0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Здуття та підвищене газоутворення: про що вам говорить кишківник

Здуття живота є дуже неприємним симптомом та супроводжується дискомфортом в області живота. Але які бувають причини здуття живота? І від яких продуктів виникає здуття? А також як уникнути здуття живота та підвищеного газоутворення? Про це читайте в нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Здуття та підвищене газоутворення: про що вам говорить кишківник

Практично кожна людина стикалася зі здуттям живота й підвищеним газоутворенням. Але через що виникають такі проблеми?

Здуття живота: причини даного стану

Здуття живота або по-іншому метеоризм — це надлишкове виділення травних газів і їх скупчення в кишківнику.

Залежно від часу виникнення метеоризму можуть відрізнятися причини його появи.

Здуття живота з'являється через 30 хвилин після їжі

Нерідко надмірне скупчення газів у кишківнику проявляється в перші 30 хвилин після прийому їжі. Це відбувається через слабке виділення соляної кислоти в шлунку. Згідно з дослідженнями з таким станом стикається 50% людей старше 60 років. Усе тому, що з віком здатність організму виділяти шлункову кислоту слабшає.

Здуття живота, яке з'являється через 45 хвилин-2 години після їжі

Якщо здуття живота й посилене газоутворення починає з'являтися через 45 хв і більше — то це може бути обумовлено декількома причинами.

Основні причини здуття живота:

  • дефіцит травних ферментів;
  • збільшення кількості дріжджів і бактерій в тонкому кишківнику;
  • певний перелік продуктів харчування (цукор, борошняні вироби, капуста, газовані напої та інші).

Перша причина є однією з найбільш поширених, тому її слід розглянути детальніше.

Роль ферментів у травленні

У травному тракті людини їжа повинна розщеплюватися на поживні речовини та відходи, які виводяться з організму. Для цього необхідні спеціальні травні ферменти. Однак у деяких ситуаціях в організмі не може синтезуватися достатня кількість ферментів, що призводить до здуття та надмірного газоутворення.

Брак ферментів можна заповнити за допомогою біологічно активних добавок, які їх містять.

Чим саме корисний прийом таких БАДів?

Вживання добавок з харчовими ферментами надає наступні ефекти:

  1. Позбавляє від підвищеного газоутворення та здуття живота. Ці стани можуть розвиватися через погане засвоєння їжі, а ферменти якраз допомагають швидше переварити їжу.
  2. Усуває симптоми розладу травлення. Якщо в організмі людини їжа погано засвоюється, то її компоненти, з яких вона складається, дратують слизову кишківника. З плином часу це роздратування може перерости в запалення та навіть у синдром дірявого (негерметичного) кишківника.
  3. Активізує функції кишківника та посилює його мікробіому. Мікробіома — це сукупність живих мікроорганізмів, які живуть у кишківнику. Активна діяльність мікроорганізмів покращує травлення й регулярність випорожнення кишківника.

У багатьох випадках здуття та гази з'являються не через їжу, а через брак ферментів, які забезпечують процес травлення. Наприклад, при непереносимості лактози. Лактозою називають цукор, що міститься в молоці.

Непереносимість лактози та як вона впливає на метеоризм

Непереносимість лактози

У тонкому кишківнику, а саме на його поверхні, знаходиться фермент лактаза. Він руйнує зв'язок між молекулами глюкози й галактози, з яких складається лактоза, у результаті чого перетравлюються молочні продукти. У деяких людей в організмі виробляється недостатня кількість лактази, тому лактозу не виходить нормально розщепити. Це призводить до здуття, метеоризму й навіть діареї.

Якщо людина знає, що в неї проблеми з переварюванням лактози, то їй можна прийняти харчові добавки, до складу яких входить лактаза. Такі БАДи допоможуть запобігти здуттю живота й газоутворенню в пацієнтів з непереносимістю лактози.

