0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як лікувати незрозумілий висип у дорослих і дітей? Кращі засоби від пруріго

Дізнайтеся, що таке пруріго і чому у дорослих і дітей часом виникає незрозумілий сверблячий висип. Наші експерти розповіли про причини такого висипу і як його лікувати.

Оновлено
Як лікувати незрозумілий висип у дорослих і дітей? Кращі засоби від пруріго

Сильний висип часом виникає і в дітей, і в дорослих. Для цього захворювання є назва — пруріго. Також його називають почесуха — пов'язано це з тим, що висип дуже свербить.

Що таке пруріго?

Висип при пруріго може викликати безліч причин. Не можна сказати, що тільки один фактор запускає таку реакцію організму. Почесуха може бути викликана низкою порушень, які проявляються у вигляді висипу, який сильно свербить.

Висипання червонуваті, у вигляді вузликів або везикул. Свербіння дуже сильне. Людина розчісує уражені місця, тому на бульбашках і вузликах виникають невеликі синці.

Дуже часто пруріго є алергічною реакцією. Також може бути викликано глистами, ендокринними порушеннями, стресом, проблемами з шлунково-кишковим трактом.

Виділяють 3 форми пруріго:

  • дитяча;
  • доросла;
  • вузлувата.

Найчастіше це захворювання виникає в дітей віком від півроку до 5 років і в жінок середнього віку. Проте, ризик виникнення цього висипаня є в кожної людини.

Якщо захворювання не лікувати, то воно переходить у хронічну форму й стає постійним станом.

Єдиного способу лікування не існує, так як він залежить від причин, а їх може бути безліч. Тому лікарі приділяють велику увагу діагностиці пруріго, з'ясовуючи чинники, які викликають хворобу. Для висипу застосовуються симптоматичні засоби, що усувають свербіж і почервоніння.

Дитяче пруріго часто виникає на тлі алергічних реакцій на введення нових продуктів у раціон. Травна та імунна система дитини ще незрілі, тому виникає патологічна реакція на нововведення в харчуванні.

Доросле пруріго найчастіше є відповіддю на різні порушення в роботі ендокринної системи, при гормональному дисбалансі, алергії, хронічному стресі, порушеннях метаболічного характеру, при онкологічних хворобах.

А вузлувата почесуха Гайда з'являється у відповідь на укуси комах, ураження гельмінтами, сильний стрес.

Як проявляється пруріго?

Симптоми пруріго нечисленні. Це червонуваті висипання з вузликами й папулами, які дуже сильно сверблять.

У дітей висипання можуть виникати на будь-якій частині тіла. Спочатку вузлики невеликі — з головки від булавки, але з часом можуть збільшуватися.

Дитина відчуває сильний дискомфорт, плаче, стає неспокійною, не спить, відмовляється від їжі, її важко заспокоїти.

Пруріго у дорослих проявляється трохи інакше. Папули дещо більші — розміром з сочевицю. Розташовується висип в основному на спині, сідницях, животі, а також на згинальних ділянках — колінах і ліктях.

На верхівці папул утворюється пухирець, заповнений прозорою рідина. Шкіра навколо бульбашок сильно свербить. Тому людина розчісує ці місця, бульбашки лопаються, ці місця покриваються корками. Якщо сильно й постійно розчісувати висипання, то з часом під корками утворюються постійні рубці.

Найсильніше висип свербить вночі, що призводить до поганого сну.

При вузлуватій формі захворювання папули щільні й досягають розміру 5-12 мм. Розташовуються найчастіше на руках і ногах.

Ми не радимо затягувати з лікуванням почесухи, так як захворювання стає додатковим фактором стресу, викликає сильний дискомфорт і свідчить про те, що в організмі є інші серйозні порушення.

Пруріго — це не самостійне захворювання, а, скоріше, симптом іншого внутрішнього захворювання.

Причини виникнення

Причини пруріго різноманітні та численні. Ось найчастіші:

  • алергічні реакції;
  • порушення в роботі шлунково-кишкового тракту;
  • незрілість травної системи в немовлят;
  • захворювання ендокринної системи;
  • онкологічні новоутворення;
  • гострі й хронічні інфекції;
  • отруєння та інтоксикація;
  • стрес і неврози, нервові зриви;
  • незбалансований раціон;
  • неправильне харчування з переважанням солодкого та жирного;
  • вживання алергенних продуктів;
  • шкідливі звички.

Для того, щоб вилікувати почесуху, потрібно встановити причину виникнення. Діагностика захворювання має велике значення. Пам'ятайте, що симптоматичне лікування не допоможе одужати, а лише на час позбавить від симптомів, а хвороба тим часом перейде в хронічну форму.

Лікування почесухи

Лікування починається з діагностики. Лікар-дерматолог збере повний анамнез, задасть питання про спосіб життя, харчування, скарги, дитячі хвороби та хвороби родичів. На підставі відповідей лікар направить на додаткові аналізи та обстеження.

Може знадобитися здати аналіз крові на цукор і гормони, а також зробити зішкріб з місць розташування висипу; УЗД підшлункової залози й печінки; відвідати ендокринолога й гастроентеролога; пройти обстеження на виключення ендокринних порушень і онкоутворень.

На підставі обстеження вам призначать лікування першопричини висипу.

Дерматолог у свою чергу призначить симптоматичне лікування пруріго, щоб полегшити ваш стан. Для зняття свербіння й висипання використовуються місцеві препарати від алергії:

Для лікування алергічних реакцій можуть бути призначені антигістамінні препарати для прийому всередину (Алерзин, Едем, Цетрин), а також протиалергічні препарати при дерматиті для місцевого застосування. При необхідності лікар призначить гормональні засоби від алергії (Синафлан, Кутівейт).

Якщо у вас болить живіт і ви не знаєте в чому причина, може всьому виною кава, а може запалення підшлункової. Обов'язково зверніться до лікаря й прочитайте нашу нову статтю про панкреатит.

Як часто ви думаєте про погане? А чи знаєте ви про те, що негативні думки можуть впливати на здоров'я і навіть призводити до захворювань. Читайте тільки цікаві факти про силу думки й психосоматику в нашому новому інтерв'ю з психологом.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Пруриго: современный взгляд на этиологию, диагностику и лечение / Лечащий врач 

Prurigo / DermNet NZ

Prurigo Nodularis and Your Skin / Healthline 

Prurigo nodularis / NIH

Prurigo Nodularis / Medscape

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.