0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Масове носіння масок у суспільстві під час пандемії COVID-19: чи є сенс?

Після початку епідемії коронавірусу весь світ перейшов на масочний режим. Але чи справді носіння медичних масок може допомогти у боротьбі з Covid-19? У цьому розібралася apteka24.ua на підставі офіційних даних. Усі подробиці читайте у нашій статті.

Оновлено
Масове носіння масок у суспільстві під час пандемії COVID-19: чи є сенс?

Спеціально для вас редакція apteka24.ua підготувала аналіз наукових досліджень про користь носіння масок під час пандемії коронавірусу (COVID-19), спираючись на дані, опубліковані в найвідомішому, старому й авторитетному медичному журналі The Lancet.

Чи має сенс носити маску всім членам суспільства? Чи ефективне носіння маски й чи може захистити від зараження? Що буде, якщо ввести масовий масковий режим? І як не допустити нового спалаху коронавірусу у всьому світі?

На всі ці питання ми відповідаємо в даній статті.

Носити чи не носити маску: відповідь на питання

У міру прогресування пандемії коронавірусу 2019 року (COVID-19) триває дискусія щодо використання масок в співтоваристві. Раніше була помічена деяка непослідовність у первісному керівництві ВООЗ з цього питання від січня 2020 года. На той момент ВООЗ ще не рекомендувала масове використання масок для здорових людей в суспільстві в якості способу запобігання зараження на тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV-2).

Проте, Центри США по контролю й профілактиці захворювань (CDC), як і багато інших розвинених країн, на даний момент рекомендують носити тканинні маски в громадських місцях. Є припущення, що ВООЗ також скоро перегляне це питання.

Люди часто носять маски, щоб захистити себе від зараження, проте більш сильним аргументом на користь суспільної охорони здоров'я є контроль джерел захворювання для захисту інших людей від респіраторних крапель, які розлітаються під час розмови. Цей підхід важливий через можливу безсимптомну передачу SARS-CoV-2.

ВООЗ: чи ефективна маска під час пандемії коронавірусу

Чому ж тоді ВООЗ досі не рекомендувала масове носіння масок? Відповіддю на це питання передбачається, що немає доказів того, що цей підхід запобігає зараженню респіраторними вірусами, включаючи SARS-CoV-2.

Попередні дослідження щодо використання масок у немедичних установах були в основному зосереджені на захисті тих, хто їх носить, і були пов'язані з грипом або грипоподібними захворюваннями. Ці дослідження не були призначені для оцінки масового носіння масок, також вони не проводилися під час пандемії, коли дотримання режиму масочного режиму досить велике для оцінки його ефективності.

Але відсутність доказів ефективності в клінічних випробуваннях масового носіння масок не слід прирівнювати до доказів неефективності. Існують механістичні причини для того, щоб прикривати рот з метою зменшити поширення респіраторних крапель. І, дійсно, етикет при кашлі заснований на цих міркуваннях, а не на даних клінічних випробувань.

Дані про нефармацевтичні заходи громадської охорони здоров'я, включаючи використання масок для зниження ризику й впливу пандемічного грипу, були розглянуті на семінарі, скликаному ВООЗ в 2019 році. Семінар прийшов до висновку, що, хоча в ході випробувань не було доказів ефективності зниження передачі, «існує механістична правдоподібність для потенційної ефективності цього заходу», і було рекомендовано розглянути можливість використання масок у громадських місцях в умовах важкої пандемії грипу.

Відмова від масового носіння масок через відсутність доказів ефективності в клінічних випробуваннях насправді потенційно шкідлива.

Ще одна проблема — брак масок для суспільства в багатьох країнах. Медичні маски повинні бути призначені для медичних працівників. Проте, що для боротьби з джерелом інфекції, а не тільки для самозахисту, звичайні тканинні маски, рекомендовані CDC, можуть бути придатними та корисними, особливо якщо всі носять маски.

ВОЗ: эффективна ли маска во время пандемии коронавируса

Маски з тканини можна легко виготовити вдома й використовувати повторно після прання. Влада також турбуються про правильні методи носіння, зняття й утилізації масок для обличчя, але цим методам можна навчитися через суспільне утворення. В Інтернеті на даний момент існують цілі інструкції про правильне носінні маски. Ми також писали про те, як правильно носити, зберігати, прати й утилізувати медичну або тканинну маску.

Органи влади побоюються, що носіння маски може викликати у людей помилкове відчуття безпеки в порівнянні з іншими методами інфекційного контролю, такими як соціальне дистанціювання та миття рук. Однак на сьогоднішній день поки невідомі будь-які емпіричні докази того, що носіння масок означало б, що інші підходи з інфекційного контролю будуть втрачені. І все ж важливо підкреслити важливість цього моменту для суспільства: навіть якщо ви вважаєте за краще носити маску, не ігноруйте інші правила безпеки, такі як соціальна дистанція 2 метри й часта дезінфекція рук.

Навіщо потрібно носити маску під час пандемії: користь масового носіння масок

Масове носіння масок засноване на основних принципах суспільної охорони здоров'я. По-перше, контроль поширення інфекції (носіння маски) не менш важливий, ніж пом'якшення наслідків інфікування (миття рук).

Масове використання масок в суспільстві призведе до значного зниження числа передачі коронавірусної інфекції тільки в тому випадку, якщо маски носять більшість людей — це схоже на колективний імунітет після вакцинації.

Нарешті, носіння масок можна порівняти з безпечним водінням: інші учасники дорожнього руху й пішоходи отримують вигоду від безпечного водіння, і якщо всі будуть вести себе обережно, ризик дорожньо-транспортних пригод знижується.

Як запобігти подальшому поширенню коронавірусу: основні положення

Соціальне дистанціювання й миття рук мають першорядне значення в нинішній ізоляції. Носіння маски у свою чергу могло б доповнити ці заходи, контролюючи й обмежуючи джерела інфікування.

Масове носіння масок матиме особливе значення для захисту більшості людей робочих спеціальностей, які не можуть залишатися вдома в самоізоляції.

Наприклад, Південній Кореї та Гонконгу вдалося обмежити свої спалахи COVID-19 без ізоляції. Важко сказати, які саме заходи призвели до такого успіху: велике тестування, ретельне відстеження контактів і сувора ізоляція, або масове носіння масок, соціальне дистанціювання та миття рук.

Висновки

Масове носіння масок для контролю джерел інфекції та запобігання її поширення є корисним і недорогим доповненням до соціального дистанціювання й гігієни рук під час пандемії COVID-19. Цей захід зміщує акцент з самозахисту на альтруїзм, активно залучає кожного громадянина та є символом соціальної солідарності в глобальній відповіді на пандемію.

Читайте також, як вилікувати мігрень і які таблетки від головного болю найефективніші.

Чи існує вакцина від коронавірусу, яка зупинить розвиток пандемії? Дізнайтеся відповідь на це питання першими з нашого нового матеріалу про вакцинах від COVID-19 і їх ефективності.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Considerations for Wearing Masks / CDC

Nonpharmaceutical Measures for Pandemic Influenza in Nonhealthcare Settings—Personal Protective and Environmental Measures / CDC

Mask use in the context of COVID-19 / WHO

Face masks help control transmission of COVID-19 / The Lancet

Advice on the use of masks in the community, during home care and in health care  / WHO

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.