0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Вакцина від коронавірусу: що з нею не так і чому вона може бути небезпечною або взагалі не давати результат

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Вакцина від коронавірусу: що з нею не так і чому вона може бути небезпечною або взагалі не давати результат

Ніколи раніше в людей не було стільки питань про вакцини: з чого вони складаються, як виміряти їх ефективність і які можуть виникати побічні ефекти? Однак з початком пандемії багато чого змінилося. Про вакцини проти коронавірусу сьогодні говорять більше, ніж про щось інше.

Але з чого роблять ці лікарські препарати та як вони діють?

З чого складається та як працює вакцина?

Вакциною називається медикамент, який застосовується для вироблення імунітету проти певного захворювання. До її складу можуть входити вбиті або живі ослаблені віруси, а також їх субодиниці.

У більшості випадків вакцини випускаються у формі розчинів у флаконах або ампулах для внутрішньом'язових ін'єкцій. Такий шлях введення є найбільш дієвим, так як при прийомі всередину через шлунково-кишковий тракт дана речовина може руйнуватися агресивним, кислим середовищем шлунку.

Завдяки даній групі медикаментів вдалося звести до мінімуму кількість смертельних випадків і знизити ризик появи таких захворювань як:

  • кір;
  • поліомієліт;
  • грип;
  • правець;
  • вітряна віспа;
  • вірус Ебола;
  • коклюш і багато інших.

Будь-яка вакцина працює наступним чином: у організм людини вводять невелику кількість ослаблених або вбитих патогенних мікроорганізмів або їх частинок. Крім них до складу вакцин також можуть входити фізіологічний розчин, ад'ютанти (допоміжні речовини, які посилюють імунну реакцію) і деякі інші компоненти.

Після введення такого засобу на нього починає реагувати імунна система. Спеціальні її клітини борються з антигеном. У результаті організм запам'ятовує, як реагувати на шкідливий вірус, і наступного разу під час зараження їм імунна система швидко його знешкодить.

Однак віруси мутують і в природі може існувати кілька десятків їх штамів. Тому якщо людина зробила щеплення від одного штаму, а заразилася іншим, який не входив до складу вакцини, то лікарський препарат не дасть ефекту. Наприклад, «британський» штам COVID-19 більш небезпечний, ніж початковий, а деякі вакцини були розроблені до його появи.

Також важливо розуміти, що жоден препарат не гарантує 100% результат. Однак якщо людина їм скористається, то може знизити ризик виникнення у себе небезпечного захворювання або полегшити його перебіг.

Ефективність вакцин: як вона визначається і яка вакцина від ковід найбільш ефективна

Ефективність вакцини вимірюється у відсотках. Вона показує, якій кількості людей з вибірки щеплення допомагає виробити імунітет на те чи інше захворювання або знизити ймовірність його ускладнень.

У 2020 році Сумья Свамінатан, головний науковий співробітник Всесвітньої організації охорони здоров'я, заявив, що мінімальна ефективність вакцини проти вірусу SARS-CoV-2 повинна становити не менше 50%. Тільки в цьому випадку вона буде дозволена до використання.

На даний момент основні вакцини від коронавірусу мають такий відсоток ефективності:

  • Pfizer — 95%;
  • Moderna — 94%;
  • Johnson & Johnson — 66%;
  • AstraZeneca — 79%;
  • Novavax — 89%;
  • Sputnik V — 91%.

Клінічні випробування вивчають, наскільки дієва вакцина в запобіганні хвороби в ідеальних умовах. Під час них добровольців випадковим чином розподіляють на дві групи для отримання вакцини й плацебо. Потім вчені спостерігають за станом здоров'я кожної групи протягом певного періоду часу.

Якщо в ході клінічних випробувань спостерігається зниження захворюваності на 90% у людей, прищеплених вакциною, у порівнянні з групою, яка одержала плацебо — це значить, що ефективність препарату дорівнює 90%.

Однак у деяких випадках медикаменти навіть з 90% дієвістю можуть не дати очікуваного ефекту.

Вакцина від коронавірусу: що з нею не так і чому вона може не давати результат

Зазвичай, коли говорять про дієвість вакцини, мають на увазі її здатність допомогти виробити імунітет у всього населення, не беручи до уваги вік і стан здоров'я тієї чи іншої його групи. З цього випливає, що ефективність може бути різною для кожної людини.

