0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

10 неочікуваних випадків застосування пластиру в лікувальних цілях: від болю в спині до захисту від небажаної вагітності

Пластир буває не тільки бактерицидним і потрібен не тільки для лікування мозолів і подряпин. Пластирі бувають найрізноманітніші: від головного болю, для контрацепції, від герпесу, знеболюючі та безліч інших.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
10 неочікуваних випадків застосування пластиру в лікувальних цілях: від болю в спині до захисту від небажаної вагітності

Кому з нас ніколи не натирало нове взуття, хто ніколи не різався кухонним ножем або бритва не виявлялася занадто гострою? Після таких ситуацій найчастіше потрібен пластир. Однак, виявляється, існує більше ніж 10 видів цього виробу й застосовувати його можна для лікування найрізноманітніших захворювань. Яких? Дізнайтеся з цієї статті.

Що таке пластир і для чого його використовують

Пластир — це медичний виріб, основним завданням якого є забезпечення захисту від забруднень і повторних ушкоджень рани. Однак існує велика різноманітність пластирів.

Даний медичний виріб активно застосовується в різному віці. Дітям заклеюють їм рани, після нанесення на них лікарських засобів, чоловіки можуть використовувати його для захисту порізів після гоління від забруднень, жінки часто заклеюють пластиром рани, залишені новим взуттям. Існує безліч прикладів і варіацій застосування виробу.

Пластир і лейкопластир: різниця

Слід розуміти, що лейкопластир і пластир — це не повні синоніми, хоча в народній мові різниці між ними не простежується.

Пластир являє собою смужку певного діаметра на тканинній або іншій основі, просочену лікарським засобом. Його застосовують як для захисту пошкодженої ділянки шкіри, так і з лікарською метою в залежності від речовини просочення.

Лейкопластир також має форму липкої стрічки, проте він не просочений медикаментами. Він використовується для захисту поверхні рани або фіксації медичних пов'язок, катетерів та іншого.

Пластир: види виробів і приклади найефективніших засобів

Існує кілька класифікацій даного виробу, а саме за матеріалом, пакуванням та сферою застосування.

Види пластиру за матеріалом виготовлення

Для виготовлення даного медичного виробу можуть використовуватися такі матеріали:

1. Тканина (бавовна). Такий вид медичного пластиру вважається найпопулярнішим і знайти його можна в будь-якій аптеці. Як правило, пластирі на тканинній основі складаються з двох шарів: перший — це сама тканина, а другий — клей. Завдяки натуральній тканині шкіра під даним виробом може «дихати», а тривале його носіння не викликає роздратування. Сюди ж входять гіпоалергенні пластирі, які додатково просочують спеціальною речовиною.

2. Неткана основа. Ці медичні вироби виготовляють із целюлози. Вони широко застосовуються для фіксації ватних дисків, бинтів, тампонів. Пластир медичний з такою основою можуть безпечно використовувати люди, у яких є алергія на бавовну або шовк.

3. Шовк. Медичні вироби з даного матеріалу активно застосовують люди з чутливою шкірою, а також вони можуть використовуватися для новонароджених. Шовк найменше дратує шкірний покрив, а клей, яким він покривається, дозволяє легко знімати його без нанесення будь-яких ушкоджень.

4. Полімерна основа. Цей вид пластирів найчастіше випускають в широкій котушці, завдяки чому він відмінно підходить для прикріплення бинтів великого діаметра. Дані вироби не рекомендовані людям з чутливою шкірою. Їх можна представити у вигляді прозорої поліетиленової плівки, яка дозволяє чітко бачити місце пошкодження та його стан. Через це пластирі на поліетиленовій основі застосовують для фіксації внутрішньовенних трубок і сечових катетерів.

Перед продажем вироби по-різному пакують, їх можуть продавати як поштучно, так і в котушці.

Види пластиру за способом пакування

Можна виділити два основних види пакування даного медичного виробу:

1. Котушки. Вони є основним предметом вибору, якщо потрібно зафіксувати трубки від систем, бинти, катетери, медичні накладки. Пластирі на котушці можуть мати різну довжину й ширину. Їх використовують вдома та в медичних установах.