Крім молочних виробів, у яких міститься лактоза, метеоризм можуть викликати й інші продукти. Наприклад:

  • безалкогольні та алкогольні газовані напої;
  • яйця;
  • їжа з великим вмістом цукру;
  • різні види капусти;
  • редис, редька.

Зменшення споживання відповідних продуктів може допомогти позбутися від здуття живота й надмірного газоутворення в кишківнику.

Якщо виникнення здуття та метеоризм періодично повторюються, то слід проконсультуватися з лікарем. Спеціаліст виявить точну причину, яка спровокувала такі стани.

А що крім БАДів з травними ферментами допомагає запобігти й позбутися від здуття живота? Можливо, пробіотики?

Чи допомагають пробіотики при здутті живота

Пробіотик — це бактерії, які знаходяться в кишківнику людини й приносять їй користь. Найбільш відомі дві основні групи бактерій — Лактобацили й Біфідобактерії.

Дамо короткий перелік корисних властивостей пробіотиків, підтверджений в ході наукових експериментів.

  • поліпшення роботи кишківника;
  • посилення захисної системи шлунково-кишкового тракту й організму в цілому;
  • профілактика діареї;
  • відновлення кишківника й всього організму після діареї, яка виникла внаслідок прийому антибактеріальних засобів.

У деяких ситуаціях, наприклад, якщо здуття живота та зайве газоутворення не викликані збільшенням мікрофлори бактерій кишківника, пробіотики можуть допомогти. Однак перед їх прийомом слід проконсультуватися з медичним фахівцем.

Необхідну дозу пробіотиків, яку повинна вживати людина, обчислюють у колонієутворюючих одиницях (КУО). КУО означає кількість живих організмів, присутніх у продукті. У день рекомендовано приймати 5-10 мільярдів КУО. Вони містяться в біологічно активних добавках. Більше дозування може бути рекомендоване тільки лікарем в індивідуальних випадках.

Поради як уникнути здуття живота

Як уникнути вздуття живота

Знаючи й дотримуючись кілька простих правил профілактики метеоризму, можна виключити можливість виникнення даного відхилення у здоров'ї.

Основні рекомендації як запобігти появі надмірного газоутворення в кишківнику:

  • виключити з раціону їжу, що викликає надмірне газоутворення;
  • приймати їжу в спокійній атмосфері;
  • ретельно пережовувати їжу;
  • уникати стресових ситуацій та не переїдати під час них;
  • займатися спортом і гуляти на свіжому повітрі;
  • спати щоночі не менше 8 годин і виключити вплив усіх предметів, що заважають нічному відпочинку.

Бережіть себе та пам'ятайте, що відхилення в роботі шлунково-кишкового тракту залежать безпосередньо від раціону харчування. Намагайтеся вживати здорову їжу та не нервувати.

Як правильно підготуватися до Великодня, щоб зустріти його без здуття живота, печії та діареї? Читайте про топ-5 препаратів, які повинні бути під рукою під час великодніх свят.

Здуття живота також може статися через те, що в людини немає зубів або в неї неякісні протези. Тому пропонуємо вашій увазі нову статтю про те, як доглядати за зубними протезами та який фіксує крем для них вибрати.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Functional anatomy and physiology of gastric secretion / PubMed

The Role of Enzyme Supplementation in Digestive Disorders / ResearchGate

Recent advances on lactose intolerance: Tolerance thresholds and currently available answers / NIH

Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis / ClinicalTrials.gov

Increasing Symptoms in Irritable Bowel Symptoms With Ingestion of Galacto-Oligosaccharides Are Mitigated by α-Galactosidase Treatment / AJG

Effect of Repeated Consumption of Partially Hydrolyzed Guar Gum on Fecal Characteristics and Gut Microbiota: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, and Parallel-Group Clinical Trial  / ResearchGate

A Randomized Clinical Trial of Berberine Hydrochloride in Patients with Diarrhea-Predominant Irritable Bowel Syndrome / PubMeD

Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics / EuropePMC

Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.