0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Підвищений холестерин: що робити? Причини, симптоми, які захворювання викликає і чим їх лікувати

Високий рівень холестерину — досить поширений стан у всьому світі. Саме ця проблема є головним винуватцем виникнення багатьох серцево-судинних захворювань, які можуть бути небезпечними для життя. Та, на жаль, у підвищеного холестерину немає характерних симптомів. То як же виявити цей стан? І як впоратися з цією проблемою, до яких конкретно хвороб вона може призвести і як лікувати ці захворювання?

Залімська Юлія СергіївнаРедакціяЮлія Залімська
Оновлено
Підвищений холестерин: що робити? Причини, симптоми, які захворювання викликає і чим їх лікувати

Холестерин — це схожа на жир воскоподібна речовина (ліпід), яка допомагає організму виробляти клітинні мембрани, багато гормонів та вітамін D.

В основному холестерин в організмі служить трьом основним цілям:

  1. Допомагає у виробництві статевих гормонів.
  2. Є будівельним матеріалом для тканин людини.
  3. Сприяє виробленню жовчі в печінці.

Холестерин надходить із двох джерел. Приблизно три чверті холестерину в організмі виробляється печінкою. Решта надходить з їжею, яку людина їсть, в основному з продуктів тваринного походження, таких як яєчні жовтки, м'ясо та сир. Ці продукти містять багато насичених трансжирів, які змушують печінку виробляти більше холестерину, ніж зазвичай. Для деяких людей це додаткове виробництво означає, що вони переходять від нормального холестерину до нездорового. Занадто багато холестерину може стати проблемою.

Холестерин не розчиняється у воді, тому не може проходити через кров самостійно. Щоб допомогти транспортувати холестерин, печінка виробляє ліпопротеїди, які діляться на ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) — поганий холестерин, та ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) — хороший холестерин.

Ліпопротеїни — це частинки, що складаються з жиру та білка. Вони переносять холестерин та тригліцериди (ще один тип ліпідів) через кровотік.

ЛПНЩ відомі як «поганий» холестерин, тому що їх надлишок може призвести до затвердіння артерій. Це призводить до накопичення бляшок на стінках артерій. По-перше, він може звужувати кровоносні судини, порушуючи потік багатої киснем крові по всьому тілу. По-друге, це може призвести до утворення тромбів, які можуть блокувати кровообіг, викликаючи серцевий напад або інсульт.

ЛПВЩ допомагає підтримувати здоров'я серцево-судинної системи. Це фактично допомагає у видаленні ЛПНЩ з артерій. Вони переносять поганий холестерин назад у печінку, де він розщеплюється та виводиться з організму.

Нормальний рівень холестерину у крові
Лабораторний показник Норма вмісту в крові
Загальний холестерин 125-200 мг/дл (менше 5,2 ммоль/л)
ЛПНЩ Менш 100 мг/дл (менше 2,6 ммоль/л)
ЛПВЩ Чоловіки: 40 мг/дл (менше 1 ммоль/л). Жінки: 50 мг/дл (менше 1,5 ммоль/л)
Тригліцериди Менш 150 мг/дл (менше 1,7 ммоль/л)

Причини патології: чому може бути підвищений холестерин?

Крім старіння, будь-які зміни рівня холестерину зазвичай пов'язані зі станом здоров'я та факторами способу життя.

Вживання надто великої кількості продуктів з високим вмістом холестерину, насичених жирів та трансжирів може збільшити ризик розвитку високого рівня холестерину (гіперліпідемії). Ожиріння також може сприяти підвищеному вмісту холестерину у крові. До інших факторів способу життя, пов'язаних з гіперліпідемією, відносяться малорухливий спосіб життя, куріння та зловживання алкоголем.

Генетика також є фактором підвищеної кількості холестерину у крові. Певні гени інструктують організм про те, як переробляти холестерин та жири.

Причини патології: чому може бути підвищений холестерин?

