0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Учорашній чай: поговоримо про концентрацію небезпечних речовин у чайному листі

Чашка недопитого вчора чаю — зміїна отрута? apteka24.ua розповість, чи можна пити вчорашній чай, чим небезпечний чайний наліт і чому він утворюється на стінках чашки.

Оновлено
Учорашній чай: поговоримо про концентрацію небезпечних речовин у чайному листі

Ви уявляєте собі ранок без чашечки ароматного чаю або кави? Скоріше за все ні. Улюблений напій підніме навіть найпохмуріший настрій та задасть темп усього подальшого дня. Так ось, сьогодні ми поговоримо про чай в не зовсім звичному ракурсі. Ми розглянемо небезпечні складові, які містяться не у свіжозавареному, а у вчорашньому напої.

Ви знали, що вживання вчорашнього чаю прирівнюють до укусу отруйної змії через небезпечні й руйнівні дії на людський організм? Давайте розбиратися, чому так відбувається.

Учорашній чай = укус змії?

Збираючись рано вранці зі швидкістю звуку на улюблену роботу, ви можете не встигнути не те що поснідати, а й заварити чай. Тому чашка недопитого вчора напою на столі може привернути вашу увагу. Зупиніться, не варто це робити. Зараз зрозумієте, чому.

Наприклад, японці прирівнюють чай не першої свіжості до зміїної отрути. Медики впевнені, що чай безпечно вживати виключно свіжозавареним, так як заварка, на їхню думку, зберігає свої корисні властивості тільки перші 15 хвилин.

Що ж відбувається з листям далі? Далі в них починають накопичуватися важкорозчинні сполуки, які мають згубний вплив на шлунково-кишковий тракт, активізуючи надмірне виділення шлункового соку. До таких важкорозчинних речовин відносять дубильні й азотисті сполуки. Подібні метаморфози чайного листя характерні для всіх існуючих на ринку видів чаю.

Ні для кого не секрет, що чай, який ви вирішили заварити декілька разів, з кожною заваркою буде істотно втрачати корисні мікроелементи й накопичувати небезпечні речовини:

  • перша заварка витягує з листя напою практично 70% корисних мікроелементів;
  • друга заварка поповнить ваш організм корисностями десь на 30%;
  • у разі третьої, крайньої заварки, чай віддасть усього близько 10% користі.

А зі згубними речовинами спрацьовує перевернута схема: чим менший відсоток корисних речовин, тим вище відсоток небезпечних домішок. Тому подумайте багато разів, перш ніж використовувати другу й третю заварки. А про вживання вчорашнього чаю задумайтеся набагато серйозніше!

Поговоримо про чайну плівку

Чи помічали ви колись плівку на поверхні чаю? Чи замислювалися, під дією чого вона утворюється? Так ось. Її називають оксидною плівкою. Це тонке скупчення різного роду речовин, яке формується в результаті впливу кисню на відкриту поверхню напою й подальшого процесу окислення.

Поговоримо про чайну плівку

Оксидна плівка багата на магній, залізо, кальцій, молекулами білка, але, у той же час, вкрай небезпечна для вживання через вміст гуаніну, кофеїну та теофіліну. У тандемі вони завдають сильного «удару» по всім органам шлунково-кишкового тракту. У найбільшій зоні ризику при цьому знаходиться печінка.

Чим небезпечний чайний наліт?

Кожен з нас колись спостерігав утворення нальоту на стінках чашки чаю. Це явище відбувається не обов'язково при тривалому знаходженні чаю в кисневому середовищі, а й може проявитися навіть через годину-півтори після приготування напою. Такий наліт має темне забарвлення.

Якщо ви побачили наліт у чашці свого улюбленого чаю — відмовтеся від нього в цілях власної безпеки й приготуйте свіжий новий напій. За своєю суттю, наліт формує сукупність різних патогенних бактерій, які виступають в ролі якогось бар'єра, що виключає можливість попадання корисних речовин і мікроелементів в організм.

Більш того, на перший погляд простий чайний наліт може обернутися для вас таким серйозним захворюванням як виразка шлунку. Вищезазначені бактеріальні з'єднання дуже подразнюють слизові шлунково-кишкового тракту. Вони сприяють активним процесам бродіння й гниття в порожнині шлунку.

Холодний чай токсичний?

Так, холодний чай не принесе вашому організму ніякої користі. Фахівці вважають, що охолонувший напій дійсно токсичний.

Завдяки науковій статті під назвою «Оцінка ролі метаболізму оксалату в етіопатогенезі сечокам'яної хвороби» ми з'ясували, що холодний чай сприяє утворенню каменів у нирках. Фахівці впевнені, що камені формуються через надмірно високу концентрацію в напої оксалату.

Оксалати — це сукупність солей та ефірів щавлевої кислоти. За фактом, свіжозаварений гарячий чай також включає в себе оксалат, але в гарячому вигляді його вживають у набагато менших порціях. Тому пацієнтам зі схильністю до утворення каменів в нирках настійно рекомендується відмовитися від ласощів холодним чаєм, щоб уникнути різних побічних небажаних ефектів.

Холодний чай токсичний?

Дорогі читачі! Якщо ви ознайомлюється з нашої інформативної статтею, попиваючи чай, — задумайтеся про його якість і правильність приготування. Нехай ваша чашка буде наповнена тільки корисними мікроелементами! Усім здоров'я!

Пам'ятайте, ми раніше писали про користь і шкоду кави? Чи ви не читали? Тоді швидше заходите на наш блог і дізнайтеся всю правду про улюблений напій мільйонів!

«Ходити до туалету посеред ночі — це нормально?» Ви здивуєтеся, але це одне з найпоширеніших питань, яким задаються користувачі всесвітньої павутини. У свіжому матеріалі блогу ви дізнаєтеся, в яких випадках нічні підйоми вписуються в межі норми, а в яких повинні вас як мінімум насторожити.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Чай: користь і шкода / BSMU

9 Side Effects of Drinking Too Much Tea / Healthline

Tea and its consumption: benefits and risks /PubMed

Black Tea / WebMD

 Tea / The Telegraph

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.