0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

СПК: що таке синдром подразненого кишківника, дієта і кращі препарати

Синдром подразненого кишківника — найпоширеніше захворювання шлунково-кишкового тракту в світі! Болі в животі, метеоризм і гази — часті скарги на прийомі у гастроентеролога. Давайте дізнаємося, чому виникає СПК, а також чим лікувати синдром подразненого кишківника.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
СПК: що таке синдром подразненого кишківника, дієта і кращі препарати

Чи доводилося вам мучитися від болю після їди? Або ходити з роздутим животом і печією? Все перераховане знайоме багатьом людям, особливо після святкових застіль. Але якщо подібні сигнали ШКТ виникають не від їжі, а через хвилювання і хронічний стрес?

Якщо вам це знайомо і ви не раз помічали таку закономірність, продовжуйте читати. Розбираємо причини синдрому подразненого кишківника і те, як з ним впоратися раз і назавжди.

Що таке синдром подразненого кишківника і як він проявляється?

Синдром подразненого кишківника (СРК) — це група неприємних симптомів з боку кишківника, включаючи періодичний біль в животі і зміни в дефекації.

При цьому у СРК немає ніяких лабораторних та інструментальних підтверджень. Коли людина з СРК приходить до лікаря, часто з'ясовується, що фізіологічно вона повністю здорова, а у її шлунково-кишковому тракті не виявляється ніяких гастритів, виразок, панкреатитів і так далі. Усі симптоми носять тільки функціональний характер.

Симптоми подразненого кишківника

Симптоми розрізняються за ступенем тяжкості і тривалості від людини до людини. Однак вони тривають не менше трьох місяців і не менше трьох днів на місяць.

Симптоми СРК зазвичай включають:

  • спазми в животі різної інтенсивності, аж до болю;
  • здуття живота, відчуття розпирання і підвищене газоутворення;
  • запор або діарея, які можуть чергуватися;
  • помилкові позиви до туалету;
  • дисбактеріоз також буде присутнім.

У людини також можуть бути приєднано як мінімум два з наступних підстав, щоб почати переживати:

  • незначне полегшення болю тільки після дефекації;
  • зміна частоти випорожнення кишківника;
  • зміни зовнішнього вигляду самого стільця.

У жінок подібні прояви можуть бути під час менструації або ПМС. Також деякі жінки повідомляють про посилення деяких схожих ознак під час вагітності.

Так званий подразнений кишківник — це дійсно часта причина високої поширеності проблем з травленням. Люди ставлять самі собі діагнози, яких у них немає, наприклад, приписують собі алергію на глютен або лактозну недостатність, і починають виключати продукти і боятися їх. Тут важливо вчасно диференціювати СРК з іншими захворюваннями!

Наприклад, для хворих з непереносимістю лактози характерна діарея і переймоподібний біль після вживання незбираного коров'ячого молока. При цьому на кисломолочну продукцію таких реакцій не буде, тому що в них немає лактози.

Або беремо приклад з целіакію (тобто, глютеновою хворобою). Такі люди описують різкий біль, сильне здуття і діарею на будь-який глютеновмісний продукт. Але як тільки все це виключити, проблеми повністю проходять. До речі, перевірити себе на наявність целіакії можна інструментально, за допомогою біопсії стінки тонкої кишки.

Також потрібно виключити виразку, хвороба Крона та ендометріоз. Але, як говорилося раніше, СРК тим і вирізняється, що ніяких інструментальних і лабораторних підтверджень йому немає. Звідки ж тоді береться цей СРК?

Синдром подразненого кишківника і психосоматика: в чому зв'язок?

Як і всі ті захворювання, де людина соматично повністю здорова, за винятком симптомів, даний синдром бере свій початок в голові.

Ось як це працює:

  • психологічні чинники, наприклад, стрес або будь-які емоційні зрушення (як в позитивну, так і в негативну сторону) впливають на нервову систему;
  • ЦНС впливає на вегетативну нервову систему, так як вони обидві тісно пов'язані;
  • вегетатика прямо впливає на іннервацію шлунково-кишкового тракту;
  • як результат, порушується перистальтика ШКТ.

Коротко кажучи, кишківник безпосередньо має відношення до нервової системи. І якщо людина тривалий час перебуває в напрузі або відчуває емоційну схвильованість, таке збудження розганяє перистальтику, від чого можуть виникати часті позиви в туалет (тобто, діарея). Або перистальтика буде гальмувати, і тоді це призведе до запорів і роздутого живота. Одним словом, нормальна робота порушується. Часто це зазначається при тривожно-депресивних розладах. Також люди з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) мають більш високий ризик розвитку СРК.

