0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому хрускають суглоби: що робити і чи можна хрустіти суглобами самостійно?

«Хрускіт», «тріск» або «клацання» — це звуки, які часто притаманні суглобам. Але в яких випадках це означає проблему? Ми розповідаємо, чому суглоби можуть хрустіти, і в яких випадках це повинно насторожити. Що таке гіпермобільність і що робити дітям та дорослим з такою особливістю? І які харчові добавки можуть бути корисними при суглобових патологіях?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Чому хрускають суглоби: що робити і чи можна хрустіти суглобами самостійно?

Поруч із вами людина робить неприємний дивний звук, схожий на звук рушниці або потріскування. Ви не розумієте, що це було?

«Це моє коліно», людина знизує плечима і знову згинає та розгинає ногу, але не для того, щоб роздратувати вас, а задля перевірки, чи був цей звук одноразовим або регулярним явищем.

Можливо, ви самі мали подібний досвід, коли ваше тіло робить дивні гучні чіткі звуки. У цій статті ми оглядаємо питання, чому виникає хрускіт та тріск в суглобах, що робити з цим, і в яких випадках суглоби слід лікувати.

Чому суглоби можуть хрустіти та клацати: різні причини

Хрускіт, клацання, глухий звук в суглобах — це досить поширене явище серед усіх людей. Але чи завжди проблема? Часто це є наслідком певного фізіологічного процесу.

Кістки та суглоби можуть видавати скрип, хрускіт, хлопки та інші звуки, які можуть виникнути у будь-якому віці. Медичний термін — крепітація.

Фізіологічний хруст в суглобі визначається лише звуком. У той же час, людину більше нічого не турбує, у неї немає болю, набряку, почервоніння та температура шкіри над суглобом залишається нормальною. Якщо усіх цих симптомів немає, і людина може безпечно продовжувати робити рухи в цьому суглобі, то хрускіт або тріск можна віднести до фізіологічних.

Природне клацання за своєю суттю не має ніякого зв'язку з травмою, не може посилюватись або змінюватись при навантаженні.

Найбільш поширеною причиною такого природного хрускоту або клацання є наявність газових бульбашок у суглобовій порожнині. Крім того, якщо звук є послідовним і здатний повторюватись, то можна сказати, що причина в сухожиллях. Наприклад, коли людина робить рух, що супроводжується згином в суглобі, то сухожилля можуть трохи розтягуватись, а потім, зі зворотним рухом, вони можуть клацнути, створюючи глухий тріск.

А патологічний звук завжди супроводжується такими симптомами, як:

  • біль, при якому не хочеться і не вдається виконувати рухи у повній амплітуді;
  • набряк навколо суглоба, набухання;
  • сам звук постійний.

Слід пам'ятати, що хрускіт може бути одним з симптомів ураження суглобів, наприклад, при артриті або остеоартриті.

Варто також відзначити таке вроджене явище, як гіпермобільність суглобів, що стосується дисплазії сполучної тканини. Тут також може часто супроводжувати хрускіт під час руху, кліки та тріскання в різних суглобах, від великих до малих. Все через те, що колагенові волокна в таких людей більш еластичні, але менш міцні.

Чи небезпечно хрумтіти суглобами?

Якщо ви впевнені, що звук, який з'являється в суглобі під час руху, відноситься до фізіологічного, і ви не мали жодних травм, тоді в цьому немає нічого небезпечного. Ви можете хрумтіти стільки, скільки ви хочете, і навіть при бажанні відвідувати остеопата.

Обережність повинна бути дотримана людьми з гіпермобільністю, оскільки ця вроджена особливість робить їх дуже вразливими до травми. При дисплазії сполучної тканини легко перестаратись і не помітити, як суглоб може "вилетіти" зі свого місця.

Чи небезпечно хрумтіти суглобами?

Категорично не можна пробувати відтворювати ці звуки, якщо у вас не так давно була травма в певній суглобовій ділянці, або якщо ви відчуваєте біль, вам неприємно, а шкіра над суглобом почервоніла і припухла. У цьому випадку потрібно звернутися до лікаря і не намагатися тестувати себе самостійно.

Чи можуть вітаміни або препарати допомогти при клацанні суглобів?

Вітамінно-мінеральні комплекси будуть корисні для людей з гіпермобільністю. А також тим людям, які перенесли травму або операцію, і чиє тіло потребує швидкого відновлення.

