0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому аспірин для дітей небезпечний: викликає незворотні порушення в дитини

Ніхто не застрахований від підвищеної температури тіла або інших станів, коли варто прийняти таблетку аспірину. А коли хворіє дитина, тим більше хочеться якомога швидше їй допомогти. Але чи можна давати аспірин дітям? Чим ацетилсаліцилова кислота може бути небезпечна для дітей?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чому аспірин для дітей небезпечний: викликає незворотні порушення в дитини

Лише кілька десятиліть тому аспірин був широко використовуваним медикаментом від різних видів болю та лихоманки. Його застосовували як дорослі, так і діти. Однак зараз усе змінилося. І тепер на питання «чи можна дітям аспірин від температури й для лікування грипу?» є однозначна відповідь — «ні!».

Чим так небезпечна ацетилсаліцилова кислота для дітей та для чого її взагалі потрібно приймати, читайте далі.

Що таке аспірин і при яких станах він показаний?

Аспірин або по-іншому ацетилсаліцилова кислота — це дуже відомий нестероїдний протизапальний засіб (НПЗЗ), який надає анальгезуючий (болезаспокійливий), протизапальний та жарознижуючий ефект.

У маленьких дозах (100 мг) даний препарат здатний розріджувати кров, тобто, забезпечувати антиагрегантну дію. Тому аспірин можуть застосовувати як ліки проти утворення тромбів. Крім того, аспірин п'ють від похмілля. Але ацетилсаліцилову кислоту для розрідження крові дозволено використовувати тільки дорослим старше 18 років за рекомендацією лікаря.

Аспірин може виступати в ролі знеболюючого й пригнічувати різні види болю. Даний засіб, як і всі препарати з групи НПЗЗ, здатний допомагати в боротьбі з запальними процесами в організмі та знижувати температуру, викликану їх наявністю.

Показання до застосування ацетилсаліцилової кислоти для дорослих старше 18 років — це лікування:

  • болей різного характеру (головний, зубний, менструальний, суглобний біль і біль у спині);
  • лихоманки та больового синдрому при застудних захворюваннях.

Що стосується дітей, то їм лікування даним препаратом може призначати тільки лікар, і то після певного віку й в одиничних індивідуальних випадках.

Чи можна давати аспірин дітям?

Аспірин дітям дозволено приймати тільки з 16 років, так як застосування його в більш ранньому віці підвищує ризик виникнення синдрому Рея.

Даний лікарський засіб повинен прописувати виключно медичний фахівець, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням дитини ацетилсаліциловою кислотою. Аспірин для дітей лікар може замінити іншими більш безпечними медикаментами.

Парацетамол є головним препаратом вибору для лікування високої температури в дітей, так як він набагато безпечніше аспірину та інших лікарських засобів. Крім нього, лікар також може призначити ібупрофен.

Приймати ацетилсаліцилову кислоту починаючи з 16 річного віку дозволено згідно таким правилам:

  • початкова доза повинна становити не більше 0,5-1 г;
  • наступну підтримуючу доза потрібно приймати через 4-8 годин;
  • максимальна добова доза для дітей старше 16 років — 3 м.

Чому не можна давати дітям аспірин?

Прийом ацетилсаліцилової кислоти до 16 років для лікування вірусних інфекцій може викликати синдром Рея. А застосування аспірину дітьми віком до 3-х років може спровокувати алергічні реакції та аспіринову астму.

Зверніть увагу, що навіть після 16 років розглянутий препарат може призначати тільки висококваліфікований лікар, покладаючи на себе всю відповідальність за результати лікування. Як правило, в Україні та інших країнах світу педіатри утримуються від призначення аспірину навіть після повноліття дитини й замінюють його менш небезпечними лікарськими засобами.

Крім аспірину, дітям також не рекомендується приймати інші препарати, які містять ацетилсаліцилову кислоту й відносяться до групи саліцилатів. А також дитині краще не давати їсти консервацію, яка була закрита з використанням аспірину, про шкоду таких закруток ви можете прочитати на нашому блозі.

Не займайтеся самолікуванням своєї дитини, а перед застосуванням будь-якого препарату, навіть призначеного лікарем, читайте його інструкцію.

Пам'ятайте! Прийом аспірину дітьми молодше 16 років, у яких вірусне захворювання, наприклад, грип або ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) категорично заборонений. Ігнорування даної рекомендації може призвести до розвитку в дитини синдрому Рея й незворотнім ураженням мозку та печінки.

