0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи допомагають будь-які вітаміни при коронавірусі? Чи працюють вітамін D, цинк, вітамін C або трави?

Оскільки вакцини проти коронавірусу продовжують перебувати в розробці, багато людей звертаються до вітамінів та інших добавок, щоб зміцнити свою імунну систему і допомогти їй боротися з COVID-19. І в цій статті ми розберемося чи допомагають вітамін D, цинк, вітамін C або трави при коронавірусі? Що про це кажуть вчені?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Чи допомагають будь-які вітаміни при коронавірусі? Чи працюють вітамін D, цинк, вітамін C або трави?

На сьогодні існує тільки один ефективний метод профілактики коронавірусі — це вакцинація. За нею вірно слідують відомі запобіжні заходи, такі як носіння одноразових медичних масок, дезінфекція рук і дотримання дистанції від потенційно заражених людей. А що стосується справжньої терапії, то це виключно амбулаторне лікування перевіреними спеціальними препаратами.

Проте вчені на цьому не зупиняються й активно проводять дослідження в пошуці можливих допоміжних засобів, які потенційно могли б допомогти в боротьбі із зараженням. І це — біодобавки, про які буде йти мова в даній статті.

Так, наприклад вже існують авторитетні рандомізовані дослідження, які вже знайшли в деяких біодобавках потенційну користь для здоров'я — певні вітаміни можуть деякою мірою знижувати ризик зараження і ризик виникнення ускладнень COVID-19.

Ваша імунна система — це складна сукупність активних клітин, цікавих процесів і найрізноманітніших хімічних речовин. І завдання цієї системи — постійно захищати тіло від вторгнення патогенів, включаючи всілякі віруси, небезпечні токсини та шкідливі бактерії.

Ви можете самостійно підтримувати цю систему здоровою і міцною круглий рік, оскільки це важливий ключ до запобігання інфекцій і хвороб.

Базові навички, вбудовані в життя, такі як харчування якісною і збалансованою їжею, оптимальна кількість сну і фізична активність — вже нададуть свій позитивний вплив цій задачі.

Плюс до всього, додавання певних вітамінів, мінералів, трав і інших речовин може допомогти поліпшити імунну відповідь і, таким чином, потенційно захистити від хвороб якоюсь мірою.

Вітамін D для імунної системи

Вітамін D — це жиророзчинна поживна речовина, необхідна для здоров'я і функціонування імунної системи. Він підсилює ефект боротьби з патогенами й зменшує запалення, що сприяє розвитку імунної відповіді.

Попри його визнаність і важливість, багато людей не добирають норму вітаміну D. Особливо це стосується країн СНД. При тому що його недолік має зв'язок з підвищеним ризиком інфекцій верхніх дихальних шляхів, включаючи грип і алергічну астму.

В огляді рандомізованих контрольних досліджень, де на перевірку потрапили 11 321 особи, з'ясувалося, що додаткове приймання вітаміну D до їх раціону значно знизило ризик респіраторних інфекцій та самих заражень в принципі. Особливо для людей з адекватним рівнем вітаміну D! Це говорить про загальний захисний ефект.

З цієї причини вітамін D був ретельно вивчений у зв'язку з COVID-19. Показано, що вітамін D може прискорити загоєння і зупинити запалення в дихальній системі.

Ви можете підтримувати адекватний рівень вітаміну D в крові (від 20 до 30 нг / мл — хоча краще не перевищувати 39 нг / мл) таким чином:

  • перебувати на сонці частіше (не рідше трьох разів на тиждень протягом приблизно 30 хвилин, оголюючи руки, кисті, ноги та обличчя);
  • вживати продукти, збагачені вітаміном D (це велика частина молока, у тому числі й види на рослинній основі);
  • приймати тільки якісні добавки вітаміну D — це хороший, безпечний профілактичний захід для захисту від респіраторних інфекцій.

Для підтримки здорового рівня потрібно від 400 до 800 МО (від 15 до 20 мкг) вітаміну D в день. Але для підвищення низьких рівнів використовуються більш високі дози, такі як 2000 МО на добу — більше не треба.

