0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Життя після інфаркту: як відбувається відновлення після інфаркту міокарда

Після серцевого нападу природно непокоїтися, що є ризик отримати наступний. Але існує можливість знизити цей ризик і повернути собі сили. Розповідаємо про спеціальну програму із чотирьох етапів, яка допоможе відновитися після інфаркту.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Життя після інфаркту: як відбувається відновлення після інфаркту міокарда

Зайнятися своїм відновленням після того, як ви перенесли серцевий напад необхідно для того, щоб повернутися до звичного життя з мінімальними ускладненнями. Звичайно, ніхто не дасть сто відсотків гарантії за повне одужання. Тому важливо зосередитися на реальних цілях — поліпшенні свого стану.

Першим і ключовим моментом в реабілітації після серцевого нападу є час. І чим раніше розпочнуться компетентні втручання, тим імовірніше, що наслідки будуть більш сприятливими. Про те, із чого складається весь процес відновлення, дивіться далі.

Що таке кардіореабілітація та з яких стадій вона складається?

Кардіореабілітаційні програми зазвичай тривають близько 3 місяців, але можуть варіюватися від 2 до 8.

І початок всього шляху починається з навчання, розуміння того, що відбувається з вами, і які дії потрібні від вас. В цьому вам допоможуть лікар та фізичний терапевт.

Фізичний терапевт буде працювати з вами на кожному етапі шляху. І перш ніж почати, вам доведеться ознайомитись з реабілітацією, яка передбачає:

  • медичну оцінку для розуміння теперішнього стану вашого серця та причин, чому це сталося;
  • вивчення правильних процедур, вправ та методів їх безпечної реалізації;
  • фізичний терапевт повинен навчити вас, як самостійно контролювати частоту серцевих скорочень та оцінювати рівень навантаження під час навчання;
  • важливо, щоб ви розуміли, чого слід уникати зараз, і чого варто дотримуватися для того, щоб одужати;
  • ідентифікація стресових факторів, які викликають біль вашого серця та вивчати, як боротися з джерелами стресу;
  • встановлення цілей не тільки для вашого серця, але й для всього тіла, в принципі. Так ви можете побачити, над чим вам варто працювати.

Якщо ви будете знати більше про свій стан та про свої можливості, тим більше ви будете впевнені в собі, і весь процес відновлення стане гладким і зрозумілим.

1. Початок: гостра фаза кардіореабілітації

Початкова фаза кардіореабілітації починається незабаром після серцевого нападу. Фізіотерапевт буде працювати в тісній співпраці з постачальниками медичних послуг, медичними сестрами та іншими фахівцями в галузі реабілітації, щоб допомогти вам почати відновлювати рухливість.

Якщо у вас були серйозні травми серця або операції, такі як операції на відкритому серці, ваш фізіотерапевт може почати роботу з вами в відділенні інтенсивної терапії (ВІТ). Після того, як вам більше буде не потрібно інтенсивне спостереження і догляду у відділенні інтенсивної терапії, ви можете перейти в кардіологічне відділення.

Що таке кардіореабілітація та з яких стадій вона складається?

Цілі першого етапу реабілітації після серцевого нападу, як правило, зводяться до наступного:

  • оцінка загального стану, мобільності і вплив вашого самопочуття на серцево-судинну систему;
  • тепер фізіотерапевт може прописати безпечні вправи, які допоможуть вам поліпшити мобільність і зміцнити серце. Звичайно, що виконання будь-якої дії буде знаходитися під його контролем;
  • якщо у вас була операція на відкритому серці, вас навчать запобіжним заходам у відношенні до грудної клітини;
  • усунення будь-яких чинників ризику, які можуть призвести до несприятливих кардіологічних ситуацій;
  • в разі необхідності, вам можуть запропонувати підтримуючі речі, такі як тростина або ходунки, щоб зробити ваше переміщення по палаті та за її межами безпечним;
  • перший етап охоплює об'єднану роботу не тільки між медичним персоналом, але із всією сім'єю. Вашій сім'ї можуть надати інформацію про ваш стан, розповісти їм про очікувані прогнози і можливі ризики, пов'язані з програмою реабілітації.

І тільки після того, як вам стане набагато краще, ви можете бути виписані додому, де почнеться другий етап.

2. Підгостра фаза карідореабілітації

Другий етап займає від трьох до шести тижнів, і включає в себе постійний моніторинг серцевих реакцій не тільки на вправи, але і на будь-яку діяльність, яка змушує ваше серце битися частіше, ніж просто в положенні лежачи на спині.

Весь цей час, вас будуть навчати правильно виконувати різні вправи, щоб стежити, як ви їх робите, та контролювати вас і ваш стан. Отже, без нагляду ви не залишитесь.

Ще один важливий плюс, вас навчать як самостійно контролювати рівень швидкості і напруги серця.

Ціль другого етапу — зосередити вас на безпечному поверненні до звичного життя поступово і без істерик. Ви продовжуєте виконувати вправи, поступово повертаєте функціональну рухливість, в той час, як ваша частота серцевих скорочень і ваш стан продовжують перебувати під наглядом досвідчених фахівців.

Під кінець другого етапу, ви повинні бути готові почати самостійну роботу.

