0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Користь і шкода кави: викриття 5 міфів про улюблений напій, у які всі вірять

Існує багато міфів про те, корисна чи шкідлива кава, про які ми розповідаємо у нашій статті, там же ви дізнаєтесь чим кава шкідлива для здоров'я.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Користь і шкода кави: викриття 5 міфів про улюблений напій, у які всі вірять

Хіба може ранок початися без чашечки кави, такої ароматної, з молоком, вершками або корицею? ЇЇ запах розлітається по всій квартирі, офісу, ви робите ковток, потім ще кілька — і вам більше не хочеться спати.

І все було б чудово, якби безліч досліджень не говорили про шкоду кави. Одні вчені люто доводять, що кава викликає рак, інші впевнені, що її не слід пити вагітним, а треті, навпаки, говорять, що каву потрібно вживати для профілактики деяких захворювань.

Саме тому apteka24.ua вирішила розвінчати всі міфи про користь та шкоду кави, і розказати справжню правду про улюблений напій мільйонів.

Що входить до складу кави: компоненти й калорійність напою

Кава — це популярний напій, який виготовляють з перемелених зерен кавового дерева. Він містить безліч елементів, включаючи кофеїн і антиоксиданти.

Кофеїн — основний компонент кави, який має аналептичний ефект, збуджує судиноруховий та дихальний центр довгастого мозку, а також надає психостимулюючий ефект. Завдяки останньому, після вживання чашки кави проходить сонливість, млявість і з'являється бадьорість. Однак усе індивідуально, і в деяких випадках даний ефект не спостерігається.

Чи безпечний кофеїн для людини й скільки його можна вживати в день, щоб не нашкодити здоров'ю? Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) відповідає на це питання у своєму «Науковому висновку про безпеку кофеїну», де приходить до висновку, що споживання кофеїну до 400 мг у день цілком безпечно.

Антиоксиданти — речовини, що нейтралізують різні негативні ланцюгові реакції в організмі, які запускаються вільними радикалами. Вони уповільнюють процеси старіння клітини, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Крім цього, у 250 мл чашці чорної кави містяться такі корисні речовини:

  • вітамін В2 (рибофлавін);
  • вітамін B5 (пантотенова кислота);
  • вітамін B1 (тіамін);
  • вітамін B3 (ніацин);
  • калій;
  • магній;
  • марганець;
  • фосфор;
  • фолієва кислота.

Що стосується калорійності кави, то її стандартна порція без будь-яких домішок містить близько 2 калорій. Якщо додати в неї цукор, молоко, вершки або сироп, напій стане більш калорійним.

Після розбору складу кави, перейдемо до викриття міфів про популярний напій.

Міф №1 Кава й онкологія: чи правда, що кава викликає рак?

Більше 25 років Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вважала, що даний напій стимулює утворення пухлин у сечовому міхурі. Кава була названа канцерогеном (фактор, що викликає рак) і її вживання вважалося небезпечним для здоров'я.

Міф №1 Кава й онкологія: чи правда, що кава викликає рак?

Однак у 2016 році ВООЗ у ході останніх досліджень переглянула своє ставлення до кави й визнала, що вона не провокує не тільки рак сечового міхура, а й інші види раку. Найцікавіше, що Всесвітня організація охорони здоров'я навіть заявила про здатність напою запобігати онкології печінки.

Учені з Університету Саутгемптона (University of Southampton) під керівництвом Джулі Паркс (Julie Parkes) також прийшли до висновку про користь кави для печінки. Після свого дослідження вони заявили, що напій може запобігати цирозу печінки — патологія, під час якої нормальні клітини заміщаються рубцевою тканиною, що призводить до порушення функціонування органу.

Така благотворна дія кави на печінку на думку вчених обумовлена наявністю в напої хлорогенової кислоти й кафестола, які запобігають зміні клітин печінки.