Невелике дослідження серед літніх чоловіків і жінок в Сінгапурі з COVID-19 показало, що тим, хто почав приймати комбінацію добавок вітаміну D, магнію і B12, набагато рідше була потрібна киснева терапія та інші види інтенсивних втручань, ніж тим пацієнтам, які цього не отримували.

Вітамін С

Вітамін C життєво важливий для функції лейкоцитів (саме вони допомагають боротися з інфекціями). З ним також відбувається нормальне засвоєння заліза.

Рекомендована добова доза вітаміну С для дорослих, будь то їжа і / або добавки, становить від 75 до 120 мг.

Отримати цю суму легко, і у більшості людей це виходить. Ви можете запросто добрати від 80 до 90 мг з чашки свіжовичавленого апельсинового соку або просто апельсина, або ще більше з чашки солодкого перцю, томатного соку або нарізаного ківі.

Приймання високої дози вітаміну С (наприклад, 500 мг два рази на день) може злегка зменшити прояв тяжкості й тривалості застуди, але не вилікує від неї. Тому вітамін С — просто хороший супутник на час ГРВІ, але не є ліками.

Підвищене споживання вітаміну С може потенційно допомогти лише деяким, але не всім людям, які знаходяться в критичному стані з COVID-19 і до того ж на штучній вентиляції легень.

Огляд декількох досліджень, проведених до появи COVID-19, показав, що щоденна доза від 1000 до 6000 мг вітаміну C (внутрішньовенно або перорально) скорочувала час на вентиляцію приблизно на 25% для людей, яким була потрібна вентиляція понад 10 годин.

Однак дослідження серед критично хворих людей з інфекцією COVID-19, які також перебували в стані шоку, показало, що рівень смертності все ще залишається дуже високий (80%), не дивлячись на додавання 3 грамів вітаміну С щодня протягом трьох-п'яти днів.

Чи можуть допомогти добавки з цинком?

В Іспанії вивчалися госпіталізовані з COVID-19 і було помічено в їх крові низький рівень цинку. Вчені пов'язують це з важким захворюванням і більш високими показниками смертності. Такий дефіцит особливо часто зустрічається у людей похилого віку через знижену засвоюваність поживних речовин. Ще це вегетаріанці та люди, які тривалий час приймають певні ліки, наприклад, ті, що знижують кислотність шлунку.

Однак клінічне дослідження не показало ніякої користі від призначення високих доз цинку (50 мг в день) пацієнтам, які вже хворі на COVID-19. Приймання звичайних цинкових добавок не принесе користі для більшості людей, особливо якщо людина не знаходилася в дефіциті від початку.

Приймання цинкових біодобавок (наприклад, 20 мг в день) може лише підвищити шанси на те, що уникнути інфекції дихальних шляхів вдасться в якійсь мірі, тобто розглядати в якості профілактики — можна.

Добова потреба в цинку варіюється в залежності від віку, але для дорослих становить близько 11 мг. І найкраще вибирати цинк у вигляді пастилок!

Жувальні пастилки з цинком або інші, які розчиняються в роті, формули цинку, знизять ступінь важкості та тривалість застудних захворювань, що викликаються вірусами. Схоже, що вони діють безпосередньо в горлі, тому час і тривалість приймання мають значення.

Зв'язок з коронавірусів і льодяниками з цинком, як видно, полягає в тому, що основною причиною хвороб і смерті людей з симптомами COVID-19 є респіраторне захворювання, і саме в верхніх дихальних шляхах льодяники з цинком можуть проявляти свою деяку активність.

Чим можуть бути корисні трави Андрографіс, Ехінацея і корінь імбиру?

  • Андрографіс

Вона ж «індійська ехінацея» допомагає зменшити інфекції у верхніх дихальних шляхах, тобто, як наслідок, вплинути на застуду.

  • Ехінацея

Дослідження в лабораторіях (але не на людях) показали, що деякі види ехінацеї імовірно можуть пригнічувати коронавіруси.

