0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Про що «говорять» прищі: розповідаємо про найкращі протизапальні мазі, гормональні таблетки та антибіотики від акне

Проблема акне або прищів може вирішуватися швидко при використанні комплексного підходу до лікування проблемної шкіри, який включає антибактеріальні і протизапальні мазі, коригування харчування і прийом гормональних препаратів.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Про що «говорять» прищі: розповідаємо про найкращі протизапальні мазі, гормональні таблетки та антибіотики від акне

Який засіб використовувати, якщо з'явилися вугрі? Можливо, варто застосовувати антибіотики від прищів або все ж краще вибрати протизапальні мазі? Щоб чітко відповісти на ці питання та почати ефективну боротьбу з акне, потрібно розуміти, що саме може викликати прищі.

Чому з'являються прищі?

Акне (вугрі), які в народі називають просто прищами, можуть з'являтися в будь-якому віці. Однак найбільше до них схильні люди в момент гормональної перебудови організму, наприклад, підлітки, жінки в період ПМС, вагітні.

Акне виникає, коли пори шкіри закупорюються жиром, мертвими клітинами або бактеріями. Гормони підвищують активність роботи сальних залоз, тому в період гормонального дисбалансу можуть виникати прищі.

Серед усіх причин появи акне можна виділити 5 основних:

  • гормональні зміни в період статевого дозрівання, вагітності та передменструальний синдром;
  • використання протизаплідних засобів, які містять синтетичні гормони, наприклад, протизаплідні таблетки;
  • прийом кортикостероїдів (медикаменти, до складу яких входять гормони, синтезовані корою наднирників);
  • раціон харчування, який включає велику кількість цукру, вуглеводів і жирної їжі, наприклад, хлібобулочні вироби, смажена картопля;
  • генетична схильність. Спадковість може впливати на тип шкіри, хвороби шлунково-кишкового тракту, які здатні провокувати виникнення прищів.

При появі висипу слід звернутися до профільного фахівця — дерматолога. Він зможе виявити причину виникнення прищів і призначити ефективне лікування.

Які ж засоби для боротьби з акне існують і в чому їх особливості?

Мазі з антибіотиками від прищів

Для лікування вугрового висипу найефективніше використовувати засоби, які застосовуються місцево — їх наносять на проблемні ділянки. Такі медикаменти починають відразу ж діяти, їм не потрібен час, щоб через кровотік рухатися по організму до проблемного місця. Крім того, місцеві засоби не можуть негативно впливати на слизову шлунково-кишкового тракту.

До найбільш відомих місцевих медикаментів для боротьби з прищами відносяться різні мазі. Якщо лікар-дерматолог встановить, що причиною виникнення акне є бактеріальна інфекція, то в такому випадку він може призначити антибіотики від прищів, а саме мазь, до складу якої входять антибактеріальні компоненти. Ці компоненти зупинять процес розмноження бактерій і повністю їх знищать.

Дуже важливо пройти діагностику та встановити, який саме вид шкідливих мікроорганізмів спровокував появу прищів. Знаючи цю інформацію, легше підібрати дієву мазь.

Приклади мазей від прищів з антибіотиком:

Гормональні таблетки від прищів

Оскільки в більшості випадків прищі з'являються через зміни рівня гормонів і їх дисбаланс, то для його відновлення застосовують спеціальні гормональні таблетки — комбіновані оральні контрацептиви.

У цьому випадку таблетована форма краща, ніж будь-яка інша, бо дані медикаменти діють системно, поширюючись по кровотоку. Їх основна мета — запобігання небажаної вагітності в жінок, які живуть статевим життям. Однак разом з тим вони надають й інші позитивні ефекти.

КОК (комбіновані оральні контрацептиви) містять синтетичні жіночі статеві гормони (прогестини, естрогени). Вугрі можуть з'являтися в результаті того, що ці гормони активізують вироблення шкірного сала, через що шкірні пори починають забиватися. Гормональні таблетки стабілізують роботу сальних залоз і допомагають в боротьбі з акне.

Відомі КОК, які гінеколог може порекомендувати використовувати від прищів:

Слід зауважити, що такі таблетки потрібно пити системно, чітко дотримуючись їх інструкції.

Самостійно призначати собі КОК не рекомендовано.

Протизапальні мазі від прищів

У результаті того, що шкірна пора закупорюється мертвими клітинами, жиром або бактеріями, виникає запальний процес і з'являються прищі.

Для боротьби з цим станом можна використовувати протизапальні мазі від прищів. Вони є засобами місцевого застосування та діють безпосередньо на проблемну ділянку шкіри.

Прості та ефективні протизапальні мазі:

Косметичні засоби від прищів

Такі засоби можна придбати як в аптеці, так і в спеціалізованих косметичних магазинах. Вони не є лікарськими препаратами та для їх придбання не потрібен рецепт. Косметичні засоби від прищів у кожному індивідуальному випадку повинен рекомендувати профільний фахівець, адже те, що підійде одній людині, може абсолютно не підійти іншій.

У багатьох випадках у таку косметику входить саліцилова кислота, цинк, ретинол та інші компоненти, які зменшують запалення та мають протимікробну дію. Найчастіше дані косметичні засоби представлені у формі мила або гелю, але бувають й інші варіанти.

Приклади косметики від прищів:

Пам'ятайте, що застосування звичайних косметичних засобів сприяє закуповуванню шкірних пор, тому їх обов'язково потрібно ретельно змивати в кінці дня. Якщо цього не робити, можуть з'являтися прищі.

При появі будь-яких висипань слід відразу ж звернутися до медичного фахівця й не займатися самолікуванням, тому що це може затягнути процес одужання та призвести до серйозних негативних наслідків.

А ви знаєте яких видів буває акне та який засіб найкраще використовувати від вугрового висипу? Читайте нашу нову статтю, присвячену порадам боротьбі з акне.

Якщо на губах з'явилися висипи, то що робити? Можливо, це герпетична інфекція та для її лікування потрібно використовувати спеціальні препарати? Дізнайтеся чим найефективніше лікувати герпес з нового матеріалу.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену косметологом медичного центру Medical PlazaКриловою Ольгою Вікторівною

 

Джерела

Акне / МОЗ

Whe Do I Get Acne / TeensHealth

ACNE / MayoClinic

Can dietary changes help acne? / MedicalNewsToday

Acne / WebMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.