0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Сезонна алергія: життєво важлива пам'ятка для алергіків і календар цвітіння на серпень-вересень 2020

А ви знали що терміново потрібно робити, якщо почалася алергія? І як запобігти появі неприємних симптомів полінозу? Наші медексперти розібрали докладно питання пов'язані з сінною лихоманкою: які особливості алергії в різні пори року, як лікувати алергію, а також не забули про пам'ятку для алергика та про календар цвітіння в Україні.

Оновлено
Сезонна алергія: життєво важлива пам'ятка для алергіків і календар цвітіння на серпень-вересень 2020

Згідно зі статистикою, наданою ВООЗ, людей, які страждають від бронхіальної астми, що з'явилася внаслідок невилікуваної алергії, уже більш 339 мільйонів. І ця цифра постійно зростає.

Липень і серпень — місяці цвітіння безлічі алергенних рослин, тому прояви полінозу можуть з'являтися в середині літа й здаватися на перший погляд схожими на симптоми застуди. У цей час рясно цвітуть рослини, що викликають найсильніші алергічні прояви: амброзія, полин, лобода, береза.

У цій статті ми, команда apteka24.ua, постараємося надати вам найдетальнішу інформацію про сезонні алергії, показати календар цвітіння на літо 2020 і розповісти про методи захисту й лікування.

Які особливості алергії влітку й восени?

Поліноз або сінна лихоманка — сезонне захворювання, яке проявляється алергічною реакцією на пилок рослин, що цвітуть у певний сезон.

Виникає поліноз щороку, як тільки зацвітають рослини, на пилок яких у людини алергія.

Алергія є надмірною імунною реакцією на нешкідливі речовини, які організм помилково розпізнає як потенційно небезпечні. У відповідь на взаємодію з алергеном відбувається відповідна реакція, яка полягає у викиді гістаміну — медіатора алергічної реакції та регулятора багатьох фізіологічних процесів. Простіше кажучи, гістамін викидається у відповідь на алерген і призводить до виникнення симптомів алергії, так як впливає на численні клітини, тканини й фізіологічні реакції.

Сезонна алергія зазвичай характеризується такими симптомами як:

  • нежить;
  • чхання;
  • різь в очах;
  • сухий кашель;
  • біль і сухість у горлі;
  • кропив'янка, висип;
  • набряк м'яких тканин.

Усі ці симптоми схожі з симптомами застуди, тому перший час можна переплутати алергічну реакцію з ГРВІ, однак підвищена температура в першому випадку зазвичай не виникає. Проте, вважати, що алергії не властива лихоманка, помилково, так як при сильній реакції, що супроводжується анафілактичним шоком або набряком, може виникнути й гіпертермія.

Період з липня по серпень є часом цвітіння багатьох рослин-алергенів, серед яких зустрічається амброзія та береза. І якщо береза ​​на початку серпня вже закінчує цвісти, то амброзія продовжує поширювати загрозу до середини вересня.

У цей час людям-алергікам потрібно вживати профілактичні та лікувальні заходи щодо особливостей свого стану, так як захворювання прогресує без лікування й може стати причиною для виклику «швидкої допомоги» під час нападу бронхіальної астми, набряку Квінке та анафілактичного шоку.

Календар цвітіння для алергіків на липень-серпень 2020 в Україні

Лікування алергії починається з визначення алергену, на який виникає реакція. Для цього необхідно відвідати лікаря-алерголога й здати аналіз на алергологічну панель, яка допоможе з'ясувати, до якого алергену підвищена сенсибілізація (чутливість). Це допоможе зорієнтуватися в тому, коли починати профілактичне лікування і в які періоди необхідно берегтися.

Календар цвітіння рослин в Україні допоможе встановити приблизні періоди цвітіння, щоб знати, коли планувати переїзд в інший регіон, самоізоляцію та прийом антигістамінних засобів.

Якщо ви алергік, збережіть собі цю пам'ятку й щорічно орієнтуйтеся по ній на періоди цвітіння влітку:

сезонный поллиноз, поллиноз, как лечить аллергию, аллергия, сенная лихорадка, календарь цветения для аллергиков,

Як поширюються пилкові алергени?

80% астматиків — це люди, яким властива алергія на пилок. Пилок являє собою невеликі частинки, що випускаються рослинами з метою запилення.

Пилок має білкову структуру (містить певного виду протеїни), що і стає причиною надмірної імунної реакції організму.

Поширення відбувається протягом усього періоду цвітіння. Причому, якщо пилок трав і злаків поширюється тільки на кілька десятків метрів навколо рослини-джерела, то пилок дерев може переноситися вітром на безліч десятків кілометрів.

Таким чином, поширення пилкових алергенів відбувається наступним чином:

  1. Алергени переносяться вітром у повітрі.
  2. Вони поширюються через шерсть тварин і при контакті з комахами.
  3. При безпосередньому контакті з рослиною-алергеном.

Алергени дуже летючі й легко переміщуються з повітряними масами, тому імунна реакція у вітряну погоду посилюється. Дрібні частинки проникають у будинок через відкриті на провітрювання вікна, навіть якщо на віконних отворах є москітні сітки. Пилок можна принести на собі, а саме на шкірі, на волоссі, на одязі.