Дотримуючись усього сказаного вище, кава не здатна провокувати рак, проте часте вживання гарячих напоїв (температура вище 65 градусів), навпаки, може провокувати онкозахворювання. Так, Міжнародне агентство з вивчення раку при ВООЗ визнало вживання гарячої кави й чаю небезпечним.

Крістофер Уальд, директор цієї організації, підкреслив, що саме температура напоїв понад 65 градусів може стати можливою причиною раку стравоходу. І навіть якщо часто їсти гарячий суп, пити гарячий компот або будь-який рідкий продукт із температурою більше 65 градусів — це може бути небезпечно для здоров'я.

Таким чином, можна з упевненістю говорити, що кава не є канцерогеном, однак якщо часто пити її занадто гарячою, то існує ймовірність утворення раку стравоходу.

Міф №2 Кава й вагітність: чи можна пити каву під час вагітності?

Якщо почитати деякі статті з Інтернету з порадами про те, чи можна каву вагітним, то після їх прочитання бажання її пити пропаде геть. У статтях розповідається про можливі патології плода й розвиток різних захворювань у матері. Але чи має все це наукове обгрунтування?

Всесвітньою організацією охорони здоров'я був проведений експеримент про вплив кави на вагітних. У його ході з'ясувалося, що надмірне вживання кави вагітною жінкою може призвести до гальмування росту плода й народженню маловагової дитини. Однак, якщо жінка на добу буде вживати не більше 300 мл напою, то дитина народиться здоровою й з нормальною вагою.

Тут слід зауважити, що в експерименті брала участь група жінок, і його результати тільки побічно можна відносити до всіх вагітних жінок.

Тому якщо ви вагітні й хочете пити каву кожен день, проконсультуйтеся зі своїм лікарем з приводу дози, яка буде безпечною саме для вас. Але пам'ятайте, що виведення кофеїну з крові під час вагітності уповільнене, тому його ефект є більш тривалим.

Міф №3 Безсоння від кави: чи правда, що після кави неможливо заснути?

В основному, люди п'ють каву зранку, перед роботою, щоб перестати хотіти спати, підбадьоритися й активно почати свою трудову діяльність. Але невже її ефект настільки тривалий, що навіть після однієї чашки, випитої в першій половині дня, вночі буде важко заснути?

Міф №3 Безсоння від кави: чи правда, що після кави неможливо заснути?

Національний Фонд Сну в США повідомляє, що кофеїн, який міститься в каві, потрапляє в кров і починає діяти вже через 15 хвилин після прийому напою. Для виведення половини кофеїну потрібно близько 5-6 годин. Тому якщо ви випили одну чашку кави, скажімо, о 8 годині ранку, то до 18-20: 00 весь кофеїн повністю виведеться з організму й кава не зможе викликати безсоння.

Однак, якщо ви випили її о 20:00 та збираєтеся лягати спати о 22:00, можуть виникнути проблеми зі сном, так як ефект кави ще не пройшов. Крім того, напій, випитий незадовго до сну, може спровокувати позиви до сечовипускання посеред ночі, що буде заважати повноцінному відпочинку.

Пам'ятайте про час тривалості виведення кофеїну з організму й не вживайте каву перед сном, щоб не спровокувати безсоння.

Міф №4 Кава викликає зневоднення: чому напій звинувачують у порушенні водного балансу?

На думку вчених, кава з високим вмістом кофеїну дійсно має сечогінний ефект. Однак чи може це призвести до зневоднення організму?

Коли людина випиває будь-яку дозу кави, вона разом з кофеїном та іншими речовинами отримує певний об'єм рідини. Незважаючи на те, що напій має невелику діуретичною дію, у процесі сечовипускання вийде рідини більше, ніж було випито кави.

Організм, при нормальному його функціонуванні, здатний поглинати саме стільки рідини, скільки йому необхідно, а її надлишок виводити. Кожну чашку кави можна зараховувати в щоденну норму споживання води.

