0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як зберегти молодість шкіри та зміцнити суглоби: 3 основних корисних властивості колагену та найефективніша добавка з ним

Практично кожен день у нас з'являється перед очима слово "колаген", а виробники додають цю речовину в багато косметичних засобів. А якщо приймати колаген всередину, можна не тільки зберегти молодість і красу, а й стати здоровішими. Читайте нашу статтю і ви дізнаєтеся наскільки корисний колаген для суглобів, шкіри і кісток, а також які ефективні добавки слід приймати.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як зберегти молодість шкіри та зміцнити суглоби: 3 основних корисних властивості колагену та найефективніша добавка з ним

Сьогодні, як ніколи раніше, стали популярними добавки з колагеном. Вони приносять велику користь організму, зміцнюючи здоров'я опорно-рухового апарату й подовжуючи молодість шкіри. Але як вибрати кращий БАД з колагеном і навіщо взагалі його приймати?

Що таке колаген: його особливості та в яких продуктах він міститься

Колаген — це особливий тип білка, який становить 30% від усіх білків в організмі. Він є основою сполучної тканини.

З даної тканини складаються такі структури тіла людини як:

  1. Кістки. Це найщільніша сполучна тканина, з якої формується скелет людини.
  2. Зв'язки. Вони з'єднують між собою дві кістки й утримують суглоби разом. Зв'язки більш ніж на 80% складаються з даного білка.
  3. Сухожилля. Завдяки їм м'язи прикріплюються до кісток. Вони складаються з пучків колагенових волокон.
  4. М'язи. За допомогою їх скорочення людина може виконувати різні рухи. Колаген складає 10% від м'язової тканини.
  5. Шкіра. Вона складається з трьох шарів, головним з яких є дерма. А кількість колагену в дермі дорівнює 70%. Цей білок сприяє пружності та еластичності шкіри.

На цей час у природі існує 28 типів колагену, однак найчастіше в організмі людини зустрічаються саме перші 4.

Після досягнення 25-річного віку кількість цієї речовини в організмі людини починає повільно зменшуватися, а в 35 років вже з'являється дефіцит колагену. Тому його запаси потрібно поповнювати із зовнішнього середовища, наприклад, вживаючи певні продукти або БАДи.

У яких продуктах міститься колаген?

У яких продуктах міститься колаген

Він міститься у сполучних тканинах тварин, тому ним багаті такі продукти:

  • кістковий бульйон;
  • яйця;
  • куряча, свиняча шкіра та м'ясні продукти;
  • риба, особливо лосось, форель і тунець.

Також з даного білка виробляють желатин. Для збільшення кількості колагену в організмі можна вживати желе або м'ясний холодець.

Завдяки харчовим ферментам колаген, що надійшов в організм із харчових продуктів, розщеплюється на амінокислоти та пептиди. Через це його абсорбція (всмоктування) не так ефективно, як у гідролізованого білка, що міститься у БАДах.

Колаген в добавках уже розщеплений і гідролізований, тому він засвоюється швидше й ефективніше.

Пептиди колагену: що це та як їх отримують?

Сама по собі молекула даної речовини досить велика, через що організму дуже складно її засвоїти, тому, що на це потрібно чимало часу та зусиль. Пептиди або гідролізат колагену — зовсім інша справа.

Пептиди колагену — це молекули невеликого розміру, які складаються з амінокислот. До складу цього білка входить 18 амінокислот. Гідролізат колагену отримують шляхом ферментативного гідролізу.

Завдяки низькій молекулярній масі пептиди засвоюються всього за кілька годин після прийому та далі доставляються у різні типи сполучної тканини, а саме в шкіру, кістки, зв'язки та сухожилля.

Біологічно активні добавки з колагеном містять саме його гідролізат, тому вони легко й швидко засвоюються організмом. Особливо це стосується питного колагену, тому, що він існує ще й в інших лікарських формах.

У чому ж полягає користь основної речовини сполучної тканини й навіщо приймати його БАДи?

Чим корисний колаген: 3 основні його властивості

Цю речовину однаково корисно вживати як чоловікам, так і жінкам після досягнення 25-річного віку. Це пояснюється цілим переліком його корисних властивостей, найбільш популярним з яких є уповільнення старіння шкіри та покращення здоров'я суглобів.