У випадку з СРК — це не разові ситуації, людина часто в такому стані (тривоги або депресії) просто живе. Ще більше посилювати таке положення можуть соціальні чинники, банальні взаємодії з іншими людьми. Справа може доходити аж до соціофобії, від чого стан людини може тільки погіршуватися перед виходом на вулицю, тобто, під час взаємодії із зовнішнім світом.

Синдром подразненого кишківника і психосоматика: в чому зв'язок?

У метааналізу 2018 року виявили, що рання травма і посттравматичний стресовий розлад збільшують ймовірність СРК у більш ніж 648000 учасників. Травма може мати довгострокові наслідки для психічного та фізичного здоров'я.

Деяким людям може бути корисно обговорити це з психотерапевтом, обізнаним про такі речі. Зниження стресу в цілому також корисно для травлення, навіть якщо воно не є прямим тригером СРК.

Як лікувати синдром подразненого кишківника: що приймати при метеоризмі, спазмах і діареї

Від такого захворювання як СРК немає ліків. Але є ряд способів, які будуть спрямовані на полегшення симптомів.

Спочатку ваш лікар може попросити вас внести певні зміни в спосіб життя і переглянути всі стрес-фактори, які можуть мати до вас відношення.

Психотерапія при СРК є фундаментом, а фармакотерапія — допоміжним другом щодо усунення неприємних побічних реакцій і налагодженню роботи вашого шлунково-кишкового тракту. Ідеально все це комбінувати між собою, і тоді обов'язково буде результат. Отже, як вилікувати СРК?

Психотерапія

Перше місце займає когнітивно-поведінкова терапія і регулювання стресу в житті. Оскільки у СРК природа психогенна, то і лікування буде направлено не на сам шлунково-кишковий тракт в першу чергу, а на психіку. Добре працює все те, що знижує тривожність і занепокоєння.

Дієта при синдромі подразненого кишківника: що можна і не можна їсти, а також які продукти викликають здуття живота?

Друге місце займає правильна дієта, проте ніяких конкретних показань при СРК з боку харчування не існує. Найкраще обмежити тільки ті продукти, на які йдуть небажані реакції. У кожної людини з СРК вони свої.

Не можна виділити конкретний продукт і назвати його «злом». Симптоми можуть бути після шоколаду, молока або алкоголю. Так само як і деякі фрукти, овочі і газовані напої можуть викликати здуття живота і дискомфорт.

За даними Національної служби охорони здоров'я Сполученого Королівства (NHS), продукти з високим вмістом жиру можуть посилити деякі симптоми СРК.

Продукти з високим вмістом FODMAP (ферментованих олігосахаридів, дисахаридів, моносахаридів і поліолів) також можуть посилювати симптоми СРК і викликати напади СРК.

Нерегулярне харчування також може викликати напад СРК.

Є лише загальні дієтичні тригери спазмів і здуття живота. Вони включають продукти, що викликають метеоризм, особливо якщо ними об'їдатися. Це:

  • бобові;
  • селера;
  • цибуля;
  • морква;
  • родзинки;
  • банани;
  • абрикоси;
  • чорнослив;
  • брюссельська капуста;
  • будь-яка здоба.

Препарати від СРК: як позбутися від діареї, запорів і чим лікувати здуття та метеоризм

Третє місце по праву належить медикаментам, а саме:

У разі, якщо цього виявляється недостатньо, оскільки СРК тісно пов'язане з психічними процесами і нервовою системою, лікар може призначити антидепресанти, підібравши їх особисто вам.

Зміни в харчових звичках можуть допомогти контролювати симптоми. Ніяка особлива дієта від СРК не підходить кожному. Отже, людині, можливо, доведеться пройти через процес проб і помилок, щоб знайти постійну і зручну дієту.

Доведено, що синдром подразненого кишківника тісно пов'язаний з високим рівнем стресу. Дізнайтеся, як позбутися від стресу: чим загрожує гострий і хронічний стрес і які можна приймати препарати для нервової системи.

Підтримувати здоровий кишківник життєво важливо для фізичного, психічного здоров'я та імунітету. Пробіотики грають в цьому свою роль. Але як грамотно це зробити? Дізнайтеся, який пробіотик краще: кефір, чайний гриб або капсули?

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-гастроентерологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Нерода Ольгою Олександрівною.



Джерела

Irritable Bowel Syndrome (IBS) / NIH

Irritable Bowel Syndrome (IBS) / WebMD

All you need to know about irritable bowel syndrome (IBS) / MedicalNewsToday

Review article: the incidence and risk factors for irritable bowel syndrome in population-based studies / PubMed

Microbiome and Its Role in Irritable Bowel Syndrome / PubMed

Irritable bowel syndrome in adults: diagnosis and management / NICE

Dietary fiber in irritable bowel syndrome (Review) / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.