0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

В чому користь морепродуктів: чому треба вводити морепродукти в свою дієту

У цій статті ми розглянемо один із компонентів більшості здорових дієт – це морепродукти. Чим вони заслужили свою користь і чи можна їх вживати всім підряд? Також 5 причин включити морепродукти свою дієту.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
В чому користь морепродуктів: чому треба вводити морепродукти в свою дієту

Мода на здорове харчування все ще в повному обсязі. Багато людей все більш вибірково відносяться до продуктів на користь свого здоров'я. Врешті-решт, якщо це ще один тренд, то, безумовно, найбільш корисний із усіх трендів, тому що здорова їжа допомагає виглядати краще і почувати себе відповідно.

У цій статті — науково обґрунтоване використання морепродуктів для здоров'я, а також розглядаємо їх деякі потенційні недоліки.

В чому полягає користь морепродуктів для організму: 5 причин для введення морепродуктів у свою дієту

Морепродукти належить до декількох видів тварин, у тому числі:

  • риби;
  • ракоподібні, такі як лобстери та креветки;
  • молюски, ті ж устриці;
  • морські їжаки.

Риба, креветки, мідії та всі ці морські товариші мають свої переваги. Недарма вони включені до середземноморської дієти. Ось лише кілька вагомих аргументів, щоб звертати увагу на них на полиці в супермаркеті.

1. Морепродукти багаті поживними речовинами

Якщо потрібно виділити лише один плюс у морепродуктах, можливо, це буде саме він. Морепродукти багаті поживними речовинами, включаючи комплекс вітамінів групи В та вітаміну А.

Деяка риба, така як тунець, навіть містять вітамін D, який корисний для кісток та імунної системи.

Таким чином, коли ви додасте деякі морепродукти у вашу тарілку, ви закриваєте потреби вашого тіла в поживних речовинах. Це особливо стосується тих людей, які мають недоліки в харчуванні з різних причин. А також ті, хто має низький рівень поживних речовин в крові.

2. Морепродукти покращують стан мозку

Будьмо чесними, ми всі хочемо мати чітку та активну роботу мозку, довше перебувати енергійними, а не втомлюватися раніше. Хороша новина полягає в тому, що омега-3 у морепродуктах може допомогти нам у цьому.

Саме омега-3 жирні кислоти, які підтримують наші когнітивні функції знаходяться в морепродуктах в ідеальній кількості. У немовлят — це зростання та розвиток мозку, у людей похилого віку — це захист від хвороби Альцгеймера. Загалом, морепродукти з такої точки зору, досить потужний продукт.

Вчені вважають, що це в основному через вміст EPA та DGK в морепродуктах.

В чому полягає користь морепродуктів для організму: 5 причин для введення морепродуктів у свою дієту

3. Морепродукти корисні для серця

Здорове серце важливо для всіх у будь-якому віці. Зрозуміло, що одна дієта тут не зробить великий вплив та до здоров'я серцево-судинної системи слід підійти до всеосяжного. Але! Морепродукти багаті білком та низьким вмістом насичених жирів, не кажучи вже про те, що вони знов-таки мають омега-3, яка дійсно може допомогти здоров'ю серця та зменшити ризик серцево-судинних захворювань.

EPA та DHA беруть участь у багатьох аспектах здоров'я, включаючи функцію нервових клітин та регулювання запалення.

Огляд 2020 року, який включав 34 дослідницьких аналізів, показав, що чим вище споживання риби, тим нижче ризик коронарної хвороби серця (ІБС), серцевого нападу, недостатності, інсульту, депресії та навіть раку печінки.

4. Морепродукти можуть допомогти вам зберегти зір

І знову ці жирні кислоти! Що робити, але коли справа доходить до морепродуктів і бачення, це все знову про омега-3. Регулярне використання морепродуктів дійсно може допомогти вашому зору зберегти цілісність.

5. Морепродукти покращують стан шкіри

Хто не любить доглянуту, зволожену шкіру? Склад морепродуктів насичує організм усім тим, що корисно для шкіри. І в результаті ви отримуєте здорову, чисту шкіру обличчя та тіла.

6. Морепродукти можуть допомогти у боротьбі з депресією

Нове дослідження жирних кислот омега-3 (що містяться в морепродуктах) та депресії, показало, що використання морепродуктів може не тільки знизити ризик депресії, але й допомогти при її лікуванні, а також дати вам більш позитивний погляд на життя.

Чи існують протипоказання до споживання морепродуктів?

На підставі сучасних даних морепродукти є здоровим дієтичним продуктом і містять важливі поживні речовини, яких можуть бути недостатньо в раціоні багатьох людей.

