0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як зміцнити імунітет під час вагітності: безпечні імуностимулятори та що приймати при застуді

Вагітність може послабити імунну систему, внаслідок чого вагітна стає більш сприйнятливою до грипу та застуди. Саме тому наша команда медичних експертів радить вам дізнатися як зміцнити імунітет під час вагітності. Також ми розповімо, чим лікувати застуду при вагітності і які імуностимулятори безпечні.

Залімська Юлія СергіївнаРедакціяЮлія Залімська
Оновлено
Як зміцнити імунітет під час вагітності: безпечні імуностимулятори та що приймати при застуді

Вагітність – це важливий етап у житті кожної жінки. На жаль, вагітним жінкам доводиться боротися не тільки з ранковим нездужанням, болями в спині, опухлими кісточками, потягом до їжі та втомою.

Під час вагітності жінці потрібно дуже уважно стежити за своїм здоров'ям, тому що турбота про себе в цей період — це турбота про дитину, що розвивається в утробі матері. Імунна система виконує захисну функцію організму — вона захищає від хвороб, мікробів, токсинів та інфекцій, забезпечуючи опір. Власна захисна система організму, а саме імунна система, є однією з найважливіших, без якої функціонування органів та загальний стан здоров'я може бути поставлено під загрозу.

Вважається, що вагітні жінки більш схильні до захворювань та інфекцій, ніж жінки, які не вагітні, тому абсолютно необхідно, щоб майбутня мати робила все необхідне для підтримки своєї імунної системи. Зниження імунітету є еволюційним пристосуванням, необхідним для  того, щоб не відбувалося відторгнення зародка.

Зниження імунітету при вагітності: з чим це пов'язано?

Вагітні жінки вважаються особливою групою населення через їхню особливу сприйнятливість до деяких інфекційних захворювань внаслідок унікального «імунологічного» стану, викликаного вагітністю.

Імунна система захищає організм від шкідливих загарбників. Вона бореться з усім — від бактерій до ракових клітин та пересаджених органів. Під час вагітності імунна система жінки змінюється, щоб захистити її та майбутню дитину від хвороб. Одні органи та структури організму посилюються імунною системою, інші пригнічуються. Це створює баланс, який може запобігти зараженню дитини без шкоди здоров'ю матері.

Ці зміни допомагають захистити плід від захисних сил материнського організму. Теоретично жіночий організм повинен відторгати ембріон як «чужорідне тіло» (прикладом реакції відторгнення є токсикоз у вагітних). Подібно до трансплантації органів, організм сприймає дитину як частину «я» і частину «чужий». Це захищає імунну систему від відторгнення плода.

Попри ці захисні механізми, жіночий організм більш схильний до інфекцій, які зазвичай не викликають хвороби. При вагітності імунна система має працювати старанніше, оскільки вона підтримує двох. Це є скрутним, внаслідок чого вагітна стає більш сприйнятливою до певних інфекцій.

Під час вагітності імунна система жінки пригнічується, що ускладнює боротьбу з інфекцією. Ризики для матері включають: інфекції сечовивідних шляхів, кашель, застуду, грип, вагініт та післяпологові інфекції.

Ризик розвитку інфекцій у вагітних жінок пов'язаний із певними змінами, що відбуваються в їхньому організмі під час вагітності.

  1. Імунологічні зміни: зміни в імунній системі жінки під час вагітності включають:
  • зниження активності NK-клітин (лейкоцитів, «природних кілерів»), які вбивають клітини, інфіковані вірусом або є частиною пухлини);
  • зниження активності Т-клітин, які допомагають контролювати інфекції, спричинені вірусами;
  • зниження вироблення цитокінів, що вивільняються з імунних клітин, щоб задіяти інші клітини для боротьби з інфекцією.
  1. Гормональні зміни: крім імунологічних змін, що відбуваються під час вагітності, гормональні зміни можуть призводити до інфекції:
  • підвищений рівень прогестерону розслаблює сечоводи та м'язи сечового міхура, тому сеча може залишатися у сечовому міхурі занадто довго, внаслідок чого може спричинити інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ);
  • підвищений рівень естрогену привертає до частих грибкових інфекцій (наприклад, кандидозу).
  1. Механічні зміни:
  • оскільки легені містять більше рідини під час вагітності, а тиск на легені з боку черевної порожнини ускладнює виведення цієї рідини, є можливість розвитку пневмонії;
  • внаслідок тиску зростаючої матки на сечоводи та сечовий міхур спостерігається затримка сечі та схильність до ІСШ.

