0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Вплив карантину на психіку: чек-лист, як уникнути нервового зриву

Оновлено
Вплив карантину на психіку: чек-лист, як уникнути нервового зриву

У вас теж змінилося життя після початку карантину? Хтось чекав кращого, хтось готувався до найгіршого. Хтось опинився без роботи, а хтось узяв на себе кілька дистанційних робіт. Хтось із задоволенням проводить час із сім'єю, хтось постійно свариться з домочадцями, а хтось живе в повній самотності. Хтось страждає від «нічогонеробіння», а хтось кайфує від можливості цілодобово грати в онлайн-ігри або дивитися серіали.

Усі ми різні й по-різному справляємося з ізоляцією. Але психологи зазначають, що ця ситуація позначається на кожному з нас.

Що з нами робить карантин?

Ви погодитеся з тим, що самоізоляція дозволяє кожному з нас зіткнутися зі своїм внутрішнім Я?

Ми всі зараз виявилися не просто в ситуації стресу й страху через світову пандемію коронавірусу, ми опинилися в ситуації добровільно-примусового нового способу життя. Ми опинилися сам на сам зі своїми внутрішніми демонами та проблемами.

Раніше люди могли тікати з сім'ї на роботу й там ховатися від проблем у відносинах, а тепер вони замкнені в квадратній коробці, з якої нікуди не дітися.

На роботі можна було реалізовувати багато своїх потреб, багатьом робоче місце давало впевненість у собі, у своїй реалізації, у завтрашньому дні. А тепер більшість робочих місць закриті, а людей відправили в неоплачувану відпустку.

Звичайно, тут недалеко й до того, щоб почати рвати на собі волосся.

Усе це доводять нові дослідження французьких учених з Ресурсного центру психосоціальної та когнітивної реабілітації в

Ліоні й Ліонського університету. Тут щотижня проводять масові опитування про психологічний стан людей на ізоляції. І дослідження показує, що з кожним тижнем у людей все посилюється страх, депресія, фрустрація (незадоволення, коли немає можливості отримати бажане), прокрастинація (постійне відкладання важливих справ), пасивна агресивність, апатія.

Це все дуже важливо, але не будем про погане! Негативу й так вистачає в житті, а ми тут хочемо з вами поговорити про те, як зробити і цей карантин, і цю самоізоляцію, і взагалі весь цей хаос навкруги не причиною для проблем, зневіри та обурення, а приводом для того, щоб стати краще, здоровіше, сильніше, розумніше й щасливіше.

Ми розповімо, як відчувати наповненість життям навіть у чотирьох стінах, щоб не пересваритися з близькими, як зробити самотність легкою, як бути впевненими в завтрашньому дні, і, найголовніше, як бути щасливою людиною тут і зараз!

А що ми можемо зробити з карантином?

Перше й найважливіше, що ми можемо зробити з карантином — це обернути всю цю ситуацію собі на користь. Думаєте, це неможливо? А ось і ні!

Психологи говорять про те, що ставлення до проблеми, як до проблеми, як раз і визначає ситуацію в якості проблеми. Об'єктивно є просто якісь обставини. Ми, опинившись в них, починаємо давати їм оцінку «погано» або «добре». І якщо оцінка «погано», то ми вважаємо це проблемою. А що якщо постаратися побачити в кожній обставині позитив? Що якщо побачити можливість для розвитку?

Карантин та ізоляція — це новий досвід, нові умови, у яких кожен з нас може стати краще й сильніше, побачити в цьому привід для розвитку. І наша команда apteka24.ua вважає саме так. Світ після карантину вже не буде колишнім. Тому ми змінюємося, хочемо стати краще й запрошуємо вас приєднатися до позитиву, щоб навіть в темні часи ваше життя було яскравим і барвистим.

І ми розповімо, як це зробити.

Чим не привід і можливість для нової справи?

Якщо ви опинилися тимчасово без роботи, це зовсім не привід впадати в зневіру. Це привід навчитися новому й освоїти нову справу. Знаєте, скільки зараз є віддаленої роботи в Інтернеті? Можна писати статті по копірайтингу, проводити журналістські розслідування, стати оператором колл-центру, зайнятися просуванням соцмереж, чи просто ставити лайки й залишати відгуки за гроші. Або ж ви можете зайнятися якимось рукоділлям (фенечки, вишивки, різьблення по дереву, шиття наволочок для подушок та інше) і просувати свої товари через Мережу.