Як ми вже знаємо, їх склад дає нам певний захист від таких проблем, як ІХС та зниження когнітивних функцій.

Однак, як і які види морепродуктів ви споживаєте, окреме питання.

Смажені морепродукти можуть завдати шкоди здоров'ю.

При смаженні риби утворюються сполуки, які називаються гетероциклічними амінами (GCC), акролеїном, альдегідами та поліциклічними ароматичними вуглеводами. Відомо, що вони підвищують ризик онкології. Тому рішення тут лише одне — менше смаженого.

Дослідження показали, що часте поїдання смаженої риби пов'язане з підвищеним ризиком проблем раку.

Смажена риба також може мати негативний вплив на серце здоров'я.

Обсяг дослідницької роботи 2019 року, в якій взяли участь 106 966 жінок у постменопаузі, показали, що ті, хто часто їсть смажену їжу, особливо смажену курку та рибу, ризик смерті від хвороби серця збільшився на 13%.

Те саме стосується надмірно солоних і копчених продуктів, вони не несуть користь. І існує підтвердження за участю 2268 чоловіків, де продемонстровано, що у тих, хто споживав багато солі або копченої риби, у два рази частіше діагностували прогресивний рак передміхурової залози.

Не тільки постійне смаження на маслі може збільшити ризик захворювань, такі страви також впливають на збільшення ваги, високий кров'яний тиск та багато небажаних наслідків.

Деякі морепродукти містять велику кількість ртуті.

Рівні вмісту ртуті в морепродуктах залежать від декількох факторів. Наприклад, якщо взяти рибу, то це залежить від її віку, розміру, ваги, а також від середовища, в якому вона жила.

Людське тіло легко приймає ртуть і накопичує її. І це не несе нічого позитивного.

Такі види, як макрель, тунець, акули і риба-меч — саме те, чого краще не їсти під час вагітності. Також протягом 9 місяців, і під час грудного вигодовування, ви повинні строго забути про річкової риби (це щука, судак, окунь, форель), тому що ви не знаєте, в яких місцях риба була спійманою і наскільки вона чиста.

Мідії, рапани, устриці, навіть з найдорожчих ресторанів не може гарантувати, що вони чисті настільки, що харчове отруєння не трапиться. Тому в положенні краще не ризикувати своїм здоров'ям. Виняток становить лише випадок, коли ви особисто піклувалися про їх підготовку і контролювали їх обробку самостійно.

Чи існують протипоказання до споживання морепродуктів?

Як правильно вибрати морепродукти та ввести їх у свій раціон?

Ось декілька порад про те, як додати морепродукти у свій раціон і зберегти їх корисність:

  • виберіть рибу, виловлену або вирощену екологічними методами;
  • віддавайте перевагу обережному приготуванні їжі. Замість того, щоб панірувати і смажити во фритюрі або на сковороді, спробуйте спекти, тушкувати або готувати на пару;
  • комбінувати морепродукти з іншими харчовими інгредієнтами, такими як овочі, квасоля і так далі;
  • намагайтеся любити більш жирну рибу, де більше омега-3. Наприклад, горбуша і нерка, а також оселедці атлантичного і тихого океану багаті цими кислотами і вважаються екологічно безпечними;
  • обережно з тими видами риб, де може бути високий вміст ртуті. Нагадаємо, що це кефаль, акула, королівська макрель, марлін, риба-меч і більшоокий тунець.

Більше риб, м'яса і зелені — ключ до стрункого тіла? Ми підготували статтю про кето дієту, в якій ви можете знайти відповіді: що це таке і кому вона підходить як спосіб схуднути.

З бажанням скинути зайві кілограми, люди активно почали відмовлятися від вуглеводів і робити ставки на білок. З одного боку, таке рішення має свої переваги. Але з іншого боку, вже може набриднути — постійно готувати курку до обіду. Чи можна замінити м'ясо чимось? Дивіться тут 13 рослинних продуктів, які можуть стати альтернативою тваринного білка.

Дізнайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-ендокринологом, дієтологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Калініною Екатериною Анатоліївною.

 

Джерела

Types of Fish Consumed and Fish Preparation Methods in Relation to Pancreatic Cancer Incidence / NCBI

Consumption of deep-fried foods and risk of prostate cancer / NCBI

Fried meat intake is a risk factor for lung adenocarcinoma in a prospective cohort of Chinese men and women in Singapore / NCBI

Association of fried food consumption with all cause, cardiovascular, and cancer mortality: prospective cohort study / NCBI

Consumption of fried foods and weight gain in a Mediterranean cohort: the SUN project / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.