0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Застуда, ГРЗ, ГРВІ та грип: які симптоми допоможуть відрізнити ці захворювання?

Оновлено
Застуда, ГРЗ, ГРВІ та грип: які симптоми допоможуть відрізнити ці захворювання?

Деякі люди кажуть «У мене застуда, це не заразно», вважаючи, що  ГРВІ та застуда — це різні речі. Чим же насправді відрізняються застуда, ГРЗ, ГРВІ та грип?

Що таке застуда?

Застуда — це народний термін, певна збірна солянка, яка поєднує в собі різні види нездужань, пов'язаних з тривалим перебуванням на холодному повітрі, захворюваннями дихальних шляхів різного характеру, включаючи вплив вірусів.

Що таке ГРЗ і які його типи?

Гострі респіраторні захворювання — це найширше поняття, що припускає комплекс різних недуг, викликаних інфекціями дихальних шляхів. ГРЗ можуть провокувати не тільки віруси, але й грибки.

У медичній практиці існує кілька типів респіраторних захворювань:

  • назофарингіт;
  • бронхіт;
  • тонзиліт;
  • фарингіт,
  • риніт;
  • бронхіоліт;
  • ларингіт.

Діагноз «ГРЗ» пацієнт може отримати в тому випадку, якщо фахівці на даному етапі ще не з'ясували назву збудника, що викликав захворювання.

Трохи про ГРВІ

Гостра респіраторна вірусна інфекція — це найбільш вузькопрофільний діагноз з усіх вищезазначених нами «застуд».

Існує дуже багато вірусів, що активують ГРВІ. Як приклад, до них відносяться:

  • вірус грипу;
  • риновірус;
  • коронавірус;
  • респіраторно-синцитіальних вірус та інші.

У чому полягає небезпека грипу?

У Міжнародній класифікації хвороб поняття «застуда» як такого не існує. Зате є така недуга, як грип.

Грип — це інфекційне захворювання, яке викликається вірусами грипу різних штамів.

Незважаючи на те, що симптоми грипу можуть бути схожими з іншими перерахованими вище хворобами, грип набагато небезпечніший. Чому так відбувається?

Тому що головна загроза хвороби полягає в множинних можливих ускладненнях. На її тлі часто розвивається пневмонія, ураження серця й судин.

Чим лікувати всі ці недуги?

Головне правило на всі випадки — не займатися самолікуванням. Тільки кваліфікований фахівець зможе прописати вам правильну схему лікування в залежності від причини захворювання, типу збудника та індивідуальних особливостей симптоматики.

Антибіотики грають роль тільки в боротьбі з бактеріальними інфекціями. Але має місце виняток — антибіотики можуть рекомендувати пацієнту з діагностованою вторинною бактеріальною інфекцією, яка протікає як ускладнення основного захворювання.

На сьогоднішній день на медичному ринку існує ряд противірусних лікарських засобів, які здатні активно протидіяти вірусу грипу, але препаратів з науково доведеною ефективністю, які перемагають більшість інших ГРВІ, на жаль, немає.

Чим відрізняється грип від застуди, ГРВІ та ГРЗ?

Перейдемо до найголовнішого блоку матеріалу, в якому розглянемо основні відмінності вірусних захворювань.

Симптоматика грипу та застуди для людини без медичної освіти в більшості випадків здається ідентична. Підхопивши вірус, людина часто бере лікарняний, засідає в будинку й починає активно моніторити простори Інтернету та призначати собі лікування самостійно, не вдаючись за допомогою до кваліфікованого фахівця.

Чи правильно це? Звичайно ж ні. Займаючись самолікуванням, ви можете втратити дорогоцінний час, нажити собі купу ускладнень і, в кінцевому підсумку, боротьба з хворобою розтягнеться на тривалий термін.

Грип — це інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке входить у групу інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Так у чому ж різниця між грипом та інші ГРВІ?

Симптоми Грип ГРВІ
Різкий та гострий прояв захворювання Характерно. В окремих випадках людина навіть може назвати час зараження Нехарактерно. Хвороба розвивається поступово
Температура Відмітка 39-40 градусів — поширена історія Може підніматися до 38-38,5 градусів
Дискомфорт в очах Часте почервоніння очей, світлобоязнь, сльозоточивість При аденовірусній інфекції можливо відчуття піску в очах, при інших інфекціях, в більшості випадків, ні
Нежить, закладеність носа Може проявлятися на 2-3 день Виникає в перші дні
Біль в горлі Зазвичай не характерно, але може проявитися на 3-4 день захворювання Характерно. Яскраво виражена, з'являється відразу

Тривалість захворювання в кожному випадку індивідуальна. Але так як грип — найнебезпечніше вірусне захворювання, то й боротьба з ним забере у вас набагато більше часу (після зниження температури пацієнт може відчувати занепад сил протягом наступних трьох тижнів).

У яких випадках варто викликати швидку допомогу?

Трапляються ситуації, що лікування вірусного захворювання в якийсь момент виходить з-під контролю, змушуючи вдаватися до невідкладної допомоги медиків.

Викликати швидку наполегливо рекомендується в таких ситуаціях:

  • якщо ваша температура піднімається вище позначки 40 ˚С;
  • дуже висока температура тримається більше трьох-чотирьох днів;
  • у вас з'явилися сильні болі в районі грудної клітки, судоми;
  • мав місце факт втрати свідомості;
  • ви виявили у себе висип багряного кольору;
  • у вас регулярна нудота й проблеми з дефекацією;
  • ви не помічаєте полегшення через тиждень активного лікування хвороби.

Підсумовуючи, хочеться сказати, що першим вашим кроком при підозрі на вірусне захворювання повинен бути похід до лікаря. Тільки він зможе призначити адекватне лікування й в найкоротший терміни вирвати вас з лап хвороби :) Будьте здорові!

А ви знали, що, крім оригінальних препаратів, існують дженерики? А в чому їх різниця? Заходьте до нас на блог і читайте свіжу статтю про співвідношення ціни та якості цих двох категорій лікарських засобів.
Також, дорогі читачі, не забуваємо про профілактику коронавірусу. Ми зібрали для вас 7 основних рекомендацій, які допоможуть вам захистити себе й свою сім'ю від вірусу.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Як відрізнити грип від ГРВІ / МОЗ

Грипп / ВОЗ

Flu Symptoms & Complications / СDC

Flu or Cold Symptoms? / WebMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.