0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи можна давати Гліцин дітям, щоб чадо було спокійним і успішним: чим корисний Гліцин і як його приймати дитині

Всі ми знаємо про заспокійливі таблетки Гліцин і їх чудотворні властивості. Але чи можна їх давати дітям для поліпшення емоційного стану? У нашій статті ви дізнаєтеся: з якого віку можна давати таблетки Гліцин дітям і в яких випадках, а також як його правильно приймати.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чи можна давати Гліцин дітям, щоб чадо було спокійним і успішним: чим корисний Гліцин і як його приймати дитині

Дуже часто дитині до певного віку не можна приймати великий перелік лікарських засобів. Але як же таблетки Гліцину, адже це найбільш нешкідливий препарат, який приносить велику користь? Чи можна Гліцин дітям і з якого віку?

Чи можна давати Гліцин дітям і навіщо це робити?

Гліцин — це відомий і популярний медикамент, властивість якого полягає в регуляції обміну речовин, активізації процесу захисного гальмування в центральній нервовій системі (ЦНС) і знятті емоційної напруги. По-іншому він називається амінооцтовою кислотою. Ця речовина визнана нешкідливою для людини.

Лікарі виписують Гліцин для різного віку за наступними показаннями:

  • нормалізація сну;
  • позбавлення від тривожності;
  • активізація мозкової діяльності;
  • усунення занепокоєння і дратівливості;
  • поліпшення пам'яті;
  • підвищення концентрації і уваги;
  • поліпшення настрою;
  • підвищення успішності в школі (для дітей старше 6 років).

Крім того, Гліцин здатний підвищувати рівень гормону росту (соматотропіну). Це досягається за рахунок поліпшення якості сну у дітей після прийому даного медикаменту. Вивільнення соматотропіну прискорюється саме в нічний час. Однак дослідження таких особливості Гліцину тривають, тому він поки активно використовується для лікування затримки росту у дітей.

Гліцин дітям потрібно розсмоктувати, і в більшості випадків це не викликає труднощів, оскільки амінооцтова кислота має солодкий присмак. Дитині легше сублінгвально (під'язиково) прийняти медикамент солодкого смаку, ніж випити гірку мікстуру або ковтнути таблетку.

Розглянутий препарат по кров'яному руслу транспортується до головного мозку і починає активно діяти. Він не накопичується в організмі і може допомогти вивести з нього токсини.

Дуже часто лікарі виписують Гліцин для дітей, які навчаються в школі і у них проблеми з успішністю через те, що вони погано запам'ятовують нову інформацію і не сконцентровані. Також Гліцин можуть призначати дитині, яка з певних причин дуже неспокійна і дратівлива або яка погано спить.

Часто препарат застосовують з маленького віку. Єдиним протипоказанням до застосування є алергія на компоненти складу, оскільки до складу крім амінооцтової кислоти входять допоміжні речовини.

Якщо після прийому амінооцтової кислоти в таблетованому вигляді у дитини з'являється червоний висип, свербіж, слабкість і паморочиться голова, то лікарський засіб потрібно припинити приймати. Такі реакції свідчать про алергію на препарат.

Але коли рекомендовано починати приймати розглянутий медикамент і чи можна Гліцин дітям до року або його слід пити з більш старшого віку?

З якого віку можна давати дітям Гліцин і в яких дозах?

Даний лікарський засіб стандартно випускається в дозуванні 100 мг, спеціальних блістерів з дитячим дозуванням не існує. В одному блістері може бути як 10 таблеток, так і 50. В аптеці Гліцин відпускається без рецепта.

В інструкціях препарату чітко сказано, що його можна давати дітям старше 3-х років, прийом в більш ранньому віці протипоказаний. Однак за індивідуальним призначенням лікаря і в мінімальному дозуванні прийом можна починати і в більш ранньому віці (до 3-х років). Тривалість лікування не повинна перевищувати 14 днів.

Гліцин дітям старше 3-х років можна приймати при наступних відхиленнях у здоров'ї:

1. Зниження мозкової активності і розумової працездатності, погіршення пам'яті, затримка розумового розвитку і розсіяна увага. У перерахованих випадках Гліцин приймають по 1 таблетці (100 мг) 2-3 рази на добу. Курс лікування в середньому триває 14-30 днів. Скільки можна давати Гліцину дітям на добу? Максимальна кількість препарату, яку можна приймати в день дорівнює 300 мг.

2. Захворювання центральної нервової системи:

  • неврозоподібні стани і неврози;
  • при черепно-мозковій травмі;
  • вегетосудинна дистонія;
  • негативні наслідки нейроінфекції;
  • різні форми енцефалопатії (ураження головного мозку).

При таких захворюваннях Гліцин дітям можна пити по 1 таблетці (100 мг) 2-3 рази на добу. Як правило, курс даного лікування триває 7-14 днів.

3. Труднощі із засипанням і порушення сну. Гліцин для сну дітям прописують з 3-х років. Половину таблетки (50 мг) або одну таблетку (100 мг) потрібно прийняти за 20 хв перед відходом до сну.

Таким чином, Гліцин з дозуванням в 100 мг призначають з 3-х річного віку, а добова норма даного препарату не повинна перевищувати 3-х таблеток (300 мг).

Як пити Гліцин дітям і в яких продуктах він міститься?

Гліцин слід приймати сублінгвально, тобто, покласти таблетку під язик і дочекатися її повного розчинення в ротовій порожнині. Його не треба запивати ані водою, ані будь-якою іншою рідиною. Приймати Гліцин можна як перед початком їжі, так і після. Час прийому не впливає на швидкість засвоєння головної діючої речовини.

Амінооцтова кислота є однією з 20 незамінних амінокислот, які використовуються для синтезу різних видів білків. Тому її також можна отримувати, вживаючи білкову їжу.

Продукти, в яких міститься амінооцтова кислота і у кількості 100 мг:

  • червоне м'ясо (1,5-2 г);
  • насіння гарбуза й кунжуту (1,5-3,4 г);
  • твердий сир (0,6 г);
  • індичка (1,8 г), курка (1,75 г);
  • риба (1,4 г);
  • квасоля (0,4 г);
  • арахіс (1,6 г), мигдаль (0,6 г);
  • яйця (0,5 г).

Тепер ви знаєте, що можна давати Гліцин дітям з 3-х річного віку в дозуванні не більше 100 мг (1 таблетка) за один прийом. Однак перед купівлею та початком використання препарату проконсультуйтеся з профільним лікарем і не займайтеся самолікуванням.

Гліцин також дуже корисний для дорослих. Дізнайтеся про 7 основних корисних властивостей Гліцину, про які мало хто знає.

Зняти стрес, нервове напруження можна не тільки завдяки медикаментозним засобам, але й за допомогою деяких продуктів. Читайте наш новий матеріал про ТОП-9 продуктів харчування, які заспокоюють нервову систему.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність педіатром медичного центру Medical PlazaБондаренко Сергієм Анатольовичем.

 

Джерела 

The Health Benefits of Glycine / Verywellhealth 

Glycine / WebMD

Гліцин / Державний реєстр лікарських засобів

Top 9 Benefits and Uses of Glycine / Healthline 

Glycine / NIH

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.