В окремих випадках причиною високого холестерину є сімейна гіперхолестеринемія. Це генетичне захворювання не дозволяє організму виводити ЛПНЩ.

Вік також є фактором ризику підвищення холестерину. Хоча навіть маленькі діти можуть мати поганий холестерин, але він набагато частіше зустрічається у людей старше 40-50 років. Пов'язано це з тим, що з віком печінка втрачає здатність виводити холестерин ЛПНЩ.

Інші стани здоров'я також можуть збільшити ризик розвитку високого рівня холестерину та пов'язаних із ним ускладнень. Вони можуть підвищувати рівень холестерину ЛПНЩ або знижувати холестерин ЛПВЩ. До таких відносяться:

  • хронічне захворювання нирок;
  • цукровий діабет;
  • ВІЛ інфекція;
  • гіпотиреоз;
  • червона вовчанка;
  • менопауза;
  • множинна мієлома;
  • надмірна вага та ожиріння;
  • синдром полікістозних яєчників (СПКЯ);
  • вагітність;
  • апное уві сні.

Приймання певних лікарських засобів може сприяти підвищенню холестерину в крові. Серед таких відзначаються:

  1. Антиретровірусні препарати, що використовуються для лікування ВІЛ.
  2. Ліки проти аритмії, такі як аміодарон.
  3. Бета-адреноблокатори для зняття болю в грудях під час стенокардії або лікування високого кров'яного тиску.
  4. Хіміотерапевтичні препарати, що застосовуються для лікування раку
  5. Діуретики, такі як тіазид, для лікування високого кров'яного тиску.
  6. Імунодепресанти, такі як циклоспорин, для лікування запальних захворювань або запобігання відторгненню після трансплантації органів.
  7. Ретиноїди для лікування прищів.
  8. Стероїди, такі як преднізон, для лікування запальних захворювань, включаючи вовчак, ревматоїдний артрит та псоріаз.

Як підвищений холестерин впливає на самопочуття: симптоми

Найчастіше високий рівень холестерину — це «тихий» стан. Зазвичай не викликає жодних симптомів. Багато людей навіть не усвідомлюють, що вони мають високий рівень холестерину, поки не розвинуться серйозні ускладнення, такі як серцевий напад або інсульт.

Саме тому так важливо регулярно перевіряти рівень холестерину, особливо у людей із певними факторами ризику. Для цього потрібно проводити лабораторні аналізи крові: біохімічний аналіз крові.

Також варто пам'ятати, що гіперліпідемія, що існує, може погіршувати симптоми і стан наявних в анамнезі серцево-судинних захворювань.

Чим небезпечний підвищений рівень холестерину?

Холестерин циркулює у крові. У міру збільшення його кількості в крові збільшується і ризик для здоров'я. Високий рівень холестерину збільшує ризик серцево-судинних захворювань, таких як серцевий напад та інсульт. Ось чому так важливо періодично здавати аналіз на холестерин, щоб знати свій рівень і запобігти заздалегідь пов'язаним із ним серцево-судинним проблемам.

Є два типи холестерину:

  • поганий холестерин — ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ);
  • хороший холестерин — ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ).

Занадто багато поганого або недостатньо хорошого холестерину збільшує ризик того, що він повільно накопичуватиметься у внутрішніх стінках артерій, що живлять серце і мозок.

Також є тригліцериди — це найпоширеніший тип жиру в організмі. Вони зберігають надлишок енергії з раціону.

Високий рівень тригліцеридів у поєднанні з високим рівнем холестерину ЛПНЩ (поганим) або низьким рівнем холестерину ЛПВЩ (хорошим) пов'язані з накопиченням жиру в стінках артерій, що збільшує ризик серцевого нападу та інсульту.

Холестерин може з'єднуватися з іншими речовинами, утворюючи твердий щільний осад (атероми) всередині артерій. Це може звузити артерії і зробити їх менш гнучкими — стан відомий як атеросклероз. Якщо згусток крові блокує одну із цих звужених артерій, це може призвести до серцевого нападу або інсульту.

