0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Медицина Великобританії та України: як по-різному країни дбають про своїх громадян

Оновлено
Медицина Великобританії та України: як по-різному країни дбають про своїх громадян

Питання якості медичного обслуговування — це на сьогоднішній день ахіллесова п'ята багатьох держав. Як ідуть справи з медициною в Україні, ми з вами, друзі, знаємо не з чуток. А ось що говорять в розрізі нашого питання українці, котрі переїхали на пмп з України до Великобританії?

На південному заході Великобританії, на річці Ейвон, розташувалося морське місто Брістоль, у якому живе молода сімейна пара. Олена й Ронні — міжетнічний союз (вона — українка, він — англієць). Уже чотири роки Олена живе у Великобританії й знає не з чуток про місцеві медичних підвалини та правила.

Безкоштовна медицина у Великобританії

Так, це правда. Великобританія дійсно надає своїм жителям безкоштовні медичні послуги. Але, звичайно ж, є нюанси. Free-медициною можуть скористатися виключно резиденти країни.

Якщо ви є резидентом, місцеві кваліфіковані фахівці абсолютно безкоштовно вилікують ваш гайморит або навіть здійснять потрібну пластичну операцію в тому випадку, якщо ви доведете життєву необхідність такого роду медичної послуги. Виняток — послуги стоматолога й офтальмолога. Їх доведеться оплатити в повному розмірі.

Що відносно витратних матеріалів для планових процедур або ж потрібного рецепта лікарських засобів, виписаного медиком — це все оплачує пацієнт. Але дітям до 16 років і літнім людям медикаменти відпускаються безкоштовно.

Для пошуку найближчого за місцем проживання медика у Великобританії існує спеціальна пошукова система NHS (аналог української програми Helsi).

Робота аптек у Великобританії: чим відрізняється від українських?

«Коли в Україні ти приходиш у найближчу аптеку, то спостерігаєш одну людину на касі й десять по іншу її сторону. В Україні це поширена практика. Добре, що з'явилися інтернет-аптеки, завдяки яким можна отримати ліки, не виходячи з дому. А ось у Великобританії ти не побачиш ні великих черг, ні великої кількості аптек, так як більшість медикаментів тут відпускають виключно за рецептом», — ділиться Олена.

Зі слів дівчини, відрізняються аптеки двох країн і тим, що на полицях англійських крім лікарських засобів ви зможете побачити і декоративну косметику, і різні іграшки, і навіть готову їжу.

Особливості коронавірусних буднів у Великобританії

У 2020 році нас наздогнала епоха пандемії, яка перевернула життя людей з ніг на голову, зв'язавши руки й ноги різного роду заборонами та обмеженнями.

«Коронавірус уже знатно набрид. Що не відкрий, що не включи — скрізь сурмлять про пандемію. На рахунок Британії, тут паніки або якихось глобальних змін у настрої місцевих жителів я не бачу, хоча кількість хворих на сьогоднішній день не мала. Усі працюють, як і працювали. У масках майже ніхто не ходить.

Єдине спостереження — люди більше почали стежити за особистою гігієною, тому антибактеріальне мило та санітайзер скуповують тут моментально», — розповідає дівчина.

У Великобританії місцеві не вважають грип хворобою?

Поговоримо про чергове цікаве відкриття. Застудні захворювання у Британії, на відміну від України, захворюваннями не є. Уявляєте? У більшості англійців не прийнято при підвищеній температурі й болю в горлі бігти в аптеку.

На прикладі родини чоловіка нашої героїні можна сказати, що грип у них за хвороба не вважається. Вони ніколи не міряють температуру й навіть не знають, яка вважається низькою або високою.

«Я привезла з України термометр, так тепер хоч розумію, що якщо у мене або чоловіка 38,5, то з цим терміново треба щось робити. Не поділяю англійського спокою в подібних ситуаціях », — заперечує Олена.

