0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому вени сині, а кров червона: пояснення дивного феномена

Чому вени сині, а кров червона? Внаслідок чого вени забарвлюються у синій колір? Забігаючи наперед, скажу вам, що для цього є дві причини: кисень і промені світла. Цікаво? Тоді давайте читати статтю!

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чому вени сині, а кров червона: пояснення дивного феномена

Ви коли-небудь замислювалися чому колір вен синій, адже кров, що тече по ним, червона? Або чому у одних людей вони сильно помітні під шкірою, у той час як у інших людей вен практично не видно?

На ці питання існує кілька відповідей. Але перш, ніж почати відповідати, apteka24.ua нагадає вам, що таке вени та як вони функціонують.

Що таке вени: їх особливості та відмінність від артерій

Вени відносяться до серцево-судинної системи людського організму й беруть участь у кругообігу. Усі вони утворюють венозну систему.

Вени — це кровоносні судини, по яких кров, яка віддала кисень і наповнилася вуглекислим газом разом з продуктами розпаду клітин, надходить від усіх органів назад до серця.

Вени бувають двох видів: глибокі й поверхневі. Останні розташовані дуже близько до шкіри, тому їх можна побачити. Крім того, видимість вен залежить від кольору шкіри людини — чим вона світліша, тим їх краще видно. Важливу роль також відіграє кількість жирової тканини в організмі, у повних людей вени менш помітні.

Кров по даних судинах рухається завдяки м'язовому скороченню — м'язи тиснуть на вени, допомагаючи таким чином проштовхувати кров від органів до серця. Всередині вен розташовані венозні клапани для того, щоб  кров, яка піднімається не могла спускатися вниз.

Порція крові, що надійшла у вену, після м'язового скорочення проштовхується вгору, клапан на певній ділянці вени відкривається, вона туди входить і потім він закривається. При нормальній роботі клапанів низхідний потік крові у венах неможливий.

Тиск у даних судинах менший, ніж у артеріях, він становить 15-20 мм. рт. ст. Артерії розміщуються глибоко в тілі і їх не можна побачити, а можна тільки намацати, наприклад, променеву, сонну, і виміряти артеріальний тиск.

Колір крові в артерій і вен також відрізняється. Так, у перших він яскраво-червоний через насиченість киснем, а в других темно-червоний з синюватим відтінком у зв'язку з невеликою кількістю кисню і високим вмістом вуглекислого газу. Ось чому кров червона.

Однак існує один виняток — легеневі вени. Вони транспортують наповнену киснем кров з легень у ліве передсердя, тому вона яскраво червона.

Чому вени сині: що визначає їх колір?

До складу крові входять еритроцити, в яких міститься гемоглобін (білок до складу якого входить залізо). Коли червоні кров'яні тільця проходять через легені, вони вступають у реакцію з молекулами кисню, що потрапляють в організм людини після вдиху. Саме внаслідок взаємодії еритроцитів і кисню, кров стає насиченого червоного кольору.

По артеріях тече оксигенна кров (наповнена O2) від серця до всіх органів і тканин, тому вона яскраво-червона. Доходячи до конкретного органу, кров віддає його клітинам кисень, стаючи дезоксигеновою, тобто втрачає молекули кисню.

Назад до серця кров повертається по венах. Після контакту з клітинами різних тканин вона стає наповненою продуктами їх розпаду й вуглекислим газом. З'єднання венозних еритроцитів з молекулами СО2 називається карміногемоглобіном. Так як кров віддає більшість молекул оксигену, вона стає більш темного червоного кольору.

Але якщо вену надрізати з неї потече яскраво-червона кров, тому що відбудеться контакт гемоглобіну, якій в ній знаходиться з киснем, який присутній в повітрі.

Синій колір вен: обман зору або дійсність?

Вас не дивує, що біле сонце на заході здається червоним, а небо може мати найрізноманітніші кольори: від білого до темно-синього й коричневого? Те ж саме стосується й вен. Якщо на них світити різними кольорами, вони можуть здаватися синіми, зеленими або навіть чорними.

Усі кольори світла мають різну довжину хвиль. Довжина червоного вважається найбільшою та досягає 700 нм, а синього однією з найкоротших — 400 нм. Білий світ, який в основному й потрапляє на шкіру, містить у собі всі кольори з різними довжинами хвиль.

Кожна людина сприймає колір оточуючих її предметів тільки тоді, коли світлові хвилі доходять до органів зору. Наприклад, червоні хвилі, так як вони найдовші, проникають глибше під шкіру (5-10 мм) і гірше відображаються, ніж сині. Вони досягають вен, але через те, що в тих перебувають еритроцити, що містять гемоглобін, вени не здаються червоними, так як гемоглобін поглинає червоний колір.

У той же самий час, хвилі синього кольору коротші і, досягаючи поверхні вен, вони відображаються, добре розсіюються і не проникають всередину шкіри. Ось чому, вени на руках та інших частинах тіла здаються людині синіми.

Якщо посвітити на шкіру синім — вени не можна буде розглянути взагалі, а якщо червоним, то вони будуть здаватися темними лініями. Такі кольори рідко потрапляють на тіло людини, найчастіше, люди стикаються з білим сонячним світлом, яке містить у собі всі кольори. Але так як хвилі синього найкоротші й легко розсіюються, доходячи до поверхні вен, то саме тому вени здаються синіми.

Так чому вени сині?

Синій колір вен обумовлений двома причинами. Перша — це мала кількість молекул кисню у венозної крові, так як по венах вона повертається від органів, яким віддала O2, до серця. Велика кількість оксигену у взаємодії з гемоглобіном дає яскраво-червоний колір крові, а мала, як у вен, навпаки, темно-червоний з синім відтінком.

Друга причина полягає в особливостях випромінювання й відображенні різних кольорів. Потрапляючи на поверхню вен, червоне світло на них не відбивається, а синій навпаки добре розсіюється, тому здається, що вени синього кольору. Обидва кольори: червоний та синій входять до спектру білого денного світла, з яким людина стикається щодня.

Прийшла осінь, холодає й збільшується ризик виникнення застуди та грипу.

А ви знаєте чим відрізняються між собою застуда, грип, ГРЗ та ГРВІ та як від них уберегтися? Читайте нашу нову статтю про відмінності даних захворювань і бережіть себе.

Багато людей стикаються з такою проблемою, як запор. Про неї соромно комусь розповісти, але самолікування може призвести до негативних наслідків. Тому пропонуємо вашій увазі корисний матеріал про найпростішу профілактику запору та його лікування.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Artery vs. Vein: What’s the Difference? / Healthline

Why are veins blue? / STAMU

Hemoglobin Levels: What’s Considered Normal? / Healthline

Why do veins appear blue? A new look at an old question / OSA

If the blood is red, why are the veins blue? / LifeSience

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.