Ризики для дитини включають: цитомегаловірусна інфекція (ЦМВ), токсоплазмоз токсо- і парвовірус — всі вони можуть передаватися від матері до дитини і призводити до серйозних травм майбутньої дитини.

Ризики для матері та дитини включають: такі інфекції як сифіліс, листеріоз, гепатит та ВІЛ, що становлять серйозний ризик як для матері, так і для дитини.

Зниження імунітету при вагітності: з чим це пов'язано?

Що приймати для зміцнення імунітету під час вагітності?

Щоб зміцнити імунітет під час вагітності, необхідно подбати про приймання харчових добавок. Це важливо для того, щоб наситити організм корисними мікро- та макроелементами, внаслідок чого посилити опір організму до зовнішніх подразників та можливих інфекцій.

В основному про приймання дієтичних добавок потрібно замислитися ще до зачаття дитини, щоб підготувати організм до змін та знизити ризики, пов'язані з вагітністю. Однак варто розуміти, що підбір вітамінів для вагітних повинен здійснюватися лікарем, залежно від індивідуальних особливостей організму жінки.

Для зміцнення імунітету при вагітності є корисними та життєво необхідними такі дієтичні добавки:

  1. Вітамін С. Один із найпотужніших бустерів імунної системи. Насправді недолік аскорбінової кислоти може навіть підвищити схильність до захворювань. Цей вітамін допомагає організму засвоювати залізо та допомагає підтримувати здорову імунну систему. Продукти, багаті на вітамін С, включають апельсини, грейпфрути, мандарини, полуницю, солодкий перець, шпинат, капусту і брокколі.
  2. Залізо. Воно є компонентом ферментів, критично важливих для функціонування імунних клітин. Продукти, що містять залізо, включають червоне м'ясо, боби, горіхи і збагачені пластівці для сніданку.
  3. Вітамін А (ретинол). Він допомагає захистити від інфекцій, зберігаючи здоров'я шкіри та тканин у роті, шлунку, кишечнику та дихальній системі. До джерел відносяться помаранчеві та червоні фрукти, а також овочі, такі як морква, абрикоси та болгарський перець.
  4. Вітамін Д. Допомагає регулювати антимікробні білки, які можуть безпосередньо вбивати патогени. Джерела включають сонячне світло; жирна риба, наприклад, лосось, яєчні жовтки та вітамінізовані молочні продукти.
  5. Вітамін Е (токоферол). Діє як антиоксидант, захищаючи цілісність клітинних мембран від ушкоджень, спричинених вільними радикалами. Джерела включають насіння, горіхи, рослинні олії та арахісове масло.
  6. Цинк. Необхідний для загоєння ран та підтримує імунну відповідь. Джерела харчування включають м'ясо, цільнозернові продукти, молоко, насіння та горіхи, курячий бульйон.

Рекомендується, щоб вагітні жінки отримували зазначені вище поживні речовини з їжі, а не з добавок, оскільки продукти містять більше корисних для здоров'я властивостей. Більшість збалансованих дієт забезпечують достатньою кількістю поживних речовин для підтримки сильної імунної системи. Однак деякі групи населення, такі як вагітні, літні та тяжкохворі, не можуть їсти різноманітну поживну їжу або мають підвищені потреби у поживних речовинах. У цих випадках вітамінні та мінеральні добавки можуть допомогти заповнити прогалини в харчуванні.