Не вмієте? Ну, у вас тепер безліч часу, щоб пройти навчальний онлайн-курс для освоєння нового вміння.

А яка тільки у вас з'явилася можливість вивчати іноземні мови! І якщо раніше вам на це не вистачало часу, то тепер гріх не скористатися такою чудовою нагодою!

Чому б не робити в цей час любов?

Ізоляція спочатку для багатьох подружніх пар стає причиною для частих сварок. Особливо, якщо в родині й до цього були деякі негаразди, то в ізоляції все це оголюється. Але тут же все залежить від вашого бажання.

Хочете сваритися — будете сваритися. Не хочете? А що вам заважає просто поговорити з вашою другою половинкою?

Так, проблеми в стосунках є у багатьох. Але зараз бігти від них вже нікуди. Та й часу повно. Тому ви можете сісти поруч з чоловіком і спокійно поговорити про все. Тільки попередньо домовтеся про те, що це буде дійсно мирно. Обговоріть все, що вас не влаштовує. Домовтеся про компроміси — компроміси з кожного боку.

Цілуйте один одного частіше, обіймайтеся, займайтеся коханням, проводьте разом дозвілля, дивіться одні фільми, читайте одні книги, обговорюйте свої враження. Знайдіть спільні заняття. Можете разом вивчати іноземну мову або навчитися робити орігамі. У вас зараз є час на все. Не витрачайте його на те, що вам неприємно.

Будьте зі своїми дітьми, діліться з ними своїми почуттями та думками, даруйте їм свою любов.

Дбайте про своїх батьків і старших родичів. Покажіть їм, як користуватися мессенджерами, і будьте завжди на зв'язку онлайн.

Телефонуйте, дивуйтеся і дивуйте.

Нехай для вас ізоляція стане приводом для налагодження близького й довірливого контакту з сім'єю, приводом для любові.

А чи можна самотність в ізоляції зробити щасливою?

Живете на самоті? У цій ситуації мало хто відчуває себе комфортно, зазвичай людям потрібно хоч незначне й нечасте, але все ж періодичне спілкування з іншими людьми. Нам так комфортніше, ми відчуваємо себе причетними до чогось більшого, це дає відчуття впевненості в навколишньому світі.

Але що робити, якщо на весь період карантину ви самі вдома й поруч жодної живої душі?

Це привід знайти в самому собі друга. Ми не станемо говорити про те, що у вас є маса можливостей зайняти себе захопленнями й хобі, адже в даній ситуації дуже гостро стоїть проблема спілкування.

Ви можете спілкуватися з близькими людьми по мессенджерах. Але це все ж не дає того відчуття причетності.

Головне, чим для вас може стати ізоляція — це приводом знайти себе.

Подивіться в дзеркало. У ньому відбивається ваша найближча людина, на яку ви завжди можете покластися, яка завжди зрозуміє, завжди прийде на виручку, яка буде для вас і другом, і батьком, і дитиною.

Вивчайте свій внутрішній світ. Можете почитати книги з психології й особистісного росту. Займайтеся рефлексією (спостереження та аналіз власних емоцій і почуттів), занурюйтесь у себе. Знайдіть у самому собі того незамінного співрозмовника й опору, з якою вам буде море по коліно.

І тоді самотність стане для вас не причиною для смутку, а приводом для радості й розвитку.

Чи вірите, що вдома можна робити майже все, що ви раніше робили поза домом?

А ви знаєте, що вдома можна робити практично все, що ви раніше робили поза домом?

Похід в кінотеатр можна замінити переглядами фільмів вдома — на своєму улюбленому дивані з колою та попкорном.

Ресторан теж можна влаштувати в будинку. Чим не привід навчитися готувати улюблену вишукану страву й порадувати себе та своїх близьких власноруч приготованим делікатесом?

Танці теж можна влаштувати в будинку. Або зібратися великою компанією друзів по відеоконференції.

