0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Відбілювання зубів: від чого залежить колір посмішки та чи можна в домашніх умовах відбілити зуби

Як зробити зуби білішими в домашніх умовах? Які фактори впливають на колір зубів? Спеціально для apteka24.ua стоматолог вищої категорії пояснила, як деякі методи в Інтернеті для самостійного відбілювання можуть зашкодити вашим зубам і як ефективно зробити їх білосніжними.

Оновлено
Відбілювання зубів: від чого залежить колір посмішки та чи можна в домашніх умовах відбілити зуби

Існує поширена думка, що красиві, здорові зуби повинні мати виключно білий колір. Саме тому багато людей вдаються до процедури відбілювання зубів. Однак у більшості випадків вони роблять це в домашніх умовах без попередньої консультації з лікарем, таким чином наражаючи своє здоров'я на небезпеку.

Що обумовлює колір зубів, які чинники впливають на його зміну та чи можна відбілювати зуби вдома? На всі ці питання спеціально для apteka24.ua відповіла стоматолог вищої категорії Таїсія Терещенко, засновниця стоматологічної клініки T&T dental clinic.

Від чого залежить колір зубів?

У різних людей можуть бути різні відтінки зубів, наприклад, від яскраво-білого до темно-жовтого. Все індивідуально й обумовлено співвідношенням органічних та неорганічних речовин у тканинах. Але з чого складається зуб?

У його основу входить три основних шари:

  • емаль;
  • дентин;
  • пульпа або по-іншому судинно-нервовий пучок.

Емаль прозора або молочно-біла, під нею розташований дентин. Його відтінок, як правило, варіюється від яскраво-жовтого до сірого. Саме колір дентину, який просвічується крізь емаль, визначає колір зуба. Судинно-нервовий пучок відповідає за живлення й чутливість усього комплексу навколозубних тканин.

На сьогоднішній день можна легко змінити колір посмішки в кріслі стоматолога за допомогою процедури відбілювання зубів.

Що впливає на колір зубів?

Існує цілий перелік факторів, які можуть змінювати природний колір зубів. Щоб такого не сталося слід відмовитися від частого вживання деяких продуктів, шкідливих звичок і ретельно чистити ротову порожнину.

Фактори, що впливають на колір зубів:

  • вживання напоїв з великою кількістю барвників (кава, чорний чай, червоне вино);
  • фрукти й овочі яскравого забарвлення (буряк, чорниця);
  • куріння;
  • вживання води з високим вмістом солей;
  • недостатня гігієна ротової порожнини (призводить до скупчення пігментного нальоту на поверхні емалі).

Що впливає на колір зубів?

Іноді для освітлення зубів спеціалізованого відбілювання в кріслі стоматолога не потрібно. Досить провести професійну гігієну порожнини рота та прибрати наліт.

Як відбілити зуби в домашніх умовах?

На сьогоднішній день у Інтернеті можна знайти безліч порад щодо самостійного відбілювання зубів у домашніх умовах. Вони здаються звичайному користувачеві дуже привабливими, тому що обіцяють феєричний результат практично безкоштовно. Що тільки не пропонують використовувати в якості освітлюючих речовин.

У таких статтях рекомендують застосовувати:

  • лаймовий та лимонний сік;
  • олія чайного дерева;
  • зубний порошок;
  • сік часнику й цибулі;
  • харчову соду;
  • оцет столовий;
  • перекис водню.

Важливо розуміти, що всі ці методи в кращому випадку виявляться марними, а іноді можуть навіть завдати шкоди. Соки цитрусових та ефірні олії — агресивні агенти, які пошкоджують мікроструктуру емалі й подразнюють ясна. А зубний порошок — засіб з високим ступенем абразивності частинок (здатність зішкрібати частинки), який не полірує, а дряпає зубну емаль.

Відбілювання зубів вдома: чи можна змінити колір посмішки в домашніх умовах?

Гарна новина полягає в тому, що відбілити зуби в домашніх умовах все ж можна. Для цього необхідно використовувати індивідуально виготовлену капу (спеціальна накладка на зуби), попередньо проконсультувавшись зі своїм стоматологом. Таку капу пацієнт самостійно заповнює спеціальним гелем і надягає на ніч.

Крім того, лікар допоможе підібрати відбілюючі смужки для зубів, які працюють, як підтримуючий засіб після основної процедури. Пам'ятайте, що відбілювання зубів у домашніх умовах може дати результати лише в тому випадку, якщо під час нього чітко виконувати всі рекомендації стоматолога.

Відбілювання зубів вдома: чи можна змінити колір посмішки в домашніх умовах?

Якщо у вас виріс «зуб мудрості», то чи потрібно його відразу видаляти? Чому взагалі виростають такі зуби й коли потрібно починати турбуватися? Дізнайтеся відповіді на ці питання з нової статті про «зуби мудрості», яку написала стоматолог вищої категорії Таїсія Терещенко.

Одним з найпопулярніших та дієвих засобів для лікування інфекційно-запальних захворювань ротової порожнини є Метрогіл Дента. Читайте про всі переваги даного препарату в короткому огляді Метрогіл Дента від висококваліфікованого стоматолога.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.