0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Залежність від снодійних як вона є: чому таблетки для сну викликають підступне звикання

Снодійні препарати можна приймати лише на крайній випадок, під наглядом лікаря та тільки короткотривалий проміжок часу — не більше двох тижнів. Чому? Тому що снодійні дуже швидко викликають залежність. Читайте у статті, за якими ознаками ви можете зрозуміти, що у вас вже виникла залежність, як позбутися такої залежності та які снодійні не викликають звикання.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Залежність від снодійних як вона є: чому таблетки для сну викликають підступне звикання

У сучасному світі майже в кожної людини періодично виникають проблеми зі сном. Для їх усунення лікарі прописують медикаментозне лікування, однак при неправильному дотриманні рекомендацій медичних експертів може з'явитися залежність від снодійних. Але чому вона виникає та як її уникнути?

Снодійні препарати: характеристика й особливості застосування

Снодійні — це психоактивні лікарські засоби, які допомагають боротися з безсонням і покращують якість сну. Вони пригнічують центральну нервову систему, внаслідок чого людина відчуває розслаблення і їй стає легше заснути. Більшість снодійних відпускаються за рецептом, однак існують і безрецептурні препарати.

На ринку медичних засобів від безсоння представлений широкий вибір як сильних снодійних, так і рослинних фітопрепаратів з седативним ефектом.

Як правило, снодійні таблетки призначаються на короткий термін, не більше 14 днів. Ці препарати є швидкодіючими й застосовуються тільки симптоматично, тобто, застосовуються в міру необхідності. Тривалий прийом розглядаємих медикаментів може призвести до звикання та викликати ряд побічних ефектів.

Коли виникає залежність від снодійних?

При застосуванні снодійних засобів більш 2-х тижнів виникає фізичне й психологічне звикання до них. Перше полягає в тому, що людині перестає допомагати заснути прописана лікарем доза препарату й вона починає її самостійно збільшувати. Друге розуміє під собою те, що людина сама себе запевняє, що без таблетки вона не зможе відійти до сну й починає в це вірити.

Як зрозуміти, що виникла залежність від снодійних?

Для цього можна ознайомитися зі списком нижчеперелічених симптомів, а поява у пацієнта хоча б одного з них буде свідчити про залежність.

Основні ознаки залежності від снодійних:

  • бажання перед кожним відходом до сну приймати таблетки;
  • часті походи до лікаря за рецептами снодійних або постійне придбання безрецептурних засобів;
  • щоденне застосування таблеток для сну протягом тривалого часу;
  • апатія, втомлюваність, порушення пам'яті;
  • заперечення і роздратування у відповідь на рекомендацію близьких припинити пити таблетки від безсоння;
  • появи синдрому відміни при спробах припинення прийому снодійних;
  • зміна звичок, поведінки й можливе зниження працездатності.

Однак слід розрізняти між собою залежність та звикання. Звикання означає, що організм людини звикає до певної дози препарату й перестає на неї реагувати, в результаті чого людина не може заснути навіть при прийомі снодійного. Тому пацієнт починає самовільно збільшувати дозування медикаменту, а робити це категорично не рекомендується.

Від пристрасті до снодійних досить важко позбутися. Так, якщо людина приймала тривалий час таблетки для сну, а потім різко відмовилася від них, у неї виникне синдром відміни й стане більш вираженим безсоння.

Інтенсивність прояви синдрому відміни снодійних у різних людей може варіюватися в залежності від ряду факторів, таких як тяжкість і тривалість залежності. Деякі симптоми відміни препаратів для сну можуть бути небезпечними для життя, якщо їх не почати вчасно лікувати.

Синдром відміни снодійного може включати в себе:

  • проблеми зі сном, безсоння;
  • спазми тіла;
  • судоми;
  • занепокоєння;
  • підвищену тривожності;
  • дратівливість;
  • тягу до снодійних таблеток;
  • тремтіння (тремор) і проблеми з кровообігом;
  • сплутаність свідомості;
  • галюцинації;
  • підвищене потовиділення;
  • збільшення частоти пульсу;
  • нудоту, блювоту.

Це далеко не повний перелік симптомів. У кожному індивідуальному випадку кількість наявних симптомів відміни може відрізнятися.

