0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Мікробом: що це таке та як він впливає на імунітет і настрій

У нашому організмі більше 35 трильйонів мікроорганізмів, які потрібні нам для нормальної життєдіяльності. Дивно те, що мікробіом впливає не тільки на травлення, але і на імунітет і навіть стан нервової системи.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Мікробом: що це таке та як він впливає на імунітет і настрій

Здоров'я безпосередньо залежить від бактерій, що населяють організм людини. Через зміни їх складу може виникнути дисбактеріоз. Але що можна зробити для поліпшення мікрофлори кишечника і в чому її особливість.

Що таке мікробіом?

В організмі людини міститься більше ніж 35 трильйонів мікроорганізмів, у їх число входять різні бактерії, грибки, віруси й паразити. Саме ця сукупність і називається мікробіомом. Його вага дорівнює більш ніж 1000 г.

Мікробіом формується при народженні та в період дитинства. Він динамічний, тому може змінюватися з віком, через прийом певної їжі, антибіотиків і у відповідь на захворювання.

Сукупність мікроорганізмів можна побачити або відчути, хоча вони вкрай необхідні для життя й нормального функціонування людини. Цікаво, що мікробіом також називають «забутим органом». Він працює в симбіозі з організмом, якщо людина здорова.

Мікробіом бере участь у таких процесах:

  • підтримання нормальної роботи імунної системи;
  • метаболізм;
  • циркадні ритми;
  • травлення;
  • засвоєння поживних речовин.

Різні види мікроорганізмів мешкають на поверхні шкіри й всередині організму, проте найбільше їх міститься в кишківнику. Вони продукують важливі ферменти, які допомагають перетравлювати складні вуглеводи та інші речовини, що надходять з їжею.

Мікробом кожної людини унікальний, оскільки на нього впливає:

  • харчування;
  • довкілля;
  • хвороби;
  • спосіб життя та шкідливі звички.

Надмірне вживання антибіотиків може призвести до погіршення стану мікробіому й надалі до дисбактеріозу.

Що таке дисбактеріоз і чим він небезпечний?

Дисбактеріоз — це стан, під час якого змінюється склад бактерій, що населяють кишківник. Починають розмножуватися патологічні бактерії, а число корисних мікроорганізмів зменшується.

Микробиом

Причини дисбактеріозу можуть бути наступними:

  • тривалий прийом антибактеріальних засобів — дані препарати вбивають корисну мікрофлору кишківника;
  • раціон харчування, який включає велику кількість білків, цукру або харчових добавок;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • вживання двох або більше алкогольних напоїв щодня;
  • часті конфлікти та стресові ситуації, які послаблюють імунну систему;
  • незахищений статевий акт також може призводити до появи надмірної кількості шкідливих бактерій;
  • потрапляння в організм пестицидів у результаті вживання немитих фруктів і овочів;
  • погана гігієна ротової порожнини та всього тіла;
  • проживання в регіоні з поганою екологічною ситуацією.

Крім кишківника, дисбактеріоз також може виникати на шкірі. Наприклад, бактерії Staphylococcus aureus можуть безконтрольно рости та викликати інфекцію стафілокока. Порушення нормальної мікрофлори може спостерігатися й у піхві — там бактерії Gardnerella vaginalis здатні вбивати корисні мікроорганізми та викликати свербіж, печіння, виділення.

Симптоми даного відхилення у здоров'ї залежать від місця, де воно розвивається. Вони можуть також відрізнятися в залежності від типу бактерій, яких стає більше або менше, ніж зазвичай.

Основні симптоми дисбактеріозу включають:

  • неприємний запах з ротової порожнини;
  • діарею, в деяких рідкісних випадках запор;
  • підвищене газоутворення та здуття живота;
  • нудоту;
  • погіршення апетиту;
  • відрижку;
  • біль у животі.

Для лікування дисбактеріозу зазвичай використовуються дві групи препаратів пребіотики та пробіотики. У чому їхня відмінність?

Пробіотики — це живі лакто- і біфідобактерії, які допомагають відновити корисну мікрофлору кишківника.

Приклади найпопулярніших пробіотиків:

Пребіотики — це продукти життєдіяльності бактерій. Вони створюють корисне середовище для розмноження бактерій, що приносять користь організму.

До найбільш відомих пребіотиків належать:

Такі медикаменти дозволяють відновити баланс мікроорганізмів в кишківнику та позбутися від неприємних симптомів дисбактеріозу.

Як пов'язані мікробіом та імунна система

Виділяють два типи імунітету: вроджений (людина з ним народжується) і набутий (виникає як реакція на чужорідні мікроорганізми в процесі життя). Вся імунна система являє собою сукупність клітин, тканин і систем.

Коли в організм потрапляє чужорідний агент або деякі його власні клітини починають сприйматися як патогенні, імунітет розпізнає їх і починає знищувати.

Мікробом та імунна система пов'язані. Остання сприяє збільшенню кількості корисних бактерій і формуванню корисної мікрофлори. Мікроби беруть участь у процесі передачі інформації між імунними клітинами. Така взаємодія живих мікроорганізмів і клітин імунітету покращує захист від різних патогенів та знижує ймовірність аутоімунних реакцій, коли власні здорові клітини розпізнаються як чужорідні.

Збалансований мікробіом в кишківнику відіграє важливу роль в ефективній роботі імунної системи, а шкідливі бактерії та їх надлишок може призводити до розвитку негативних процесів у організмі.

