0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Алергія на холод: особливий вид алергії або народна назва неіснуючої хвороби

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Алергія на холод: особливий вид алергії або народна назва неіснуючої хвороби

Чи існує алергія на холод? Багато людей скаржаться, що в морозну погоду у них виникає шкірний висип, почервоніння та ряд інших неприємних відчуттів. Але чи пов'язано це з холодом або причина виникнення даних симптомів криється зовсім в іншому?

Чи буває алергія на холод?

Алергія на холод дійсно існує і називається холодової кропив'янкою. У більшості випадків вона виникає в молодому та підлітковому віці.

Холодова кропивниця — це шкірна алергічна реакція на низьку температуру, яка проявляється через 5-10 хв після впливу холоду. Вона може виникати при -4 ° C і нижче.

Холодова кропив'янка з'являється в деяких людей після перебування в холодну погоду на вулиці, після знаходження в погано опалювальному приміщенні, після купання в прохолодній воді, в басейні, в ванній або в душі, а також в результаті вживання холодної їжі й напоїв.

Зазвичай реакція на холод триває від 1-ї до 2-х годин і проходить самостійно. Однак в нечисленних випадках дана алергія може ускладнитися та призвести до анафілактичного шоку.

Алергологи стверджують, що кропив'янкою від холоду страждають близько 5% усього населення планети. Слід також зазначити, що дане відхилення в більшості людей проходить саме по собі, через кілька тижнів або місяців після першого прояву. Але приблизно в 50% пацієнтів реакції шкіри на холод зникають протягом 5 років.

Які симптоми у кропив'янки та як її не переплутати з іншими захворюваннями?

Алергія на холод: симптоми та їх класифікація

Симптоми холодової кропив'янки діляться на дві групи: безпечні для життя та ті, що вимагають негайної медичної допомоги. Перша група може проходити протягом декількох годин сама по собі, а для лікування другого виду симптомів необхідна лікарська терапія.

Як проявляється алергія на холод, симптоми якої не є небезпечними для життя? Перелік можливих ознак:

  • набряк і почервоніння на місці впливу холоду;
  • сверблячі рубці на ураженій ділянці шкіри;
  • відчуття печіння шкіри при нагріванні тіла;
  • опухлість шкірного покриву в місці зіткнення з холодом;
  • підвищення температури;
  • головний біль, запаморочення;
  • біль у суглобах;
  • втома.

Алергія на холод: симптоми та їх класифікація

Важкі симптоми холодової кропивниці, що вимагають негайної медичної допомоги, можуть включати:

  • анафілактичний шок (гостра алергічна реакція);
  • утруднення дихання, поява хрипів;
  • набряк язика та горла;
  • прискорене серцебиття;
  • падіння артеріального тиску;
  • непритомність.

Якщо не надати вчасно допомогу хворому з важкими симптомами, то це може призвести до негативних наслідків.

Алергія на холод: причини виникнення

Причина появи алергії на холод на руках, обличчі або інших частинах тіла до кінця не вивчена. Серед вчених і медиків ведуться суперечки з цього приводу й вони ніяк не можуть прийти до одноголосного рішення.

Можливі причини виникнення реакцій шкіри на холод:

  • аутоімунні захворювання;
  • інфекційні захворювання;
  • вітряна віспа;
  • вірусний гепатит;
  • укуси комах;
  • прийом деяких ліків;
  • рак крові.

Деякі фахівці також додають до цього переліку спадкові чинники. В результаті генетичної спадковості висип через холод може проявлятися по закінченню 30 хв і більше. Однак не всі вчені згодні з твердженням, що холодова кропив'янка передається від батьків дітям.

Поставити точний діагноз — алергія на холод може тільки кваліфікований лікар. Тому, якщо ви помічаєте, що в морозну погоду на шкірі з'являються почервоніння, висипи й зудячі рубці, то вам необхідно звернутися за консультацією до фахівця.

Зазвичай діагностика даного захворювання полягає в тому, що лікар прикладає до шкіри пацієнта шматочок льоду в пластиковому пакеті й дивиться на реакцію. Якщо на шкірному покриві по закінченню декількох хвилин з'явився висип, почервоніння, то швидше за все у пацієнта кропив'янка на мороз. Для підтвердження діагнозу також здають кров.

Чим лікувати алергію на холод?

Перед тим, як лікувати холодову алергію, потрібно прийти на прийом до алерголога або дерматолога. Спеціаліст поставить точний діагноз і призначить курс дієвого лікування. Як правило, він складається з прийому антигістамінних препаратів.

Чим лікувати алергію на холод?

Таблетки від холодової алергії необхідно приймати суворо за призначенням і в прописаному індивідуально кожному пацієнту дозуванні. У крайніх випадках, коли реакція проходить у важкій формі (анафілактичний шок), людині внутрішньовенно вводять адреналін.

Якщо ви знаєте, що у вас є алергія на холод, але ви хочете уникнути появи її симптомів, потрібно дотримуватися нижчеперелічених порад:

  1. Купатися та плавати тільки в теплій воді. Необхідно уникати холодного душу, не плавати в холодному морі або басейні з низькою температурою води.
  2. Взимку й в холодні місяці року надягати теплий одяг, а також намагатися якомога менше піддавати шкіру впливу низьких температур. Тривалі прогулянки на вулиці при погоді мінус 4 ° C і менше не рекомендовані.
  3. Не пити холодні напої, температура яких нижче 20-24 ° C. А також не слід вживати коктейлі з льодом.
  4. Не їсти морозива та інших заморожених ласощів в холодну пору року.
  5. Дотримуватися індивідуальних рекомендацій профільного лікаря.

Пам'ятайте, що холодова кропив'янка зустрічається тільки в 5% людей, тому не поспішайте собі самостійно ставити діагноз алергія на холод. А при виникненні будь-яких шкірних реакцій звертайтеся до алерголога.

А ви знаєте, як вибрати ефективні антигістамінні препарати й не пошкодувати про свій вибір. Читайте на блозі про види та дії антигістамінних препаратів і як вибрати ефективні протиалергічні ліки для різного віку.

У зимовий час, як ніколи, важливо зміцнювати імунітет, щоб не захворіти на застуду. Для цього можна пити вітаміни, наприклад, вітамін Д. Дізнайтеся з нашої нової статті про види вітаміну Д і який з них найкраще купити в аптеці.

apteka24.ua  — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Welts on skin due to cold temperature could be hives / American Academy of Dermatology Association

Cold urticaria / NIH

Review of cold-induced urticaria characteristics, diagnosis and management in a Western Canadian allergy practice / PubMed

Can You Be Allergic to the Cold? / Healthlife 

Yes, You Really Can Be Allergic To Cold Weather / University Hospital

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.