0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Здоров'я серця й профілактика гіпертонії: топ-5 добавок, які допоможуть забути про підвищений тиск

Багато факторів можуть вплинути на виникнення такого захворювання як гіпертонія, яка в свою чергу може призвести до багатьох серйозних ускладнень. А симптоми гіпертонії можуть не проявлятися протягом тривалого часу. Наші медексперти розповіли про те, що таке гіпертонія та які існують причини появи цього захворювання, а також про 5 кращих дієтичних добавок для запобігання гіпертонії.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Здоров'я серця й профілактика гіпертонії: топ-5 добавок, які допоможуть забути про підвищений тиск

У наш час про здоров'я серцево-судинної системи потрібно замислюватися абсолютно всім, не залежно від віку. Особливо актуальна на даний момент профілактика гіпертонії. Але як потрібно боротися з підвищеним артеріальним тиском і що робити, щоб запобігти його появі?

Що таке гіпертонія та чому вона виникає

Гіпертонія або по-іншому високий тиск — це захворювання, яке виникає, коли сила кров'яного тиску в артеріях перевищує показники норми. Вузькі кровоносні судини чинять великий опір такому натиску на себе, а серце працює з підвищеним навантаженням при перекачуванні крові.

Гіпертонія може розвиватися протягом багатьох років, і людина може навіть не підозрювати про наявність у себе цього захворювання. Через це її також називають «безмовний убивця».

Дана патологія призводить до багатьох ускладнень, наприклад:

  • інсультів;
  • серцевої недостатності;
  • хронічних захворювань нирок.

Також у результаті високого тиску трапляється безліч смертей.

Причини гіпертонії

Підвищений кров'яний тиск може виникати з кількох причин. Назвемо основні з них:

  • надмірне вживання солі та жирних кислот;
  • частий прийом алкогольних напоїв;
  • надмірна вага та малорухливий спосіб життя;
  • прийом деяких лікарських препаратів без дотримання правил;
  • вживання наркотичних речовин;
  • деякі захворювання нирок, щитовидної залози, надниркових залоз;
  • куріння;
  • стресові ситуації й нервова напруга.

Здоровий спосіб життя можна назвати головною профілактикою виникнення даної патології. А ось знизити високий тиск можна за допомогою певних біологічно активних добавок.

Що пити при підвищеному тиску: 5 ефективних добавок

Симптоми гіпертонії можуть не проявлятися протягом тривалого проміжку часу, а потім призвести до непоправних наслідків. Тому 5 БАДів, про які йтиметься далі, можна пити як для профілактики захворювання, так і при підвищеному тиску.

Магній

Він сприяє поступовому розслабленню стінок артерій, у результаті чого знижується кров'яний тиск. 500-1000 мг цієї речовини може знизити показники артеріального тиску від 2 до 5 мм ртутного стовпа.

Магній рекомендують приймати в комплексі з калієм, оскільки це посилює його ефект в боротьбі з гіпертонією. Існують спеціальні добавки, у які входять два цих елементи.

Що стосується самого магнію, то найбільш дієвим вважається саме таурат магнію, у якому міститься сульфокислота таурин. Даний компонент прискорить засвоєння магнію та допоможе зменшити ризик побічних реакцій з боку шлунково-кишкового тракту.

Крім того, для зниження тиску можна застосовувати цитрат магнію або гліцинат магнію. Однак слід пам'ятати, що перший є засобом від закрепів і в деяких випадках викликає дискомфорт у шлунково-кишковому тракті, а другий містить гліцин і допомагає в боротьбі зі стресом, а також покращує сон.

Популярні добавки, до складу яких входить магній:

Коензим Q10

Коензим — це антиоксидант, який присутній в мітохондріях клітин. Він нейтралізує вільні радикали, що викликають окислювальний стрес, і бере участь у процесі перетворення їжі в енергію необхідну для життя.

Коензим виробляється як в самому організмі, так і надходить з продуктами їжі, наприклад, горіхами, м'ясом.

Високий артеріальний тиск призводить до дефіциту даної речовини. Коензим сприяє розслабленню судин, завдяки чому тиск може повертатися до нормального значення.

Медичні фахівці рекомендують не просто застосовувати цей БАД, а дотримуватися також правильного харчування й здорового способу життя.

