0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому люди смикаються уві сні й чи це небезпечно: учені розкрили секрет нічних посмикувань

Всі хоч раз в житті відчували як смикаються уві сні. А ви замислювалися з чим це пов'язано? Причиною може бути навіть заняття спортом. Але не варто поспішати кидати спорт. Давайте, краще спочатку розберемося з чим це пов'язано і чи може це зашкодити організму. Всі подробиці швидше читайте в нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чому люди смикаються уві сні й чи це небезпечно: учені розкрили секрет нічних посмикувань

Як правило, людина хоче тримати все під своїм контролем, але їй не завжди це вдається. Наприклад, різкі рухи уві сні можуть відбуватися несвідомо. Через що вони виникають і як їх позбутися, читайте далі.

Чому людина смикається уві сні: що таке міоклонічні поштовхи

Багато людей помічають за собою, що у них сіпаються ноги при засипанні або ж вони мимоволі роблять рухи іншими кінцівками. Чому так відбувається і невже без цього не можна заснути?

Виявляється, що питання: «Чому люди смикаються уві сні й під час засипання?» вже давно досліджується вченими.

Такий вид мимовільних посмикувань (поштовхів) називається гіпногогічними. Їх можна охарактеризувати як сильні, раптові та короткі скорочення м'язів, які відбуваються, коли людина відходить до сну або під час нічного відпочинку.

Дані посмикування найчастіше виникають у маленьких дітей, а у дорослих спостерігаються набагато рідше. Вони відбуваються мимоволі й можуть мати різну силу. Наприклад, дитина може робити легкі неконтрольовані рухи руками уві сні, які помітить його мама, яка спить поруч. Від сильних же гіпнагогічних поштовхів людина навіть прокидається.

Якщо ви коли-небудь засинали, але потім раптово прокидалися від несподіваних різких рухів тіла, то це були саме гіпнагогічні посмикування. Їх відчувають перед сном і під час нього близько 70% людей. Однак далеко не завжди рухи під час сну та засипання призводять до того, що людина різко прокидається.

Гіпнагогічні посмикування також називаються міоклонічними. Міоклонус — це мимовільне скорочення м'язів, найвідомішим прикладом якого є ікання.

Цікаво, що міоклонічні поштовхи найчастіше відбуваються при засинанні.

Чому при засинанні смикається тіло: відповідь вчених

Коли людина спить, вплив двох систем мозку, ретикулярної формації (відповідає за сон) і вентролатерального ядра преоптичної області (відповідає за неспання), досягає балансу. Однак в той час, коли тіло тільки занурюється в сон, дві ці системи ще не встигають врівноважити свій вплив на людину, і через це з'являються мимовільні посмикування.

Важливо розуміти, що якщо смикається нога уві сні або інші частини тіла — це не порушення і не захворювання, а цілком нормальне явище.

Воно може виникати з кількох причин. До них відносять:

  1. Занепокоєння та стрес. Якщо вас турбують тривожні думки з приводу невирішених завдань, проблем особистого, побутового й робочого характеру, вони можуть заважати вам заснути. Невпинний розумовий процес буде підтримувати активність мозку навіть під час засипання. Це призводить до того, що мозок починає посилати «тривожні» сигнали до різних кінцівок в будь-якій фазі сну, внаслідок чого виникають міоклонічні поштовхи.
  2. Зловживання кофеїном і нікотином. Ці дві речовини при надмірному й неправильному їх вживанні можуть надавати цілий перелік негативних ефектів. Так, якщо випити перед сном кави або покурити, вам буде важко заснути, а ще хімічні речовини, що входять до їх складу стимулюють мозкову активність  і перешкодять йому зануритися в повноцінний сон. Тому саме через їх вечірній прийом людина смикається уві сні.
  3. Фізична активність перед сном. Звичайно, фізичні вправи приносять велику користь для здоров'я, вони активізують кровотік по всьому тілу, допомагають швидше транспортувати кисень. Однак, якщо займатися фізичною активністю пізно ввечері, перед відходом до сну, це може призвести до виникнення гіпнагогічних поштовхів (сіпання).

Слід зазначити, що точна причина, чому уві сні смикаються руки та ноги, до кінця не зрозуміла. Усе вищесказане є науковим припущенням.

Як не смикатися уві сні: способи вирішення проблеми

Якщо різкі рухи під час сну вам приносять дискомфорт і ви хочете їх позбутися, то в такому випадку необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не вживати продукти харчування і напої з кофеїном перед сном;
  • не пити алкоголь і не палити нікотиновмісні сигарети перед відходом до сну;
  • не робити інтенсивні фізичні вправи ввечері та перед сном, замість них можна займатися йогою чи пілатесом;
  • за 30 хвилин до сну потрібно перестати використовувати будь-які електронні гаджети, вимкнути світло й спробувати розслабитися;
  • зайнятися дихальною гімнастикою перед нічним відпочинком, а саме зробити вдих на 10 рахунків, затримати подих на 5 рахунків, після чого видихнути на 10 рахунків. Після кількох повторень цієї вправи знизиться частота дихання, серцевих скорочень і зменшиться мозкова активність.

При постійно повторюваних посмикуваннях уві сні, які зберігаються навіть після дотримання даних рекомендацій, зверніться до лікаря. Кваліфікований фахівець з'ясує, в чому причина частих мимовільних рухів і допоможе від них позбавитися.

Виявляється, нічний сон впливає на схуднення, а чим менше людина спить, тим більша ймовірність того, що вона набере зайві кілограми. Читайте чому так відбувається в новому матеріалі про взаємозв'язок між сном та схудненням: чому ті, хто мало сплять, схильні до набору зайвої ваги.

А ви знаєте, що деякі сни небезпечні для здоров'я? Дізнайтеся тільки в нашому ексклюзивному матеріалі про те, навіщо ми спимо та які сни вважаються найнебезпечнішими для здоров'я.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем медичного центру Medical Plaza — Борисова Тетяна Іванівна.

 

Джерела

What is a hypnic jerk / MedicalNewsToday

Why do we twitch before we fall asleep / Independent 

Twitching before falling asleep: what causes hypnic jerks / Healthline

Why your body jerks before you fall asleep / BBC

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.