Також варто знати, що високий рівень холестерину — один із основних контрольованих факторів ризику ішемічної хвороби серця, серцевого нападу та інсульту. Якщо людина має інші фактори ризику, такі як куріння, високий кров'яний тиск або діабет, ризик збільшується ще більше.

Які захворювання можуть бути спричинені підвищеним холестерином?

Високий рівень холестерину пов'язаний із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Це може включати ішемічну хворобу серця, інсульт та захворювання периферичних судин. Високий рівень холестерину також пов'язаний з діабетом і високим кров'яним тиском. У всіх випадках основною причиною є те, що гіперліпідемія призводить до утворення жирових бляшок в артеріях по всьому організмі.

Які захворювання можуть бути спричинені підвищеним холестерином?

Високий рівень холестерину збільшує ризик інших станів, залежно від того, які кровоносні судини звужені або заблоковані. Деякі з цих захворювань включають:

  1. Ішемічна хвороба серця. Якщо холестерин дуже високий, він накопичується на стінках артерій. Це наростання називається атеросклерозом, яке спричиняє звуження артерій, а звужені кровоносні судини зменшують приплив крові до серця. Це може призвести до стенокардії (болі в грудях) через недостатній приплив крові до серця або серцевого нападу у випадках, коли кровоносна судина повністю заблокована і серцевий м'яз починає вмирати.
  2. Інсульт. Він виникає, коли кровоносна судина, що доставляє кисень та поживні речовини до мозку, блокується або лопається. Інсульт може статися, якщо кровопостачання мозку погіршується. Коли відбувається інсульт, частина мозку не може отримувати необхідну кров та кисень, тому починає вмирати.
  3. Захворювання периферичних артерій (ЗПА). Цей стан відноситься до хвороб кровоносних судин, що знаходяться за межами серця та мозку. При ЗПА жирові відкладення накопичуються вздовж стінок артерій і впливають на кровообіг, в основному в артеріях, що ведуть до ніг та ступнів. Також можуть бути уражені ниркові артерії.
  4. Цукровий діабет. Це захворювання може впливати на рівень холестерину. Навіть якщо контроль рівня цукру в крові хороший, у людей з діабетом, як правило, підвищується рівень тригліцеридів, знижується рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), а іноді й підвищується рівень ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ). Це збільшує ймовірність розвитку атеросклерозу.
  5. Гіпертонічна хвороба (високий кров'яний тиск). Коли артерії твердіють і звужуються через бляшки холестерину і кальцію (атеросклероз), серцю доводиться набагато сильніше напружуватися, щоб перекачувати через них кров. В результаті артеріальний тиск стає надто високим.

Як лікувати захворювання, викликані підвищеним холестерином?

В основному, якщо серцево-судинні патології спричинені підвищеним холестерином, необхідно приймати препарати, які зменшують рівень холестерину і тим самим знижують ризик виникнення пов'язаних з ним проблем.

Якщо в анамнезі хворого є фактори ризику, що провокують виникнення гіперліпідемії, потрібно в першу чергу контролювати такі хвороби. Наприклад, при гіпертонічній хворобі необхідно контролювати рівень артеріального тиску і щодня приймати антигіпертензивні препарати, призначені лікарем.

Лікування підвищеного холестерину: що приймати?

Зміни у способі життя, такі як фізичні вправи та здорове харчування, є першою лінією захисту від високого холестерину. Однак у частих випадках є необхідність вдатися до застосування антиатеросклеротичних (гіполіпідемічних) препаратів.