Зазвичай, коли мова йде про застудне вірусне захворювання, місцеві жителі обходяться постільним режимом і питвом величезної кількості води. Вода у Британії — універсальні ліки від усіх хвороб. Якщо вода не приносить бажаного ефекту, у справу вступає ібупрофен. За словами оповідачки, тут ви не знайдете окремих таблеток від головного болю, від проблем з травленням і т.д.

«Єдине, що я знайшла в магазині, коли застудилася — це спеціальні пакетики з порошком від застуди. Аналог нашого «Терафлю». І то, при покупці подібних медикаментів на касі у вас запитають паспорт, так як більшість препаратів тут продають лише за рецептом », — згадує дівчина.

Щоб отримати рецепт або схему лікування, потрібно записатися до лікаря. Але іноді найближча дата прийому може бути через тиждень або два. Тому місцеві жителі не звикли ходити по лікарнях і вважають за краще самолікування, піддаючи себе безлічі небезпек і незворотних негативних наслідків для здоров'я.

Ставлення до хворих у Великобританії та України: у чому різниця

Маючи можливість порівняти людський фактор у двох країнах, Олена стверджує, що у Британії набагато простіше й з великим розумінням ставляться до пацієнтів, намагаються в найкоротші терміни провести потрібні обстеження й призначити відповідну схему лікування.

У Великобританії людина з обмеженими можливостями (або хвора на ДЦП) не відчуватиме себе ізгоєм і білою вороною, бо тут вона є повноправним членом суспільства. Має місце різниця менталітетів.

Цікавим є той факт, що у британську «швидку» можна додзвонитися навіть поза зоною дії мережі. Їх номер «999» приймає дзвінки щодо всіх екстрених ситуацій.

Якщо в Україні ви зможете викликати невідкладну допомогу навіть при здавалося б не надто високому показнику температури тіла (плюс до всього, вам обов'язково запропонують госпіталізацію), то у Британії не все так просто. Тільки надзвичайна ситуація, при якій ви не в змозі виконати телефонні рекомендації лікаря, дозволить вам викликати швидку додому.

У критичних випадках, наприклад, при великому ДТП або страшній природній стихії, до постраждалих у обов'язковому порядку вилітає вертоліт швидкої допомоги. Вас доставлять у лікарню й нададуть усю необхідну допомогу абсолютно безкоштовно. На жаль, українській медицині до цього рівня поки можна тільки прагнути.

Підведемо підсумки

Підсумовуючи все вищесказане, можна прийти до наступних висновків:

  1. Як би на грані фолу це не звучало, але у Великобританії не прийнято лікуватися від усіляких застудних захворювань. Головний рецепт відновлення — постільний режим і багато води. Місцеві фахівці дивуються, коли пацієнт починає розмову про інфекції дихальних шляхів. Правильно це чи ні — вирішувати кожному в індивідуальному порядку.
  2. На відміну від наших, українських медиків, британські лікарі рекомендують лікувати застудні недуги парацетамолом, великою кількістю води і вітаміну С.
  3. У Британії фахівці наполягають на теорії про те, що людський організм у стані сам собі допомогти й відновитися від впливу вірусів. Тому їх основний метод лікувальної терапії — невтручання.

Держава від держави відрізняється. Медицина — не виняток. У кожного з нас свої погляди на лікування та тільки ми несемо відповідальність за стан свого здоров'я. У наш нелегкий час — час пандемії та щоденних ризиків —, важливо не наражати себе на небезпеку й не займатися самолікуванням. Пам'ятайте про те, що тільки кваліфікований фахівець допоможе вам діагностувати захворювання на ранніх стадіях і допомогти уникнути ускладнень.

Звертайтеся за медичною допомогою своєчасно й будьте здорові завжди!

А ви знаєте, чим відрізняються ГРВІ, ГРЗ, простуда та грип? А чули про те, що діагнозу «застуда» апріорі не існує? Про це та багато іншого ви зможете прочитати в нашому новому матеріалі у блозі. Швидше ознайомтеся, буде пізнавально!

Також, дорогі читачі, не забуваємо про профілактику коронавірусу. Ми зібрали для вас 7 основних рекомендацій, які допоможуть вам захистити себе та свою сім'ю від вірусу.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.