0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Реабілітація після пневмонії у дорослих та дітей: що потрібно робити?

Пневмонія продовжує залишатися одним із найбільш актуальних і серйозних захворювань у світі. Розповсюджене ускладнення після пневмонії — дихальна недостатність. Тому основною метою реабілітації легенів є максимально можливе функціональне відновлення. Читайте про дихальну гімнастику та інші методи реабілітації для дітей та дорослих.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Реабілітація після пневмонії у дорослих та дітей: що потрібно робити?

Пневмонія — загальна і серйозна інфекція легенів, через яку стає складно і болісно дихати. Це найбільше стосується дорослих людей у ​​віці 65 років і старше, вони також мають високий ризик ускладнень.

І якщо вас торкнувся діагноз пневмонії, то крім лікування медикаментами які, безсумнівно, стоять на першому місці, гігантська роль буде відведена відновлювальним ​​процедурам. Важливо уважно дотримуватися рекомендацій лікаря, а також дотримуватися деяких правил реабілітації — вони допоможуть зменшити ймовірність ускладнень.

Пневмонія: причини та симптоми

Пневмонія може вплинути як на одну, так і на обидві легені відразу. Винуватці цього бактерії, віруси та грибки. Саме вони діють у легенях людини таким чином, що альвеоли (так звані повітряні мішки) починають заповнюватися мікробною рідиною або гноєм. Зрозуміло, що нормальне дихання стає недоступним, але це не все.

Симптоми пневмонії можуть варіюватися від легких до серйозних:

  • кашель може бути як і зі слизом, так і без нього;
  • лихоманка, озноб, м'язовий біль і труднощі при диханні будуть завжди;
  • присутня втома, яка з часом збільшується;
  • може розболітися голова або починає турбувати біль за грудиною через постійний кашель.

Тяжкість захворювання буде залежати від віку, загального стану здоров'я та причин самої пневмонії.

Це серйозна ситуація, тому ліки тут на першому місці. Всі інші доповнення, такі як народні методи та харчові добавки, не можуть і не повинні сприйматися як терапія. Але домашні засоби можуть допомогти людині справлятися з симптомами та збільшувати комфорт після виписки.

Загальні рекомендації для тих, хто хворіє на пневмонію: як прискорити відновлення

Незалежно від того, чи боролися ви з цим діагнозом вдома або перебуваючи в лікарні, найкраще, що ви можете зробити в обох випадках — це продовжувати піклуватися про себе під час відновлення.

Ось деякі загальні поради щодо відновлення:

  • Залишайтеся вдома і наберіться терпіння. Піклуйтеся про себе так, поки у вас не знизиться температура і не залишиться хоча б мінімальний кашель.
  • Залиштесь вдома та відпочиньте, це не тільки прискорить ваше відновлення, а також захистить від можливого зараження всіх, з ким ви хочете зв'язатися.
  • Більше відпочивайте: поки ви вдома, у вас є шанс дрімати досхочу, займатись чимось приємним для себе і спробувати розслабитися.
  • Пийте багато рідини: це допоможе вашому організму уникнути зневоднення.
  • Слухайте свого лікаря та дотримуйтесь приймання лікарських засобів: обов'язково завершіть повний курс будь-яких антибіотиків, навіть якщо ви вже почали відчувати себе краще.

Ускладнення після пневмонії: якими бувають і хто підлягає ризику

Почнемо з того, що ми відразу зазначаємо — не всі люди з пневмонією підлягають ускладненням після відновлення. Так, їм також краще приділяти увагу реабілітації та зміцненню свого здоров'я. Але є специфічні групи ризику, які повинні бути дуже обережними та уважно слухати свого лікаря.

У групі ризику ускладнень від пневмонії є:

  • люди в похилому віці або дуже маленькі діти, яким не пощастило зустрітися з пневмонією, наприклад, через перебування у лікарні;
  • люди, які мають імунітет що погано виконує свої функції, внаслідок чого у них слабкий власний захист;
  • люди з іншими серйозними проблемами здоров'я, такими як діабет або цироз, тому що це також не додає сил, а лише навпаки, ускладнює ситуацію;
  • якщо вже є астма, і, до речі, людина перехворіла на ковід;
  • нездорові звички та, взагалі, спосіб життя, куріння, погане харчування та навколишнє середовище (забруднене повітря).