Удома можна займатися спортом і до літа привести себе в прекрасну форму. Про це ми писали в нашій статті Карантин прекрасній фігурі не перешкода: 6 крутих секретів, як займатися вдома легко та із задоволенням.

Можна засмагати на балконі замість солярію, можна займатися прибиранням і перетворити звичайні шафи в органайзери, можна зробити свій особистий домашній салон краси й привести себе до літа в порядок, не покидаючи рідних стін. Усі покупки можна робити онлайн, тому не важко зібрати всі інгредієнти для масок, пілінгів, скрабів, кремів, — і робити власними руками круту натуральну та якісну домашню косметику.

«Справи щастя»: чек-лист корисних справ на самоізоляції, щоб відчувати себе чудово

А тепер ми пропонуємо простий і конкретний перелік справ, під час проведення яких на ізоляції ви станете і здоровіше, і щасливіше у всіх сенсах:

  1. Робіть те, на що у вас не вистачало часу раніше. Займайтеся хобі, творчістю, пишіть вірші й малюйте, навіть якщо ніколи цього не робили. Займіться рукоділлям (власні вироби можна навіть продавати і на цьому заробляти). Перегляньте всі фільми і перечитайте всі книги або журнали, до яких не доходили руки. Слухайте музику, танцюйте. Одним словом, отримуйте задоволення від можливості займатися улюбленими заняттями.
  2. Займіться спортом, присідайте, віджимайтеся, гойдайтеся. Життя — це рух. Якщо ви постійно лежите на дивані, ви обов'язково рано чи пізно впадете в апатію. Рухатися треба обов'язково — це сприяє викиду серотоніну (гормону радості) і дофаміну (гормону досягнень) у кров.
  3. Вивчіть нову справу, знайдіть нову дистанційну роботу, почніть вчитися тому, що зараз затребуване, але чим ви ніколи не займалися. Вивчайте іноземні мови. Усе це можливості не тільки розвинути свій інтелект, а й зробити такий внесок в себе, який обов'язково буде приносити вам гроші.
  4. Любіть своїх близьких. Підійдіть до побудови відносин, як до квесту. Спілкуйтеся, діліться емоціями, робіть спільні справи, проводьте разом дозвілля. І тоді ізоляція вас усіх згуртує, а не стане причиною для розбрату. Головне, щоб вам хотілося бути разом.
  5. Налаштуйте режим дня. Від цього багато в чому залежить ваше самопочуття. Якраз є привід і час забезпечити себе 100% -вою бадьорістю протягом усього дня. Як це зробити ми писали у статті Як провести ранок, щоб відчувати себе енерджайзером: ці 5 простих ранкових звичок створять диво.
  6. Робіть прибирання. Ви знаєте, що прибирання — це не тільки чистота в будинку, але й чистота в думках? Психологи давно звернули увагу, що під час прибирання людина наводить порядок і у своїй голові, так як занурюється в самоаналіз. Крім того, чистий будинок буде приводом для гордості й радості. Коли ми відчуваємо свіжість, у нас настрій піднімається сам собою.
  7. І, заради Бога, перестаньте так багато читати й дивитися ЗМІ. Там настільки нагнітається й загострюється ситуація, що не дивно після такого перетворитися на параноїка. Читайте тільки перевірені джерела з офіційними даними. Будьте в курсі ситуації, але не захоплюйтеся. Краще подивіться комедію :-)

Якщо ви вирішите зробити ізоляцію приводом для власного розвитку, то ви не потрапите в число тих людей, у яких тепер депресія, неврози, панічні атаки або алкоголізм. Пам'ятайте, що ви господар свого розуму. Те, що ви виберете, і буде вашою реальністю. Виберіть щастя!

Пандемія COVID-19 викликала хвилю паніки серед населення. А стрес не тільки несприятливий для нервової системи, але й може викликати психосоматичні розлади. Читайте про те, які прості методи допоможуть уникнути паніки й стресу в період коронавірусу.

Також дізнайтеся про те, що потрібно робити при перших симптомах коронавірусу — знання найперших симптомів і перших дій під час них допоможе зорієнтуватися та вчинити правильно, зберігши здоров'я.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.