0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи можна цинк при вагітності і як він впливає на розвиток плода? Кращі добавки цинку для вагітних

Швидке зростання, розвиток тканин і ДНК, що відбуваються в організмі вашої дитини під час вагітності, залежать від хорошого запасу цинку. Дізнайтеся більше про важливість цинку під час вагітності, про кращі джерела цинку і про те, скільки вам його потрібно отримувати, щоб підтримувати здоров'я малюка.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Чи можна цинк при вагітності і як він впливає на розвиток плода? Кращі добавки цинку для вагітних

Під час вагітності споживання поживних речовин, мікронутрієнтів, різко зростає. І якщо майбутня мама раніше ніколи не цікавилася, що таке здоровий спосіб життя і правильна дієта, то ризикує вийти на полідефіцитний стан стосовно вітамінів та мінералів. У даній статті ми розглянемо такий незамінний мінерал як цинк при вагітності і чому його присутність в організмі потрібно підтримувати на достатньому рівні.

Навіщо потрібен цинк при вагітності?

Цинк — мінерал, який не виробляється всередині організму, тому ми обов'язково повинні отримувати його ззовні.

Він відіграє важливу роль в побудові клітин і ДНК майбутньої дитини. Його присутність потрібна для правильного поділу клітин, росту тканин і підтримки нормального розвитку плода.

Крім того, даний мінерал вносить свій внесок ще до вагітності, без нього не відбувається здоровий розвиток яйцеклітин і сперматозоїдів. Тобто, оптимальна наявність цинку в організмі позитивно впливає на фертильність як жінки, так і чоловіка.

Важливий факт — цинк виявлений у високих концентраціях в головному мозку, а отже він важливий для нормальної роботи цього органу і нервової системи в цілому. До того ж, це допомагає створити міцну імунну систему і підтримувати здорову кількість антитіл.

Тобто, цинк під час вагітності позитивно впливає як на нервову, так і на імунну системи, допомагаючи протистояти інфекціям.

Недолік цинку може вкрай негативно позначитися на стані новонародженого:

Було висловлено припущення, що недолік цинку у матері може поставити під загрозу розвиток дитини і призвести до поганих наслідків щодо пологів. Низькі концентрації цинку в плазмі знижують перенесення цього мінералу через плаценту, впливаючи на постачання плода цим мікронутрієнтом.

Навіщо потрібен цинк при вагітності

Дефіцит цинку також змінює рівні циркуляції ряду гормонів, пов'язаних з початком пологів. Чому це важливо? Оскільки без мікронутрієнтів нормальна імунна робота ускладнюється, майбутня мама може бути схильна до системних і внутрішньоутробних інфекцій, які є основними причинами передчасних пологів.

Добова доза цинку для вагітних

Коли ви вагітні або годуєте грудьми, вам потрібно більше цинку, ніж зазвичай.

Дозування цинку для вагітних в залежності від віку
Категорія осіб Дозування на добу
Вагітні жінки у віці 18 років і молодше 12 мг в день
Вагітні жінки у віці 19 років і старше 11 мг в день
Жінки що годують у віці 18 років і молодше 13 мг в день
Жінки що годують у віці 19 років і старше 12 мг в день
Невагітні жінки у віці 18 років і молодше 9 мг в день
Невагітні жінки у віці 19 років і старше 8 мг в день
 

Дефіцит цинку і його надлишок: як проявляється?

Чи буде цинк в нормальній кількості в організмі чи ні, залежить від різних факторів. Наприклад, від самої здатності шлунково-кишкового тракту засвоювати що-небудь.

Зовсім вже легкий недолік мінералу легко не помітити, тому що він практично ніяк про себе не сигналізує. Але якщо дефіцит значний, це може спричинити затримку в фізичному розвитку (це стосується дітей) і до зниження захисних властивостей імунної системи матері й не тільки.

Типові симптоми нестачі цинку:

  • в першу чергу страждає нервова система, тобто, людина стає дратівливою, погано спить і у неї часто змінюється настрій;
  • слабке і тривале загоєння ран і подряпин;
  • страждають органи сприйняття, перестають яскраво відчуватися смаки і знижується апетит, може впасти гострота зору;
  • можливі напади діареї без причин.

Надлишок цього мінералу — явище нечасте, але якщо і відбувається, то виглядає як:

  • нудота;
  • блювота;
  • діарея;
  • висока температура;
  • сонливість.

Втім повноцінний і збалансований раціон для вагітних допоможе вам отримувати прямо з їжею адекватну кількість потрібного мінералу. І тоді підтримання власного здоров'я і розвиток малюка не буде викликати ніяких проблем.

Кращі харчові продукти з цинком

Збагачені злаки і червоне м'ясо — чудовий спосіб отримати цинк. Ви також можете заповнити його з молюсків, птиці, бобів, горіхів, цільного зерна і молочних продуктів.

