0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Навіщо потрібен сонцезахисний крем: 3 вагомі аргументи, щоб захистити свою шкіру влітку

Любите засмагати? Тоді ви повинні знати про негативний вплив сонця на шкіру та як засмагати безпечно. Як захистити шкіру? Чому сонцезахисний крем може бути небезпечним? Відповіді шукайте у нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Навіщо потрібен сонцезахисний крем: 3 вагомі аргументи, щоб захистити свою шкіру влітку

Літо в самому розпалі й полиці аптек, магазинів жіночої косметики заповнені різними сонцезахисними кремами. Але навіщо їх купувати та як саме вони захищають від сонця?

Від чого захищає крем з SPF?

Завдяки вмісту у своєму складі SPF (хімічних і фізичних УФ-фільтрів), сонцезахисний крем запобігає негативному впливу на шкіру ультрафіолетового випромінювання. Такі промені під час впливу на епідерміс тривалий час і у великій кількості можуть призвести до ряду наслідків:

  • еритеми (почервоніння шкіри);
  • альтерації (зміна структури) клітин;
  • гіперпігментації шкіри й розвитку меланоми (рак шкіри);
  • знищення клітин епідермісу;
  • появі зморшок і фотостаріння шкіри;
  • онкогенезу (розвиток пухлин).

Щоб уникнути побічних ефектів від сонячного випромінювання, потрібно використовувати сонцезахисні засоби, які захищають від шкідливих променів і мають позитивний вплив на шкіру.

Яку користь приносить сонцезахисний крем?

Сонцезахисний крем з SPF відбиває й розсіює ультрафіолетові промені (діапазону А і В), що потрапляють на шкіру, дозволяючи засмагати безпечно. До позитивного впливу сонцезахисної косметики відносять:

  1. Запобігання від почервоніння, опіків і пігментних плям за допомогою крему з SPF.
  2. Зволоження та живлення шкіри завдяки природним компонентам у складі сонцезахисного засобу, а саме олії або екстракту алое, авокадо, персика.
  3. Запобігання фотостаріння. Регулярне потрапляння на епідерміс ультрафіолетових променів призводить до зміни структури клітин (у них стає менше клітинного соку й вони втрачають пружність). Сонцезахисний крем захищає шкіру від сонячних променів і перешкоджає фотостарінню.

Яку користь приносить сонцезахисний крем?

Однак, крім користі, сонцезахисні засоби можуть приносити й шкоду здоров'ю.

Чому сонцезахисний крем може бути небезпечним?

Причина шкоди від деяких кремів з SPF криється в їх складі та неправильному використанні. А саме:

  1. Частина всіх сонцезахисних засобів містить небезпечні УФ-фільтри (авобензон, сулісобензон, оксибензон), які викликають різні види дерматиту, ендокринні порушення й провокують канцерогенез (зародження й розвиток пухлин). Дерматологи не рекомендують включати ці компоненти до складу косметики, але деякі виробники їх ігнорують.
  2. Якщо довго не змивати сонцезахисні засоби, то виникає закупорювання пір. У клітин шкіри порушується гомеостаз (саморегуляція) і це може призвести до їх омертвіння.
  3. Сонцезахисний крем діє 2-3 години, після чого його потрібно наносити знову. Якщо ви перебуваєте на сонці довше 3-х годин і не нанесли крем вдруге, то виникає загроза появи опіків і пігментних плям.

При правильному використанні якісного сонцезахисного крему з SPF, ви зможете засмагати безпечно, уникаючи негативних наслідків для здоров'я!

Незважаючи на те, що косметологи в один голос рекомендують користуватися кремами для обличчя з SPF-фільтром, ми, команда apteka24.ua, задалися питанням, чи дійсно сонцезахисні креми настільки корисні й надають такий ефективний захист? І ми з'ясували, що все не зовсім так, як нам подається в рекламі. Щоб дізнатися більше, читайте нашу статтю про те, що таке SPF і як правильно вибрати сонцезахисний крем, щоб він дійсно приносив користь.

Також читайте про те, що відбувається з організмом під час літньої спеки. Це буквально колапс! Виявляється, високі температури можуть стати причиною не тільки теплового удару, але й дечого гіршого. А несприятлива для організму температура починається далеко не з 30 градусів. Але є 5 способів пережити спеку легко навіть далеко від кондиціонера.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем дерматовенерологом медичного центру Medical PlazaНефьодова Тетяна Миколаївна.

 

Джерела

Солнцезащитный крем: насколько безопасны его ингредиенты / BBC

Ультрафиолетовое излучение и здоровье / ВОЗ

Ультрафиолетовое облучение / Science Medicine

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.