Вибір медикаментів чи комбінації ліків залежить від різних факторів, включаючи особисті фактори ризику, вік, загальний стан здоров'я та можливі побічні ефекти препаратів. Загальні варіанти включають:

  1. Статини. Статини блокують спеціальний фермент — ГМГ-КоА редуктазу, яке необхідне печінці для вироблення холестерину. Внаслідок цього знижується синтез холестерину. До цієї групи ліків відносяться:
  1. Інгібітори абсорбції холестерину. Тонка кишка поглинає холестерин з їжі та потрапляє у кровотік. Представник цієї групи Езетиміб допомагає знизити рівень холестерину в крові, обмежуючи всмоктування холестерину з їжею.
  2. Смоли, що пов'язують жовчні кислоти (секвестранти). Печінка використовує холестерин для жовчних кислот, які необхідні для травлення. Ця група ліків пов'язує в кишечнику жовчні кислоти та холестерин та виводить їх з організму. Приклади препаратів включають:
  1. Інгібітори ферменту-гідролази, продукт людського гена PCSK9. Ці препарати допомагають печінці поглинути більше холестерину ЛПНЩ, що знижує кількість холестерину, що циркулює в крові. Ці ліки можуть використовуватися для людей з генетичним захворюванням, що викликає дуже високий рівень ЛПНЩ, або для людей з ішемічною хворобою серця в анамнезі, які мають непереносимість статинів або інших ліків від гіперліпідемії.

Представники:

  • алірокумаб (Пралуент);
  • еволокумаб (Репата).
  1. Фібрати. Їх механізм дії ґрунтується на зниженні синтезу тригліцеридів. Тобто, вони знижують вироблення печінкою холестерину ліпопротеїдів дуже низької щільності (ЛПДНЩ) і прискорюють виведення тригліцеридів з крові. Холестерин ЛПДНЩ містить в основному тригліцериди. Препарати цієї групи включають:
  • фенофібрат (Ліпантил);
  • ципрофібрат (Ліпанор);
  • Етофібрат;
  • Гемфіброзил.

Нерідко можуть застосовуватися ангіопротектори, такі як пірікарбат (Пармідін), тиклопідин (Тиклід). Однак вони використовуються вже за конкретної серцево-судинної проблеми, до якої привів високий рівень холестерину в крові. Показаннями для їх призначення є:

  • атеросклероз;
  • ішемічна хвороба серця.

Ангіопротектори покращують метаболічні процеси у стінках судин, а також призводять до розрідження крові, внаслідок чого перешкоджають тромбоутворенню.

Лікування підвищеного холестерину: що приймати?

Також для зниження рівня холестерину в крові можуть застосовуватись антиоксиданти. Приклади включають:

  1. Пробукол — потужний антиоксидант, який зазвичай використовується для запобігання судинним захворюванням, викликаним вільними радикалами в організмі. Він знижує рівень холестерину за рахунок збільшення розщеплення ЛПНЩ. Крім того, він може пригнічувати синтез холестерину та затримувати всмоктування холестерину.
  2. Ніацин (нікотинова кислота). Він обмежує здатність печінки виробляти холестерин ЛПНЩ та ЛПДНЩ.
  3. Добавки омега-3 жирних кислот. Вони допомагають знизити рівень тригліцеридів.
  4. Токоферол (вітамін Е). Він знижує рівень ліпідів, включаючи холестерин та тригліцериди.
  5. Рутин (вітамін Р). Він має кілька фармакологічних властивостей, включаючи антиоксидантну та кардіозахисну дію. Крім того, він є основною антиоксидантною сполукою ліпопротеїнів низької щільності.
  6. Аскорбінова кислота (вітамін С). Вона є сильним антиоксидантом, яка може підвищити рівень антиоксидантів у крові. Це знижує ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця та судин.
  7. Метіонін. Це амінокислота, яка визнана однією з потужних модуляторів ліпідного обміну. Тобто, вона має деякі корисні функції проти атеросклеротичних захворювань та метаболічного синдрому.
  8. Липоєва кислота. Прийом добавки альфа-ліпоєвої кислоти знижує рівні тригліцеридів та ЛПНЩ (поганого) холестерину у дорослих із метаболічними захворюваннями.
  9. Глутамінова кислота. Вона є амінокислотою, яка позитивно впливає на концентрацію ліпідів у плазмі, що призводить до зниження концентрації тригліцеридів (ТГ) та підвищення концентрації ЛПВЩ (хорошого) холестерину.