Людина, яка не може самостійно заснути без прийому снодійних та приймає таблетки для сну довше 2-х тижнів, а потім вирішує повністю від них відмовитися, в результаті стикається з посиленням безсоння. Саме тому лікарі лікують цю залежність за допомогою поступового зменшення дози лікарських засобів.

У більшості пацієнтів симптоми скасування починають проявлятися через кілька годин або днів після припинення прийому препарату. Їх зникнення спостерігається приблизно через 1-2 тижні. Однак відомо, що психологічні симптоми можуть зберігатися навіть протягом місяця. До них відносять безсоння, занепокоєння, дратівливість, збудження, перепади настрою і погану концентрацію уваги.

Зверніть увагу! Внаслідок прийому таблеток від безсоння можуть виникати зміни в процесі дихання, а саме зміни частоти й тривалості вдихів-видихів. Дана особливість препаратів небезпечна для людей з астмою та хронічними захворюваннями легенів (емфізема, ХОЗЛ). Тому перед прийомом даних медикаментів обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

А як саме діють на людину снодійні таблетки?

Механізм дії снодійних засобів

Снодійні засоби підсилюють і концентрують процеси гальмування в корі головного мозку, а також послаблюють процеси збудження в центральній нервовій системі (ЦНС). Такі препарати пригнічують передачу нервових імпульсів по полісинаптичній рефлекторній дугі (шлях від рецептора до спинного мозку). Крім того, вони також підсилюють дію гальмівного медіатора ГАМК (гамма-аміномасляна кислота) і збільшують вміст у середньому мозку й гіпоталамусі ГАМК і серотоніну (нейромедіатор).

Інакше кажучи, снодійні діють як депресанти для центральної нервової системи, а сила їх дії залежить від рівня дозування. Невелика кількість препарату зазвичай надає помірно снодійний ефект, при трохи більшому дозуванні викликається приємне «оніміння». Під «онімінням» мається на увазі схожий на сон стан, заради якого деякі люди і приймають снодійні. Однак приймати великі дози таблеток для сну не рекомендовано, так як це може призвести до негативних наслідків.

Надмірний прийом лікарських засобів від безсоння може призвести до втрати свідомості, відчуття пригніченості, пригнобленому настрої, уповільненим реакціям і безлічі інших побічних ефектів. Передозування снодійними небезпечне для життя, тому дані ліки слід пити тільки відповідно до рекомендацій лікаря.

Зверніть увагу! Після прийому будь-якого снодійного заборонено сідати за кермо автомобіля, приступати до роботи з механізмами та навіть займатися простими завданнями, які вимагають концентрації уваги, такими як, наприклад, приготування їжі.

Тільки при правильному, а, головне, короткостроковому прийомі таблеток для сну, вони будуть надавати бажаний ефект, а саме допомагати швидше заснути й покращувати якість сну.

Перед вибором снодійного препарату слід розуміти, які снодійні бувають і чим вони відрізняються між собою.

Види снодійних: фармацевтична класифікація

На даний момент у фармації виділяють 3 групи снодійних лікарських засобів: похідні бензодіазепіну, похідні барбітурової кислоти (барбітурати) і похідні циклопіролонів, а також інших хімічних груп.

Похідні бензодіазепіну

Дані препарати підсилюють дію ГАМК нейромедіатора (гамма-аміномасляна кислота), яка уповільнює активність мозку, тим самим допомагаючи людям швидше засинати й довше відпочивати. За рахунок заспокійливої, міорелаксуючої (розслаблення мускулатури) і снодійної дії бензодіазепін широко застосовують для поліпшення сну та лікування нервових розладів.

Яскравим представником лікарських засобів похідних бензодіазепіну є Гідазепам IC. Це рецептурний препарат, який надає ефект при його короткостроковому прийомі до 2-х тижнів.

Довгострокове застосування бензодіазепінів може призвести до виникнення ряду побічних ефектів, серед яких спостерігається скорочення тривалості глибокого сну й поступове звикання до препарату, через що люди можуть самостійно збільшувати дозу, що є небезпечним для здоров'я.

Похідні барбітурової кислоти

Вони справляють пригнічувальну дію на центральну нервову систему людини і тим самим допомагають їй швидше відійти до сну. В даний час барбітурати снодійні використовуються не так широко, як раніше. Причиною цього є звикання до барбітуратів і великий перелік побічних ефектів.

