0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Навіщо приймати фолієву кислоту: основні корисні властивості та правила прийому

Дуже часто фолієва кислота призначається лікарем під час вагітності. Але користь фолієвої кислоти проявляється і при інших станах. У нашій статті ви дізнаєтеся для чого потрібно приймати цей засіб, а також як пити фолієву кислоту та які існують кращі БАДи з фолієвою кислотою.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Навіщо приймати фолієву кислоту: основні корисні властивості та правила прийому

Сьогодні багато медичних експертів говорять про користь фолієвої кислоти. Вони рекомендують приймати її не тільки при плануванні вагітності, під час першого триместру, але й для профілактики та лікування цілого переліку відхилень у здоров'ї.

Що таке фолієва кислота та для чого її застосовують?

Фолієва кислота — це синтетична форма фолату, одного з різновидів вітаміну В. Вона допомагає організму виробляти й підтримувати цілісність нових клітин, а також перешкоджає змінам ДНК, які можуть призвести до раку.

Фолієва кислота бере участь у наступних процесах:

  • поділ клітин усіх органів і тканин;
  • формування червоних кров'яних тілець;
  • блокування ракових клітин;
  • перетворення гомоцистеїну в метіонін — амінокислоту, яка використовується для синтезу білків.

Організм людини не може виробляти фолієву кислоту, тому її необхідно отримувати ззовні, наприклад, з їжею або у вигляді біологічно активних добавок.

Перелік продуктів, де міститься фолієва кислота:

  • сушені боби;
  • горох;
  • сочевиця;
  • апельсин;
  • цільнозернові продукти;
  • печінка;
  • спаржа;
  • буряк;
  • броколі;
  • шпинат.

Однак до складу продуктів харчування входить набагато менше даної речовини, ніж в біологічні добавки. А якщо приймати похідну фолату потрібно для лікування та профілактики переліку відхилень у здоров'ї, включаючи анемію, то краще за все вживати її з продуктами харчування й паралельно пити в БАДах.

Навіщо приймати фолієву кислоту

Її застосовують в першу чергу для лікування дефіциту фолієвої кислоти в організмі. Брак даної речовини виникає через недостатнє споживання її з їжею.

Цей елемент необхідний при плануванні вагітності — його виписують усі лікарі для того, щоб відбулося нормальне зачаття, у жінки не виникло анемії, а після зачаття нормально формувався зародок.

Фолієву кислоту виписують вагітним жінкам для запобігання викидня і дефектів формування нервової трубки дитини. Це серйозний вроджений дефект, коли хребет і спина дитини не замикаються в утробі матері.

Даний тип вітаміну В вживають при деяких типах анемії (дефіцит червоних кров'яних тілець). Фолієва кислота іноді використовується спільно з іншими лікарськими засобами для лікування злоякісної анемії. Однак сама по собі вона не лікує дане захворювання та інші види недокрів'я не пов'язані з дефіцитом вітаміну В.

Крім того, фолієву кислоту використовують для профілактики й у комплексі лікувальної терапії захворювань серцево-судинної системи. Даний мікроелемент бере участь у синтезі амінокислоти гомоцистеїну, дефіцит якої підвищує ризик розвитку серцевих захворювань. Крім того, добавки даного типу вітаміну В можуть допомогти знизити високий кров'яний тиск і покращують кровотік.

Результати багатьох досліджень показують, що низький рівень фолієвої кислоти в крові пов'язаний з проблемами у функціонуванні мозку та підвищеним ризиком деменції. Для профілактики таких станів і застосовують даний БАД.

Як приймати фолієву кислоту?

Пити розглянутий в статті тип вітаміну В потрібно тільки відповідно до рекомендацій лікаря. Фолієву кислоту в таблетках потрібно запивати повною склянкою води.

Важливо зауважити, що дозування даної біологічно активної добавки при різних відхиленнях у здоров'ї та в різному віці відрізняються.

Фолієва кислота має такі особливості дозування для дорослих старше 18 років:

  • при мегалобластній анемії (дефіцит вітаміну В12) — 1 мг на добу;
  • при дефіциті фолієвої кислоти — 400-800 мкг на добу, вагітним і жінкам, які годують грудьми з нестачею даної речовини рекомендовано 800 мкг один раз на день.

Дітям синтетичну форму фолату також слід приймати відповідно до певних правил:

  • діти від 3-х до 10 років — початкова доза 1 мг, підтримуюча — 0,1-0,4 мг;
  • діти 10-18 років — початкова доза 1 мг, підтримуюча — 0,5 мг.

У деяких індивідуальних випадках лікар може призначати фолієву кислоту дітям до 3-х років, але добова доза для них не повинна перевищувати 0,1 мг.

Похідну вітаміну В можна застосовувати:

  • перорально;
  • внутрішньом'язово;
  • внутрішньовенно.

Який же засіб з фолієвою кислотою найкраще вибрати, адже в аптеках можна знайти десятки різних добавок?

Найкращі БАДи з фолієвою кислотою

Найпоширенішою та зручною формою випуску даного типу вітаміну В є таблетки.

Приклади ефективних добавок з фолієвою кислотою:

У якості допоміжних речовин у БАД може входити лактоза, крохмаль і магнію стеарат.

Перед купівлею та застосуванням фолієвої кислоти необхідно проконсультуватися з лікарем, вибрати добавку необхідного дозування та уважно прочитати її інструкцію.

Як продовжити здоров'я серцево-судинної системи? Лікарі радять приймати 5 спеціальних добавок для серця, кожна з яких надає позитивний ефект. Назви цих добавок дізнайтеся з нашої минулої статті.

Слабкість, запаморочення й ламкість нігтів,  можуть бути ознаками нестачі заліза в організмі. Але як зрозуміти, що вам не вистачає феруму та чим заповнити його дефіцит? Читайте відповіді в новому матеріалі.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Folic acid / Drugs.com

Folic Acid / WebMD

Folic Acid: Everything You Need to Know / HealthLine

Folate / NIH

Overview of homocysteine and folate metabolism. With special references to cardiovascular disease and neural tube defects / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.