Ускладнення після пневмонії: якими бувають і хто підлягає ризику

Можливі ускладнення після пневмонії включають:

  • дихальна недостатність, при якій необхідно вдатися до допомоги дихального апарату на постійній основі;
  • сепсис — стан неконтрольованого запалення, що поширюється на все тіло. Може вплинути на будь-який орган;
  • гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС) як важка форма дихальної недостатності.

Абсцеси легенів не є найчастішими, але такі ж серйозні ускладнення, лікування яких може вимагати хірургічного втручання.

Відновлення після пневмонії: харчування та дихальна гімнастика

Звичайно, коли питання стосується відновлення здоров'я, підхід до нього буде комплексним. Це ліки, призначені лікарем, їжа, отримання деяких вітамінів та корегування способу життя.

Дієта при пневмонії

Дієта повинна бути якомога різноманітною і збалансованою! Правильна пропорція продуктів на вашій тарілці, які багаті на важливі речовини, не тільки допомагає підтримувати легені, але також дає вам енергію для боротьби з інфекцією.

Ось деякі продукти, які ви повинні включити у свою дієту, щоб швидко відновити себе після перенесеної інфекції.

Зелені овочі. У них є все що потрібно для відновлення організму. Це вітаміни А і С, дієтичні волокна, калій та антиоксиданти. Їх легко заповнити, якщо ви включаєте капусту, шпинат, руколу та листи салату у вашу дієту.

Цитрусові. Можливо, аскорбінова кислота давно стала класикою серед вітамінів та антиоксидантів, які допомагають покращити імунітет. Крім того, цитрусові низькокалорійні і в них є волокна. Включіть у вашу дієту апельсини, ківі та різні типи ягід та грейпфрути, щоб витягти максимальну кількість вітаміну С.

Цільне зерно. Ми знаємо, що пневмонія не на жарт послаблює тіло, викликає постійну втому та дефіцит енергії та життєвої сили. Ви можете сповнити енергію за допомогою складних вуглеводів. Ідеальний і водночас простий варіант для цього — тверді зернові продукти, наприклад, ті ж злаки. Цільні зерна містять мінерали, такі як цинк і селен, які необхідні для зміцнення імунної системи, а також вітаміни групи В. Нагадаємо, що це не обов'язково дорогі злаки. Гречка, цільнозернова вівсянка та неочищенний рис — досить доступні джерела корисних вуглеводів.

Рідина. Вода, свіжі овочеві соки, кокосова вода розбавляють слиз, зберігаючи при цьому гідратацію тіла в нормі. І це дуже важливо, коли людина хворіє. Обов'язково пийте якомога більше, але переконайтеся, що напої кімнатної температури.

Чого краще не їсти? На деякий час вам доведеться відмовитися від усіх холодних страв. Також будуть недоречні усі  продукти, які важко і довго перетравлюються (жирне і смажене). Перевірте споживання солі та зведіть його до мінімуму.

Дихальна гімнастика для пневмонії для дітей

Дитину важко змусити концентруватися на завданні, навіть якщо це важливо зробити, наприклад, у тому ж випадку з гімнастикою під час лікування або відновлення. Тому, щоб утримати увагу дитини, спробуйте зробити гімнастику грою. Підказуйте і демонструйте для кращого сприйняття.

Ви можете почати з перших трьох вправ нижче, а потім доповнювати наступними залежно від благополуччя та настрою дитини. Ви можете змінити, як вам подобається. Кожна вправа має відповідну назву, нехай дитина представляє це, коли такі гімнастичні процедури роблять:

  1. «Долоньки». З цього потрібно почати весь комплекс, така вправа добре налаштовує маленький організм до наступної роботи. Потрібно зробити чотири вдихи через ніс (обов'язково різко і шумно). Але не просто, а із зігнутими в ліктях руками вперед, і на видиху стискати кулаки. На видиху — повністю розслаблення.
  2. «Насос». Як би вам потрібно прокачувати матрац, повітряний м'яч або м'яч за допомогою насоса. І ось як це потрібно зробити: на кожен вдих — нахил вперед, руки вниз, на видих — поверніться і станьте рівно.
  3. «Обійми». На кожен вдих потрібно швидко обійняти себе руками, а на видиху відпустити руки, але не відводити їх далеко від тіла.
  4. «Маятник». Дитина обіймає себе за плечі і ритмічно гойдається: на вдих — вперед, видих — назад.
  5. «Вуха». Це прості рухи на видих — поворот голови, нахили і погойдування. Дитина повинна рухати головою як по сторонах, так і вгору-вниз.
  6. «Журавель». На вдих: нехай дитина уявляє, що вона має стати як журавель. Нехай нога підтягнеться до живота якомога вище, якщо це можливо, то до грудей. На видиху: стати звичайно, рівно.