Можна використовувати звичайні полівітамінні або мінеральні добавки, що забезпечують не більше 100% добової норми, що рекомендується, і вони, як правило, безпечні для багатьох людей. Однак необхідність їх застосування для кожної людини індивідуально повинен визначати лікар.

Перед початком приймання будь-яких добавок проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Уникайте «мега-доз» або добавок, які забезпечують понад 100% рекомендованої добової норми, оскільки вони часто не дають додаткової користі й в деяких випадках можуть бути шкідливими, особливо для вагітних. Пам'ятайте, що добавки не замінюють здорову дієту, тому що вони не містять усіх корисних властивостей їжі.

Зверніть увагу! Як правило, пренатальні вітаміни, які виписує лікар вагітним жінкам, вже містять весь необхідний комплекс вітамінів і мінералів у потрібному дозуванні. Саме тому не завжди є необхідність додаткового приймання окремих харчових добавок.

Щодо приймання лікарських препаратів із групи імуностимуляторів, вони, як правило, протипоказані вагітним жінкам.

У поодиноких випадках лікарі можуть призначати препарати інтерферонів із групи імуномодуляторів у ректальній формі — у вигляді супозиторіїв (наприклад, Віферон по 1 свічці 2 рази на день. Застереження! Тільки після 14 тижнів вагітності).

Що приймати для зміцнення імунітету під час вагітності?

ГРВІ при вагітності: найбезпечніші препарати

При розвитку ГРВІ в організмі вагітної різко знижується кровообіг у системі мати-плацента-плід, і тоді малюк отримує менше кисню. Своєчасне лікування допомагає запобігти розвитку гіпоксії плода. Також достовірно відомо, що при ускладненні ГРВІ під час вагітності частота викидня дещо збільшується.

Грамотна консультація фахівця допоможе вчасно впоратися із хворобою, запобігти ускладненням ГРВІ, а також можливим ускладненням вагітності. Саме тому вагітним обов'язково слід консультуватися з лікарем для правильного та безпечного лікування ГРВІ.

При виникненні застуди або грипу у вагітної жінки, в першу чергу завжди необхідно вдатися до немедикаментозного лікування. Для цього потрібен повноцінний відпочинок (бажано дотримуватися постільного режиму), свіже та вологе повітря, питво, а також повноцінний раціон.

Також можна дотримуватись деяких рекомендацій при виникненні характерних для ГРВІ симптомів,  таких як біль у горлі, нежить, кашель, загальне нездужання:

  • полоскати горло теплим сольовим розчином із содою, таким самим розчином можна промивати носову порожнину;
  • більше пити гарячого чаю з додаванням лимона;
  • їсти курячий бульйон. Активні речовини, що містяться в бульйоні, можуть допомогти зменшити запалення в організмі і полегшити симптоми застуди;
  • можна проводити парові інгаляції над ємністю з гарячою водою з додаванням солі та соди;
  • пити гаряче молоко з медом чи малиною  при відсутності високої температури. Це дозволить зігрітися. Активне потовиділення дозволить вивести з організму токсини. Також корисний зелений чай, чай із липою, чорною смородиною, березовий сік із молоком (Застереження! Може спостерігатися алергічна реакція). Також потрібно звести до мінімуму вживання кави, газованих напоїв.

При підборі лікарських засобів для лікування ГРВІ у вагітних слід знати, що бажано відмовитися від приймання будь-яких медикаментів до 12 тижня вагітності, щоб звести до мінімуму будь-які потенційні ризики для майбутньої дитини.

До використання медикаментозних засобів від ГРВІ при вагітності необхідно вдаватися у разі, якщо вагітна тяжко переносить простудне захворювання, а також якщо безмедикаментозне лікування не мало належного результату.