  • Корінь імбиру

Є деякі свідчення того, що імбирний чай або харчові добавки на його основі можуть допомогти при нудоті. Таким чином, його можна використовуватися, щоб тримати під контролем напади нудоти, пов'язаної з вагітністю або хіміотерапією. Однак немає жодних доказів того, що імбир здатний «зміцнити» або «перезавантажити» імунну систему, щоб захистити вас від інфекцій. Немає продуктів, напоїв або добавок, які захистять вас від COVID-19.

Вживання імбиру, будь то корінь, чай на його основі, приймання капсул, вдихання або додавання імбирного порошку в їжу не відверне і не усуне інфекцію коронавірусу.

Вірусні інфекції набагато хитріше влаштовані, особливо коли їм потрібно розмножуватися. Коли вірус проникає в клітини, він починає створювати свої копії, а потім ці копії потрапляють в нові клітини, та весь процес повторюється. Імбир ніяк на це не може вплинути. І навіть його поєднання з іншими інгредієнтами, такими як лимон, часник, мед або оцет, чи не знищить вірус.

Важливе зауваження

Пам'ятайте, що ніяка харчова добавка не вилікує і не відверне від хвороби так, як справжня медична терапія і визнані заходи профілактики.

Крім носіння маски, важливо вжити додаткових заходів, щоб запобігти поширенню коронавірусу. До них відносяться такі речі, як:

  • Миття рук. Часто мийте руки водою з милом, особливо після того, як ви перебували в громадських місцях, після кашлю або чхання. Якщо мило і вода недоступні, використовуйте дезінфікуючий засіб з вмістом спирту не менше 60 відсотків.
  • Практикуйте фізичне дистанціювання. Намагайтеся триматися на відстані від тих, хто кашляє або чхає. За мінімуму відвідуйте місця з великим скупченням людей або ті приміщення, де немає нормальної вентиляції повітря.
  • Дезінфекція. Регулярно дезінфікуйте в будинку поверхні, яких ви часто торкаєтесь, наприклад, дверні ручки, столи та вимикачі світла.
  • Тестування себе! Якщо ви відчуваєте будь-які симптоми COVID-19, обов'язково здайте тест на аналіз в лабораторії й залишайтесь вдома, поки очікуєте результат.

Повністю вакциновані люди не потребують масок для обличчя, перебуваючи на свіжому повітрі. І навпаки, їх потрібно носити в закритих приміщеннях. Дізнайтеся, який сенс в медичних масках для населення під час пандемії.

FDA схвалив тільки одну терапію для постконтактної профілактики на COVID-19. Дізнайтеся, який засіб знижує ризик зараження після контакту з хворими на коронавірус.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Cohort study to evaluate the effect of vitamin D, magnesium, and vitamin B 12 in combination on progression to severe outcomes in older patients with coronavirus (COVID-19) / PubMed

Effect of High-Dose Zinc and Ascorbic Acid Supplementation vs Usual Care on Symptom Length and Reduction Among Ambulatory Patients With SARS-CoV-2 Infection

The COVID A to Z Randomized Clinical Trial / JAMA

Vitamin C may reduce the duration of mechanical ventilation in critically ill patients: a meta-regression analysis / BMC

Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage / SAGE

A randomized double blind placebo controlled clinical evaluation of extract of Andrographis paniculata (KalmCold) in patients with uncomplicated upper respiratory tract infection / PubMed

In vitro virucidal activity of Echinaforce®, an Echinacea purpurea preparation, against coronaviruses, including common cold coronavirus 229E and SARS-CoV-2 / PubMed

Role of vitamin C in critically ill patients with COVID-19: is it effective? / PubMed

Cohort study to evaluate the effect of vitamin D, magnesium, and vitamin B 12 in combination on progression to severe outcomes in older patients with coronavirus (COVID-19) / PubMed

Exploring links between vitamin D deficiency and COVID-19 / PubMed

Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis / PubMed

Vitamin D and Immune Function / NCBI

Vitamin D: Effect on Haematopoiesis and Immune System and Clinical Applications / NCBI

An introduction to immunology and immunopathology / NCBI

The immune system / NCBI

Ginger / NIH

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.