Така гімнастика дуже корисна для дітей в принципі, оскільки м'язи грудей лише ростуть і поступово міцнішають. І доки цей процес йде, діти, у разі такої хвороби, як пневмонія, буває важко відкашляти. Ці вправи можуть допомогти відновленню. Більшість з них можна знайти у форматі відео для візуального прикладу. Однак пам'ятайте, що рішення для участі в респіраторній гімнастиці повинна бути затверджена лікарем і лише тоді ви можете почати.

Відновлення після пневмонії: харчування та дихальна гімнастика

Дихальна гімнастика з пневмонією для дорослих

Вправи дихальної гімнастики для дорослих:

  1. Для початку — простий тест. Візьміть зручне лежаче положення і підготуйте таймер. Важливо простежити частоту вашого дихання. Спробуйте дихати так, щоб числа були від сорока до шістдесяти разів на хвилину. Якщо вийшло більше, вам не потрібно робити вправи. Але якщо все в порядку, переходьте до пункту 2.
  2. Повертайте кисті рук вверх і вниз. Зробіть так п'ять-вісім разів у середньому темпі.
  3. Все ще лежачі, нехай руки будуть розташовані уздовж тіла. Тепер підніміть їх вгору. Вдих — руки вниз. І так 4 рази не в поспіху.
  4. Зробіть рухи в стопах, просто рухайте їх самостійно в середньому темпі, і ваше дихання нехай буде вільним.
  5. Далі ви лежите і розводити руками на вдиху. Потім поверніться у вихідне положення, де руки лежать вздовж тіла.
  6. У положенні лежачи тримайте руки на поясі. Виконайте почергово згинання лівої і правої ноги в колінному суглобі. П'яти повинні ковзати по поверхні, дихання вільне.
  7. Ляжте із зігнутими в ліктьових суглобах руками. Упріться потилицею і ліктями в ліжко (підлогу). Зробіть вигин у верхній частині грудного відділу хребта. Зробіть видох і опуститесь вниз. Повторіть три або чотири рази.
  8. Покладіть руки вздовж тіла, а кисті візьміть в «замок». Підніміть руки з долонями вгору. У видиху поверніться у вихідне положення.
  9. Зігніть руки в ліктях. Кисті повинні бути приведені до плечей. Розведіть руки в сторони. Повторіть чотири рази.
  10. Підніміть вгору спершу праву ногу, потім ліву. Виконайте такі підйоми почергово на кожен дихальний акт.
  11. Підніміть руки вгору і дотягніться ними до спинки ліжка. Зробіть вдих, а на видих верніться в початкове положення.

Якщо вам було діагностовано ГРВІ, це означає, що вам залишилось лише зняти симптоми, поки вірус не зникне сам. Щоб допомогти собі, в хід можуть йти ліки і деякі натуральні рослинні добавки. Читайте тут про профілактику респіраторних захворювань: чи здатний цинк, вітаміни С і D, ехінацея та інші добавки допомогти впоратися з ГРВІ?

Утруднене дихання і слабкість можуть бути не пов'язані з легенями, але натякати на нестачу заліза. Дізнайтеся, як недолік заліза в організмі показує себе: перші ознаки, а також препарати з залізом і кращі добавки.

Дізнайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність сімейним лікарем  Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Житеневою Анною Юріївною.

 

Джерела

Pneumonia / NIH

Pneumonia Treatment and Recovery / American Lung Association

Are there any home remedies for pneumonia? / Medical News Today

Steps to Pneumonia Recovery / Verywell Health

Effect of Early Mobility as a Physiotherapy Treatment for Pneumonia: A Systematic Review and Meta-Analysis / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.