Застосування тих чи інших препаратів буде спрямоване на боротьбу із симптомами застуди та полегшення загального стану. Залежно від симптомів можуть застосовуватися різні препарати для боротьби з ними:

  1. Біль у горлі:
  • полоскання горла відваром ромашки (1-2 рази на добу);
  • рідко лікар може назначити місцеві антисептики для горла (наприклад, Фарингосепт для розсмоктування по 1 таблетці 3 рази на день).
  1. Кашель:
  • інгаляції за допомогою інгалятора (наприклад, препаратом Лорде) або парові інгаляції на лужній воді, сольовому або содовому розчині.
  1. Нежить:
  • засоби на основі морської солі (ізотонічні та гіпертонічні) для  промивання носа — Маример, Хьюмер, Атомер, Аква Маріс — вважаються найбезпечнішими;
  • місцеві назальні фітозасоби — Піносол, Піновіт — усувають закладеність, а також впливають на причину риніту;
  • з особливою обережністю не більше 3 днів поспіль можна використовувати протизастійний засіб — оксиметазолін в краплях (наприклад, Називін  та Риназолін). По 1 краплі в обидві ніздрі 1 раз на день.
  1. Підвищена температура:
  • ненаркотичні анальгетики — монопрепарати парацетамолу (наприклад, Панадол, Ефералган);
  • у поодиноких випадках ібупрофен із групи нестероїдних протизапальних препаратів. Застереження! Заборонено після 20-го тижня вагітності.

Зверніть увагу! Будь-яке медикаментозне лікування ГРВІ у вагітних має суворо узгоджуватися з лікарем!

Хоча більшість простудних захворювань не викликає проблем у майбутньої дитини, до грипу слід ставитись серйозніше. Ускладнення грипу збільшують ризик передчасних пологів та вроджених дефектів. Потрібно негайно звернутися за медичною допомогою, якщо виникають такі симптоми:

  • запаморочення;
  • утруднене дихання;
  • біль чи тиск у грудях;
  • вагінальна кровотеча;
  • сплутаність свідомості;
  • сильне блювання;
  • висока температура, яку не знижує парацетамол;
  • зниження рухливості плода.

Якими ліками не можна лікувати застуду при вагітності?

Знання того, що не можна приймати при ГРВІ, майже важливіше, ніж знання того, які ліки безпечно приймати під час вагітності. Існує ряд ліків, яких слід уникати під час вагітності, якщо вони не рекомендовані лікарем.

Якими ліками не можна лікувати застуду при вагітності?

До них відносяться:

  1. Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), такі як ібупрофен, аспірин та напроксен, вищі дози яких можуть спричинити передчасне закриття кровоносних судин у дитини. Однак низькі дози аспірину нині рекомендуються лікарями за іншими показаннями, тільки за суворим призначенням.
  2. Будь-які протизастудні чаї (особливо, які містять фенілефрин і феніраміну малеат) — вони містять комбінований склад у високих дозах кожної діючої речовини, внаслідок чого їх категорично заборонено приймати вагітним.
  3. Назальні деконгестанти (наприклад, на основі псевдоефедрину, фенілефрину, а також ксилометазолін і нафазолін) — вони можуть негативно впливати на плід шляхом своєї судинозвужувальної властивості. Внаслідок цього можуть виникати вроджені вади.
  4. Деякі антибіотики (наприклад, Бактрим (сульфаметоксазол/триметоприм)). Він може впливати на метаболізм фолієвої кислоти, одночасно стимулюючи вироблення білірубіну (пігмент, що виявляється в печінці та виділяється з жовчю), обидва з яких не підходять для дитини. Проблема метаболізму фолієвої кислоти виникає лише у першому триместрі, а жовтяниця — лише після 32 тижнів вагітності.
  5. Льодяники та багато таблеток від кашлю, а також сиропи (наприклад, Стрепсілс, Фалімінт, Септефрил, Джосет, Туссин Плюс). Вони мають різний склад, а також можуть мати більш ніж одну діючу речовину, внаслідок чого є потенційний ризик розвитку дефектів у плода при їх застосуванні вагітною жінкою.