Денна доза коензиму Q10 становить 30-200 мг у залежності від кожного конкретного випадку. Приймати його найкраще в гелевих капсулах, тому що так він швидше засвоюється.

Добавки коензим Q10:

Фолієва кислота

Фолієва кислота є синтетичною формою одного з різновидів вітаміну В — фолату. Вона необхідна організму для розвитку та нормального функціонування імунної, а також кровоносної системи. Дефіцит фолієвої кислоти підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, у тому числі й гіпертонії.

Останні дослідження показують, що прийом даної добавки допомагає розслабляти судини та знижувати підвищений артеріальний тиск на 3%. Такий показник є достатнім для боротьби з симптомами й наслідками гіпертонії.

У середньому з харчових продуктів людина отримує 100-150 мкг даної речовини. А для профілактики та боротьби з підвищеним тиском потрібно 400 мкг, тому фолієву кислоту можна приймати додатково в біологічно активних добавках.

Відомі БАДи:

Вітамін D

Вітміни D виробляється в шкірному покриві людини під впливом ультрафіолетового світла. Він відіграє важливе значення для імунної системи та покращує засвоєння кальцію. У похмурі дні в організм не надходить необхідна кількість вітаміну. Його нестача також виникає через те, що людина багато часу проводить у приміщенні.

Вітамін D допомагає регулювати кров'яний тиск. Крім того, він впливає на вироблення нирками гормонів, що регулюють кількість солі в організмі.

Висновки останніх досліджень показують, що кров'яний тиск найчастіше підвищується в холодні зимові місяці. Тому вчені припускають, що зниження отримуваної кількості «вітаміну сонця» може провокувати гіпертонію.

Хоча експерименти, проведені на людях, щодо залежності дефіциту вітаміну D і підвищеного артеріального тиску не дали однозначних результатів, даний вітамін рекомендований до вживання в добавках. А його добова доза становить 1000 МО.

Ефективні БАДи з вітаміном D:

Клітковина

Кожен день потрібно їсти не менше 25-30 г клітковини. Але, на жаль, жителі багатьох країн, у тому числі й України, у більшості випадків споживають у два рази менше норми.

Результати декількох експериментів показали, що вживання клітковини може допомогти запобігти гіпертонії та є відмінним способом профілактики цього захворювання. Але потрібні більш детальні дослідження.

Великі об'єми харчової клітковини сприяють зниженню глікемічного індексу. При споживанні даної речовини знижується ймовірність розвитку діабету 2-го типу.

Крім того, цей елемент покращує засвоєння фолієвої кислоти, вітаміну D, магнію, а також знижує показники холестерину. 1 г харчової клітковини зменшує показник «поганого» холестерину на 2 мг.

Для додаткового надходження в організм клітковини можна пити, наприклад, Клітковину з насіння льону.

Однак, пам'ятайте, що вживання біологічно активних добавок при малорухливому способі життя, стресах і поганому харчуванні не допоможе знизити ризики виникнення хвороби.

Бережіть себе й стежте за своїм здоров'ям, а при перших симптомах нездужання відразу ж зверніться до лікаря.

Якщо у вас виникає слабкість і паморочиться голова, то це може бути ознакою браку заліза. Читайте в новому матеріалі, за допомогою яких симптомів її можна виявити та чим заповнити.

Більшість лікарів закликають пити вітамін D. У чому ж полягає користь «вітаміну сонця» і для профілактики яких захворювань його потрібно приймати, дізнайтеся в нашому матеріалі.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Folic acid, a B vitamin, lowers stroke risk in people with high blood pressure / Health.Harvard

Vitamin D intake and risk of incident hypertension: results from three large prospective cohort studies / PubMD

High-dose folic acid supplementation effects on endothelial function and blood pressure in hypertensive patients: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials / NCBI

Dietary fiber and blood pressure. A meta-analysis of randomized placebo-controlled trials /  WAGENINGEN

The Important Role of Vitamin D / Pharmacy Times

Initial Treatment of Hypertension / NEJM

The relationship between vitamin D and the renin-angiotensin system in the pathophysiology of hypertension, kidney disease, and diabetes / PubMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.