0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому в людини виростають «зуби мудрості» і чи потрібно їх видаляти: відповідь стоматолога

Багатьом людям різного віку знайоме таке явище, як прорізання зуба мудрості. Це може доставляти дискомфорт і багато хто думає про видалення зуба мудрості. Стоматолог розповів для apteka24.ua про шкоду зубів мудрості для організму, а також про видалення та реабілітацію. Всі подробиці читайте в нашій статті.

Оновлено
Чому в людини виростають «зуби мудрості» і чи потрібно їх видаляти: відповідь стоматолога

Багато людей стикаються з проблемою прорізування зуба мудрості або навіть кількох у віці старше 17 років. Як правило, даний процес супроводжується болем і нові зуби зміщують зубний ряд. Але чи в усіх випадках їх потрібно видаляти та чи є від них користь? Стоматолог вищої категорії Таїсія Терещенко відповіла на цей питання спеціально для apteka24.ua.

«Вісьмірки», «зуби мудрості», великі «кореневі» зуби — усе це в стоматології називається третіми молярами. Своєю назвою вони зобов'язані строку прорізування — від 17 до 35 років. Рахується, що саме до цього віку люди стають усвідомленими та самостійними. На сьогоднішній день зуби в кожної людини прорізуються за індивідуальним графіком, а «вісьмірки» можуть не з'являтися зовсім.

Чи в усіх є зуби мудрості?

Треті моляри класифікуються сучасною стоматологією як рудименти. Це означає, що вони втратили свою первинну функцію — подрібнення їжі. У давні часи їжа людини складалася з жорстких, необроблених продуктів. Щоб сформувати харчовий комок потрібні були великі зуби та потужні жувальні м'язи.

Але багато чого змінилось. Сьогодні наша їжа термічно оброблена, богата углеводами і, значить, м'якша, тому зубо-челюстна система також перетерпела змін. Тепер кісткова структура лицевого скелета в сучасної людини потоншена, челюсті вужчі й коротші, а зубів мудрості може не бути зовсім. Більше того, їх наявність може призвести до негативних наслідків.

Зуби мудрості: значення для організму та патології, які вони провокують

Наявність зубів мудрості нерідко стає проблемою. Вони не тільки не виконують свою основну функцію, але й провокують патології в ротовій порожнині.

Такі зуби можуть визивати нижчеперелічені незручності та патології:

  • важкість гігієни «зубів мудрості» через їх специфічне розташування, вони часто поразжуються карієсом;
  • каріозні вісьмірки — джерело зараження в ротовій порожнині, а під час постійного ковтання слини людини піддає ризику зараженню цією інфекцією органів шлунково-кишечного тракту;
  • при горизонтальному розташуванні в кістці вони руйнують сусідні зуби;
  • при прорізанні «зубів мудрості» вони можуть провокувати головні боли;
  • зуби мудрості зміщують зубний ряд, тому в подальшому може виникнути потреба в брекет-лікуванні;
  • викликають захворювання ясен через недостатній кровообіг.

Такі зуби мудрості видаляти бажано ще на стадії зачатків, коли вони ще не сформували корені та связувальний апарат.

Розміщення зубів мудрості 

У зв'язку зі своїми анатомічними особливостями треті маляри можуть займати різні місцеположення в челюсті, наприклад:

  • нормальне прорізування, коли зуби займають звичайне положення в дузі;
  • напівретенція — зуб не до кінця прорізаєтся, в ротовій видно бугор або частину коронки. Вони частково покриті слизовою оболонкою;
  • ретенція зуба — він знаходиться повністю в кістці, його помітно лише на рентгенових знімках і повністю покритий десною.

Тільки стоматолог може визначити, потрібно пацієнтам хірургічне втручання або нові зуби нормально прорізуються й не змішують зубний ряд.

Видалення зуба мудрості та реабілітація

У залежності від розподілу зубів мудрості лікар вибирає тактику проведення маніпуляцій. Судити про стан восьмих зубів можна за рентгенівськими знімкам та комп'ютерній томографії.

Відновлення після видалення зубів мудрості займає приблизно тиждень. У залежності від проведених оперативних втручань пацієнту будуть призначені протизапальні та протинабрякові препарати. Інколи для ефективної реабілітації назначають антибіотики.

Шлях до швидкого відновлення — це чітке притримання рекомендацій лікаря. Тому не займайтесь самолікуванням і проходьте огляд у стоматолога не рідше 1 разу на рік.

Дуже часто період прорізування зубів мудрості, як і період після їх видалення супроводжується запаленням ясен. Для його зняття можна використовувати Метрогіл Дента. Що це за медикамент і чим він корисний читайте в нашій свіжій статті від стоматолога вищої категорії Таїсії Терещенко.

А що робити, якщо сильно болить зуб і терміново потрібно позбутися від болю? У такому випадку слід  приймати ефективні обезболюючі. Дізнайтеся назву ТОП-6 найдієвіших обезболюючих, які рекомендують приймати стоматологи з нашого нового матеріалу.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довірити. 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.