0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи підвищує імунітет вітамін Д: симптоми та наслідки нестачі, а також як запобігти дефіциту

Доведено, що вітамін Д сприяє імунному захисту організму, крім того, він необхідний практично кожній системі людського організму. Тому дізнайтеся з нашої статті: як вітамін Д впливає на імунітет, чи можна отримати його достатню кількість від сонця, хто схильний до ризику дефіциту і які симптоми дефіциту, як дізнатися, що у вас нестача вітаміну Д і чи можна її заповнити тільки харчовими продуктами?

Оновлено
Чи підвищує імунітет вітамін Д: симптоми та наслідки нестачі, а також як запобігти дефіциту

Дефіцит вітаміну Д нині є глобальною проблемою охорони здоров'я, від якої страждають близько 1 мільярда людей у всьому світі.

Вітамін Д — жиророзчинний вітамін, необхідний для метаболізму кісток і мінералів, що впливає на фосфорно-кальцієвий обмін, а також знижує ризик виникнення гострих вірусних інфекцій і грипу.

Підтримання адекватного рівня вітаміну D є важливим на всіх етапах життя.

Існує два шляхи надходження вітаміну Д:

  1. Синтез у шкірі під дією ультрафіолетових променів В-спектру у формі холекальциферолу (вітамін Д3).
  2. Надходження з продуктами харчування у формі ергокальциферолу (вітамін Д2), який міститься лише у продуктах рослинного походження та у формі холекальциферолу (вітамін ДЗ), який міститься у продуктах тваринного походження (молоко, риб'ячий жир, вершкове масло, яйця, печінка тріски).

При надходженні цих двох форм вітаміну Д в наш організм відбувається кілька різних біологічних реакцій. У печінці під дією ферменту 25-гідроксилази ці дві форми перетворюються на 25ОНD3 і 25ОНD2, які сумарно позначаються як 25ОНD (показник загальних запасів вітаміну). На наступному етапі в нирках цієї форми утворюється найбільш активна біологічна форма — кальцитріол, яка впливає на рецептори вітаміну Д і регулює засвоєння кальцію і фосфору в організмі.

Чому вітамін Д останнім часом має назву гормон Д?

По-перше, вітаміни в організмі людини ніяк не можуть бути синтезовані і саме тому надходять виключно ззовні, а вітамін D-25(OH) утворюється в організмі.

По-друге, структура вітаміну Д більше схожа на складні формули гормонів, ніж на прості формули вітамінів.

По-третє, рецептори до вітаміну Д локалізуються в багатьох клітинах нашого організму.

Вітамін Д впливає на багато органів, контролює не тільки кісткову систему, а й імунну, м'язову, серцево-судинну, ендокринну, репродуктивну, центральну нервову, дихальну, ендокринну.

Як вітамін Д впливає імунітет: його роль щодо забезпечення діяльності органів та систем

Імунна система. Вітамін Д позитивно впливає на вроджений та набутий імунітет, знижує ризик виникнення гострих вірусних інфекцій та грипу. Запускає в клітинах епітелію дихальної системи синтез власних антимікробних пептидів: кателіцидину та дефензину, які беруть участь у нейтралізації вірусів, бактерій.

Активна форма вітаміну Д кальцитріол знижує рівень прозапальних цитокінів IL-6 (білки, що синтезуються клітинами імунної системи). Поліпшується функція макрофагів (клітини імунної системи, здатні активно перетравлювати та поглинати чужорідні для організму бактерії та частки). Запобігає розвитку сильного запалення, аутоімунних реакцій.

Цікавий факт! У клітинах, що знаходяться в осередку запалення, у порівнянні зі здоровими клітинами того ж органу, відзначається місцеве підвищення активних форм вітаміну Д — таким чином він має виражену захисну дію.

Кістково-м'язова система. Бере участь у фосфорно-кальцієвому обміні, підтримує оптимальні рівні кальцію та фосфору в організмі, внаслідок чого забезпечує міцність кісткової тканини та знижує ризик розвитку такого захворювання як рахіт. Впливає на всмоктування кальцію у кишечнику.