Ознаки зловживання барбітуратами:

  • перепади настрою;
  • занепокоєння, тривожність;
  • виникнення труднощів з концентрацією уваги;
  • підроблення рецептів на придбання препарату;
  • виникнення депресивного стану;
  • коротка втрата пам'яті;
  • почервоніння, запалення шкіри, висип;
  • агресивна поведінка.

Найпопулярніший препарат з групи  — це Барбовал, а найнебезпечніший і не рекомендований до застосування — Фенобарбітал.

Похідні циклопіролонів та інших хімічних груп

Сюди відносяться всі інші снодійні, які не зараховують до похідних бензодіазепіну й препаратів з групи барбітуратів. Їх основними діючими речовинами можуть бути:

  • зопіклон;
  • метаквалон;
  • золпідем;
  • доксиламін;
  • бромізовал;
  • віта-мелатонін.

Дані препарати діють аналогічно похідним бензодіазепіну, збільшуючи рівень ГАМК нейромедіатора (гамма-аміномасляної кислоти). Це, в свою чергу, знижує активність мозку, викликаючи сонливість.

Замість того, щоб впливати на кілька рецепторів головного мозку, як бензодіазепіни, розглядувані лікарські засоби діють тільки на деякі з них, і тому викликають менше побічних ефектів. Однак були помічені випадки, коли прийом цих препаратів призводив до втрати пам'яті й втоми на наступний день.

Назва снодійних даної групи:

Пити похідні циклопіролонів та інших хімічних груп при проблемах зі сном слід не більше 14 днів і суворо за приписом лікаря.

Як позбутися від залежності до таблеток для сну?

Подолання залежності від ліків може бути дуже складним завданням як фізично, так і морально. Потрібно багато терпіння і рішучості, щоб пройти через складні фази без прийому ліків.

Якщо ви відчуваєте звикання або залежність до снодійним таблеткам, то вам потрібно негайно звернутися до профільного медичного фахівця. Саме лікар зможе знайти вихід з ситуації, що склалася і допомогти пацієнтові подолати залежність. Крім того, в позбавленні від залежності може допомогти психологічна або терапевтична підтримка.

Кращий спосіб припинити прийом снодійних засобів, до яких є звикання — поступово зменшувати їх дозування під керівництвом лікаря. Крім того, в позбавленні від залежності може допомогти психологічна або терапевтична підтримка.

Якщо ви відчуваєте звикання або залежність до снодійних таблеток, то вам потрібно негайно звернутися до профільного медичного фахівця. Саме лікар зможе знайти вихід з ситуації, що склалася і допомогти пацієнтові подолати залежність.

Не всі помічають симптоми залежності при прийомі ліків. Ось чому дуже важливо усвідомити, що у вас є звикання до ліків або, можливо, ви вже маєте залежність.

До сих пір немає точно визначеної кількості часу, необхідного для подолання залежності до пігулок для сну. У середньому на боротьбу із залежністю від снодійних йде від 2 до 4 тижнів.

Бережіть себе й вживайте будь-які ліки тільки за приписом лікаря.

Крім снодійних, існує безліч інших препаратів, які допомагають швидше заснути й одним з них є гліцин. Дізнайтеся про маловідомі властивості популярного препарату з нашої нової статті про користь гліцину й наукові докази його ефективності.

А ви знаєте, що деякі наші сновидіння можуть бути небезпечними для здоров'я, а часті їх виникнення можуть навіть призвести до нервових розладів? Які це сни? Читайте в статті про те, навіщо ми спимо та які сни вважаються найнебезпечнішими.

Чи існує зв'язок між сном і схудненням? Вчені, відповідаючи на це питання, прийшли до несподіваних висновків. І наш новий матеріал присвячений саме темі впливу кількості нічного відпочинку на боротьбу із зайвою вагою.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність сімейним лікарем медичного центру Medical Plaza — Борисовою Тетяною Іванівною.

 

Джерела

Addiction to Sleeping Pills / Addiction Center  

Using medication: What can help when trying to stop taking sleeping pills and sedatives? / NCBI

What Is Sleeping Pill Withdrawal? /Addiction Center 

Understanding the Side Effects of Sleeping Pills / WebMed

Состояние отмены / ВОЗ

 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.