0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Незручна проблема: чому виникає запор і як його уникнути

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Незручна проблема: чому виникає запор і як його уникнути

Існує така проблема, про яку дуже незручно говорити. На неї не прийнято скаржитися, та й до лікаря з нею йдуть у крайньому випадку. Що це проблема? Порушення нормального функціонування кишечника та затримка дефекації (запор).

Що таке запор: причини виникнення та різновиди

Дана патологія зустрічається як у дітей, так і в дорослих. Причини її виникнення можуть бути найрізноманітнішими, хоча багато хто й думає, що порушення дефекації відбувається тільки через неправильне харчування.

Запор — це затримка випорожнення кишечнику (більше 72 годин), а також скрутна й недостатня (порівняно зі звичайною) дефекація. Нормальним вважається випорожнення мінімум 3 рази на тиждень.

Частково переварена їжа в напіврідкому стані (хімус) потрапляє з тонкого кишечнику в товстий, стінки якого вбирають усю рідину й шляхом ритмічного скорочення (перистальтики) проштовхують вміст до анального каналу. Саме в товстому кишечнику формуються калові маси, неперетравлені залишки рослинної і тваринної їжі разом з померлими бактеріями та іншими кінцевими продуктами життєдіяльності людини. Їх затримка в кишечнику називається запором.

Найчастіше він зустрічається у літніх людей старше 60 років, так як у цьому віці відбуваються великі зміни в організмі. Однак запором також дуже часто страждають маленькі діти, вагітні та інші дорослі.

До основних причин запору відносять:

  • часте пригнічення позивів до дефекації, наприклад, під час безперервної роботи або через дискомфортні відчуття (геморой) у момент випорожнення;
  • нерегулярний прийом їжі та вживання всіх продуктів у малій кількості;
  • нестача їжі, що містить велику кількість клітковини (фрукти, овочі);
  • побічна дія деяких ліків (наприклад, опіоїдів);
  • зменшення обсягу споживаної води, що призводить до зневоднення;
  • малорухливий спосіб життя;
  • травми та інші порушення цілісності шлунково-кишкового тракту;
  • різні захворювання організму, у яких запор є одним із симптомів.

Затримка випорожнення кишечнику може бути одноразовою або періодично повторюватися (хронічний запор). У кожної вікової групи існують свої особливості виникнення, протікання й лікування даного захворювання.

Запор у дорослих: яка група осіб найбільш схильна до порушення роботи кишечнику?

Запор може виникати в будь-якому віці й практично не існує жодної людини, яка б з ним ніколи не стикалася. Однак є групи осіб, які найбільше до нього схильні, наприклад, вагітні.

Запор при вагітності: чому вагітні жінки не можуть нормально сходити в туалет і в чому полягає профілактика запорів?

Згідно з дослідженнями троє з чотирьох вагітних жінок страждають запором під час вагітності. Це відбувається через гормональні зміни.

Під час вагітності підвищується рівень прогестерону, який викликає розслаблення м'язів. А калові маси, як було сказано раніше, просуваються по товстому кишечнику саме завдяки скороченню його м'язів. Таким чином, пасивна й уповільнена перистальтика ускладнює процес нормальної дефекації.

Крім того, причиною затримки випорожнення кишечнику може бути прийом вітамінів, що містять велику кількість заліза, через що продукти випорожнення стають більш твердими, що ускладнює процес виділення калу.

Запор на ранніх термінах вагітності виникає так само часто, як і запор на більш пізніх строках. В останньому випадку його причиною може бути збільшення розміру матки та її тиск на кишечник, що порушує його функціонування.

Для лікування запору можуть застосовувати медичні проносні препарати, немедикаментозні засоби й особливі дієти.

Хоча ймовірність виникнення затримки дефекації у вагітних дуже висока, але можна провести дуже просту профілактику запору й знизити ризик його виникнення.

