0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Тести на коронавірус: які бувають і як зробити вдома самостійно

Експрес-тести на коронавірус доступні і для домашнього самостійного використання. Вони бувають декількох видів: ті, що виявляють активну інфекцію, і ті, що відображають вже отриманий імунітет від перенесеної раніше коронавірусної інфекції. Як правильно відрізнити ці види тестів? І як правильно самостійно проводити процедуру тестування вдома?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Тести на коронавірус: які бувають і як зробити вдома самостійно

Багато людей хочуть знати, інфіковані вони в цей час або вже перехворіли й встигли виробити антитіла завдяки імунній відповіді. Було багато плутанини щодо тестів на коронавірус, і FDA повідомило, що деякі розробники тестів помилково стверджували, що їх тести схвалені або авторизовані FDA, і що багато комерційних тестів працюють погано, тому важливо розібратися у фактах.

Симптоми коронавірусу: як все починається

Особливість коронавірусної інфекції в тому, що на самому початку її легко можна сплутати зі звичайною ГРВІ, викликаною, наприклад, риновірусами, оскільки новий вірус проявляє себе далеко не відразу.

Перші характерні ознаки COVID-19, на які можна спертися для порівняння:

  • болить голова;
  • підіймається температура і наростає відчуття втоми;
  • болять м'язи та ломить тіло;
  • наявний кашель;
  • згодом стає важко дихати;
  • характерною особливістю зараження ковідом є те, що людина може перестати відчувати запахи, вони або спотворюються, або нюх пропадає зовсім. Змінюється смак. Але це буває не у всіх;
  • прояв дихальної недостатності (з'являється приблизно через тиждень після перших симптомів при переході хвороби з легкої стадії на середню).

Тому як тільки ви відчули себе погано, важливо якомога швидше перевірити себе на наявність інфекції. Зручно те, що це можна зробити вдома самостійно, адже тести на ковід зараз вже стали поширеними й допоможуть в діагностиці для самоконтролю.

Але перш ніж заглибитися в подробиці, почнімо з короткого огляду типів тестів на коронавірус.

Які бувають тести на коронавірус: два типи

Тести на коронавірус бувають двох видів. Перші визначають наявність інфекції в даний момент — вони повідомляють вам, що ви хворі зараз або наразі являєтеся носієм. Другий тип визначає специфічні антитіла до SARS-CoV-2 і повідомляє, що ви вже раніше перехворіли коронавірусною інфекцією і на цю мить у вас є імунітет до ковіду.

№1 Тест на наявність вірусу в даний момент: ПЛР і антиген

Цей тест виявляє вірус SARS-CoV-2, щоб визначити, чи є у вас активна інфекція, тобто, чи поширюєте ви інфекцію на цю мить. Всупереч тому, що ви можете бути заразними до появи будь-яких симптомів, даний тест найкраще виявляє вірус приблизно через два тижні після зараження або при появі перших симптомів.

Тест на коронавірус найкраще проводити шляхом взяття зразка слизу з мазка (зазвичай з носоглотки або ніздрів) або слини.

Існує два типи тестів на вірус ковіду:

  • ПЛР;
  • тест на антиген.

Які бувають тести на коронавірус: два типи

Обидва тесту необхідно проаналізувати в лабораторії або на спеціальній портативній швидкій машині.

ПЛР роблять методом ампліфікації генетичного матеріалу (РНК) вірусу. Це може зайняти від декількох хвилин до декількох годин.

Інший тип вірусного тесту — це тест на антиген. Він ідентифікує білок, який специфічно виявлений у вірусі. Переваги тесту на антиген полягають в тому, що він може дати результати всього за 15 хвилин і може бути проведений з меншими витратами, що дозволяє більш широко використовувати його для скринінгу (є експрес-тестом). Крім того, потрібен тільки мазок з носа, а не набагато глибший мазок з носоглотки. Зворотною стороною тестів на антигени є те, що вони з більшою ймовірністю дадуть помилково негативні результати.

На даний момент FDA дозволило тільки чотири лабораторних тести на антигени:

  • Sofia 2 SARS Antigen FIA від Quidel Corporation,
  • система BD Veritor для швидкого виявлення SARS-CoV-2,
  • тест LumiraDx SARS-CoV-2 Ag
  • Ag Card BinaxNOW COVID-19 компанії Abbott.

№2 Тест на антитіла для визначення імунітету до коронавірус

Цей тест виявляє антитіла до вірусу за допомогою забору крові (краплі або флакона), щоб визначити, чи були ви інфіковані в минулому і чи розвинений у вас певний рівень імунітету. Цей тест краще проводити в лабораторії, навіть з тест-смужкою.