Здоров'я та пружність шкіри

З віком в організмі людини синтезується менше речовини, що розглядається, що призводить до сухості шкіри, утворення зморшок і втрати еластичності шкірного покриву. Його нестачу можна поповнювати за допомогою спеціальних добавок.
Результати одного дослідження, в якому 69 жінок віком від 35 до 55 років щодня протягом 8 тижнів приймали 2,5-5 г колагену, показали, що ця речовина допомагає уповільнити старіння шкіри за рахунок зменшення її сухості та кількості зморшок.
Після закінчення іншого наукового експерименту, учасниці якого протягом 12 тижнів пили добавки речовини, що розглядається, було виявлено, що колаген підвищує зволоження шкіри і значно зменшує глибину зморшок.
Позитивний вплив БАДів з колагеном на шкіру пояснюється їхньою здатністю стимулювати тіло активніше самостійно виробляти цей білок.
Він також сприяє загоєнню ран і забезпечує зростання нових клітин сполучної тканини.
Крім того, доведено, що прийом колагену сприяє виробленню інших білків, а саме фібриліну та еластину.

Міцність кісток та запобігання втраті кісткової маси

Основний компонент сполучної тканини допомагає підтримувати міцність кісток. Так само, як кількість колагену зменшується з віком, зменшується і кісткова маса. Це може призвести до виникнення остеопорозу (захворювання, пов'язане з втратою кальцію в кістках, що найчастіше зустрічається у жінок) та підвищити ризик переломів кісток.
Багато досліджень показують, що прийом добавок із колагеном допомагає зупинити процес руйнування кісток та втрату кісткової маси. Наприклад, в ході експерименту 66 жінок щодня приймала 5 г колагену протягом 12 місяців, а після цього часу у них спостерігалося збільшення мінеральної щільності кісток (МПК) на 7%. Зростання показника МПК свідчить про зміцнення кісток та зниження ризику розвитку остеопорозу.

Полегшення болю у суглобах

Оскільки кількість колагену після 25 років з кожним роком зменшується, може підвищуватись ризик розвитку дегенеративних захворювань суглобів, таких як остеоартрит (захворювання, спровоковане пошкодженням хрящів).
Результати наукових досліджень показують, що прийом добавок колагену допомагає зменшити біль у суглобах та полегшити симптоми остеоартриту.
Протягом 24 тижнів 147 спортсменам (72 чоловіки, 75 жінок) із суглобовими болями давали щодня 10 г колагену. Після завершення цього наукового випробування його учасники відчули зменшення болю в суглобах як під час ходьби, так і в статичному положенні.
Вчені припускають, що додатковий колаген може накопичуватися в хрящах і стимулювати вироблення колагену в тканинах. А це призводить до зменшення запалення та суглобового болю.

Маловідома користь колагену

Прийом даної речовини збільшує міцність нігтів і запобігає їх ламкості. Те саме стосується зростання та здоров'я волосся. В ході експерименту група людей приймала щодня протягом 24 тижнів по 25 г пептидів колагену. У результаті вчені з'ясували, що білок, що розглядається, на 12% збільшує зростання нігтів і на 42% знижує їх ламкість.
Також наголошується, що прийом добавок з колагеном сприяє схуднення та прискорення метаболізму. Доведено, що білки, які вживаються ззовні, збільшують швидкість метаболізму на 15-30%.
Деякі практикуючі лікарі рекомендують використовувати БАДи з колагеном на лікування синдромів дірявого кишечника. Дане захворювання характеризується підвищеною проникністю стінок кишечника, через що в кров можуть проникати бактерії та частинки неперетравленої їжі.

Як вибрати питний колаген: короткий гайд з вибору кращого БАДа

Яку ж добавку з колагеном вибрати з десятка подібних товарів, запропонованих на ринку?

Звичайно, у першу чергу потрібно задуматися про якість продукції. Однією з найбільш надійних і довговічних фірм (вона була заснована ще в 1897 році) на фармацевтичному ринку є компанія Квайссер Фарма. Їй належить відомий бренд Доппельгерц, який займається виготовленням добавок з колагеном.

Після того, як ви визначитеся з компанією-виробником, слід вибрати БАД, який точно відповідає вашим потребам. Наприклад, якщо ваша головна мета зміцнити хрящову тканину та зв'язки, то краще обирати Доппельгерц® System Колаген 11000 Плюс, а якщо уповільнити старіння шкіри та збільшити її пружність — Доппельгерц® System Колаген Б'юті.