Щоб знизити ризик виникнення запорів у вагітних потрібно:

  • щодня вживати овочі та фрукти;
  • уникати зневоднення й пити не менше 2 л води на день;
  • не затримувати й не пропускати прийоми їжі;
  • намагатися їсти середніми порціями, так як прийом великої кількості їжі може викликати перевантаження шлунку й утруднити процес травлення;
  • регулярно займатися фізичною активністю (гімнастика, плавання, йога, піші прогулянки) — це стимулює роботу кишечнику.

Якщо запор все ж таки виник, то краще за все звернутися за консультацією до лікаря.

Запор у літніх людей: причини виникнення та способи лікування

Літніми людьми за даними ВООЗ вважаються особи старше 60 років. У них спостерігаються функціональні зміни в шлунково-кишковому тракті, які впливають на процес дефекації.

Ці зміни вважаються віковими. До них відносять:

  • атрофію (порушення метаболізму) слизової та м'язової оболонок кишечнику;
  • підвищення збудливості рецепторів слизової оболонки товстої кишки;
  • зміна мікрофлори кишечнику (збільшення кількості бактерій);
  • слабкість мускулатури тазового дну й черевного пресу;
  • порушення кровообігу в судинах кишечнику.

Звичайно, основною причиною запорів у літніх людей, як і у всіх інших, називають незбалансоване харчування, але крім цього існують й інші більш специфічні фактори, що впливають на затримку випорожнення.

Особи старше 60 років можуть страждати від запору з таких причин:

  • функціональні зміни в роботі кишечнику;
  • недолік рідини в щоденному раціоні, деякі люди старше 60 страждають від нетримання сечі й намагаються пити менше води, що призводить до зневоднення;
  • відсутність інтересу до їжі й рідкісний прийом фолієвої кислоти, що спостерігається у самотніх літніх людей;
  • втрата зубів і вибір через це м'яких продуктів з низьким вмістом клітковини;
  • відсутність фізичної активності й малорухливий спосіб життя, коли багатьом особам старше 60 років стає важко пересуватися;
  • використання великої кількості різних медичних препаратів;
  • постільний режим і параліч кінцівок.

В основному, люди похилого віку страждають не короткочасним, а хронічним запором. Його лікування може включати в себе дієту з великою кількістю клітковини, прийом проносних засобів і клізми.

Чому виникає запор у дітей і як його слід лікувати?

Причини затримки випорожнення кишечнику в дітей відрізняються від дорослих. Так, у дітей грудного віку нормальний інтервал між дефекаціями може тривати до тижня. Починаючи з більш старшого віку, вони повинні випорожнятися не рідше 1 разу в 3 дні, і якщо цього не відбувається, значить, у дитини запор і потрібно звернутися до лікаря за призначенням лікування.

Існує 4 типи функціональних запорів у дітей:

  1. Епізодичний. Найпоширеніший тип затримки дефекації. Може траплятися у зв'язку з неправильним харчуванням і зневодненням.
  2. Свідоме координаційне порушення дефекації. В основному, розвивається після больового процесу випорожнення, який був викликаний анальною тріщиною. Найчастіше зустрічається у дітей 2-3 років.
  3. Мимовільне координаційне порушення дефекації. В основному, це запор у дітей 5-6 років. Для нього характерні рідкі випорожнення й порушення роботи анального сфінктеру.
  4. Розлади дефекації внаслідок емоційних порушень. Це може виникнути через різні емоційні переживання й стресові ситуації. При такому порушенні дитину слід відвести до дитячого психолога.

Лікування функціональних запорів складається з 4 кроків:

  • навчання дитини випорожнюватися вчасно й не пригнічувати акт дефекації;
  • випорожнення прямої кишки за допомогою проносних засобів;
  • запобігання повторного накопичення калових мас шляхом профілактики запорів;
  • відновлення нормальної дефекації.

Якщо в дитини виник запор, не займайтеся самолікуванням, а зверніться за допомогою до лікаря.