2. Набори пластирів. Це пластир порізаний на окремі шматочки. В одному наборі може бути різна кількість даного медичного виробу, наприклад, 5 або 10 штук. Набір поміщають у картонні коробки. Вузькими шматочками заклеюють дрібні рани на пальцях, на обличчі та в інших місцях, а ширшими великі рани та опіки.

Спеціально для дітей випускають пластирі з різноманітними малюнками на зовнішній стороні. Малюкам вони дуже подобаються й вони їх носять з радістю.

Види пластиру за цілями застосування

Пластир

Згідно з ефектами, які вони надають розрізняють наступні види:

1. Бактерицидний. Це, мабуть, найпопулярніший вид медичного виробу. Він входить до складу домашньої аптечки практично кожної сім'ї. Його просочення надає бактерицидну дію та перешкоджає зараженню ран.

Приклади:

2. Пластир для видалення бородавок. Це відмінний спосіб боротьби з бородавками. До складу рідини просочення таких пластирів може входити сірка або саліцилова кислота, які сприяють зменшенню розмірів шкірних наростів.

Приклад — СаліФілм;

3. Протигрибковий. Його просочують речовиною з протигрибковою активністю, наприклад, кетоконазолом. Протигрибкові пластирі застосовують місцево на проблемних ділянках шкірного покриву або нігтьових пластин.

4. Антигерпетичні. Різні види герпесу зустрічаються у 90% людей, а для боротьби з симптомами вірусу герпесу 1-го типу якраз і використовують пластирі, які надають противірусну дію.

Приклад — Екопласт.

5. Перцевий. З цим видом пластиру знайома практично кожна дитина та дорослий, який хворів на застудні захворювання. Даний вид виробів надає зігрівальний ефект, а до складу його просочення входить перець. Під час застосування виробу до проблемної ділянки збільшується приплив крові. Перцеві пластирі також можна використовувати в травматології.

Приклад — Перцевий пластир перфорований.

6. Знеболюючий. Його просочують речовинами з групи НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби), найчастіше диклофенаком. Він зменшує запалення та біль. Знеболюючі пластирі можуть застосовувати люди, яким не можна пити НПЗЗ через проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Приклад — Капсикам.

7. Пластир проти мозолів. Мозолі досить часте явище, особливо в літню пору, коли люди взувають нерозношене взуття, яке натирає ногу. Тому для боротьби з ними можна використовувати спеціальні пластирі з саліциловим просоченням, яке допомагає позбутися від ущільнення шкіри, що утворилося.

Приклад — СаліПласт.

8. Контрацептивний. Такий виріб — один з видів запобігання небажаної вагітності. До складу його просочення входить синтетичний жіночий статевий гормон. Перед тим, як придбати даний виріб, необхідна консультація з профільними фахівцями, а саме гінекологом і ендокринологом.

Приклад — Евра.

9. Антинікотиновий. Його застосовують, коли людина відмовляється від паління. У антинікотинових пластирах міститься нікотин. Він потрапляє в шкірний покрив і компенсує необхідність куріння. Такі вироби є дуже дорогими, а їх ефективність багато в чому залежить від бажання людини позбутися шкідливої ​​звички.

Приклад — Нікоретте.

10. Пластир від головного болю. Такі вироби призначені для симптоматичного полегшення головного болю та мігрені як у дорослих, так і у підлітків.

Приклад — Аффіда анти Мігрень.

Тепер ви знаєте які види медичного виробу існують і зможете вибрати найактуальніший для вашого випадку пластир.

А ви знаєте які медичні засоби можна застосовувати для лікування герпесу, крім спеціальних пластирів? Дізнайтеся про найефективніші мазі та таблетки від герпетичної хвороби з нашої статті.

Кожній жінці підходять тільки певні протизаплідні засоби. Але як правильно їх підібрати та які методи контрацепції найбезпечніші? Читайте про це в новому матеріалі.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

A guide to different types of plasters and when to use them / First Aid

Plasters: Types of Plasters / The Pharmacognosy

Plaster or Fiberglass? A Guide to Casts / Healthline

7 Types Of Wound Dressings & When To Use Each / CLH

5 Different Types of  Medical Tapes and How to Use Them / InsideFirstAid

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.