Тому на період загострення алергічної реакції рекомендується або дотримуватися режиму самоізоляції, закриваючи вікна й намагаючись не виходити на вулицю, або на час змінити регіон проживання — найменше пилку в високогірних районах і на морському узбережжі.

Пам'ятка для алергіка: що потрібно терміново зробити, якщо почалася алергія

При сінній лихоманці необхідно максимально обмежити контакт з алергеном. При цьому алгоритм дій наступний:

  • не виходьте на вулицю без термінової потреби;
  • уникайте місць скупчення рослин-алергенів;
  • закрийте всі вікна й уникайте провітрювання у вітряну погоду;
  • поставте на вікна дуже дрібну москітну сітку;
  • регулярно промивайте ніс сольовим розчином морської води;
  • частіше приймайте душ та мийте волосся;
  • відразу періть одяг, у якому виходили на вулицю;
  • на період цвітіння тимчасово змініть регіон проживання на той, де ці рослини відсутні або поки не цвітуть;
  • починайте профілактичне лікування за 1 місяць до періоду цвітіння;
  • приймайте протиалергічні засоби протягом усього часу цвітіння рослин.

При станах, що загрожують життю (ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок, гостра кропив'янка, приступ задухи), невідкладна допомога полягає в наступному:

  • викликати «швидку допомогу»;
  • заспокоїтися й не панікувати;
  • лягти на горизонтальну поверхню так, щоб ноги були вище рівня голови та плечей;
  • обмежити доступ до алергену (закрити всі вікна, прикласти холод до місця, що набрякло, вмитися, промити ніс);
  • прийняти швидкодіючі антигістамінні препарати (Супрастин, Тавегіл);
  • не пити й не їсти.

Надалі лікар призначить відповідне лікування й вживе заходів для зняття гострої алергічної реакції.

Профілактика сінної лихоманки

Уникнути ризику погіршення стану допоможуть профілактичні заходи. Це означає, що прийом лікарських засобів повинен починатися заздалегідь — до початку періоду цвітіння алергенних рослин.

Терапію повинен підбирати лікар-алерголог індивідуально. Зазвичай вона полягає в прийомі:

  • антигістамінних препаратів третього покоління;
  • промивання носа сольовим розчином;
  • використання місцевих кортикостероїдних засобів;
  • прийому гомеопатичних препаратів.

Як лікувати алергію?

Лікування починається з діагностики — проводяться алерготести на визначення алергену з високою сенсибілізацією, і вже за результатом підбирається індивідуальне лікування з організацією життєвого розпорядку та прийомом медикаментів.

Однак таке лікування не позбавляє від алергії в майбутньому. Воно симптоматичне й сезоне. Антигістамінні лише блокують рецептори гістаміну, але не позбавляють від першопричини. Вони допомагають знизити гостроту реакції, але без методичного та регулярного прийому симптоматика буде повертатися. Читайте докладніше про те, як вибрати антигістамінні препарати для дорослих, дітей і вагітних.

На сьогоднішній день лікарі рекомендують лікувати алергію за допомогою ін'єкцій з мікродозами алергену — алерген-специфічну імунотерапію (АСІТ). Таким чином організм поступово звикає до подразника й перестає надмірно гостро на нього реагувати.

Однак таке лікування не дає швидкого результату. Ін'єкції проводяться тільки в той період року, коли алерген відсутній. При полінозі це зазвичай зима. Тривалість терапії займає не менше 3-х років, але може розтягуватися й на більш тривалий термін.

Імовірність успішного результату лікування досягається в 90% випадків — пацієнти забувають про алергію на 20 і більше років (це називається ремісією). 5% пацієнтів позбавляються від недуги на все життя.

Успішність АСІТ залежить від скрупульозності виконання методики — і за останні 100 років це єдиний метод, який працює на довгу перспективу.

А чи знаєте ви, що алергія може виникнути по зовсім неочікуваній причині? Наприклад, через поганий настрій? Виявляється, розвиток алергічних реакцій багато в чому може бути пов'язаним з психосоматикой. І що в цьому випадку робити? На це питання ми відповідаємо в цій статті про алергію та психосоматику.

apteka24.ua проводить масштабний освітній проєкт «Жіноча самоосвіта», у рамках якого ми будемо зустрічатися з висококваліфікованими лікарями з питань жіночого здоров'я й будемо їм задавати найнезруніші, найважливіші та вирішальні питання про жіноче здоров'я, які не наважуються задати самі жінки на жіночій консультації. Нас чекають зустрічі з акушером-гінекологом, гінекологом-онкологом і мамологом. Уже зараз ви можете прочитати інтерв'ю про 5 найбільш незручних питаннях гінекологу, які хвилюють усіх жінок, але їх соромно поставити. Це важливо для кожної!

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем медичного центру Medical PlazaГубаренко Галиною Василівною.

 

Джерела

Астма / ВОЗ

Пыльцевая аллергия: клинико-аллергологическая диагностика и специфическая иммунотерапия / МедПросвіта

Що таке алергія і які її основні симптоми? / МОЗ

Allergy symptoms / МedlinePlus

Онлайн карта: самочувствие аллергиков / Pollen.club 

Алергічний риніт / МОЗ 

Перша допомога при алергії / Еріус

Медикаментозна алергія / Gov.ua

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.