним і годуючим жінкам також найкраще відмовитися від розглянутих напоїв.

Чому енергетики не можна змішувати з алкоголем?

Кофеїн є стимулюючою речовиною, в тому випадку, якщо його вживати окремо, наприклад, просто пити енергетик. Але якщо кофеїн і алкоголь поєднати, то ця суміш може блокувати сенсорні сигнали, тобто сповільнювати сприйняття інформації, що надходить від органів зору, смаку, слуху, дотику, нюху.

Чому енергетики не можна змішувати з алкоголем?

Побутує помилкова думка, що кофеїн нейтралізує дію алкоголю, але насправді це не так — він, навпаки її підсилює. Енергетик, що містить дану речовину (кофеїн), жодним чином не може вивести людину зі стану сп'яніння.

Координація та швидкість реакцій людей, які змішують алкоголь з енергетичними напоями, порушується. Люди в стані алкогольного сп'яніння можуть здійснювати ризиковані вчинки й завдавати шкоди своєму здоров'ю, не віддаючи собі в цьому звіту. Суміш кофеїну та алкоголю лише посилює цей ефект.

Крім того, алкогольні енергетики надають посилене навантаження на нервову систему. Кофеїн, що міститься в енергетиках стимулює її, а алкоголь викликає гнітючу дію. Таким чином, виходить антагоністичний ефект: на нервові клітини надходить відразу два різних сигналу, що порушує роботу мозку. Поєднання в алкогольних енергетиках етанолового спирту й кофеїну призводить до того, що людина стає менш чутливою до впливу алкоголю, вона не відчуває, що п'яніє й може вжити небезпечну для організму кількості алкоголю.

Чим небезпечні енергетичні напої, які вживають разом з алкоголем? Вони можуть:

  • провокувати проблеми з серцем (підвищувати артеріальний тиск, частішає серцебиття, порушувати серцевий ритм і призвести до гіпертонічного кризу);
  • викликати головні болі й болі в шлунку, а також викликати нудоту;
  • провокувати стан постійного неспокою та нервового напруження;
  • викликати стан сильного похмілля на ранок;
  • призводити до проблем зі сном, а саме безсонні;
  • порушувати пильність молодих людей, вони можуть не оцінити рівень свого сп'яніння й почати здійснювати неадекватні вчинки, наслідком яких можуть стати травми;
  • провокувати антагоністичний ефект на нервову систему людини: алкоголь починає її пригнічувати, а енергетик стимулювати, що призводить до негативного впливу на мозок.

Енергетичні напої містять від 25 до 50 грамів цукру, а спільний їх прийом з алкоголем людьми з діабетом може призвести до проблем зі збільшенням рівня цукру в крові.

Також, якщо енергетики й алкоголь поєднати, то можливі індивідуальні негативні реакції на цю комбінацію напоїв. Тому намагайтеся не експериментувати зі своїм здоров'ям.

Не змішуйте алкоголь з енергетичними напоями. Якщо ви відчуваєте втому, розбитість, пригніченість, не поспішайте пити енергетики й алкоголь, краще подумайте про здоровий спосіб життя, наприклад, про достатню кількість сну, правильне харчування, заняття спортом. Спробуйте дотримуватися здорового способу життя й вам більше не захочеться пити найнебезпечніші напої у світі.

Якщо ми вже почали говорити про спільний прийомі різних речовин, то пропонуємо прочитати статтю про особливості застосування парацетамолу разом з ібупрофеном. Комбінація цих препаратів допомагає подолати застуду, але пити їх потрібно за особливими правилами. Якими? Читайте в новій статті.

Дізнайтеся також про психологію внутрішньої сили, а саме про 5 правил для того, щоб стати незалежною та щасливою людиною. Маленький лайфхак, якщо їх дотримуватися, то взагалі перестає хотітися вживати алкоголь і енергетичні напої, а втома й дратівливість вас не торкнуться.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Fact Sheets - Alcohol and Caffeine / Cdc.gov

Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults / Doi.org

Brown University Health Promotion. Energy Drinks / Brown.edu

Energy drinks: Do they really boost energy? / Drugs.com

CDC Healthy Schools: The Buzz on Energy Drinks. US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) / Cdc.gov

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.