Оскільки для вироблення антитіл потрібен час, тести на антитіла є найбільш точними, якщо їх проводять принаймні через 20 днів після перших симптомів захворювання. Це було показано в дослідженні 486 пацієнтів з COVID-19, у яких ймовірність позитивного результату тесту на антитіла (IgG) збільшувалася з часом після позитивного тесту на вірус.

Інший спосіб, яким наш організм бореться з вірусом, — це Т-клітини. Попередні дослідження показують, що навіть якщо рівень антитіл занадто низький, щоб їх можна було виявити, люди, раніше інфіковані вірусом, можуть виробляти достатню Т-клітинну відповідь для забезпечення імунітету. Однак дозволені в цей час тести не вимірюють цей тип імунітету, тому все одно слід застосовувати дистанціювання і запобіжні заходи для здоров'я незалежно від результатів тестів.

Домашні експрес-тести для виявлення коронавірусу: переваги та недоліки

FDA дозволило використовувати кілька тестів на віруси для самостійного проведення в домашніх умовах. Існує два типи: тест на антиген і тест ПЛР, кожен з яких має свої плюси і мінуси.

Домашні тести на антигени дають результати протягом 15 хвилин. Їх можна використовувати для людей з симптомами або для спостереження — в другому випадку потрібно пройти тест двічі протягом трьох днів з інтервалом не менше 36 годин.

Домашні експрес-тести для виявлення коронавірусу

Переваги: ​​можна придбати без рецепта. Відносно недорого. Дуже швидко.

Недолік: не такі чутливі, як тести ПЦР, тому є ймовірність пропустити ранню і більш пізню фази зараження.

Підсумок: якщо результат цього тесту позитивний, ви можете бути дуже заразними, доведеться самоізолюватись і зв'язатися з вашим лікарем.

Помилково негативні результати можуть бути отримані при неправильному виконанні тесту. Якщо результат негативний, ви все одно можете бути заразними.

Які є домашні тести на COVID-19 в Україні?

У нашій країні домашні експрес-тести на коронавірус представлені кількома позиціями. Нижче ми розглянемо, в чому їх особливість і який краще вибрати.

Тести для визначення антигенів коронавірусу (на наявність активної інфекції):

  • Тест CITO TEST COVID-19 Ag для визначення антигенів коронавірусної інфекції — визначає антигени коронавірусної інфекції, для цього береться мазок з носоглотки. Це якісний і швидкий аналіз з візуальним обліком результатів тестування. У разі позитивного результату, якщо зразок містить антигени SARS-CoV-2, буде утворюватися кольорова тестова лінія.
  • Testsealabs експрес-тест — визначає антиген вірусу COVID-19 і підходить для самоконтролю. Шляхом взяття мазка з носоглотки. Підходить для ранньої діагностики. У тесту висока чутливість (92,1%) і специфічність (98,1%), а результат ви можете побачити вже через 15 хвилин.
  • NowCheck COVID-19 Ag Test експрес-тест — для швидкого визначення антигенів. Передбачає взяття мазка з носоглотки. При цьому його чутливість становить 90,4% і специфічність 99,5%.

Тести на визначення антитіл до коронавірусу (для виявлення вже набутого імунітету):

  • Cito Test COVID-19 нейтралізуючі антитіла тест — для виявлення імунітету до коронавірусу (постінфекційного і поствакцинального). Також підходить для самоконтролю і виявляє нейтралізуючі антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2 в капілярній крові людини. Даний тип тесту дозволяє оцінити рівень імунітету після перенесеної хвороби, оцінити ефективність вакцинації, а також буде корисний для моніторингу динаміки напруженості й тривалості імунітету до COVID-19.
  • Тест CITO TEST COVID-19 для діагностики антитіл до коронавірусної інфекції — це швидкий тест для діагностики вже наявних антитіл і імунної відповіді до коронавірусної інфекції шляхом взяття крові з пальця. Він виявляє наявність IgM і IgG до коронавірусу. Зазвичай IgM можна виявити за 7-го дня після появи перших симптомів.

Як самостійно провести тест на коронавірус в домашніх умовах

Перш ніж приступити до процедури взяття мазка, потрібно ознайомитися із запобіжними заходами. До них відносяться такі кроки:

  1. Тест не можна використовувати, якщо термін придатності закінчився.
  2. Не вживати їжу, напої і не курити в місці проведення тесту. Кімната повинна бути чистою.
  3. Якщо упаковка пошкодилася, тест краще замінити на новий — цілий.
  4. Користуватися потрібно тільки тим, що входить в комплект для тестування.
  5. Дотримуйтесь процедури послідовно і чітко. Важливо проводити забори зразків правильно, як зазначено в інструкції.
  6. Недотримання процедури може призвести до неточних результатів.
  7. Поводитися зі зразками слід як з потенційно інфікованим матеріалом. Дотримуйтесь стерильності, вимийте руки до і після процедури.
  8. У разі, якщо тест проводить інша людина, йому / їй слід надіти одноразові рукавички і захисну маску.
  9. Коли все завершиться, тест і використані комплектуючі слід вкласти в поліетиленовий пакет і викинути в контейнер для відходів.