Підтримання оптимального рівня вітаміну Д особливо необхідне особам похилого віку, оскільки з віком знижується його синтез та підвищується ризик виникнення переломів.

Ендокринна система. Сприяє підтримці нормальної функції щитоподібної та паращитоподібної залоз. Дефіцит призводить до розвитку такого захворювання як вторинний гіперпаратиреоз, внаслідок якого виникає підвищена втрата кісткової маси. Впливає на чутливість клітин до інсуліну.

При недостатньому рівні вітаміну Д в організмі виникає інсулінорезистентність, яка може призвести до розвитку цукрового діабету.

Нервова система. Вітамін Д бере участь у процесах регуляції діяльності нервової системи, покращує когнітивні функції (пам'ять, увага, здатність засвоювати інформацію). У людей похилого віку за нестачі вітаміну Д підвищується ризик розвитку хвороби Паркінсона, Альцгеймера, депресії.

Серцево-судинна система. Вітамін Д впливає на ренін-ангіотензинову систему, яка бере участь у регуляції артеріального тиску. Сприяє зниженню рівня реніну, який бере участь у підвищенні артеріального тиску. При недостатньому надходженні підвищується ризик серцево-судинних захворювань.

Як вітамін Д впливає імунітет: його роль щодо забезпечення діяльності органів та систем

Репродуктивна система. Вітамін Д сприятливо впливає на репродуктивну функцію як у чоловіків, так і жінок. Вітамін Д впливає опосередковано на синтез жіночих та чоловічих статевих гормонів: естрогену, прогестерону, тестостерону, які необхідні для дозрівання фолікулів та ендометрію у жінок та нормального сперматогенезу у чоловіків.

В цей час існують переконливі дані про вплив вітаміну Д на протікання ряду гінекологічних захворювань, таких як синдром полікістозних яєчників, який часто є причиною жіночого безпліддя. У жінок із цим синдромом під час досліджень рівня вітаміну Д зафіксовано зниження середніх концентрацій.

Регуляція енергетичного обміну. Вітамін Д впливає на енергетичний потенціал клітин, сприяє виробленню АТФ у мітохондріях клітин (власного універсального джерела енергії клітини).

Чи можливо отримати достатньо вітаміну Д від сонця?

На загальну кількість вітаміну D, яку ви можете отримати, впливають такі фактори, як:

  • пора року;
  • пігментація шкіри. Синтезований у шкірі пігмент меланін, надає шкірі темний колір, він здатний поглинати ультрафіолет та знижувати синтез вітаміну Д у шкірі. У темношкірих людей є природний захист від сонця і їм потрібен щонайменше втричі триваліший вплив, щоб отримати таку ж кількість вітаміну D, як і людині з білим відтінком шкіри;
  • використання сонцезахисного крему;
  • вага (у осіб із надмірною масою тіла рівень дефіциту вітаміну Д на 35% вищий, ніж у людей з нормальною вагою, тому що жирова тканина депонує вітамін Д);
  • рівень інсоляції, який залежить від географічного розташування країни. Україна належить до країн із низьким рівнем інсоляції.

Хто більше схильний до ризику дефіциту вітаміну Д?

Групи осіб із високим ризиком дефіциту вітаміну Д, яким показаний біохімічний скринінг:

  • люди старшого віку (60+), які мали в анамнезі переломи;
  • із захворюваннями кісток, такими як остеопороз. Це захворювання, у якому відбувається зниження мінеральної щільності кісткової тканини, вони стають ламкими, підвищується ризик виникнення переломів;
  • люди з обмеженими можливостями;
  • пацієнти, які тривалий час перебувають на стаціонарному лікуванні;
  • жінки у період менопаузи (при зниженні естрогенів формується дефіцит вітаміну Д та кальцію);
  • вагітні жінки, матері, що годують;
  • люди з ожирінням (ІМТ 30 кг/м2 та більше);
  • люди з хронічними захворюваннями печінки та нирок;
  • довготривалі препарати, такі як глюкокортикоїди, протиепілептичні, протигрибкові. Вони порушують процес метаболізму вітаміну Д;
  • із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирок, що перешкоджають утворенню активної форми вітаміну Д;
  • люди з ендокринними порушеннями (захворювання щитоподібниої та паращитоподібної залоз, а саме гіпер- та гіпофункція, цукровий діабет 2 типу).