Популярний напій не призводить до зневоднення, а, навпаки, поповнює організм рідиною. Однак, якщо після кави у вас починає боліти голова, шлунок або з'являються симптоми зневоднення, зверніться до свого лікаря за консультацією. Можливо, у вас є індивідуальна непереносимість або будь-які захворювання, які кава здатна загострювати.

Міф №5 Чи допомагає кава схуднути: чи можна з її допомогою скинути пару зайвих кілограмів?

Кофеїн стимулює вироблення гормону адреналіну, який через кров проникає в жирові тканини й дає їм сигнал розщеплювати жири. Звичайно, викид жирних кислот у кров не допоможе вам скинути зайві кілограми, якщо тільки ви не спалюєте більше калорій, ніж споживаєте з їжею. Цей стан відомо як негативний енергетичний баланс.

Дослідження показали, що кава також може збільшувати швидкість метаболізму (час за який спалюються калорії в стані спокою). У людей, які страждають ожирінням, даний ефект менш виражений.

Міф №5 Чи допомагає кава схуднути: чи можна з її допомогою скинути пару зайвих кілограмів?

Таким чином, можна зробити висновок, що кава може підвищувати швидкість метаболізму й прискорювати спалювання жиру. Однак це працює недовго, так як у людей починає проявлятися звикання. На сьогоднішній день не існує підтверджених даних про довгостроковий ефект кави при схудненні.

Також слід зазначити, що якщо вживати напій з цукром, молоком і вершками, то вплив на швидкість спалювання калорій буде меншим, ніж якщо пити чорну каву.

Щоб скинути вагу, краще всього вести активний спосіб життя, займатися спортом і правильно харчуватися, а не пити каву літрами, адже це може негативно позначитися на вашому здоров'ї.

Підсумки: так шкідливо чи ні?

Звичайно, не можна однозначно назвати каву шкідливою чи корисною, усе залежить від частоти, об'єму й часу вживання, а також індивідуальних особливостей людини. Так, часті прийоми кави можуть призвести до нервової збудженості, розвитку безсоння, проблем з серцево-судинною системою та негативно вплинути на роботу інших органів.

Що стосується об'єму, то його теж потрібно обмежувати в залежності від вікових та фізіологічних особливостей людини, наприклад, вагітним жінкам ВООЗ рекомендує вживати не більше 300 мл у день, а гіпертонікам вона зовсім протипоказана. Каву також небажано пити перед сном, так як це може викликати розлад сну.

Користь напою полягає в його психостимулируючому ефекті, завдяки якому людині перестає хотітися спати й вона починає відчувати бадьорість. Крім того, багато досліджень доводять, що деякі речовини, що входять до складу кави, можуть запобігати розвитку раку печінки.

Пийте каву в помірній кількості, беручи до уваги перераховані вище рекомендації, — і тоді проблем зі здоров'ям не виникне.

Якщо у вас болить живіт і ви не знаєте в чому причина, може це через каву, а може запалення підшлункової. Обов'язково зверніться до лікаря й прочитайте нашу нову статтю про панкреатит.

Як часто ви думаєте про погане? А чи знаєте ви про те, що негативні думки можуть впливати на здоров'я та навіть призводити до захворювань. Читайте тільки цікаві факти про силу думки й психосоматику в нашому новому інтерв'ю з психологом.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Scientific Opinion on the safety of caffeine / EFSA

Coffee — Good or Bad? / Healthline

Health benefits and risks of drinking coffee / MedicalNewsToday

World Health Organization Drops Coffee’s Status as Possible Carcinogen / The Wall Street Journal

Влияние ограниченного потребления кофеина матерью на исходы для плода и новорожденного и исходы беременности / ВОЗ

Ограничение потребления кофеина во время беременности / ВОЗ

Caffeine and Sleep / SleepFoundation

The Chemistry of Caffeine, Nicotine, and Sleep / EverydayHealth

No, Coffee and Tea Aren't Actually Dehydrating. Here's Why / Time

Can Coffee Increase Your Metabolism and Help You Burn Fat? / Healthline

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.