Кращі харчові продукти з цинком

Ось ще кілька хороших джерел цинку для вагітних:

  • 300 грамів приготованої свинини: 2,9 мг
  • 1 порція пластівців для сніданку, збагачених 25% денної норми цинку: 2,8 мг
  • 300 грамів курки (темне м'ясо), приготовленої: 2,4 мг
  • 8 унцій нежирного йогурту з фруктами: 1,7 мг
  • 30 г смажених кеш'ю: 1,6 мг
  • 8 унцій знежиреного або знежиреного молока: 1,0 мг
  • 30 грамів смаженого мигдалю: 0,9 мг
  • 30 грамів сиру чедер або моцарела: 0,9 мг

Відомо, що такий продукт як устриці — найбагатше джерело даного мінералу: всього дві штуки можуть забезпечити більше,  ніж рекомендованою кількістю цинку на весь день. Але експерти застерігають від вживання сирих устриць під час вагітності (або будь-якого сирого чи недовареного м'яса, птиці, молюсків, риби або яєць) через ризик алергії й / або хвороб харчового походження. Плюс до всього устриці, зібрані в деяких районах, містять велику кількість ртуті.

Спробуйте урізноманітнити раціон за допомогою таких багатих цинком закусок і страв:

  • каша з жменькою волоських горіхів;
  • зварене вкруту яйце;
  • салат з індички та з мигдалем;
  • сир на вівсяних коржиках;
  • пряні креветки з цільнозерновим рисом;
  • смажений нут з мигдалем і копченої паприкою.

Кращі біодобавки цинку під час вагітності

Більшість звичайних людей, які їдять м'ясо та дотримуються достатньо хорошої збалансованої дієти, отримують практично всі вітаміни та мінерали, які потрібні їх тілу, без особливих зусиль. Але іноді це складно робити, особливо в період вагітності, коли не на всі продукти хочеться дивитися із задоволенням.

Або якщо жінка дотримується вегетаріанської дієти, їй може бути важко отримувати макро- і мікронутрієнти з однієї лише їжі. А сам цинк засвоїти з рослинних страв досить непросто. У таких випадках на допомогу приходять біологічно активні добавки з цинком!

Кращі добавки цинку при вагітності:

Сам мінерал тут в органічній формі й легко засвоюється організмом.

Така комплексна формула сприяє зміцненню нервової системи та м'язів. При нервовому напруженні й стресах вміст цинку в організмі різко скорочується і починає вимагати поповнення. Кальцій, магній плюс цинк — це формула 3 в 1, що забезпечує їх спільну збалансовану дію.

Кращі біодобавки цинку під час вагітності

Додаткове приймання цинку може бути доцільним для жінок з поганою функцією шлунково-кишкового тракту або з будь-яким з цих станів під час вагітності. Стани, які можуть змінити концентрацію цинку в плазмі крові матері й перенесення цинку до плоду, включають:

  • куріння і / або зловживання алкоголем;
  • гострий стресовий період;
  • якщо жінка переносить інфекцію або травму наразі, або була схильна до цього раніше.

Незалежно від того, з яких саме причин ви не отримуєте його зі свого раціону, спеціальні вітаміни для вагітних забезпечать вас всіма потрібними елементами, включаючи цинк.

Один з кращих комплексів для тих жінок, які планують вагітність і пологи. Він містить такі нутрієнти як вітаміни А, D3, С, В1, В2, В6, В12, фолієву кислоту, біотин, ніацин, пантотенову кислоту і мінеральні речовини (кальцій, магній, залізо, цинк, йод) в необхідній кількості.

Це комплекс для вагітних і годуючих грудьми, який отримав клінічно доведену ефективність у профілактиці вроджених вад розвитку майбутньої дитини. Містить 12 вітамінів та 7 мінералів для забезпечення підвищеної потреби організму в відповідальні періоди жінки.

Таблетки для вагітних і годуючих. У Солгар всі вітаміни і мінерали в збалансованій кількості і виробляються виключно з натуральних інгредієнтів. У БАДах немає додавання цукру, солі, дріжджів, глютену і інших потенційних алергенів, що дозволяє демонструвати високу якість і профіль безпеки продукту.

Можливо, ви вже знаєте, що омега-3 може допомогти знизити ризик серцевих захворювань. Крім цього, дані жирні кислоти також відіграють важливу роль у мозку вашої дитини, що швидко розвивається, а також в її нервовій системі. Читайте більше про риб'ячий жир і Омега-3: їх користь і в чому різниця між цими добавками.

Як зняти біль під час вагітності без наслідків? Чому одні лікарі дозволяють пити Цитрамон, в той час, як інші його строго забороняють? Дізнайтеся, чи можна вагітним пити Цитрамон від головного болю.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-гінекологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Мардановим Ренатом Асадовичем.

 

Джерела

Zinc / NIH

Oral zinc supplementation in pregnant women and its effect on birth weight: a randomised controlled trial / BMJ

Effect of Zinc Supplementation on Pregnancy and Infant Outcomes: A Systematic Review / NCBI

Zinc supplementation for improving pregnancy and infant outcome / Cochrane Library

Effect of zinc supplementation on pregnancy and infant outcomes: a systematic review / PubMed

Potential contribution of maternal zinc supplementation during pregnancy to maternal and child survival / PubMed

Trace Elements in Human Nutrition (II) – An Update / NCBI

Determinants of maternal zinc status during pregnancy / PubMed

Zinc supplementation during pregnancy / WHO

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.