Деякі люди використовують добавки, щоб зменшити біль у суглобах, викликаних артритом. Глюкозамін, хондроїтин, омега-3 та зелений чай — це лише деякі з них.

Глюкозамін і хондроїтин

Глюкозамін являє собою речовину, яке тіло самостійно виробляє з глюкози та амінокислот глутаміну.

Приймання добавок глюкозамін сульфату заснований на припущенні, що вони піднімають рівень глюкозаміну в організмі до того, що відновлення хряща стає можливим.

Наприклад, у дослідженні European GUIDE є висновок, що він також ефективний для полегшення болю в суглобах, як і тайленол (ацетамінофен).

Глюкозамін допомагає підтримувати здоровими хрящі в суглобах і може надавати протизапальний ефект. Рівень природного глюкозаміну зменшується за віком, тому його можна заповнити готовими спеціальними добавками.

  • Доппельгерц Актив Глюкозамін Форте у таблетках — тут також присутній вітаміни С, Е, К, Д. Цей комплекс сприяє відновленню структури зруйнованої хрящової тканини та полегшує функції руху у суглобі.
  • Глюкозамін у таблетках — постачальник чистого глюкозаміну та вітаміну С, щоб скорегувати дієту при порушеннях суглобів, хребта (деформуючий остеоартрит, ревматоїдний артрит, поліартрит, міжхребцевий остеохондроз). Це ідеально підходить для спортсменів, та якщо вам потрібно відновити після травм або операцій.

Рекомендована доза глюкозаміну становить 1500 міліграмів (мг) на день до шести місяців. Не виходячи з цих обмежень, такий прийом зазвичай вважається безпечним.

Хондроітин знижує біль, збільшує рухливість в суглобах і зменшує потребу в знеболювальних засобах. Дуже часто хондроїтин приймають із глюкозаміном в комплексі для посиленого ефекту.

  • Доппельгерц Актив глюкозамін + хондроїтин у капсулах — разом ці речовини добре відновлюють тканину хрящів і захищають суглоб.
  • Глюкозамін-хондроїтин в капсулах — разом вони видаляють запалення та біль, поліпшують рухливість та гнучкість у суглобі, підтримують нормальну кількість внутрішньо суглобової рідини, що захищає його.
  • Солгар глюкозамін-хондроїтин плюс у таблетках — рекомендуються як добавка до їжі. Це додаткове джерело вітаміну С, марганцю, глюкозаміну, хондроїтину сульфату в одній таблетці.

Дослідження ефективності глюкозаміну та хондроїтину в симптомах артриту неоднозначні. Лікарі не рекомендують ці добавки, але також не заперечують їх використання, якщо пацієнт відзначає полегшення для себе. Лікарі не рекомендують використовувати гідрохлорид глюкозаміну.

Омега-3 жирні кислоти

Омега-3 жирні кислоти, що містяться в рибі та деяких інших продуктах, заохочують організм для виробництва хімічних речовин, які допомагають контролювати запалення.

  • Solgar Triple Omega-3 — це поєднання омега-3 PPGK (риб'ячий жир з анчоуса, макреля, сардин, сельди), ЕПК, ДГК.
  • Доппельгерц Актив омега-3 Форте — можна приймати як для профілактики серцево-судинних захворювань, запалених суглобів, а також для покращення зору, шкіри та стану волосся.
  • Омега-3 ABN — тут риб'ячий жир 99,5%. Підходить як дієтична добавка для ревматоїдного артриту та остеопорозу.

Вітамін Д

Вітамін D важливий для збереження міцності кісток і запобігання травм.

  • Доппельгерц Актив куркумін + вітамін D у капсулах — дієтична добавка з антиоксидантним, протизапальним, імуностимулюючим ефектом. Підходить для поліпшення рухливості та гнучкості суглобів, а також зменшує жорсткість м'язів і прискорює  процеси їх відновлення. Добавка також має спеціальний алкалоїдний піперин, який збільшує біодоступність куркуміну в кілька разів, що робить її якомога ефективною.
  • Солгар Вітамін D3 — це додаткове джерело важливих елементів, що зміцнює кісткові тканини та знижує ризики остеопорозу.
  • Доппельгерц актив вітамін D у таблетках — є відмінною профілактикою відсутності вітаміну D, особливо в осінньо-зимовий період. Така добавка сприяє правильної мінералізації та зростанню здорових кісток і зубів.