Як самостійно провести тест на коронавірус в домашніх умовах

Як провести тест?

Перед тим, як провести тест на ковід, потрібно взяти мазок. Забирати зразок з носоглотки потрібно таким чином:

  1. Закиньте голову назад на 45-70 °.
  2. Не кваплячись, легким рухом руки введіть кінчик стерильного тампона в ніздрю і просувайте його по зовнішній стінці носа приблизно на глибину 5 см. Для дітей досить глибини на 3 см. Ви повинні відчути опір при зіткненні з задньою стінкою носоглотки.
  3. Коли ви відчуєте, що матеріал впирається об задню стінку носоглотки, починайте акуратно виконувати обертальні рухи тампоном всередині протягом декількох секунд — цього достатньо, щоб тампон просочився секретом.
  4. Повільно обертаючи, дістаньте тампон з носової порожнини.

Що важливо знати: тестування слід виконувати якомога швидше після забору зразка. На той випадок, якщо швидко виконати процедуру не представляється можливим, помістіть тампон зі зразком в суху стерильну і щільно закриту пробірку для зберігання. Тоді зразок може зберігатися протягом 8 годин при кімнатній температурі і 24 години при температурі 2-8°C.

Щоб правильно підготувати і зберегти зразок мазка, потрібно:

  1. відкрутити кришку пробірки з буфером;
  2. вставити стерильний тампон в пробірку з буфером;
  3. обертати тампон протягом 10 секунд, одночасно притискаючи тампон до внутрішньої стінки пробірки;
  4. потім прибрати тампон, вичавлюючи його. Потрібно стискати стінки пробірки для того, щоб отримати максимальну кількість рідини з тампона;
  5. щільно закрити пробірку кришкою.

А тепер переходимо до самого тестування!

Процедура тестування проводиться таким чином:

  1. Для цього потрібно приготувати всі необхідні для тестування матеріали: годинник, тест-касету, стерильний тампон, пробірку з буфером і зразком. Матеріали строго ті, що знаходяться в комплекті.
  2. Переконайтеся, що вони кімнатної температури.
  3. Відкрийте запаяний пакет, дістаньте тест-касету з упаковки і використайте протягом однієї години.
  4. Кращий результат можна отримати, якщо провести тестування відразу після відкриття упаковки.
  5. Покладіть тест-касету на чисту і рівну поверхню.
  6. Відкрутіть верхівку кришки пробірки зі зразком, переверніть її і внесіть 3 краплі отриманої суміші в віконце касети, позначене буквою (S).
  7. Засічіть час.
  8. Облік результату проведіть через 15 хвилин.
  9. Не беріть до уваги результати тестування пізніше, ніж через 20 хвилин.

Розшифровка результату

Про те, що тест позитивний, скажуть дві кольорові лінії, що з'явилися. Одна кольорова лінія повинна з'явитися в контрольній зоні (C), а інша — в тестовій (T). Позитивний результат вказує на наявність антигенів або антитіл в зразку.

Негативний: одна кольорова лінія з'являється в контрольній зоні (C). Лінії в тестовій зоні не буде.

Недійсний: контрольна лінія не з'являється взагалі. Причиною такого результату може бути недостатня кількість досліджуваного зразка, недотримання процедури тестування, термінів придатності та умов зберігання швидких тестів. У такому випадку потрібно використовувати іншу тест-касету, переконавшись, що всі запобіжні заходи та правила дотримуються.

Сьогодні розробляється понад 200 вакцин від коронавірусу, а деякі з них вже активно застосовуються в багатьох країнах. Але яка вважається найкращою за ефективністю і безпечністю? Дізнайтеся, яка вакцина від коронавірусу є лідером: тут порівняння CoronaVac, Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson.

Питання про вакцинацію в Україні стоїть дуже гостро. Населення намагається виробити імунітет шляхом найпопулярніших і топових вакцин. Але ні один засіб не може гарантувати 100%-вий результат. Читайте докладніше про те, з яких причин вакцина може зовсім не проявити себе.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність сімейним лікарем Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Дерій Наталією Валентинівною.

 

Джерела

Interpreting Diagnostic Tests for SARS-CoV-2  / JAMA

Age- and Sex-Associated Variations in the Sensitivity of Serological Tests Among Individuals Infected With SARS-CoV-2 / JAMA

Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Antigen Test as First Over-the-Counter Fully At-Home Diagnostic Test for COVID-19 / FDA

Robust T cell immunity in convalescent individuals with asymptomatic or mild COVID-19 / Biorxiv

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.