3. Інтенсивна амбулаторна терапія

Поки ви приймали ліки, тренувались та проходили підготовку на попередніх етапах, ваша толерантність до навантаження повинна була збільшуватися. Тому тепер у вас буде можливість не тільки тренуватися, але й відвідувати групові класи під керівництвом фізичного терапевта.

Спеціаліст також буде доглядати за будь-якими негативними змінами, які можуть виникнути на цьому етапі кардіореабілітації.

В міру того, як ви стаєте все більш незалежним, ваш терапевт може допомогти адаптувати для вас програму, включити туди вправи для гнучкості, м'язової сили та додати анаеробної роботи. Загалом, на третьому етапі відновлення вправи стають більш різноманітними, а ваша активність — більш вільною.

4. Самостійні заняття

Останній етап кардіовідновлення —  це ваша власна незалежна та постійна підготовка.

Самостійні заняття

Якщо ви повністю брали участь у попередніх трьох етапах, ви повинні мати чудові знання про ваш конкретний стан, фактори ризику та про стратегії підтримки здоров'я. 

Тільки таким чином вам вдасться закріпити зроблені дії та запобігти можливим негативним наслідкам для серця в майбутньому.

Попри те, що четвертий етап визначається як абсолютно незалежний від лікарів та інших фахівців, ви все ще маєте право подати заявку на допомогу, якщо вас щось турбує та викликає питання.

Наприклад, якщо ви хочете внести зміни в режимі, які у вас зараз, і не знаєте, що робити. Тоді зверніться до свого реабілітолога, він проконсультує вас і зробить коригування відповідно до вашого благополуччя та уподобань.

На що потрібно звернути увагу під час реабілітації після серцевого нападу?

Фізичні вправи та приймання ліків — добра ідея, але не забувайте про такі важливі правила.

Змінити спосіб життя

Можливо, ви вже втомилися чути цю фразу, особливо після ситуацій з інфарктом. Але це потрібно зробити, щоб не допустити атаку знову.

Що це означає — зміна способу життя? Простіше, це зміна дій, кроків та рішень, прийнятих за таким чином, що це тільки допоможе вашому серцю.

Наприклад, якщо ви курите дві пачки на день, то позитивне рішення тут — не робити цього, не виймати сигарети з упаковки або просто викинути їх у сміття.

Отже, ось невеликі кроки, щоб захистити своє серце:

  • відмова від тютюну та від куріння інших пристроїв;
  • дотримання збалансованої дієти, де багато фруктів та овочів;
  • мінімум смаженого, і якщо дуже хочеться чогось жирного, то вибір має бути на корисних жирах;
  • якщо це можливо, відмова від неприємних діалогів і всього того, що вас змушує відчувати себе погано.

Прийняття свідомих рішень, таких як підіймання сходами замість ліфта, або взяти яблуко замість морозива, здається, є дрібницями, але кожне з цих рішень — про вибір на користь вашого серця.

Дієта після перенесеного інфаркту

Дотримуватись дієти, здорової для серця, дуже важливо для запобігання майбутнім ускладненням серцевих захворювань. Ці дієтичні принципи говорять про те, що потрібно:

  • їсти більше овочів, фруктів, цільнозернових та бобових;
  • обирати жирні вироби з розумом. Надавати перевагу жирній рибі, горіхам, замість смаженої картоплі фрі;
  • обмежити харчовий холестерин;
  • більш складні вуглеводи у вигляді каш, макарон з твердих сортів та хліба із цільного зерна;
  • менше солі, але більше калію, магнію та кальцію.

Дієта після перенесеного інфаркту

Менше стресу

Консультування з психотерапевтом та управління їх станом є також кроком у успішній реабілітації.

Люди різні, їхні реакції та сприйнятливість до стресу також відрізняються. Що для однієї людини дрібниця, для іншої — причина, щоб турбуватися ще два тижні.

Надмірні переживання впливають на тіло таким чином, що збільшується тиск, а звідси вимальовуються серцеві напади та інші неприємні наслідки.

Тому, якщо ви знаєте, що ви досить тривожна і неспокійна людина, ви можете легко вийти з рівноваги, спробуйте захистити себе від неприємних подій, людей, новин. І поговоріть зі своїм лікарем на тему психологічних методів терапії.

Кардіореабілітація — це не тільки 4 етапи під наглядом медичних працівників, а й нові правила життя, які зараз у ваших руках. Зміцнюючи себе за допомогою вправ, дієти та уважним відношенням до себе, ви можете відновити сили, незалежність, а також навчитесь, як справлятися з тривогою і страхами.

Багато людей навіть не знають, що вони мають високий рівень холестерину, поки не буде серйозних ускладнень, таких як серцевий напад або інсульт. Дізнайтеся, до чого тут підвищений холестерин: його причини, симптоми та як справлятися з ним.

Варто консультуватися з лікарем, якщо швидке серцебиття турбує в спокійному стані та в зручній обстановці, — це можуть бути сигнали тахікардії. Ми розповідаємо тут, що не можна робити при тахікардією, і як допомогти собі зі швидким пульсом.

Дізнайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua

 

Джерела

Rehab After a Heart Attack / WebMD

The 4 Phases of Cardiac Rehabilitation / verywellhealth

How Cardiac Rehabilitation Can Help Heal Your Heart / CDC

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.