Проблеми з мікробіомом здатні спровокувати порушення роботи імунної системи й такі захворювання:

  • астму (захворювання дихальних шляхів);
  • різні види алергії;
  • діабет;
  • м'язову дистрофію;
  • ревматоїдний артрит;
  • склероз;
  • фіброміалгію (захворювання, яке супроводжується болем у м'язах, зв'язках, сухожиллях).

Взаємозв'язок між настроєм та мікробіомом

У психіатрії існує такий напрямок як харчова психіатрія. Вона вивчає вплив харчування й здоров'я кишківника, на психічне здоров'я, у тому числі стан його мікробіому. Стверджується, що зміна раціону харчування та складу мікробіому допомагає в лікуванні деяких станів і захворювань, наприклад, депресії, підвищеній тривожності. Вживання правильної їжі також може поліпшувати настрій.

Мозок за допомогою гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової системи та блукаючого нерва підтримує зв'язок з кишківником. У мозку розташовані нейрони, які впливають на самопочуття людини та виробляють 90% серотоніну, який визначає настрій. Кишківник же взаємодіє з даним органом завдяки ендокринній, нервовій та імунній системі.

У ході одного дослідження було проведено аналіз взаємозв'язку складу мікробіому в людей з депресією, біполярними розладами та шизофренією. По його завершенню було виявлено, що в пацієнтів з даними відхиленнями менша кількість корисних мікробів в кишківнику, ніж у здорових людей. Крім того, у них немає великої різноманітності видів мікроорганізмів.

Недавній огляд 40 досліджень показав, що середземноморська дієта, до складу якої входить велика кількість пробіотиків, корисних для мікробіому, знижує ймовірність виникнення депресії.

Як поліпшити мікробіом кишківника та всього організму: 9 корисних порад

Є безліч способів збільшити різноманітність мікрофлори кишківника та кількість корисних бактерій.

Розглянемо 9 основних з них:

  1. Добавки з пробіотиками. Їх основним компонентом є корисні бактерії, які здатні поліпшувати здоров'я кишківника. Пробіотики рекомендовані при лікуванні антибіотиками, оскільки ці медикаменти вбивають усі бактерії — і хороші, і погані.
  2. Вживання їжі рослинного походження. Багато пребіотиків міститься в клітковині, а саме з неї складаються рослинні продукти. До них відносяться фрукти, овочі, насіння.
  3. Включення в щоденний раціон чаю. Дані деяких досліджень говорять про те, що цей напій позитивно впливає на мікрофлору кишківника та знижує ймовірність виникнення дисбактеріозу. Такий позитивний ефект для здоров'я надає як зелений, так і чорний чай.
  4. Вживання ферментованих продуктів. Під час ферментації бактерії та дріжджі розщеплюють вуглеводи, що містяться в продуктах харчування. Це дозволяє збільшити їх термін зберігання й створити унікальний смак їжі та напоїв. З такою їжею в організм людини потрапляють і корисні бактерії. Ферментовані продукти представлені кефіром, йогуртом, квашеною капустою та іншими продуктами.
  5. Якісний сон не менше 8 годин на добу. Нічний відпочинок необхідний всім системам організму, включаючи кишківник. Сон повинен тривати не менше 8 годин, щоб людина могла відпочити та відновитися. Поліпшити якість сну допомагає відмова від використання гаджетів за кілька годин до нічного відпочинку, комфортна температура в кімнаті, а також відсутність сторонніх запахів і шумів.
  6. Використання натуральної косметики та засобів гігієни. Не слід забувати й про мікробіом на шкірі. Так мікробіом шкіри людини містить сотні необхідних бактерій, а засоби для гігієни та косметика можуть їх знищувати. Тому варто віддавати перевагу натуральним продуктам по догляду за собою.
  7. Уникнення стресових ситуацій. Доведено, що стрес може не тільки посилювати багато захворювань, але й негативно впливати на склад мікробіому. Тому його потрібно намагатися уникати. Допомогти в цьому можуть йога, медитація, заняття спортом, масаж з використанням ароматичних масел.
  8. Прогулянки на свіжому повітрі. Кожен день необхідно виходити на вулицю та дихати свіжим повітрям. Це корисно для здоров'я. Під час таких прогулянок слід не просто сидіти на лавці, а ходити або робити прості фізичні вправи. Крім того, при контакті з навколишнім середовищем людина збільшує різноманітність складу мікробіому.
  9. Використання екологічних засобів для прибирання приміщень. Прибирання квартири або будинку дуже важливе для здоров'я. Адже під час нього знищуються патогенні мікроорганізми, які присутні в приміщенні. Однак для прибирання слід використовувати екологічні засоби, які не містять токсинів і летючих органічних речовин.

Тепер ви знаєте, що таке мікробіом і як зберігати його здоров'я, а також лікувати та уникати бактеріозу.

А ви чули про дивовижний чай рой буш? Він дуже корисний для людини та має неповторний смак. Читайте про 5 основних властивостей чаю в нашому матеріалі.

Якщо в людини здуття живота і підвищене газоутворення, що це значить? Дізнайтеся про що говорить ваш кишківник з нового матеріалу.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

The Microbiome / Harward T.H. Chan

What is the microbiome? / BMJ 

Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage / NCBI

WHAT IS A MICROBIOME? / MicrobiologySociety

What Causes Dysbiosis and How Is It Treated? / healthline

Antidepressant foods: An evidence-based nutrient profiling system for depression / PMC

Dysbiosis / ScienceDirect

Tea Compounds and the Gut Microbiome: Findings from Trials and Mechanistic Studies / PubMed

Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health / NIH

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.