0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Оригінальні препарати та дженерики: як вибрати ліки, їх відмінності та показання до застосування

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Оригінальні препарати та дженерики: як вибрати ліки, їх відмінності та показання до застосування

Зміст:

 

Як не розгубитися в сотнях найменувань ліків і купити найефективніший препарат? Для початку потрібно зрозуміти, що таке дженерик і оригінал, а потім вибрати безпечний для конкретної вікової групи й стану здоров'я медикамент.

Обидва види ліків мають недоліки й переваги. Який з них придбати, а від покупки якого утриматися читайте нижче, але перед цим пояснимо, що таке дженерик і оригінальний препарат.

Оригінальні препарати та дженерики: що це й в чому їхня відмінність

Оригінальний препарат — це запатентований лікарський засіб, створений на основі нової фармацевтичної формули й пройшовший ряд клінічних та доклінічних досліджень. В Україні термін дії патенту триває 20 років.

Дженерик — це препарат, який починають випускати по закінченню терміну дії патенту на оригінал конкуруючі компанії. Він копіює формулу оригінального препарату. До складу дженерика входить такий же активний фармацевтичний інгредієнт (АФІ) та допоміжні речовини (целюлоза, крохмаль), яких може не бути в оригіналі. Дженерики не проходять клінічні та доклінічні дослідження.

где купить оригинальные лекарства, лекарства со скидкой, дженерик, что такое дженерик, лекарства, препараты, аптеки, лекарственные средства, оригинальные препараты, дженерик это, оригинальный препарат это, дженерики для женщин, дженериковые препараты, лучшие дженерики

Один оригінальний препарат має десятки дешевших дженериків. На розробку нового препарату, дослідження і патентування витрачаються великі суми матеріальних засобів, годин, трудових ресурсів, в той час як для випуску дженерика цього робити не потрібно.

Однак, якщо скопійований лікарський засіб випускається під власною торговою назвою й біля нього стоїть значок ТМ, що означає приналежність медикаменту до певної торгової марки, то ціна буде завищеною, тому що на його брендовий маркетинг витрачаються значні грошові суми.

Тільки оригінальне ліки зі знижкою можуть мати таку ж ціну, як і дженерикові препарати — у всіх інших випадках вони будуть коштувати дорожче.

Якщо ви не знаєте, де купити оригінальні ліки й думаєте, що вони продаються тільки в спеціалізованих аптеках, то поспішаємо вас порадувати. У більшості інтернет-аптек, як наприклад і в apteka24.ua можна знайти як дженерики, так і оригінальні медикаменти.

Вважається, що дженерик і оригінальний препарат мають практично однаковий склад, надають один і той же ефект і є взаємозамінними, однак це характерно не для всіх випадків.

У яких випадках краще за все застосовувати оригінальні препарати

Звичайно, оригінальні препарати мають ряд переваг у порівнянні з дженериками і їм слід віддати перевагу перед більш дешевими копіями в таких 10 випадках.

№1 При серйозних серцевих захворюваннях

Якщо у вас ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, вроджені вади серця, ендокардит, перикардит або будь-які інші проблеми із серцевою системою, то краще використовувати оригінальні препарати, тому що в дженериках можуть перебувати допоміжні речовини у великих і непропорційних дозуваннях, а це збільшує ризик виникнення побічних реакцій. Крім того, дженерикові препарати не проходять клінічних та доклінічних досліджень на відміну від оригінальних препаратів.

где купить оригинальные лекарства, лекарства со скидкой, дженерик, что такое дженерик, лекарства, препараты, аптеки, лекарственные средства, оригинальные препараты, дженерик это, оригинальный препарат это, дженерики для женщин, дженериковые препараты, лучшие дженерики

№2 При різних типах діабету

До складу дженериків на відміну від препаратів оригіналів дуже часто входять коригенти смаку, які роблять ліки менш гіркими, кислими й пом'якшують їх специфічний смак. До таких коригентів відноситься глюкоза, лактоза, сахароза, галактоза — тобто практично всі речовини з закінченням (оза). Препарати з коригентами смаку не бажано пити людям з діабетом, так як це може призвести до збільшення рівня глюкози у крові. Діабетикам потрібно дуже ретельно вибирати ліки й віддавати перевагу оригінальним препаратам.

№3 Якщо потрібно приймати препарати пролонгованої дії

Погано підібрані допоміжні субстанції та рівень їх дозування в дженериках може негативно позначитися на ефектах від ліків, чого не відбудеться з оригінальними препаратами.

Для медикаментів пролонгованої дії особливо важливі додаткові до АФІ речовини, так як навіть незначне відхилення в їх якості та дозуванні може змінити динаміку вивільнення препарату в організмі й в результаті трапиться передозування або відсутність будь-якого ефекту. Щоб цього уникнути потрібно застосовувати оригінали.

№4 При лікуванні епілепсії

Вважається, що заміна оригінальних препаратів на дженерики для людей які страждають на епілепсію небезпечна. Наприклад, якщо людина довгий час застосовувала оригінальний лікарський засіб для лікування епілепсії, а потім вирішила замінити його на дженерик, то така заміна може спровокувати побічні ефекти.

№5 Якщо потрібно приймати препарати з вузькою терапевтичною дією

До лікарських засобів з вузькою терапевтичною дією відносять антикоагулянти (розріджувачі крові). Для них характерна дуже тонка межа між корисною та токсичною дозою, а в дженериках, кількість АФІ може відрізнятися в межах ± 5% від оригінальних ліків. Тому лікарі рекомендують приймати тільки патентовані препарати з вузькою терапевтичною дією.

