0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Проблема, про яку не прийнято говорити: якими препаратами правильно лікувати геморой

Така хвороба як геморой є досить-таки делікатною темою і про це не прийнято говорити вслух. А появі цієї неприємної хвороби можуть посприяти навіть фрукти у вашому раціоні харчування. Так які бувають причини і симптоми геморою? Та чим потрібно лікувати геморой? Про це читайте у нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Проблема, про яку не прийнято говорити: якими препаратами правильно лікувати геморой

Ви знаєте, яке захворювання вважається одним з найбільш поширених у світі? Це геморой. Багатьом людям соромно говорити про його виникнення, однак залишати дану патологію без уваги ні в якому разі не можна.

Геморой: симптоми й особливості захворювання

Геморой — це запалення та збільшення гемороїдальних вузлів, викликане застоєм крові. Гемороїдальні вузли є розширеною частиною вен, які знаходяться в прямій кишці. За статистикою у трьох з чотирьох дорослих старше 18 років періодично виникає дане відхилення у здоров'ї.

Геморой може розвиватися всередині прямої кишки (внутрішній геморой) або під шкірою навколо анального отвору (зовнішній геморой). Усього існує 4 стадії хвороби.

Які бувають симптоми геморою

Ознаки появи даної патології залежать від її типу.

У більшості випадків внутрішній тип геморою рідко викликає дискомфорт через те, що він розвивається всередині прямої кишки, де мало чутливих до болю нервів. Однак напруга або роздратування під час дефекації все ж можуть виникати.

Для внутрішнього геморою характерні наступні симптоми:

  • безболісна кровотеча при процесі дефекації;
  • випадання гемороїдальних вузлів, покритих слизовою оболонкою анального каналу, які зазвичай повертаються всередину.

Зовнішній геморой знаходиться під шкірою навколо анального отвору, де багато чутливих до болю нервів. Тому під час походу в туалет можуть виникати больові відчуття. До лікарів-проктологів найчастіше звертаються саме з цим типом захворювання.

Основна симптоматика геморою:

  • ректальні кровотечі під час випорожнення кишківника;
  • набряк навколо ануса;
  • біль і дискомфорт при акті дефекації;
  • свербіж або роздратування в області анального отвору;
  • анальні тріщини;
  • утворення зовнішніх гемороїдальних вузлів, які покриті шкірою.

При всіх типах геморою може виникати відчуття чужорідного тіла в задньому проході. Це відбувається через те, що гемороїдальні вузли збільшені в розмірі.

Застій крові та порушення кровообігу провокують запалення гемороїдальних вузлів. Може порушуватися цілісність стінок кровоносних судин, що призводить до ректальних кровотеч.

Викликають розвиток даної патології безліч чинників.

Причини виникнення гемороїдальної хвороби

Причини винекнення геморою

Ніхто не застрахований від появи даного захворювання, проте найбільше до нього схильні люди з малорухливим способом життя, вагітні жінки та любителі поїсти, у яких є зайва вага.

Основні причини даного відхилення у здоров'ї:

  • напруга під час дефекації;
  • часті запори;
  • діарея;
  • підняття важких речей;
  • анальний статевий контакт;
  • вагітність (матка збільшується в розмірі й тисне на вени);
  • зайва вага;
  • раціон харчування, що включає малу кількість клітковини (різні овочі, фрукти, крупи);
  • сидяча робота та малорухливий спосіб життя.

Вчені також зазначають, що слабкість судин може передаватися в спадок. Тобто, у людини може бути генетична схильність до судинних захворювань, одним з яких і є геморой.

Але як же з ним боротися?

Лікування геморою: кращі свічки та мазі

Усі лікарські засоби від розглянутого захворювання можна розділити на три групи, кожна з яких має свої особливості.

Свічки від геморою

Свічки є місцевим методом лікування внутрішнього й комбінованого геморою. Більшість з них не протипоказані вагітним жінкам. Дані лікарські засоби знеболюють, знімають запалення та надають підсушуючий ефект.

Свічки можуть мати різні лікарські склади, але в більшості з них присутній такий допоміжний компонент як гліцерин або масло какао. Вони допомагають тримати форму медикаменту.

До найпопулярніших і дієвих свічок від геморою відносять:

Мазі від геморою

Мазі та креми для лікування даного захворювання використовують, якщо гемороїдальні вузли випинають назовні, є анальні тріщини або відчуття сильного свербіння.