Вчені, що вивчають ревматоїдний артрит, виявили, що люди з цією хворобою часто не мають нормального рівня вітаміну Д. Його низький рівень може бути пов'язаний з болем. Тому, коли ви приймаєте його як добавку, це в певному сенсі може допомогти в  лікуванні артриту.

Що потрібно робити, щоб суглоби не хрустіли: запобігання захворювань суглобів та їх зміцнення

Один із способів уникнути хрускоту в суглобах полягає в тому, щоб встати і рухатися якомога більше протягом дня. Тому, якщо у вас немає жодних протипоказань до активності, рухайтесь.

Що потрібно робити, щоб суглоби не хрустіли: запобігання захворювань суглобів та їх зміцнення

Рух — це свого роду лосьйон для суглобів: зрештою, чим більше ви рухаєтеся, тим більше суглобів виробляють мастило для себе.

Важливий також правильний розподіл навантаження, особливо при виконанні важких вправ.

При необхідності спробуйте носити захист (наприклад, накладки на коліна і лікті), якщо ви займаєтеся такою діяльністю, при якій існує ризик травми. Але не тільки. Спробуйте не мити підлоги, повзаючи на колінах. Покладіть под себе щось м'яке, наприклад, подушки, килими.

Однією з найбільш ефективних форм лікування є посилення м'язів, що підтримується спільним. Особливо це стосується гіпермобільності. Людям з дисплазією сполучної тканини рекомендовано приділяти більше уваги до зміцненнюючих вправ, а не на розтягування або йогу, де існує ризик ще більше "розбалансувати" себе і отримати травму.

Іноді ви можете використовувати тейпи, якщо ви гіпермобільні або деяким з ваших суглобів потрібна фіксація. Це може врятувати від травм у майбутньому, від раптових та накопичувальних.

Зверніться до лікаря для оцінки. Важливо розуміти першопричину, щоб нормальний природний звук суглоба можна було відділити від гострого або хронічного стану, що вимагає медичної допомоги.

Чому суглоби дитини можуть хрустіти і наскільки цей стан небезпечний?

Більшість дітей дуже гнучкі порівняно з дорослими людьми, тому дитяча гіпермобільність для них характерна як частина нормального росту, та як одна із фаз розвитку. Отже, їхні суглоби можуть періодично хрустіти та клацати. Якщо це не супроводжується болем, набряком, дискомфортом і не заважає руху, то все в порядку.

Від гіпермобільності можна мати свою вигоду. Діти можуть використовувати свої рухомі суглоби, щоб досягти успіху в таких сферах, як гімнастика, танці, плавання, легка атлетика тощо. Збереження активності та сили важливі для суглобів, оскільки фізична форма та рівновага покращуються з часом.

Гіпермобільність часто проходить з віком. Але в той час як дитина зростає, слід заохочувати іі в тому, що вона прагне зберегти нормальний рівень активності, у тому числі в освоєнні будь-якого виду спорта, який їй подобається. Переконайтеся, що ваша дитина добре розігрівається і роминається перед началом, оскільки це запобігає ризику травм.

Сколіоз може вплинути не тільки на людське тіло, але й на психологічний стан. Якщо це не лікується, він може спричинити хронічний біль і навіть вплинути на роботу серця. Дізнайтеся, як позбутися сколіозу: зарядка та вправи при сколіозі вдома.

Часто плоскостопість можна знайти у дорослих, якщо ви спостерігати за ходою або подивитись на сліди, які вони залишають. Але якщо ви помітите те саме і у дитини, чиє тіло інтенсивно росте і формується? Дізнайтеся, як визначити плоскостопість у дитині, і в яких випадках плоску стопу слід терміново виправити?

Дізнайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Supplements for Arthritis and Joint Pain / WebMD

Glucosamine sulphate in the treatment of knee osteoarthritis: cost-effectiveness comparison with paracetamol / Wiley

Glucosamine for Osteoarthritis: Biological Effects, Clinical Efficacy, and Safety on Glucose Metabolism / Hindawi

Role of glucosamine in the treatment for osteoarthritis / SpringerLink

Efficacies of different preparations of glucosamine for the treatment of osteoarthritis: a meta-analysis of randomised, double-blind, placebo-controlled trials / PubMed

Glucosamine sulfate in the treatment of knee osteoarthritis symptoms: a randomized, 

double-blind, placebo-controlled study using acetaminophen as a side comparator / PubMed

Chondroitin for osteoarthritis / NCBI 

Long-term effects of glucosamine sulphate on osteoarthritis progression: a randomised, placebo-controlled clinical trial / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.