№6 При індивідуальній непереносимості допоміжних речовин дженериків

В оригінальних препаратах досить невелика кількість допоміжних речовин, у той час як в дженериках їх перелік може бути досить великим. Якщо у вас, наприклад, алергія на крохмаль і він міститься в препараті-копії, а в оригіналі його немає, то безпечніше для здоров'я буде вибрати останній.

где купить оригинальные лекарства, лекарства со скидкой, дженерик, что такое дженерик, лекарства, препараты, аптеки, лекарственные средства, оригинальные препараты, дженерик это, оригинальный препарат это, дженерики для женщин, дженериковые препараты, лучшие дженерики

№7 При прийомі антидепресантів

FDA (американське управління якістю харчових продуктів і медикаментів) рекомендує не замінювати оригінальні психотропні препарати, наприклад, Амітриптилін і Венлафаксин на інші дженерикові засоби, тому що в цих лікарських засобах загальні склади не можуть бути біоеквівалентними у всіх дозах.

№8 Під час лікування щитовидної залози

Багато лікарів радять лікувати різні захворювання щитовидної залози тільки оригінальними препаратами, наприклад, L-тироксином, а не їх дженериками, через те, що використання препаратів копій може підвищити ризик виникнення побічних ефектів.

№9 Людям похилого віку й дітям показані оригінальні препарати

Ці дві вікові групи дуже сприйнятливі навіть до самих незначних коливань дозування АФІ й кількості допоміжних речовин. Тому дженерикові препарати можуть бути небезпечними для здоров'я або надавати менший ефект.

№10 Якщо потрібно застосовувати гормональні препарати

На даний момент існує великий вибір препаратів, що містять синтетичні гормони. Однак медичні експерти сходяться на думці, що оригінальні гормональні медикаменти набагато ефективніші й безпечніші дженериків. Це обумовлено тим, що в оригінальних препаратах основна діюча речовина проходить більш високоякісну очистку. Ця очистка зменшує токсичність та ймовірність виникнення побічних ефектів.

Оригінальні препарати вважаються безпечними, так як вони пройшли клінічні та доклінічні дослідження. Дані лікарські засоби можна застосовувати у всіх фізіологічних станах і практично в будь-якому віці. Приймайте їх тільки після попередньої консультації з лікарем.

Не займайтеся самолікуванням — це може бути небезпечним для здоров'я.

Переваги дженериків і чому їх варто вибирати

У деяких випадках краще за все віддати свою перевагу дженерикові. Вони надають такий же ефект, як і оригінальні препарати, і мають практично ідентичний складу з запатентованими засобами. У дженериків є й ряд своїх переваг, через які можна вибрати саме їх.

Перевага №1 Низька вартість

На відміну від оригіналу, для випуску й продажу дженериків не потрібно винаходити нову лікарську формулу, проводити безліч її тестувань і доробок, а також патентувати отриманий препарат. Через відсутність необхідності перерахованих вище процедур вартість дженерика дешевша, ніж оригіналу, при тому, що ефект від них однаковий.

Перевага №2 Широкий вибір

На один оригінальний препарат припадає десятки, а в деяких випадках і сотні його дженериків. Якщо патентованого медикаменту не буде в наявність або ви захочете заощадити, то можна вибрати один з його кращих дженериків, які обов'язково будуть продаватися в будь-якій аптеці.

Перевага №3 Терапевтичний ефект

Генерична копія оригінального препарату надає такі ж діючі ефекти, як і оригінал — тобто, ви можете за менші гроші пройти призначений лікарем курс медикаментозного лікування. Дженерики для жінок і дженерики для чоловіків також ефективні, як і оригінальні препарати. Між терапевтичним ефектом копії та оригіналу не існує значної різниці.

Перевага №4 Велика кількість форм випуску

где купить оригинальные лекарства, лекарства со скидкой, дженерик, что такое дженерик, лекарства, препараты, аптеки, лекарственные средства, оригинальные препараты, дженерик это, оригинальный препарат это, дженерики для женщин, дженериковые препараты, лучшие дженерики

У копій лікарських засобів більше форм випуску, ніж у оригіналів. Наприклад, якщо вам комфортніше пити сироп, а не ковтати таблетки, і є дві ці форми дженериків, а оригінальний препарат відпускається тільки в таблетках, то, звичайно, краще придбати дженерик.

Який медикамент вибрати — вирішувати вам, однак, пам'ятайте, кожен з них має свої переваги й недоліки, а також протипоказання до застосування в деяких індивідуальних випадках.

Купуйте лікарські засоби тільки після консультації з лікарем і не займайтеся самолікуванням, тому що це може завдати шкоди вашому здоров'ю.

Читайте також наш матеріал присвячений дженерикам і тому, як їх відрізняти від оригінальних препаратів. Ці знання обов'язково вам допоможуть при виборі будь-якого лікарського засобу.

Якщо ви вже розібралися у відмінності дженериків від оригінальних препаратах і навіть запланували купівлю певного медикаменту, дізнайтеся з нашої нової статті про правила прийому та дозування препаратів.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Generic Drug Facts / FDA

Генерики и оригинальные препараты: взгляд фармаколога / Аптека.online.ua

What are generic drugs and are they safe? / CR

Generic drugs: The benefits and risks of making the switch / The Journal of Family Practice 

What’s the Difference Between a Brand-Name Drug and a Generic Drug?/ GoodPX

Do generic drugs compromise on quality? / HarvardHealthPublishing 

When Is it Not Okay to Take a Generic Drug? / WSJ

 

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.