Для кращого, швидкого та ефективного лікування гіперліпідемії потрібно поєднувати медикаментозне лікування разом із дотриманням правильного способу життя, тобто дотримуватися збалансованого харчування, відмовитися від шкідливих звичок та займатися спортом.

Харчування за підвищеного холестерину: які продукти виключити з раціону?

Деякі продукти з високим вмістом холестерину, зрештою, не можуть підвищити ризик серцевих захворювань. Тим не менш, це не означає, що можна ігнорувати кількість холестерину, що споживається з продуктів харчування. Але багато продуктів з високим вмістом холестерину також містять велику кількість насичених жирів.

Продукти з високим вмістом насичених жирів пов'язані з підвищеним рівнем холестерину в крові та ризиком серцевих захворювань.

Деякі продукти, багаті на холестерин, дуже поживні та корисні для здоров'я, а інші можуть бути шкідливими. Тому до продуктів, яких слід уникати людям з високим рівнем холестерину, належать:

  1. Смажена та копчена їжа. Це тому, що вона багата на калорії і може містити трансжири, які збільшують ризик серцевих захворювань. Також вона шкідлива для здоров'я у багатьох інших відносинах.
  2. Фастфуд. Вживання фаст-фуду є основним фактором ризику багатьох хронічних захворювань, включаючи хвороби серця, діабет та ожиріння. Ті, хто часто вживає фастфуд, зазвичай мають більш високий рівень холестерину, більше жиру на животі, більш високий рівень запалення та порушення регуляції цукру в крові.
  3. М'ясні напівфабрикати (ковбаса, сосиски, бекон). Ці продукти містять велику кількість холестерину, тому їх слід обмежувати або відмовитися від їхнього вживання зовсім.
  4. Десерти (печиво, торти, морозиво, випічка та інші солодощі). Це шкідливі продукти, які, як правило, містять багато холестерину, також цукру, хворих жирів і калорій. Крім того, у цих продуктах часто відсутні поживні речовини, які необхідні організму. До них відносяться вітаміни, мінерали, білок та корисні жири.
  5. Молочні продукти із цільного або знежиреного молока.
  6. Насичені рослинні олії, такі як кокосова олія, пальмова олія та пальмоядрова.
  7. Жирна свинина та яловичина, птах зі шкірою, сало.
  8. Субпродукти, такі як нирки та печінка.
  9. Різні снеки (сухарики, чіпси, попкорн, кукурудзяні палички).
  10. Вершкове масло, а особливо продукти обсмажені на ньому.
  11. Газовані напої (особливо солодкі з високим вмістом цукру).
  12. Алкоголь. Вживання занадто великої кількості алкоголю часто може збільшити рівень тригліцеридів та потенційно завдати шкоди здоров'ю серця.

Величезна кількість людей у ​​всьому світі страждають на гіпертонічну хворобу (високий артеріальний тиск). Неконтрольований високий кров'яний тиск підвищує ризик серцевих захворювань та інсульту, які є основними причинами смерті. Читайте на нашому блозі про те, що таке артеріальна гіпертензія: чому виникає, як допомагають діуретики і чи можна вилікуватися?

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-кардіологом вищої категорії, заслуженим лікарем України медичного центру Medical PlazaГінзбургом Володимиром Михайловичем.

 

Джерела

High cholesterol / Mayo Clinic (англ.)

What is high cholesterol? / NHS (англ.)

Blood Cholesterol / NIH (англ.)

Everything You Need to Know About High Cholesterol / Healthline (англ.)

High blood cholesterol levels / MedlinePlus (англ.)

High Cholesterol — Causes, Symptoms & Treatments / BHF (англ.)

Causes of High Cholesterol / Heart.org (англ.)

About Cholesterol / CDC (англ.)

What causes high cholesterol? / Medical News Today (англ.)

Cholesterol: What you Need to Know About High Blood Cholesterol / Cleveland Clinic (англ.)

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.