Доппельгерц® System Колаген 11000 Плюс

Його головним компонентом є гідролізат колагену, що гарантує швидке засвоєння даного білка організмом

Також до складу входить хондроїтину сульфат, який є складовою хрящової тканини, зв'язок і синовіальної рідини. Завдяки останній забезпечується м'яке ковзання поверхні суглобів.

Вітамін С у склад Доппельгерц® System Колаген 11000 Плюс включений через свою здатність активізувати синтез власного колагену в організмі. Крім того, він бере участь у транспортуванні молекул кисню до органів, а потім клітин організму.

Важливою складовою БАДа є вітамін D3. Він регулює кальцієво-фосфорний обмін і підтримує цілісність, міцність кісток.

До складу Доппельгерц® System Колаген 11000 Плюс входять ще два компоненти — мідь і селен. Перший елемент запобігає руйнуванню хрящів, а другий бере активну участь в антиоксидантних процесах, перешкоджаючи утворенню вільних радикалів.

Вживати Доппельгерц® System Колаген 11000 Плюс необхідно для підтримки здоров'я опорно-рухового апарату, а саме для:

  • кісток;
  • суглобів;
  • хрящів;
  • м'язів.

Застосовувати його слід тільки згідно з правилами, визначеними в інструкції та після консультації з лікарем.

Доппельгерц® System Колаген Б'юті

До складу добавки входить кілька компонентів, найважливішим з яких є пептиди колагену VERISOL. Вони перешкоджають втраті колагенового позаклітинного матриксу та прискорюють метаболізм шкіри. Завдяки VERISOL шкірний покрив стає більш гладким, зволоженим і еластичним.

Також до складу БАДа входять вітамін А, біотин і цинк. Кожен з цих елементів є необхідним для підтримання здоров'я шкірного покриву.

Мідь в Доппельгерц® System Колаген Б'юті відповідає за вироблення всередині організму колагену й еластину після прийому добавки. Даний компонент сприяє поліпшенню стану судин, кісток, а також надає яскравий колір, блиск і силу волоссю.

Звичайно ж, не можна не згадати про такий компонент складу як екстракт асаї. Він уповільнює старіння шкіри.

Доппельгерц® System Колаген Б'юті варто застосовувати в тому випадку, якщо ви хочете:

  • збільшити еластичність шкіри;
  • уповільнити процес старіння шкірного покриву тіла;
  • прискорити ріст нігтів і зменшити кількість відколів на них.

Перед початком застосування добавки потрібно обов'язково проконсультуватися з медичним фахівцем. А пити Доппельгерц® System Колаген Б'юті слід тільки згідно з інструкцією.

Жінкам, що наближаються до віку менопаузи, виробник рекомендує перед прийомом Колаген Б’юті пропити курс Колаген 11000 Плюс. Після сорока років в організмі досить низький рівень колагену, тому профілактичний курс колагену 11000 допоможе отримати оптимальні результати від Колагену Б’юті

Тепер ви знаєте, у чому полягає користь колагену, тому зможете вибрати ефективну добавку, яка відповідає вашому запиту.

А чи допомагає запобігти старінню гіалуронова кислота? Який крем з гіалуроновою кислотою найкраще вибрати та як правильно його застосовувати? Дізнайтеся відповіді на ці питання з нашої статті.

Навесні в багатьох людей може виникати гіповітаміноз. Що це за стан і які 5 вітамінів потрібно пити для його профілактики та зміцнення імунітету саме навесні? Читайте про це у новому матеріалі.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену косметологом медичного центру Medical PlazaРомащенко Натальєю Володимирівною.

 

Джерела

What is Collagen? / News-Medical

Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study / PubMed

Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles / JMNN

What is collagen, and why do people use it? / MedicalNewsToday

24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain / PubMed

Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements / Healthline

Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails / PubMed

Bone Architecture: Collagen Structure and Calcium/Phosphorus Maps / NCBI 

Why Your Collagen Depletes With Age / VeryWellHealth

Ways to get healthier looking skin by boosting collagen levels / MedicalNewsToday

6 Reasons Collagen Declines + How To Support It Naturally / MindBodyGreen

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.