Профілактика та народні засоби від запорів

Головна профілактика запору — це правильне й збалансоване харчування. Треба їсти продукти з високим вмістом клітковини, адже вони сприяють процесу перистальтики.

Так, щоденний раціон повинен включати фрукти та овочі в сирому або вареному вигляді. Також слід випивати мінімум 2 л води та їсти не рідше 3 разів на добу. Прийоми їжі можна збільшувати й до 5-6 разів на день, але їсти при цьому потрібно невеликими порціями.

Лікарі для профілактики запору й нормального функціонування кишечнику радять випивати вранці натщесерце склянку води. Алкоголь і напої, що містять кофеїн, потрібно приймати тільки в певних дозах, індивідуальних для кожного віку й фізіологічного стану. Також бажано щодня їсти рідкі перші страви, наприклад, борщ або суп.

Від надмірного вживання жирних, смажених і гострих продуктів потрібно утримуватися, так як вони можуть провокувати різні запальні процеси в органах шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастрит.

Профілактика запору включає в себе не тільки правильне харчування, але й ведення активного способу життя, а саме помірні щотижневі фізичні вправи й прогулянки на свіжому повітрі.

І що найважливіше, якщо ви відчуваєте позив до дефекації, не відкладайте його, так як в подальшому це може призвести до запорів.

У народі проти затримки випорожнення кишечнику радять пити:

  • настій з чорносливу;
  • настій з кореня ревеню;
  • молоко, кефір, йогурт;
  • фруктовий сік.

Їсти для нормального процесу дефекації рекомендують:

  • фрукти та овочі;
  • пшеничні висівки;
  • їжу, що містить жири рослинного походження.

Якщо запор вже трапився, то потрібно проконсультуватися в лікаря й почати застосовувати спеціальну дієту.

Дієта при запорах: корисні та заборонені продукти

Дієта при запорах повинна включати певну їжу, наприклад:

  1. Продукти з великим вмістом клітковини — це фрукти й овочі, наприклад, чорнослив, капуста. Однак вживати картоплю при запорах не рекомендують.
  2. Їжа, що містить органічні кислоти. До неї відносять молочну продукцію, наприклад, кисле молоко й кислі соки (сливовий, мультифруктовий).

Під час дотримання дієти всі продукти найкраще їсти в холодному вигляді, не підігріваючи в мікрохвильовці або на сковорідці.

Виключити ж з щоденного раціону потрібно таку їжу:

  • хліб, булочні й макаронні вироби з борошна вищого сорту;
  • бобові культури;
  • виноградний та яблучний сік;
  • жирні сорти м'яса, наприклад, свинину;
  • гострі страви й спеції;
  • шоколад і цукерки;
  • міцний чай та каву.

Також слід обмежити вживання:

  • каші з манної крупи;
  • будь-яких видів рису;
  • смаженої, вареної і печеної картоплі.

Запор — проблема людей будь-якого віку, але якщо правильно харчуватися, пити достатньо води, не стримувати позиви до дефекації й не вживати таблетки з побічним ефектом у вигляді запору, то ризик виникнення даного захворювання буде мінімальним.

Якщо ви все таки віддаєте перевагу медикаментозному лікуванню, то дізнайтеся як правильно вибирати лікарські препарати серед безлічі таблеток з однаковою діючою речовиною. У нашій новій статті ми розповідаємо, що таке препарати-дженерики та оригінали, у чому їх відмінності та які з них дешевше.

Читайте також про пластику обличчя, її особливості та різні розцінки на пластичні операції в Україні. Дізнайтеся всю правду про б'юті процедури й про те, як можна підкоригувати обличчя без хірургічних втручань.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Functional bowel disorders in pregnancy: effect on quality of life, evaluation and management / OBGYN

5 Safe Remedies for Constipation in Pregnancy / Healthline

Запоры / МедПросвіта

Constipation in the Elderly / NewsMedical

Tips for Preventing Constipation / Eatright 

What You Should Know About Constipation / Healthline

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.