Вони також є засобами місцевого застосування й наносити їх треба безпосередньо на проблемні ділянки.

Мазі можуть мати такі ефекти:

  • протизапальний;
  • судинозвужувальний;
  • знеболювальний;
  • антикоагулянтний (запобігають появі тромбозів);
  • антисептичний.

Відомі креми та мазі від геморою:

Допоміжні засоби від гемороїдальної хвороби

Для зміцнення стінок судин і зменшення їх проникності використовують венопротектори та венотоніки, наприклад:

При геморої згущується кров і можуть утворюватися тромби. Тому, щоб цьому перешкодити, рекомендується приймати антиагреганти, наприклад, Аспірин.

Для зупинення кровотечі при гемороїдальній хворобі лікар може виписати препарати, які належать до групи гемостатиків. Вони зупиняють кровотечу та сприяють відновленню слизових оболонок. До таких медикаментів належать:

Призначати лікарські препарати повинен тільки профільний фахівець. Він збере анамнез, проведе необхідні дослідження й вирішить, який медикамент буде найефективнішим для кожного конкретного пацієнта. Курс лікування, призначений проктологом, буде залежати від стадії гемороїдальної хвороби. У деяких ситуаціях може навіть знадобитися хірургічне втручання.

А що ж потрібно робити, щоб патологія не виникла?

Профілактика геморою

Запобігти появі гемороїдальної хвороби не так уже й складно. Для цього необхідно обзавестися декількома корисними звичками та ніколи їм не змінювати.

7 основних рекомендацій, як уникнути геморою:

  1. Вживайте щодня продукти, до складу яких входить велика кількість клітковини. Вона покращує перистальтику, і в результаті цього в людини не виникає проблем з випорожненням кишківника. До таких продуктів відносять: овочі, фрукти, продукти з цільних зерен, горіхи, насіння, бобові. У день необхідно з'їдати від 20 до 35 г харчових волокон.
  2. Пийте достатню кількість води. Це допоможе уникнути запорів і проблем з дефекацією. Крім того, питний баланс дуже важливий для здоров'я всього організму. Вживайте не менше 2-х літрів води на день.
  3. Не придушуйте позиви до дефекації. Якщо вам хочеться в туалет — не чекайте, а намагайтеся якомога швидше здійснити свою природну потребу. Постійна контрольована затримка процесу спорожнення кишківника може призвести до негативних наслідків.
  4. Займайтеся фізичною активністю. На жаль, зараз проблема геморою стоїть як ніколи гостро, тому що в більшості людей сидяча робота й вони мало рухаються. Навіть якщо у вас така робота, намагайтеся робити перерви та прогулюватися або робити коротеньку зарядку.
  5. Не перенапружуйтеся під час походу в туалет і не сидіть на унітазі занадто довго. Усе це чинить великий тиск на вени та може стати причиною виникнення геморою.
  6. Не переїдайте та стежте за своєю вагою. Між гемороїдальною хворобою, судинними хворобами та надмірною вагою пряма залежність. Тому намагайтеся не переїдати й контролювати своє бажання поїсти. Це допоможе не тільки уникнути появи даної патології, але й запобігти іншим хворобам.
  7. Пийте харчові добавки з клітковиною. Не завжди є можливість їсти продукти, що містять велику кількість харчових волокон. Але їх нестачу якраз і можна заповнити за допомогою біологічно активних добавок.

Пам'ятайте, від вашого способу життя багато що залежить, тому намагайтеся дотримуватися вищезазначених рекомендацій і не займайтеся самолікуванням геморою, а відразу ж звертайтеся до проктолога.

Про які порушення в роботі шлунково-кишкового тракту свідчить здуття та підвищене газоутворення? Можливо, слід виключити деяку їжу з раціону? Дізнайтеся відповіді на ці питання з нашого матеріалу.

Що робити, якщо болить живіт? Можливо, це панкреатит? Читайте про основні симптоми панкреатиту та ефективні методи його лікування в нашій статті.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Геморой / МОЗ

Все проблемы позади? Или сзади? / МедПросвіта

Профилактика геморроя / Релиф

Hemorrhois / MayoClinic

Hemorrhoids / WebMD

Hemorrhoids / HealthLine

Hemorrhoids and what to do about them / Health.Harvard

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.