На зменшення дієвості даного лікарського засобу може впливати:

  1. Вік. Багато існуючих вакцин від коронавірусу (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Sputnik V) можна використовувати тільки з 18 річного віку, а категоріям населення старше 65 у деяких країнах вони не рекомендовані. З віком імунна система слабшає, через що може не реагувати на вакцину таким чином, щоб забезпечити захист людині, коли в її організм потрапить вірус. Якщо ігнорувати дане вікове застереження, то можуть виникнути серйозні побічні ефекти.
  2. Захворювання. Під час випробування вакцин від ковід не перевіряється взаємозв'язок між відсотком її ефективності, виникненням побічних реакцій і наявністю у людини хронічних захворювань. Тому невідомо, як на новий препарат відреагує пацієнт з тією чи іншою патологією. Людям, у яких є проблеми зі здоров'ям, перед щепленням потрібно обов'язково звернутися за консультацією до лікаря.
  3. Вагітність. Проводити дослідження вакцин проти коронавірусу на вагітних жінках небезпечно. Через це відсоток ефективності нових препаратів у такої категорії людей може відрізнятися від заявленого фірмами виробниками.
  4. Штам коронавірусу. Так як вірус досить активно мутує, уже є «британський» і «південноафриканський» штами SARS-CoV-2, це впливає на дієвість препаратів проти нього. Вакцина може бути ефективною проти одного з них і зовсім бездіяльною для нових штамів, яких ще не існувало при її розробці.
  5. Порушення холодового ланцюга. Будь-яку вакцину потрібно зберігати й транспортувати при певних температурах. На сьогоднішній день найважчим є зберігання вакцини Pfizer, так як її треба зберігати при температурі від - 60 ° C до -80 ° C. Якщо порушити дане правило, то може не тільки спотворитися ефективність препарату, а й збільшитися ризик побічних ефектів після його застосування. Особливо велика така ймовірність при транспортуванні медикаменту з однієї країни в іншу.

FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США) стверджує, що навіть вакцини з невеликим відсотком ефективності корисно застосовувати для полегшення симптомів захворювання й профілактики його ускладнень. Наприклад, лікарський засіб може запобігти гострій формі коронавірусу й госпіталізації пацієнта.

Існують загальні побічні ефекти вакцин, які проходять через 2-3 доби після щеплення. До них відносять:

  • біль, набухання та неприємні відчуття в місці уколу;
  • підвищення температури тіла й озноб;
  • головний біль і відчуття втоми, підвищену стомлюваність.

При їх появі не потрібно хвилюватися та думати, що з вакциною від коронавірусу щось не так. Це природна реакція імунної системи на патоген. Якщо таких симптомів не спостерігається — це також вважається нормою.

Важливо зауважити, що навіть після вакцинації тест на COVID-19 може дати позитивний результат. Це обумовлено декількома причинами, а саме:

  • людина могла заразитися до щеплення;
  • після вакцинації пацієнт міг інфікуватися новим штамом коронавірусу, від якого не допомагає вакцина;
  • препарат може не подіяти в індивідуальних випадках, 5 основних прикладів яких були розглянуті вище;
  • жоден препарат не забезпечує 100% ефективність.

Тому перед щепленням обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, а після вакцинації повідомляйте йому про зміни в самопочутті.

Висновок

То що ж не так з вакциною від коронавірусу й чому вона може не давати бажаний результат?

Низька ефективність препаратів від коронавірусу обумовлена ​​наступними факторами:

  1. Нові штами. Спочатку кожна вакцина розробляється проти існуючих штамів COVID-19. Однак вірус мутує, у результаті чого з'являються нові його різновиди, на які вакцина може не діяти.
  2. Час вивчення. Так як спалах коронавірусу почався в 2019 році в Китаї, а вакцини від нього були розроблені менш, ніж за рік, і продовжують розроблятися, то вони поки є маловивченими. Тому до кінця не відомо, як лікарські засоби проти COVID-19 впливають на людей з різних груп. Потрібен час на вивчення.
  3. Побічні ефекти. На даний момент складно припустити чи виникатимуть побічні ефекти від вакцин через роки після щеплень. Особливо це стосується вакцин мРНК, які змінюють генетичний код людини.

Побороти пандемію коронавірусу допоможе тільки колективний імунітет. Для його виникнення потрібна високоефективна, безпечна вакцина, а також час і максимальне дотримання санітарних норм кожним членом суспільства.

Чи є вакцина проти коронавірусу, яка дійсно допомагає? Читайте огляд 7 найвідоміших препаратів від COVID-19.

Багато хто побоюється робити щеплення від коронавірусу через невпевненість у безпеці вакцин. Тому пропонуємо вашій увазі нову статтю про те, який вид вакцин від коронавірусу найменш небезпечний.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Вакцины / ВОЗ

Evaluation of COVID-19 vaccine effectiveness / WHO

Ensuring COVID-19 Vaccines Work / CDC

How Effective Does A Vaccine Need to Be for Us to Benefit? / GoodRx 

Are COVID vaccination programmes working? Scientists seek first clues / Nature

Why A Vaccine Won’t Be a Quick Fix for COVID-19 / WebMD

What are the Brazil, South Africa and UK variants and will vaccines work? / BBC

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.