Звичайно, у домашніх умовах не можна виявити, чи є в дитини вірусне захворювання, і самостійно поставити їй правильний діагноз, тому при перших симптомах нездужання свого чада звертайтеся за медичною консультацією.

Але в чому полягає небезпека синдрому Рея й за якими симптомами можна визначити, що у дитини виникла дана патологія після прийому аспірину?

Чим небезпечний синдром Рея: характеристика та опис захворювання

Синдром Рея — це досить рідкісна патологія, яка викликає необоротнє ураження печінки й головного мозку. Найчастіше вона зустрічається в дітей.

Синдром Рея в першу чергу характеризується вираженими жировими змінами печінки й гострою енцефалопатією (органічне ураження головного мозку). Його етіологія (причини виникнення) ще до кінця не вивчена, однак результати більшості досліджень показують, що синдром Рея в дітей викликає застосування аспірину під час лікування вірусних захворювань.

У більшості випадків синдром Рея виникає в дітей, які нещодавно перенесли вірусну інфекцію. Аспірин, який приймають для лікування вірусної інфекції, підвищує ризик виникнення хвороби Рея.

Дане захворювання може проявитися як на 1-ий день після лікування лихоманки, грипу, вітряної віспи або іншої вірусної інфекції в дитини ацетилсаліциловою кислотою, так і через тиждень (7 днів). Розпізнати його появу можна за допомогою певної симптоматики.

Синдром Рея симптоми:

  • часті напади блювоти;
  • дратівливість або агресивність;
  • утома, сонливість, млявість;
  • у немовлят діарея та прискорене дихання;
  • сплутаність свідомості;
  • судоми, крім того, дитина може втрачати свідомість і впадати в кому.

Наукові дослідження доводять, що дане відхилення викликається лікуванням вірусної інфекції аспірином. Крім того, деякі інші ліки, які відпускаються в Україні без рецепта й містять саліцилати, також можуть провокувати синдром Рея. Тому давати дітям ацетилсаліцилову кислоту й медикаменти, до складу яких входять саліцилати, категорично заборонено.

Синдром Рея в порівнянні з іншими захворюваннями зустрічається досить рідко, наприклад, в США щорічно реєструється менше 20 випадків. Найчастіше він вражає дітей у віці від 4 до 12 років. Однак це не означає, що можна ігнорувати всі запобіжні заходи й давати дітям аспірин. Як тільки ваша дитина починає себе погано почувати відразу ж звертайтеся до лікаря.

Синдром Рея — дуже серйозне захворювання, яке вимагає невідкладної медичної допомоги. Тому лікування необхідно починати при перших симптомах і в більшості випадків маленьких пацієнтів негайно госпіталізують. У найбільш важких ситуаціях дітей поміщають у відділення інтенсивної терапії.

Важливо зауважити, що синдром Рея невиліковний, а його лікування носить підтримуючий характер і спрямоване на зменшення тяжкості симптомів та їх ускладнень.

Тепер ви знаєте відповідь на питання «чи можна давати дітям аспірин?» і сподіваємося, що ви будете дотримуватися рекомендацій даних у статті.

Ніколи не використовуйте аспірин або інші ліки з групи саліцилатів для лікування грипу, вітряної віспи та будь-яких інших захворювань у дітей молодше 16 років.

А чи можна давати дітям гліцин? Цей препарат вважається досить нешкідливим, а його основна складова виробляється в організмі людини. Дізнайтеся з нашого свіжого матеріалу з якого віку дітям можна пити гліцин і для чого це робити.

Зараз, у зимовий період, коли поріг захворюваності дуже високий і найменше перемерзання може призвести до підвищення температури, дуже важливо знати як з нею боротися. Тому пропонуємо вашій увазі новий матеріал про те, що краще від температури — ібупрофен чи парацетамол.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем медичного центру Medical Plaza — Бондаренко Сергієм Анатолійовичем.

 

Джерела

Аспірин / Державний реєстр лікарських засобів України

Державний формуляр лікарських засобів / МОЗ

Reye Syndrome / KidsHealth

Aspirin / Drugs.com

Reye Syndrome / NORD

Why You Shouldn't Give Aspirin to Your Child / OrlandoHealth

Reye’s Syndrome / Healthline

Why Kids Shouldn't Take Aspirin / VerywellHealth

Reye’s Syndrome / NHS

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.