Які симптоми дефіциту вітаміну Д?

На початкових етапах перебіг безсимптомний, але при тривалому дефіциті виникає такі симптоми як:

  • м'язова слабкість;
  • швидка стомлюваність;
  • порушення сну;
  • порушення менструального циклу;
  • посилена пітливість;
  • пригнічений настрій;
  • підвищена ламкість нігтів та випадіння волосся.

Які симптоми дефіциту вітаміну Д?

Як дізнатися, що у вас дефіцит вітаміну Д?

Дефіцит вітаміну Д може бути виявлений лише за допомогою аналізів крові. Показник, який відображає вміст вітаміну Д у крові – 25(OH)D.

Рівень дефіциту вітаміну Д визначається згідно з класифікацією нижче.

Класифікація станів вітаміну Д, його рівнів та клінічних проявів
Класифікація станів Рівень вітаміну Д
нг/ммоль(нмоль/л)
Клінічні прояви, потреба у корекції
Дефіцит <20 (50) Існує підвищений ризик втрати кісткової тканини, розвитку вторинного гіперпаратиреозу, падіння, переломів. Необхідна медикаментозна терапія
Субоптимальний рівень  20-30 (50-75) Низький ризик втрати кісткової тканини, потрібне помірне підвищення добової дози вітаміну Д
Оптимальний рівень (цільовий статус) 30-50 (75-125) Вважається достатнім для здоров'я кісток та загального стану організму
Високий рівень 50-100 (125-250) При нижньому рівні дозу препарату можна не міняти, при верхній вказаній межі поступово знижувати.
Небезпечний рівень >100 (>250) Гіперкальціємія (підвищена концентрація кальцію у плазмі крові), гіперкальціурія (підвищена концентрація кальцію у сечі). Необхідно припинити додатковий прийом вітаміну Д, доки рівень не знизиться до цільового
Токсичний рівень >200 (>500) Необхідно припинити прийом вітаміну Д. Корекція токсичного ефекту

Чи можливо отримати достатню кількість вітаміну Д з їжею?

Американське дослідження NHANES (анкетне дослідження стану здоров'я та харчування американців, проведене Національним центром статистики охорони здоров'я США) оцінювало вживання вітаміну Д з їжею як харчових добавок.

Середній рівень споживання вітаміну Д лише з харчовими продуктами для чоловіків становив від 204 до 288 МО на добу, для жінок від 144 до 276 МО на добу. Ці цифри низькі, тому що рекомендовані добові профілактичні норми вітаміну Д:

  • для молодих людей 50 років без остеопорозу або без станів, що впливають на засвоюваність вітаміну Д 800-2000 МО щодня з вересня по квітень місяць;
  • для людей >50 років або мають високий ризик дефіциту вітаміну Д 800-2000 МО щодня, пацієнтам з ожирінням 1600-4000 МО.

Кількість вітаміну Д для усунення дефіциту залежатиме від вашого індивідуального стану організму, наявності супутньої патології, показників аналізів крові. Щоб підібрати дозу препарату вітаміну Д, вам необхідно звернутися до лікаря.

Також читайте про те, як приймати вітамін D: скільки потрібно на добу, в якій формі краще і список найефективніших D3-добавок.

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.


Джерела

Vitamin D / Healthline

Vitamin D Deficiency Symptoms and Treatment / MedicineNet

Vitamin D Deficiency: Symptoms, Treatments, Causes and More / Healthline

Чи варто приймати вітамін D для профілактики / МОЗ

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.