Зверніть увагу! Якщо у вас важка застуда або грип, і ви відчуваєте біль у грудях, сильний кашель або у вас температура вище 38,5°C, негайно зверніться до лікаря.

Як захистити організм від ГРВІ при вагітності?

Для профілактики захворювань під час вагітності необхідно пити пренатальні вітаміни, призначені лікарем, оскільки вони не лише допомагають у розвитку та формуванні майбутньої дитини, але також зміцнюють загальний стан здоров'я майбутньої мами.

Також рекомендується більше часу проводити на свіжому повітрі, дотримуватися повноцінного харчування, дотримуватися водного балансу організму. Не менш важливим, як профілактика ГРВІ при вагітності є триматися подалі від місць з великим скупченням людей. У домашніх умовах потрібно забезпечити оптимальний температурний режим, провітрювати приміщення та зволожувати повітря.

Щоб вагітність протікала добре, необхідно завжди виявляти пильність при виборі будь-яких медикаментозних засобів при вагітності. Завжди потрібно консультуватися з лікарем, який перш ніж призначити будь-який препарат зіставить всі переваги тих чи інших ліків для матері та його всіляких негативних впливів на плід.

На жаль, вибір медикаментів, які можна застосовувати вагітним дуже обмежений, адже вони також можуть хворіти та відчувати масу неприємних симптомів. Найчастіше що виникають — це болісні відчуття різного характеру. У такому разі ми рекомендуємо вам дізнатися на нашому блозі, чи можна пити парацетамол при вагітності від головного, зубного болю та від підвищеної температури.

А також радимо вам дізнатися про найбільш широко відомий і часто застосовуваний препарат від головного болю — Цитрамон. Чи можна вагітним пити Цитрамон від головного болю?

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем акушером-гінекологом вищої категорії, репродуктологом медичного центру Medical PlazaКоломойцем Павлом Володимировичем.

 

Джерела

Pregnancy, Your Immune System and Getting Sick / All About Women MD (англ.)

Maternal Immunological Adaptation During Normal Pregnancy / Frontiersin (англ.)

How to Boost Immunity During Pregnancy / ParentingFirstcry (англ.)

Are you expecting? Then you ought to add these foods to your diet to boost immunity / Health Shots (англ.)

Pregnant? Boost Immune System During Winter Months / WHC (англ.)

How To Strengthen Your Immunity In Pregnancy / EveryMum (англ.)

Selected Micronutrients: An Option to Boost Immunity against COVID-19 and Prevent Adverse Pregnancy Outcomes in Pregnant Women: A Narrative Review / NCBI (англ.)

What happens to the immune system during pregnancy? / Medical News Today (англ.)

Immune system changes during pregnancy are precisely timed / Stanford Medicine (англ.)

The Immune System in Pregnancy: A Unique Complexity / National Center for Biotechnology Information (англ.)

What Happens to The Immune System During Pregnancy? / NSAGO (англ.)

How to Boost Immune System When Pregnant: 5 Free Ways / BabyDoppler (англ.)

Prenatal Vitamins / Grow by WebMD (англ.)

Pregnancy week by week / Mayo Clinic (англ.)

The Best Prenatal Vitamins for a Healthy Pregnancy / Healthline (англ.)

3 Vitamins That Are Best for Boosting Your Immunity / Cleveland Clinic (англ.)

Safe OTC Cold and Flu Treatment to Use During Pregnancy / Grow by WebMD (англ.)

Medicines That Are Safe for Pregnant Women to Take When Sick / MWS (англ.)

What Medicines Can I Take While Pregnant? / Healthline (англ.)

Cold Medicine and Pregnancy / Everyday Health (англ.)

Treating the common cold during pregnancy / NCBI (англ.)

Cold and flu during pregnancy / Pregnancy Birth Baby (англ.)

10 Over-The-Counter Drugs to Avoid During Pregnancy / CR (англ.)

Can I Take Cold Medicine During Pregnancy? / Very Well Family (англ.)

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.